Σειρά προτάσεων και αιτημάτων από τους δημάρχους στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ

Σειρά προτάσεων και αιτημάτων από τους δημάρχους στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ

Το θέμα της αντιμισθίας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης (Δημάρχων-Αντιδημάρχων) ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν χθες στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, καθώς με άρθρο στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών αποσυνδέεται η εξίσωση του μισθού του δημάρχου με αυτόν του γενικού γραμματέα συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων.

Να σημειώσουμε ότι ο μισθός του δημάρχου ήταν συνδεδεμένος με τον μισθό του γενικού γραμματέα. Προκειμένου όμως (προφανώς) να αυξηθούν οι μισθοί των γεν. γραμματέων η κυβέρνηση αποσύνδεσε από αυτό το καθεστώς τον μισθό των δημάρχων.

Κ. Βοργιαζίδης: “Δεν θεωρώ ότι πρέπει 

να αυξηθούν οι μισθοί μας”

«Εμένα δεν με πειράζει αυτό, δεν θέλω αύξηση των μισθών των δημάρχων διότι ζούμε σε ένα δύσκολο οικονομικό καθεστώς και ο κόσμος παίρνει όλο και λιγότερα χρήματα πλέον. Εγώ δεν ζητάω παραπάνω χρήματα, διότι θεωρώ ότι είναι κακό αυτή την εποχή. Άρα δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι σε όλα…» διευκρίνισε ο δήμαρχος Βέροιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Λαού» και πρόσθεσε:

«Επί της ουσίας όμως αυτό θα σήμαινε αντιδημάρχους με 600 ευρώ το μήνα και στους μικρότερους δήμους με 450 ευρώ. Πώς θα ζητήσεις λοιπόν από κάποιον, να δουλεύει τόσες ώρες για το Δήμο με αυτά τα χρήματα αφήνοντας τη δουλειά του;» επεσήμανε ο κ. Βοργιαζίδης εκτιμώντας ότι για τους αντιδημάρχους πρέπει να παραμείνει το ίδιο καθεστώς.

Επεξηγηματικά, αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή οι αντιδήμαρχοι παίρνουν το 50% της αντιμισθίας του Δημάρχου. Σύμφωνα όμως με το νέο σχέδιο νόμου οι αντιδήμαρχοι θα παίρνουν το 30% του μισθού του δημάρχου σε Δήμους που έχουν πάνω από 4 αντιδημάρχους (όπως ο Δήμος Βέροιας) και το 25% σε Δήμους που έχουν μέχρι 4 αντιδημάρχους. Πράγμα που σημαίνει ότι ο μισθός τους θα κατέβει σημαντικά.

Κατά την εκτίμηση του δημάρχου το συγκεκριμένο καθεστώς θα παραμείνει ως έχει, με την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου.

Ωστόσο ο κ. Βοργιαζίδης υπογραμμίζει ότι αυτό δεν είναι το μείζον θέμα. Υπάρχουν πολλά θεσμικά και όχι μόνο, ζητήματα, που έθεσαν οι δήμαρχοι στη συνέλευση τα οποία θα πρέπει να συγκεντρωθούν, να αξιολογηθούν και να συμπεριληφθούν σε μία ενιαία πρόταση – κείμενο προς το Υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης, ο κ. Πατούλης  μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο είπε ότι «δεν επιλύονται σοβαρά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα», ενώ άφησε αιχμές για τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή: «Άκουσε και ακούει ο υπουργός. Όμως όλοι κρίνονται από τις πράξεις και όχι από τις προθέσεις».

Ειδικότερα εστίασε στα προβλήματα που δημιουργούνται από την αλληλοεπικάλυψη των ελεγκτικών μηχανισμών γεγονός που, όπως ανέφερε, συντείνει στην αναποτελεσματικότητα και στην ενίσχυση της κηδεμόνευσης στην Αυτοδιοίκηση.

Τέλος ότι ο κ. Πατούλης εξήγγειλε κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο, εάν η κυβέρνηση δεν λύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...