Γυναίκες πρωταγωνίστριες στην πολιτική σκηνή της Ημαθίας του 21ου αιώνα. Δώρα Μπαλτατζίδου

Γυναίκες πρωταγωνίστριες στην πολιτική σκηνή της Ημαθίας του 21ου αιώνα. Δώρα Μπαλτατζίδου

Χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων για να αποκτήσουν οι Ελληνίδες δικαίωμα ψήφου, το 1934. Από τότε μέχρι σήμερα έτρεξε πολύ νερό στο γυναικείο αυλάκι της πολιτικής και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι κάποιες γυναίκες καθορίζουν το μέλλον ολόκληρων λαών και κρατών από τις ύψιστες πολιτικές τους θέσεις.

Στην Ημαθία οι γυναίκες μπορεί να ήταν λίγες σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, αλλά υπήρξαν και υπάρχουν. Ας γνωρίσουμε αυτές που μετά το 2000 κυριάρχησαν στο πολιτικό σκηνικό του νομού. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, δήμαρχος (βλ. φύλλο Τρίτης), Γεωργία Μπατσαρά, βουλευτής (βλ. φύλλο Tετάρτης), Φρόσω Καρασαρλίδου, σημερινή βουλευτής (βλ. φύλλο Πέμπτης), Νίκη Καρατζιούλα (βλ. χθεσινό φύλλο) και Δώρα Μπαλτατζίδου (περιφερειακές σύμβουλοι).

Απαντούν και οι 5 (στα 5 φύλλα του ΛΑΟΥ αυτής της εβδομάδας) σε μια σειρά κοινών ερωτήσεων, από την δική της ματιά και εμπειρία η κάθε μία...

 

Συνεντεύξεις:  Σοφία Γκαγκούση

Η Δώρα Μπαλτατζίδου το 1981 εντάχθηκε για πρώτη φορά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ  Τ.Ο ΚΟΠΑΝΟΥ, το 1998-2005 τέλεσε μέλος της Ν.Ε Ημαθίας, μέλος του Τομέα ΙΣΟΤΗΤΑΣ με δράση και εμπειρία σε διοργανώσεις και εκπροσωπήσεις σε διάφορους Νομούς ανά την Ελλάδα.

 Διοργάνωσε το Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών στη Αυτοδιοίκηση στην Βέροια με μεγάλη επιτυχία.

 Διοργάνωσε ημερίδα σε κομματικό επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας των εκλεγμένων Νομαρχών – Δημοτικών – Νομαρχιακών Συμβούλων ΠΑΣΟΚ και  συμμετείχε σε όλα τα συνέδρια Γυναικών στην Αυτοδιοίκηση για την Ισότητα        Πανελλαδικά, καθώς επίσης και σε κομματικά κλιμάκια.

Το 2005 εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος Π.Ε Κ.Μακεδονίας αναπληρώτρια Τομέα  Αυτοδιοίκησης και το 2008 εΕκλέχθηκε στην Π.Ε Κ.Μακεδονίας υπεύθυνη του Τομέα Γυναικών.

Στην Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε ως Κοινοτική Σύμβουλος (1990-1998)

Ήταν  Υποψήφια Δήμαρχος Δ.Ανθεμίων, Δημοτική Σύμβουλος Αντιπολίτευσης (1998-2002) και στη συνέχεια Νομαρχιακή Σύμβουλος Ν.Ημαθίας.

Το 2010 εκλέχθηκε Περιφερειακή Σύμβουλος Ημαθίας - Κ. Μακεδονίας ,

Το 2012 κατέβηκε υποψήφια Βουλευτής Ν. Ημαθίας και από το 2014 είναι δημοτική σύμβουλος Νάουσας.

 


• Γυναίκα, σύζυγος, μάνα, κόρη, φίλη… πολιτικός. Που είναι η ουσία της ζωής για σας;

Μιλώντας για μένα πιστεύω  λοιπόν μοιάζω με ένα παζλ με μικρά διαφορετικά κομμάτια που με συνθέτουν.

Είμαι γυναίκα, σύζυγος, μάνα, κόρη, φίλη, πολιτικός, εργαζόμενη και όλοι αυτοί οι ρόλοι συμπληρώνουν τα κομμάτια του εαυτού μου και προσπαθώ πάντοτε να τα κρατώ σε μία ισορροπία ώστε κανένα να μην είναι σε βάρος του άλλου. Αυτό και μόνο με κάνει να νιώθω καλά. Η ουσία της ζωής μου βρίσκεται στην προσφορά, γεμίζω από αυτήν και θα έλεγα πως είναι τρόπος έκφρασης.  Το να μπορώ να βοηθάω, να συμβουλεύω, να στηρίζω, να συλλαμβάνω ιδέες, να προγραμματίζω και να υλοποιώ διάφορα σχέδια μου έχοντας εμφανή ανταπόκριση στην κοινωνία είναι ακριβώς αυτό που με εκφράζει.

