ΤΟΠΙΚΑ

Γυναίκες πρωταγωνίστριες στην πολιτική σκηνή της Ημαθίας του 21ου αιώνα. Νίκη Καρατζιούλα

Γυναίκες πρωταγωνίστριες στην πολιτική σκηνή της Ημαθίας του 21ου αιώνα. Νίκη Καρατζιούλα

Χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων για να αποκτήσουν οι Ελληνίδες δικαίωμα ψήφου, το 1934. Από τότε μέχρι σήμερα έτρεξε πολύ νερό στο γυναικείο αυλάκι της πολιτικής  και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι κάποιες γυναίκες καθορίζουν το μέλλον ολόκληρων λαών και κρατών από τις ύψιστες πολιτικές τους θέσεις.

Στην Ημαθία οι γυναίκες μπορεί να ήταν λίγες σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, αλλά υπήρξαν και υπάρχουν. Ας γνωρίσουμε αυτές που μετά το 2000 κυριάρχησαν στο πολιτικό σκηνικό του νομού. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, δήμαρχος (βλ. φύλλο Τρίτης), Γεωργία Μπατσαρά, βουλευτής (βλ. φύλλο Tετάρτης), Φρόσω Καρασαρλίδου, σημερινή βουλευτής (βλ. χθεσινό φύλλο), Νίκη Καρατζιούλα και Δώρα Μπαλτατζίδου (περιφερειακές σύμβουλοι).

Απαντούν και οι 5 (στα 5 φύλλα του ΛΑΟΥ αυτής της εβδομάδας) σε μια σειρά κοινών ερωτήσεων, από την δική της ματιά και εμπειρία η κάθε μία...

 

Συνεντεύξεις:  Σοφία Γκαγκούση

 

Η Νίκη Καρατζιούλα γεννήθηκε στην Βέροια τον Μάρτιο 1974

Είναι παντρεμένη με τον Αθανάσιο Βασιλείου (Ιδιωτικός υπάλληλος) και έχει 2 παιδιά.

Υπήρξε μέλλος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ την περίοδο 1993-1997.

Το 2006 διορίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας ως φυσιοθεραπεύτρια.

Είναι μέλος της Νομαρχιακής –υπεύθυνη γυναικών-τομεάρχης υγείας της Νέας Δημοκρατίας από το 2007 εως 2015.Απο τον Απρίλιο 2016 έως και σήμερα Υπεύθυνη Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος. 

Ταμίας του περιφερειακού τμήματος φυσιοθεραπείας της Ημαθίας από το 2012 μέχρι σήμερα.

Αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας από 2014 έως και σήμερα.

Η εμπλοκή της στην αυτοδιοίκηση ξεκινά από την ιδιαίτερη πατρίδα της τον πρώην Δήμο Μακεδονίδος ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου από το 2007 έως και το 2010 και σήμερα είναι περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη Καλαιτζίδη.

 

 

 

 -Γυναίκα, σύζυγος, μάνα, κόρη, φίλη… πολιτικός . Πού είναι η ουσία της ζωής για σας;

 Ή ουσία της ζωής είναι ένα μείγμα όλων όσων αναφέρεις , απλώς ή ενασχόληση με τα κοινά αλλάζει την σύνθεση του μείγματος , συνήθως σε βάρος των πιο προσφιλών , αυτών που έχεις την άνεση να τους ζητήσεις συγνώμη κοιτώντας τους, να την καταλάβουν και το κυριότερο να σε κάνουν να νιώσεις ότι  σ’ αγαπούν το ίδιο με πριν.

 

-Πόσα αποθέματα πρέπει να έχει μια γυναίκα – πολιτικός για να μπορεί να δώσει παντού και σε όλους; Τι αφήνει τελικά πιο πίσω;

 Προφανώς  πολλά ,το τι αφήνει πίσω εμπεριέχεται στη προηγούμενη παράγραφο.

 

-Είναι πιο σύνθετο και αποτελεσματικό το γυναικείο μυαλό στα πρακτικά θέματα της διαχείρισης προβλημάτων;

 Το μυαλό είναι ουδετέρου γένους όχι τυχαία .Οι γυναίκες χρειάστηκε να δώσουν αγώνες για να έχουν ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα .Θα ήταν απρέπεια, να περάσουμε στην απέναντι όχθη, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του μυαλού μας έναντι των ανδρών.

