Δημήτρης Μπάσης: Ο μουσικός πλούτος από την Κρήτη μέχρι τη Σμύρνη κάνει σημαντική και ξεχωριστή αυτή την παράσταση

Δημήτρης Μπάσης: Ο μουσικός πλούτος από την Κρήτη μέχρι τη Σμύρνη κάνει σημαντική και ξεχωριστή αυτή την παράσταση

Κρήτη και Σμύρνη… δύο τόποι με έντονους ιστορικούς  και μουσικούς δεσμούς, σταθμοί της δράσης της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά», γνωστής από  το βραβευμένο μουσικό video του Ερωτόκριτου και το μουσικό video “Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας», το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Ο Δημήτρης Μπάσης, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μάνος Πυροβολάκης, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Κάρολος Κουκλάκης και η Fide Köksal,  θα ανέβουν στη σκηνή του Θεάτρου Άλσους «Μελίνα Μερκούρη» στη Βέροια την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, για να παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση “Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ”, ενώνοντας τις δύο πατρίδες και μεταφέροντάς μας νοερά στο μύθο και στη γοητεία μιας άλλης εποχής.

Μια σύντομη συνέντευξη έδωσε χθες στο «Λαό» ο Δημήτρης  Μπάσης, με αφορμή την παράσταση.  

 

--Ποια ήταν η αφορμή αυτής της δουλειάς που μπορεί να χαρακτηριστεί και υπερπαραγωγή;

H αφορμή αυτής της δουλειάς ήταν, καταρχήν, η ευαισθησία που έχουμε όλοι να ανατρέξουμε πίσω στις ρίζες μας και να τις ανακαλύψουμε.

Βασικό είναι ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων πίσω από το concept αυτών των συναυλιών (Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά), που δημιουργεί, καταρχήν, τα μουσικά video, στα οποία βασίζονται οι παραστάσεις: Το πρώτο video του Ερωτόκριτου με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών είναι ήδη ευρέως γνωστό και το δεύτερο με αφιέρωμα στη μουσική της Σμύρνης που θα κυκλοφορήσει σύντομα και στο οποία συμμετέχω και εγώ, ανάμεσα στους πάνω από 100 καλλιτέχνες. Μέρος των ερμηνευτών και μέρος των καταπληκτικών μουσικών που συμμετέχουμε στα video αυτά, έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε στις παραστάσεις με τίτλο «Τι σε μέλει εσένανε από που είμαι εγώ - Η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη». 

Με το δεδομένο ότι πάντα είμαστε αρκετοί ερμηνευτές και μουσικοί επί σκηνής και συχνά συμμετέχουν κρητικοί και μικρασιάτικοι σύλλογοι, θα μπορούσε να το πει κανείς ‘’υπερπαραγωγή’’. Και όλο αυτό το κάνει ακόμα πιο δελεαστικό στον κάθε καλλιτέχνη να  θέλει να είναι μέρος αυτής. 

 

--Τι είναι εκείνο που κάνει ξεχωριστή την παράσταση και κερδίζει τις καρδιές του κοινού;

 Αυτό που κάνει σημαντική αυτή την παράσταση είναι ο μουσικός πλούτος που αναβλύζει ανάμεσα στις δύο περιοχές του Αιγαίου, Κρήτη -Σμύρνη και μικρασιατικά παράλια. Τραγούδια και από τις δύο πλευρές της θάλασσάς μας, που υπάρχουν και στις δύο γλώσσες. Τραγούδια που μας διδάσκουν για το παρελθόν και μάς οδηγούν και πάλι στις ρίζες μας, που τις έχουμε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ ως παράδειγμα ζωής. 

 

--Ποιοι είναι οι σταθμοί του μουσικού ταξιδιού που θα κάνουμε μαζί σας στο θέατρο Άλσους την ερχόμενη Τρίτη;

Η παράσταση έγινε πρώτη φορά πέρυσι στη Λέρο, νησί με έντονο το προσφυγικό ζήτημα, θέλοντας να δώσει ένα βαθύ συμβολισμό.  Συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον περασμένο Φεβρουάριο, σε δύο sold out βραδιές και θα βρεθεί σε περιοχές που έχουν σημαντική σχέση με τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, σε όλη την Ελλάδα. 