 

• Πόσα αποθέματα πρέπει να έχει μια γυναίκα-πολιτικός για να μπορεί να δώσει παντού και σε όλους; Τι αφήνει τελικά πιο πίσω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις αφήνει τελικά πίσω τον εαυτό της. Όσο για τα αποθέματα χρειάζεται συνεχόμενος ανεφοδιασμός ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση.  Η πολιτική θέλει να την αγαπάς και να αγωνίζεσαι για το κοινό καλό του τόπου.

 

• Είναι πιο σύνθετο και αποτελεσματικό το γυναικείο μυαλό στα πρακτικά θέματα της διαχείρισης προβλημάτων;

Πολλές φορές καλούμαστε να διαχειριστούμε μία κρίση που προκύπτει εντελώς αναπάντεχα ή ένα πρόβλημα που δεν του δίνουμε την πρέπουσα σημασία και εξελίσσεται με γοργό ρυθμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις και προκειμένου να επέλθει άμεσα μία λύση θεωρώ ότι το γυναικείο μυαλό λειτουργεί πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

 

• Λένε ότι πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια ισχυρή σύντροφος-σύζυγος…Πίσω από μία πετυχημένη γυναίκα βρίσκεται ένας  άντρας και με ποιον τρόπο;

Είναι γνωστή η φράση ότι πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα βρίσκεται μια σπουδαία γυναίκα και είναι και ιστορικά επιβεβαιωμένη. Αν αναστρέψουμε τους ρόλους θα έλεγα ότι  πίσω από μια πετυχημένη γυναίκα βρίσκεται ένας άνδρας με υπομονή και κατανόηση στηρίζοντας την με κάθε τρόπο. 

 

• Εικόνα σου είμαι και σου μοιάζω… Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση και εμπειρία από το σώμα των Ελλήνων ψηφοφόρων; Έχει τους πολιτικούς που του αξίζει ή αξίζει καλύτερους πολιτικούς; 

Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω…(Γαλάτεια Καζαντζάκη). Είναι κοινός γνωστό ότι στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Επίσης παρατηρείται ότι οι πολίτες περνούν μία κρίση εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και την πολιτική γενικότερα. Πολλοί αποδίδουν αυτήν την παρακμή της πολιτικής στην έλλειψη μεγάλων ηγετών. 

Σίγουρα θα ενταχθώ με την πλειοψηφία των πολιτών και θα πω ότι η κοινωνία αξίζει κάτι καλύτερο.  Για να μπορέσουμε να έχουμε ως κοινωνία το κάτι καλύτερο είναι αναγκαίο να προβληματιστούμε και να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τα άτομα που επιλέγουμε να μας κυβερνούν. Δεν μπορεί άλλωστε οι πολικοί να μην εκφράζουν τουλάχιστον πλειοψηφικά τα αισθήματα και τον τρόπο σκέψης του μέσου ψηφοφόρου.      

 

• Τι θα κάνατε καταρχάς, για τον τόπο σας (Ημαθία-Βέροια) εάν ήταν στο χέρι σας;

Πρωτίστως μέλημά μου θα ήταν η διασφάλιση των νέων στην αγορά εργασίας ώστε να υπήρχε η δυνατότητα μείωσης  της ανεργίας  και οι νέοι της περιοχής να μην εγκατέλειπαν τον τόπο. Στόχος λοιπόν οι επενδύσεις για ανάπτυξη. 

Επιπρόσθετα θα έδινα μεγάλη έμφαση στην ανάδειξη και προβολή του τόπου γιατί η Ημαθία είναι τόπος πλούσιος σε ιστορία και πολιτισμό. 

 

•Τι σας απογοητεύει και τι σας ενθουσιάζει στη συμπεριφορά και τη λειτουργία των συμπολιτών σας αλλά και των συναδέλφων σας;

Με απογοητεύει η νοοτροπία πολλών συμπολιτών μου αλλά και συναδέλφων μου για τον τρόπο που επιλέγουν και τελικά εκλέγουν τους πολιτικούς είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε στην βουλή.  

Με ενθουσιάζει ο δυναμισμός των νέων-οι νέοι αντιδρούν και αντιπροτείνουν για το μέλλον τους.  Είναι πολύ αισιόδοξο η νέα γενιά να διακατέχετε από δυναμισμό και να βάζει στόχους για μία υγιή και δίκαιη κοινωνία.  

 

• Το πιο τρελό ρουσφέτι που σας ζήτησαν;

Η αλήθεια είναι ότι τα νέα παιδιά απέχουν πολύ από τη λογική του βολέματος ή του ρουσφετιού και δεν επισκέπτονται τα πολιτικά γραφεία. Συνήθως έρχονται οι γονείς γεμάτοι αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους να βρουν μια θέση εργασίας.