 

-Λένε ότι πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια ισχυρή σύντροφος – σύζυγος… Πίσω από μια πετυχημένη γυναίκα βρίσκεται ένας άντρας και με ποιον τρόπο;

Σε ότι αφορά την ιστορική αλήθεια της φράσης «πίσω  από έναν ισχυρό πολιτικό  άνδρα κρύβεται μία ισχυρή γυναίκα» και το αντίστροφο νομίζω ότι  έχει  κάποια  αξία και πρέπει να  παραμερίσουμε τις σεμνότυφες προσεγγίσεις,  να δούμε την αλήθεια. Τις μεγαλύτερες επιρροές, ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες ,τις δέχθηκαν από πρόσωπα  της  παρανομίας  μάλλον παρά της νομιμότητας. Αναλογιστείτε την επίδραση της Εύας Μπράουν στο Χίτλερ, της Μαρκερίτα Σαλφατι στο Μουσολίνι , της ηθοποιού Ζιανγκ Τσιγκ στο Μαο ,της Μαρίτα Λορενζ στο Κάστρο, της Αλιλουγεβα στο Στάλιν και φυσικά της Δήμητρας στον Ανδρέα .Μέσα στην ανάγκη της κατάρεουσας χώρας για αλήθεια, ας τολμήσουμε τουλάχιστον την ιστορική αλήθεια που δίδεται αδαπάνως .Σε ότι με αφορά θα ήθελα πλάι μου έναν άνθρωπο να με καταλαβαίνει ,να μου επισημαίνει λάθη και  παραλήψεις, να ανέχεται τις ανάγκες που ενίοτε είναι  σε βάρος του περίγυρου ,να μπορώ στα δύσκολα να ακουμπήσω . Χαίρομαι που τον έχω.

 

-Εικόνα σου είμαι και σου μοιάζω… Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση και εμπειρία από το σώμα των Ελλήνων ψηφοφόρων; Έχει τους πολιτικούς που του αξίζει ή αξίζει καλύτερους πολιτικούς;

Υπάρχει ο μύθος του Έλληνα ψηφοφόρου, που ενώ διαμαρτύρεται για τα χαρακτηριστικά των πολιτικών προσώπων, επιλέγει  τελικά αυτούς που κατηγορεί . Θα αναφέρω ένα παράδειγμα . Όταν οι θέσεις σε στρατό, αστυνομία ήταν με την διαδικασία της άμεσης μη μοριοδοτούμενης επιλογής, τα βουλευτικά γραφεία έσφυζαν από ζωή και πελάτες. Ήταν οι Έλληνες ψηφοφόροι. Όταν μπήκαν στις πανελλαδικές ή τον ΑΣΕΠ , μονομιάς  άδειασαν  τα γραφεία χωρίς να ακουστούν διαμαρτυρίες. Ήταν οι ίδιοι  ψηφοφόροι . Ή πολιτεία έχει χρέος να χαράξει γραμμές πορείας, οι ψηφοφόροι έχουν την ωρίμανση να τις ακολουθήσουν. Το αντίστροφο θα ήταν από περίεργο έως ανόητο να αναμένεται.    Σε  ότι  αφορά τους πολιτικούς είχε τους καλύτερους από αυτούς που τα κόμματα έβαζαν στην βιτρίνα .Το εκλογικό  σύστημα δεν επιτρέπει σε όλους την αναγνώριση των δυνατοτήτων τους, δυστυχώς, αλλά σε όσους το σύστημα επιλέγει σέ πρώτη φάση. Άρα είναι απολύτως αναμενόμενο να υπάρχουν συμπολίτες μας υψηλών δυνατοτήτων, πού όμως δεν τους εδόθη ή ευκαιρία.

 

 -Τι θα κάνατε, κατ αρχάς, για τον τόπο σας (Ημαθία-Βέροια) εάν ήταν στο χέρι σας;

Θα εκλιπαρούσα τους αγρότες να επιλέξουν τους ικανότερους και θα απαιτούσα  από τους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο να θεσπίσουν πλαίσιο νόμων που να εγγυάται την αποτελεσματική διαχείριση και διαφάνεια των προϊόντων .Είμαστε αγροτικός νόμος, έχουμε χρέος να απαιτήσουμε  την αναστροφή της αρνητικής πορείας  στο χώρο των αγροτών, ως πρώτη επιλογή. Φυσικά υπάρχουν και άλλα τεράστια θέματα.

 

-Τι σας απογοητεύει και τι σας ενθουσιάζει στη συμπεριφορά και τη λειτουργία των συμπολιτών σας αλλά και των συναδέλφων σας;

 Με ενθουσιάζουν οι άνθρωποι που έχουν την δύναμη να σε παρασύρουν στο μη σύνηθες, επικίνδυνο αλλά ωραίο. Με απογοητεύουν οι μεμψίμοιροι που κλαίνε για προληπτικούς λόγους, μη δεν προλάβουν να θρηνήσουν το θάνατο τους, ο οποίος έχει έλθει και δεν το γνωρίζουν.  

 

-Το πιο «τρελό» ρουσφέτι που σας ζήτησαν;

 Αν μπορώ να πεταχτώ να δέσω την   κατσίκα που λύθηκε στο διπλανό σπίτι!!!!

 

-Το πιο κολακευτικό κομπλιμέντο που σας έκαναν;

 Ή λαθεμένη διαπίστωση φίλου που δήλωσε ότι «είναι νωρίς να μας κοιτάς αφ’ υψηλού» Μ άρεσε ιδιαίτερα το αφ’ υψηλού!!!!!!