Ξέρω πως υπάρχουν επαφές για να ταξιδέψει η παράσταση και σε πόλεις της Τουρκίας, με σημαντικές συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών των δύο χωρών, που συμμετέχουν στα video και τις παραστάσεις της ομάδας. 

 

- -«Τι σε μέλει εσένα νε από πού είμαι εγώ..» Έχει σημασία να μας μέλει ή όχι;

 Το “Τι σε μέλει  εσένανε” έχει την εξής ερμηνεία: Το να ψάχνει  ο καθένας μας την ιστορία του και την καταγωγή του είναι πολύ σημαντικό. Για την συνύπαρξη όμως διαφορετικών λαών, εθνοτήτων, απλών ανθρώπων δεν έχει καμία σημασία η καταγωγή του καθενός. Μοιραζόμαστε όλοι τον ίδιο πλανήτη, τον ίδιο αέρα και έχουμε τα ίδια δικαιώματα. 

 

--Ευτυχής στιγμή για σας αυτή η συνεργασία

Χαίρομαι που θα βρεθώ επί σκηνής με τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Μάνο Πυροβολάκη, την Fide Köksal, την Ειρήνη Δερέμπεη και τον Κάρολο Κουκλάκη. Οι μουσικοί που συμμετέχουν κάθε φορά σε αυτές τις παραστάσεις είναι εξαιρετικοί σολίστες και ο Τάκης Φραγκούς, ο μαέστρος μας, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στις ενορχηστρώσεις. Οι δύο Σύλλογοι που θα χορέψουν και η Χορωδία κάνουν ακόμα πιο πλούσιο το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσετε. Είναι πάντα γιορτή η συνεύρεση με συναδέλφους και την ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά» σε αυτές τις παραστάσεις. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας συνελήφθησαν 3 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών -  Κατασχέθηκαν περισσότερα από 11 κιλά κάνναβη

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας...

Για διακίνηση ναρκωτικών συνελήφθησαν από...

Μίσθωση λεωφορείου από το Δήμο Νάουσας για την συμμετοχή δημοτών στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα

Μίσθωση λεωφορείου από το Δήμο Νάουσας για την...

 Ο Δήμος Νάουσας προτίθεται να μισθώσει λεωφορείο για...

Συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας στο συλλαλητήριο στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας

Συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας στο...

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας στη συνεδρίαση...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019-ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ - Φέτος γίνομαι δυο ετών

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019-ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ - Φέτος γίνομαι δυο...

Φέτος γίνομαι δυο ετών. Στα περσινά μου γενέθλια μου...

Η Βέροια τιμάει σήμερα τον  Πολιούχο της Άγιο Αντώνιο

Η Βέροια τιμάει σήμερα τον Πολιούχο της Άγιο Αντώνιο

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε στο κέντρο της Βέροιας η...

Οργανωτική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων Ν. Ημαθίας: Πρόσκληση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα

Οργανωτική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων Ν. Ημαθίας:...

Η Επιτροπή Αγώνα Ημαθίας για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ανακοινώνει...

Ενεργειακή αναβάθμιση  και βελτίωση υποδομών σε σχολεία Ειρηνούπολης,  Κοπανού και  στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Ενεργειακή αναβάθμιση και βελτίωση υποδομών σε...

Τρία νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης...

Απ. Εμμανουηλίδης: Πρώτος στόχος να γίνει η Βέροια κεντρικός τουριστικός προορισμός

Απ. Εμμανουηλίδης: Πρώτος στόχος να γίνει η Βέροια...

Δεσμεύτηκε για κυκλοφοριακό, δημόσια ασφάλεια,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Για διακίνηση ναρκωτικών συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας σήμερα τις πρώτες πρωινές σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, 2 αλλοδαποί ηλικίας 20 και 21 ετών, καθώς και ένας 19χρονος ...

 Ο Δήμος Νάουσας προτίθεται να μισθώσει λεωφορείο για την μετάβαση στην Αθήνα όσων δημοτών του ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019.Οι δημότες που...