Δημήτρης Μπάσης: Ο μουσικός πλούτος από την Κρήτη μέχρι τη Σμύρνη κάνει σημαντική και ξεχωριστή αυτή την παράσταση

Δημήτρης Μπάσης: Ο μουσικός πλούτος από την Κρήτη μέχρι τη Σμύρνη κάνει σημαντική και ξεχωριστή αυτή την παράσταση

Κρήτη και Σμύρνη… δύο τόποι με έντονους ιστορικούς  και μουσικούς δεσμούς, σταθμοί της δράσης της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά», γνωστής από  το βραβευμένο μουσικό video του Ερωτόκριτου και το μουσικό video “Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας», το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Ο Δημήτρης Μπάσης, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μάνος Πυροβολάκης, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Κάρολος Κουκλάκης και η Fide Köksal,  θα ανέβουν στη σκηνή του Θεάτρου Άλσους «Μελίνα Μερκούρη» στη Βέροια την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, για να παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση “Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ”, ενώνοντας τις δύο πατρίδες και μεταφέροντάς μας νοερά στο μύθο και στη γοητεία μιας άλλης εποχής.

Μια σύντομη συνέντευξη έδωσε χθες στο «Λαό» ο Δημήτρης  Μπάσης, με αφορμή την παράσταση.  

 

--Ποια ήταν η αφορμή αυτής της δουλειάς που μπορεί να χαρακτηριστεί και υπερπαραγωγή;

H αφορμή αυτής της δουλειάς ήταν, καταρχήν, η ευαισθησία που έχουμε όλοι να ανατρέξουμε πίσω στις ρίζες μας και να τις ανακαλύψουμε.

Βασικό είναι ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων πίσω από το concept αυτών των συναυλιών (Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά), που δημιουργεί, καταρχήν, τα μουσικά video, στα οποία βασίζονται οι παραστάσεις: Το πρώτο video του Ερωτόκριτου με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών είναι ήδη ευρέως γνωστό και το δεύτερο με αφιέρωμα στη μουσική της Σμύρνης που θα κυκλοφορήσει σύντομα και στο οποία συμμετέχω και εγώ, ανάμεσα στους πάνω από 100 καλλιτέχνες. Μέρος των ερμηνευτών και μέρος των καταπληκτικών μουσικών που συμμετέχουμε στα video αυτά, έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε στις παραστάσεις με τίτλο «Τι σε μέλει εσένανε από που είμαι εγώ - Η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη». 

Με το δεδομένο ότι πάντα είμαστε αρκετοί ερμηνευτές και μουσικοί επί σκηνής και συχνά συμμετέχουν κρητικοί και μικρασιάτικοι σύλλογοι, θα μπορούσε να το πει κανείς ‘’υπερπαραγωγή’’. Και όλο αυτό το κάνει ακόμα πιο δελεαστικό στον κάθε καλλιτέχνη να  θέλει να είναι μέρος αυτής. 

 

--Τι είναι εκείνο που κάνει ξεχωριστή την παράσταση και κερδίζει τις καρδιές του κοινού;

 Αυτό που κάνει σημαντική αυτή την παράσταση είναι ο μουσικός πλούτος που αναβλύζει ανάμεσα στις δύο περιοχές του Αιγαίου, Κρήτη -Σμύρνη και μικρασιατικά παράλια. Τραγούδια και από τις δύο πλευρές της θάλασσάς μας, που υπάρχουν και στις δύο γλώσσες. Τραγούδια που μας διδάσκουν για το παρελθόν και μάς οδηγούν και πάλι στις ρίζες μας, που τις έχουμε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ ως παράδειγμα ζωής. 

 

--Ποιοι είναι οι σταθμοί του μουσικού ταξιδιού που θα κάνουμε μαζί σας στο θέατρο Άλσους την ερχόμενη Τρίτη;

Η παράσταση έγινε πρώτη φορά πέρυσι στη Λέρο, νησί με έντονο το προσφυγικό ζήτημα, θέλοντας να δώσει ένα βαθύ συμβολισμό.  Συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον περασμένο Φεβρουάριο, σε δύο sold out βραδιές και θα βρεθεί σε περιοχές που έχουν σημαντική σχέση με τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, σε όλη την Ελλάδα. 

Ξέρω πως υπάρχουν επαφές για να ταξιδέψει η παράσταση και σε πόλεις της Τουρκίας, με σημαντικές συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών των δύο χωρών, που συμμετέχουν στα video και τις παραστάσεις της ομάδας. 