 

-Σας κλείνουν το μάτι με νόημα ζητώντας σας  χάρες με το ..αζημίωτο;

 Όχι, δεν μου έτυχε.

-Μπορεί να μην τόλμησαν να σας το πουν καταπρόσωπο, αλλά νοιώσατε κάποια στιγμή να σκέφτονται για σας ,ως γυναίκα πολιτικό, «άντε στην κουζίνα σου κυρά μου;»

 Ναι βέβαια , άλλωστε ανήκω στους κοινούς θνητούς, άρα είναι λογικό και αναμενόμενο κάποιοι να πιστεύουν στις  δυνατότητες  μου, και τους ευχαριστώ  γι’αυτό  και κάποιοι να με απορρίπτουν ο καθένας για τους δικούς του λόγους και τους σέβομαι για την άποψη τους.  Ή αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να κάνω και κάτι άλλο………Αστειεύομαι  φυσικά….

 

-Η εξουσία στην υπηρεσία του λαού ή ο λαός στην υπηρεσία της εξουσίας; Τι από τα δύο συμβαίνει σήμερα;

 Μέχρι  σήμερα ισχύουν  και τα δύο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Προ των εκλογών  τα πολιτικά πρόσωπα παρουσιάζονται ως αιτούντες άδεια να υπηρετήσουν τον λαό .Μετά τις εκλογές σε μεγάλο βαθμό  υποχρεώνουν τους πολίτες να τους υπηρετούν ,με διάφορα προσχήματα. Θεωρώ επιβεβλημένο να υπάρχει συνέπεια στα όσα υπόσχονται τα πολιτικά πρόσωπα και  φυσικά σε ότι με αφορά θα προσπαθήσω να το  τηρήσω μέχρι κεραίας.     Ελπίζω να σταθώ ικανή να διατηρήσω τις προεκλογικές υποσχέσεις σε σχέση με τις μετεκλογικές πρακτικές. Ελπίζω.

 

-Είναι γλυκό το ποτό της… εξουσίας;

Αν κρίνουμε  από το πάθος  παραμονής σ ‘αυτό μάλλον κάτι σαν κουμ-κουατ  φέρνει ώς προς τη γλυκύτητα .

 

-Και μετά την πολιτική τι;

 Ή πολιτική είναι τμήμα της ζωής μου ,υπάρχουν  οι χαρές της καθημερινότητας,  οι  φίλοι, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, φυσικά πάντοτε θα νιώθω την υποχρέωση να προσφέρω από οποίο μετερίζι μου ζητηθεί. 

 

-Τι θα σημειώνατε στο προσωπικό σας ημερολόγιο, με κεφαλαία γράμματα, ως μότο  ζωής σας;

 

Με πείσμα …. για τη νίκη 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Έφυγε" ο Θωμάς Κατσιαμάκας - Yπήρξε επί σειρά ετών...

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης στον ναό του Αγίου Μηνά...

Εφημερίες Φαρμακείων σε Βέροια, Νάουσα και  Αλεξάνδρεια (27/07/2021)

Εφημερίες Φαρμακείων σε Βέροια, Νάουσα και ...

 ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ 16:00-21:00 ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ...

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για τον κατώτατο μισθό - Οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτα του μισθού στις επιχειρήσεις

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για τον...

Η Κυβέρνηση, με τη σημερινή της απόφαση για τον...

Νέος κύκλος για τις Σχολές Γονέων του «Έρασμου» σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια

Νέος κύκλος για τις Σχολές Γονέων του «Έρασμου» σε...

Οι Σχολές Γονέων του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης...

Πανήγυρη Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων - Σε προσκύνηση τεμάχιο του λειψάνου της Αγίας

Πανήγυρη Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στον Ιερό Ναό...

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων...

 «Αστική αναζωογόνηση Δήμου Βέροιας» και «Ολοκλήρωση βρεφικού σταθμού Κυψέλης» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

«Αστική αναζωογόνηση Δήμου Βέροιας» και «Ολοκλήρωση...

Ένταξη για χρηματοδότηση δύο προτάσεων του Δήμου...

Προγράμματα κατάρτισης για 120 απασχολούμενους και άνεργους της Ημαθίας υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Προγράμματα κατάρτισης για 120 απασχολούμενους και...

Προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης και...

 Τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας - Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης

Τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...

Τα νέα μέτρα για την εστίαση ανακοινώθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (16.07.2021) και ενώ είχε ήδη… αρχίσει η εφαρμογή τους. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και τα κέντρα...

Και δεύτερη φωτιά στο ίδιο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής, σημειώθηκε και πάλι χθες Πέμπτη 15 Ιουλίου, το μεσημέρι, έξω από τον συνεταιρισμό Venus Crowers, δίπλα στο δρόμο Βέροιας - Λαζοχωρίου...