Στην καρδιά του καλοκαιριού και της παραγωγής ξαναβγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες

Στην καρδιά του καλοκαιριού και της παραγωγής ξαναβγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες

Προτάσεις για κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, έπεσαν στο τραπέζι της συνάντησης των 68 μπλόκων που έγινε στη Βέροια το περασμένο Σάββατο. Παρών στη συνάντηση, στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον, ο αγρότης-συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, που μίλησε για ανυποχώρητο αγώνα επιβίωσης των αγροτών, απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν αγρότες εκπρόσωποι των 68 μπλόκων από Φλώρινα μέχρι την Αιτωλοακαρνανία, τη Μεσσηνία και την Κρήτη, τη Μακεδονία, τη Νικαια, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά, την Πέλλα κ.α.

Έκδηλη ήταν στη διάρκεια των τοποθετήσεων των αγροτών η οργή και το αίσθημα της κοροϊδίας, για τη μη τήρηση των υπεσχημένων. Φράσεις όπως “δεν πάει άλλο”, “τέρμα η κοροϊδία”, “δεν αντέχουμε αυτά τα μέτρα”, αλλά και “θα γίνει ο κακός χαμός το επόμενο διάστημα” ακούστηκαν με ένταση στη σύσκεψη. 

Ο κ. Μπούτας μεταξύ άλλων τόνισε ότι το μόνο που τήρησε ο κ. Τσίπρας ήταν το αφορολόγητο, “κι αυτό κουτσουρεμένο” όπως είπε, ενώ όλες οι άλλες υποσχέσεις του έμειναν στα λόγια. 

“Ο αγώνας δεν τελείωσε και θα συνεχιστεί, αρχής γενομένης από τη διοργάνωση παραστάσεων διαμαρτυρίας σε τοπικά καταστήματα ΕΛΓΑ και Εφοριών” τόνισε για το προσεχές διάστημα ο κ. Μπούτας, ενώ προανήγγειλε μεγάλες κινητοποιήσεις από τον Οκτώβριο, “οπότε και θα γίνει ο κακός χαμός” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπούτας σημείωσε επίσης ότι η οργάνωση των αγροτών και η συσπείρωση είναι το μόνο όπλο που διαθέτουν. “Έρχεται λαίλαπα κατασχέσεων και στους αγρότες” τόνισε ο κ. Μπούτας, ασκώντας δριμεία κριτική στον ΕΛΓΑ και στη διοίκησή του, λέγοντας ότι εμπαίζει τους αγρότες, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση οδηγεί τον οργανισμό στην απαξίωση και στην τελική κατάργηση.

 

Θοδ. Παπακωνσταντίνου: «Το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων φτάνει πλέον στην ασυδοσία»

Μιλώντας χθες στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αγροτών Ημαθίας κ. Θοδ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ένα πάρα πολύ αρνητικό -πλέον- κλίμα για τον αγροτικό κόσμο με την οικονομική και όχι μόνο λαίλαπα που χτυπάει τον κλάδο.

Αυτό που κάνει όμως την διαφορά από προηγούμενες χρονιές και κινητοποιήσεις, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ότι «Ζούμε μια εποχή όπου το εμπόριο είναι πολύ ελεύθερο έως ασυδοσίας… Πολλές φορές βλέπουμε παραγωγές να πωλούνται χωρίς να ξέρουμε την τιμή, χωρίς να ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε κι από την άλλη πλευρά έχουμε ένα ελληνικό δημόσιο που απαιτεί υπέρογκα ποσά από τον αγρότη, τη στιγμή μάλιστα που δεν τα έχει πληρωθεί καν… Σκεφτείτε ότι η μισή Ημαθία τουλάχιστον, έχει καταστραφεί από παγετούς και χαλάζια, τα προϊόντα μένουν αδιάθετα, σαπίζουν στο κτήμα ή αξιοποιούνται όσα μπορούν στο χυμό, με μια ελάχιστη τιμή και καλούμαστε να πληρώσουμε ένα σωρό υποχρεώσεις χωρίς να έχουμε λεφτά. Πώς μπορεί να το διαχειριστεί ο μέσος αγρότης αυτό;» επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το στοίχημα είναι να ενοποιηθεί ο αγροτικός κόσμος και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Το επόμενο πανελλαδικό ραντεβού των μπλόκων δόθηκε στο Μεσολόγγι, όπου θα οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός των κινητοποιήσεων.

 

Θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών

Στην αίθουσα υπήρχαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΛΓΑ από διάφορες περιοχές, που χαρακτήρισαν το θέμα πολιτικό, σχολιάζοντας ότι κακώς η κυβέρνηση τόσο καιρό δεν έδωσε λύση στην αποχή των γεωπόνων εκτιμητών, κάτι που μπορούσε να κάνει. Οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ αναγγείλανε ότι παρά την κουτσουρεμένη αποζημίωση στα οδοιπορικά τους που ψήφισε η κυβέρνηση, τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις στα χωράφια.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις αγροτών εκπροσώπων των μπλόκων στο πνεύμα της οργάνωσης του αγώνα για το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...