 

- -«Τι σε μέλει εσένα νε από πού είμαι εγώ..» Έχει σημασία να μας μέλει ή όχι;

 Το “Τι σε μέλει  εσένανε” έχει την εξής ερμηνεία: Το να ψάχνει  ο καθένας μας την ιστορία του και την καταγωγή του είναι πολύ σημαντικό. Για την συνύπαρξη όμως διαφορετικών λαών, εθνοτήτων, απλών ανθρώπων δεν έχει καμία σημασία η καταγωγή του καθενός. Μοιραζόμαστε όλοι τον ίδιο πλανήτη, τον ίδιο αέρα και έχουμε τα ίδια δικαιώματα. 

 

--Ευτυχής στιγμή για σας αυτή η συνεργασία

Χαίρομαι που θα βρεθώ επί σκηνής με τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Μάνο Πυροβολάκη, την Fide Köksal, την Ειρήνη Δερέμπεη και τον Κάρολο Κουκλάκη. Οι μουσικοί που συμμετέχουν κάθε φορά σε αυτές τις παραστάσεις είναι εξαιρετικοί σολίστες και ο Τάκης Φραγκούς, ο μαέστρος μας, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στις ενορχηστρώσεις. Οι δύο Σύλλογοι που θα χορέψουν και η Χορωδία κάνουν ακόμα πιο πλούσιο το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσετε. Είναι πάντα γιορτή η συνεύρεση με συναδέλφους και την ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά» σε αυτές τις παραστάσεις. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας  ενημερώνει για την  κατάληψη Κοινόχρηστων Χώρων και Πεζοδρομίων

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει για την κατάληψη...

Από τον αντιδήμαρχο Στέφανο Δριστά, γνωστοποιείται...

Ευχαριστήριο του  Inner Wheel Βέροιας

Ευχαριστήριο του Inner Wheel Βέροιας

To Inner Wheel Βέροιας πραγματοποίησε με επιτυχία έναν ακόμη...

Ευχές του Δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη

Ευχές του Δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας ΝΙΚΟΛΑΟΣ...

Φαρσαρώτος Γεώργιος Υποψήφιος Πρόεδρος τ.κ  Κάτω Βερμίου ( ΣΕΛΙ ) Θέσεις/Προτάσεις -Εκλογές 2019

Φαρσαρώτος Γεώργιος Υποψήφιος Πρόεδρος τ.κ Κάτω...

1.Πιστοποίηση δύο κοινοτικών Παιδικών χαρών στο Σέλι....

Επίσκεψη του Αντ. Μαρκούλη στο Γηροκομείο Βέροιας

Επίσκεψη του Αντ. Μαρκούλη στο Γηροκομείο Βέροιας

Το Γηροκομείο της Βέροιας επισκέφθηκε την Μ. Τετάρτη ο...

Εξωστρέφεια και διακρίσεις   για τα linasexclusive jewels by Toupektsi

Εξωστρέφεια και διακρίσεις για τα linasexclusive jewels by Toupektsi

Έντονη δραστηριότητα παρουσιάζει η Ημαθιωτικη...

Την Δευτέρα 6 Μαΐου - Ομιλία του   υπ. Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου στη Βέροια

Την Δευτέρα 6 Μαΐου - Ομιλία του υπ. Ευρωβουλευτή της...

Ο 34χρονος, ψυχίατρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής της...

Κώστας Βοργιαζίδης:  «Στοχεύουμε σε ένα ποσοστό με τον αριθμό 3, μπροστά» -Τι είπε για συνεργασίες, κονδύλια, γέφυρα Κούσιου, αδέσποτα, Πλατεία Ωρολογίου και θέσεις στάθμευσης

Κώστας Βοργιαζίδης: «Στοχεύουμε σε ένα ποσοστό με τον...

Ζωντανά στο στούντιο του ΑΚΟΥ 99.6, και στην εκπομπή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Από τον αντιδήμαρχο Στέφανο Δριστά, γνωστοποιείται ότι στην προσπάθεια του Δήμου Αλεξάνδρειας, για:•αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.•βελτίωση της αισθητικής...

To Inner Wheel Βέροιας πραγματοποίησε με επιτυχία έναν ακόμη στόχο του να έχει για φέτος ομιλίες πάνω σε θέματα που αγγίζουν τους συμπολίτες μας και έτσι η υπεύθυνη εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού κυρία Χρυσούλα...