Δημήτρης Μπάσης: Ο μουσικός πλούτος από την Κρήτη μέχρι τη Σμύρνη κάνει σημαντική και ξεχωριστή αυτή την παράσταση

Δημήτρης Μπάσης: Ο μουσικός πλούτος από την Κρήτη μέχρι τη Σμύρνη κάνει σημαντική και ξεχωριστή αυτή την παράσταση

Κρήτη και Σμύρνη… δύο τόποι με έντονους ιστορικούς  και μουσικούς δεσμούς, σταθμοί της δράσης της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά», γνωστής από  το βραβευμένο μουσικό video του Ερωτόκριτου και το μουσικό video “Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας», το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Ο Δημήτρης Μπάσης, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μάνος Πυροβολάκης, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Κάρολος Κουκλάκης και η Fide Köksal,  θα ανέβουν στη σκηνή του Θεάτρου Άλσους «Μελίνα Μερκούρη» στη Βέροια την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, για να παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση “Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ”, ενώνοντας τις δύο πατρίδες και μεταφέροντάς μας νοερά στο μύθο και στη γοητεία μιας άλλης εποχής.

Μια σύντομη συνέντευξη έδωσε χθες στο «Λαό» ο Δημήτρης  Μπάσης, με αφορμή την παράσταση.  

 

--Ποια ήταν η αφορμή αυτής της δουλειάς που μπορεί να χαρακτηριστεί και υπερπαραγωγή;

H αφορμή αυτής της δουλειάς ήταν, καταρχήν, η ευαισθησία που έχουμε όλοι να ανατρέξουμε πίσω στις ρίζες μας και να τις ανακαλύψουμε.

Βασικό είναι ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων πίσω από το concept αυτών των συναυλιών (Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά), που δημιουργεί, καταρχήν, τα μουσικά video, στα οποία βασίζονται οι παραστάσεις: Το πρώτο video του Ερωτόκριτου με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών είναι ήδη ευρέως γνωστό και το δεύτερο με αφιέρωμα στη μουσική της Σμύρνης που θα κυκλοφορήσει σύντομα και στο οποία συμμετέχω και εγώ, ανάμεσα στους πάνω από 100 καλλιτέχνες. Μέρος των ερμηνευτών και μέρος των καταπληκτικών μουσικών που συμμετέχουμε στα video αυτά, έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε στις παραστάσεις με τίτλο «Τι σε μέλει εσένανε από που είμαι εγώ - Η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη». 

Με το δεδομένο ότι πάντα είμαστε αρκετοί ερμηνευτές και μουσικοί επί σκηνής και συχνά συμμετέχουν κρητικοί και μικρασιάτικοι σύλλογοι, θα μπορούσε να το πει κανείς ‘’υπερπαραγωγή’’. Και όλο αυτό το κάνει ακόμα πιο δελεαστικό στον κάθε καλλιτέχνη να  θέλει να είναι μέρος αυτής. 

 

--Τι είναι εκείνο που κάνει ξεχωριστή την παράσταση και κερδίζει τις καρδιές του κοινού;

 Αυτό που κάνει σημαντική αυτή την παράσταση είναι ο μουσικός πλούτος που αναβλύζει ανάμεσα στις δύο περιοχές του Αιγαίου, Κρήτη -Σμύρνη και μικρασιατικά παράλια. Τραγούδια και από τις δύο πλευρές της θάλασσάς μας, που υπάρχουν και στις δύο γλώσσες. Τραγούδια που μας διδάσκουν για το παρελθόν και μάς οδηγούν και πάλι στις ρίζες μας, που τις έχουμε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ ως παράδειγμα ζωής. 

 

--Ποιοι είναι οι σταθμοί του μουσικού ταξιδιού που θα κάνουμε μαζί σας στο θέατρο Άλσους την ερχόμενη Τρίτη;

Η παράσταση έγινε πρώτη φορά πέρυσι στη Λέρο, νησί με έντονο το προσφυγικό ζήτημα, θέλοντας να δώσει ένα βαθύ συμβολισμό.  Συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον περασμένο Φεβρουάριο, σε δύο sold out βραδιές και θα βρεθεί σε περιοχές που έχουν σημαντική σχέση με τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, σε όλη την Ελλάδα. 

Ξέρω πως υπάρχουν επαφές για να ταξιδέψει η παράσταση και σε πόλεις της Τουρκίας, με σημαντικές συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών των δύο χωρών, που συμμετέχουν στα video και τις παραστάσεις της ομάδας. 

 

- -«Τι σε μέλει εσένα νε από πού είμαι εγώ..» Έχει σημασία να μας μέλει ή όχι;

 Το “Τι σε μέλει  εσένανε” έχει την εξής ερμηνεία: Το να ψάχνει  ο καθένας μας την ιστορία του και την καταγωγή του είναι πολύ σημαντικό. Για την συνύπαρξη όμως διαφορετικών λαών, εθνοτήτων, απλών ανθρώπων δεν έχει καμία σημασία η καταγωγή του καθενός. Μοιραζόμαστε όλοι τον ίδιο πλανήτη, τον ίδιο αέρα και έχουμε τα ίδια δικαιώματα. 

 

--Ευτυχής στιγμή για σας αυτή η συνεργασία

Χαίρομαι που θα βρεθώ επί σκηνής με τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Μάνο Πυροβολάκη, την Fide Köksal, την Ειρήνη Δερέμπεη και τον Κάρολο Κουκλάκη. Οι μουσικοί που συμμετέχουν κάθε φορά σε αυτές τις παραστάσεις είναι εξαιρετικοί σολίστες και ο Τάκης Φραγκούς, ο μαέστρος μας, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στις ενορχηστρώσεις. Οι δύο Σύλλογοι που θα χορέψουν και η Χορωδία κάνουν ακόμα πιο πλούσιο το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσετε. Είναι πάντα γιορτή η συνεύρεση με συναδέλφους και την ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά» σε αυτές τις παραστάσεις. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια...

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης   επισκέφθηκε η Φρ. Καρασαρλίδου   για τα προβλήματα των σχολείων της Ημαθίας

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης επισκέφθηκε η Φρ....

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό...

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη Νάουσα

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη...

Παρελθόν αποτελεί πλέον η ξύλινη περίφραξη κατά...

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ   ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTA ERASMUS+  ΚΑ2 – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ...

Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής...

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και ευνοϊκοί διακανονισμοί σε άτοκες δόσεις

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και...

- Για όσους αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο λόγω οφειλών…-...

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων Polis Tracks - Δείτε το βίντεο!

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας...

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο...

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο λόγος για την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018], η πλημμελής γνώση της οποίας οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, ότι δήθεν εκχωρούνται...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια ακόμη σχολική χρονιά η μεταφορά πολλών μαθητών  από και προς το σχολείο τους,  είναι ακόμα στον «αέρα».  Αν και  τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει, σε ορισμένα...

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη,  επσικέφθηκε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και συζήτησε μαζί  του θέματα εκπαίδευσης...