Η προσωπική μου εμπειρία έχει να κάνει με έναν πατέρα ο οποίος ήθελε πάση θυσία να βάλει το γιο του στο πυροσβεστικό σώμα. Όταν ήρθε σε μένα ζητώντας βοήθεια του είπα ότι δεν γίνεται γιατί είναι καθαρά διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να δυσαρεστηθεί. Εν συνεχεία πήγε σε άλλον συνάδελφο ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα τον τακτοποιήσει. Ε! Διορισμός δεν επήλθε ποτέ.

 

• Το πιο κολακευτικό κοπλιμέντο που σας έκαναν ποτέ;

Ένα κοπλιμέντο αποτελεί ένδειξη ευγενικής συμπεριφοράς. Ένας γλυκό σχόλιο είναι πάντα χαριτωμένο και ξεχωριστό. Προσωπικά έχω δεχθεί πολλά και ξεχωριστά κοπλιμέντα από μοναδικά πρόσωπα, φίλους, γνωστούς, συνεργάτες, άνδρες και γυναίκες όλα τους όμορφα και ξεχωριστά. 

Το πιο γλυκό και κολακευτικό το δέχτηκα από τον εγγονό μου 4 χρόνων σήμερα ο οποίος μου είπε ότι είμαι πολύ όμορφη επειδή τον αφήνω να κάνει αταξίες.

 

• Σας κλείνουν το μάτι με νόημα ζητώντας σας χάρες με το… αζημίωτο;

Στην πολιτική περπατάς πάνω σε τεντωμένο σχοινί γι’ αυτό τα βήματα σου πρέπει να είναι σταθερά και προσεκτικά. Ποτέ δεν θα χαλούσα την ισορροπία μου για να επωφεληθώ από χρηματικές απολαβές. Αγαπώ την πολιτική γιατί μέσα από αυτήν μπορώ να υλοποιώ τα όνειρά μου για την κοινωνία όπως εγώ την οραματίζομαι και πάνω στην αγάπη αυτή δεν θα υποχωρούσα με τίποτα και για τίποτα.

 

• Μπορεί μα μην  τολμήσουν να σας το πουν καταπρόσωπο, αλλά νοιώσατε κάποια  στιγμή να σκέφτονται για σας, ως γυναίκα πολιτικό, «άντε στην κουζίνα σου κυρά μου;»

Προσωπικά δεν έχω νιώσει ποτέ κάτι τέτοιο. Όμως επειδή μπορεί κάποιοι όντως να θέλουν την γυναίκα στην κουζίνα και μόνο, να τους θυμίσω μονάχα ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν γυναίκες πολιτικοί οι οποίες άλλαξαν την ιστορία. Συμπερασματικά μια γυναίκα όσο καλά μπορεί να σταθεί μέσα σε μία κουζίνα άλλο τόσο μπορεί να σταθεί και στην πολιτική.   

 

• Η εξουσία στην υπηρεσία του λαού ή λαός στην υπηρεσία της εξουσίας; Τι από τα δύο συμβαίνει σήμερα;

Όπως είπε και ο Ισοκράτης «Από την εξουσία να φεύγεις όχι πιο πλούσιος αλλά πιο δοξασμένος, γιατί ο έπαινος του λαού είναι καλύτερος από πολλά χρήματα». Αυτό που κατά την γνώμη μου πρέπει να ισχύει είναι η εξουσία στην υπηρεσία του πολίτη. Μόνο έτσι υπάρχει και νόημα στον λόγο ύπαρξης της εξουσίας. 

Σήμερα το τι ισχύει τελικά είναι λίγο μπερδεμένο. Μάλλον ισχύουν και τα δύο αναλόγως την περίσταση. Οι πολίτες πλέον είναι μπερδεμένοι και διχασμένοι δεν ξέρουν  τελικά τι από τα δύο είναι πιο ορθό να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους ή να την εμπιστευτούν στους πολιτικούς;

 

• Είναι γλυκό το ποτό της… εξουσίας;

«Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου δώσε του εξουσία» Ναι τελικά είναι γλυκό το ποτό της εξουσίας και στις περισσότερες περιπτώσεις αλλάζει τον άνθρωπο.

Προσωπική πείρα δεν έχω αφού δεν την έχω γευτεί αλλά το σίγουρό για μένα είναι ότι όταν την αποκτάς θα πρέπει να την χειρίζεσαι σωστά και προσεκτικά γιατί όσο εύκολα ανεβαίνεις στην κορυφή τόσο εύκολα μπορείς και να πέσεις. 

 

• Μετά την πολιτική τι;

Ουσιαστικά η πολιτική είναι μονάχα ένας από τους ρόλους μου. Είναι θα έλεγα ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν την προσωπικότητά μου. Εάν αυτό το κομμάτι εκλείψει από την ζωή μου θα γεμίσει σίγουρα με περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου καθώς και με εθελοντισμό και προσφορά.

 

• Τι θα σημειώνατε στο προσωπικό σας ημερολόγιο, με κεφαλαία γράμματα, ως μότο ζωής σας;

«ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ» - «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...