Δήμαρχος Νάουσας: “Με το Κέντρο Συντήρησης Ψηφιδωτών επέρχεται ισόρροπη ανάπτυξη στον αρχαιολογικό χάρτη της Ημαθίας”

Δήμαρχος Νάουσας: “Με το Κέντρο Συντήρησης Ψηφιδωτών επέρχεται ισόρροπη ανάπτυξη στον αρχαιολογικό χάρτη της Ημαθίας”

Ως τη μεγαλύτερη επιτυχία μέχρι τώρα για τον δήμο Νάουσας επί των ημερών της διοίκησής του χαρακτήρισε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης το Πρότυπο Κέντρο Συντήρησης και Έκθεσης Ψηφιδωτών, Αποτοιχισμένων Τοιχογραφιών και Αρχαίων Αρχιτεκτονικών Μελών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, που πρόκειται να στεγαστεί σε χώρο της πρώην Μαθητικής Εστίας. Συμφώνησαν με την προοπτική του Κέντρου αλλά είχαν επιφυλάξεις για τον χώρο στέγασης οι πτέρυγες της μειοψηφίας και ο κ. Μπίλης, με τον δήμαρχο να διαβεβαιώνει ότι στο συγκεκριμένο συγκρότημα υπάρχουν απεριόριστοι χώροι ώστε να φιλοξενηθεί και η πυροσβεστική, το αίτημα της οποίας υποστηρίζει και ο δήμος, ακόμη και τμήμα της σχολής αστυνομίας, αν αλλάξει η στρατηγική του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τα επόμενα χρόνια.

Εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης χαρακτήρισε “ευλογία την ύπαρξη της σπουδαίας επιστήμονος Αγγελικής Κοτταρίδη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με αδιαμφισβήτητη προσφορά στην Ημαθία, και με την οποία έχει εξαιρετική σχέση σε όλα τα επίπεδα”, όπως είπε. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την κ. Κοτταρίδη για την ανταπόκριση που έδειξε στο αίτημα του δήμου Νάουσας για ισόρροπη ανάπτυξη στον αρχαιολογικό χάρτη, με το Κέντρο Συντήρησης Ψηφιδωτών αλλά και τη σκαπάνη για την εξεύρεση του πρώτου πανεπιστημίου της Οικουμένης στην αρχαία Μίεζα. “Σαφώς υπάρχει προτεραιότητα στην περιοχή των Αιγών. Ωστόσο πρέπει να υπάρξει μέριμνα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και για την περιοχή μας. Μας ζητήθηκε χώρος και προτείναμε μετά από αυτοψία το ισόγειο της Μαθητικής Εστίας” σημείωσε ο κ. Κουτσογιάννης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου “εξαιρετικής ιστορικής σημασίας για τον τόπο”.

Απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη για το ίδιο θέμα (στη δευτεριάτικη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας), ο κ. Κουτσογιάννης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λογική περιχαράκωσης δικών μας και δικών σας. Χαρακτήρισε εθνικό πλούτο τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και επέμεινε για την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης. “Διαβεβαιώνω ότι εμείς βλέπουμε ενιαία τον αρχαιολογικό χάρτη της Ημαθίας, όπως το βλέπει η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Πολιτισμού” τόνισε ο δήμαρχος, μιλώντας για εξαιρετικά και άμεσα οφέλη για τον δήμο Νάουσας, που πρέπει να επικυρωθούν με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αλ. Χατζηιωαννίδης: Ο καταλληλότερος χώρος

Πολύ σημαντική για την πόλη και τον δήμο χαρακτήρισε την εξέλιξη ο συνεργάτης της κ. Κοτταρίδη αρχαιολόγος Αλέξης Χατζηιωαννίδης, σχολιάζοντας ότι ο προτεινόμενος χώρος στη Μαθητική Εστία είναι ο ιδανικός χώρος, λόγω μεγέθους και φωτισμού, αφού εξετάστηκαν προηγουμένως όλες οι άλλες περιπτώσεις.

“Η Εφορεία ψάχνει για την απαρχή της δημιουργίας οργανισμού ώστε να μην είναι κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι όπως σήμερα και να είναι επισκέψιμοι. Θα έλθουν εδώ ψηφιδωτά από όλες τις περιοχές. Θα υπάρξει ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων. Κι αν με το καλό βρεθούν χορηγοί, μπορούμε να ξεκινήσουμε και τις εργασίες για το πρώτο πανεπιστήμιο της Οικουμένης” υπογράμμισε.

Ναι μεν, αλλά σε άλλο χώρο

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων ως εξής:

Ν. Τσαγκαλίδου: Θα προτιμούσα να είναι στο Λόγγου η αρχαιολογία.

Δ. Μπαλτατζίδου. Χαιρετίζουμε την εξέλιξη. Στεναχωρήθηκα για τη δήλωση Βοργιαζίδη. Ο χώρος στη Μαθητική Εστία είναι ο καταλληλότερος για την Εφορεία, είναι όμως και για τον δήμο; Ας μην παρατήσουμε το αίτημα για τη σχολή αστυνομίας.

Δ. Ρίζος. Μεγάλη ζήτηση απέκτησε ο χώρος της Εστίας. Πολλά αντικείμενα χωρίς καμία σχέση μεταξύ τους. Σημαντική η εξέλιξη, αλλά να αναζητήσουμε και άλλους χώρους. Ψηφίζουμε λευκό.

Γ. Καρτσιούνης. Ναι στο Κέντρο, αλλά όχι στον συγκεκριμένο χώρο. Όποιος μπει πρώτος δεν θα αφήσει κανέναν άλλον. Πρόσφυγες να μπουν. Ψηφίζουμε παρών.

Μ. Τορορή. Είμαστε τυχεροί για την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Υποστηρίζουμε τη συνεργασία. Ακόμη και θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει η εξέλιξη.

Θ. Καρανάτσιος. Ο χώρος υποδείχθηκε από την αρχαιολογία και καλύπτονται όλες οι άλλες δράσεις.

Στ. Βαλσαμίδης. Θετικό το ότι ξεκινά οργανισμός στην πόλη. Οι μακεδονικοί μας τάφοι είναι παρατημένοι χρόνια ολόκληρα. Να στείλουμε ένα μήνυμα ότι θέλουμε το Κέντρο στον συγκεκριμένο χώρο.

Όλο το “Λόγγου Τουρπάλη” για την Εφορεία

Πρ. Μπίλης. Προφορική καταλληλότητα υπάρχει για τον χώρο, όπως προφορικό είναι και το ότι δεν θα έλθουν ξανά αστυφύλακες. Παρακάμπτουμε τη σύμβαση, παραχωρημένος μέχρι το 2021 ο χώρος στην αστυνομία. Η σχολή αστυνομίας δεν έχει κλείσει, είναι υπό καθεστώς μερικής αναστολής. Σε ετοιμότητα την κρατάνε αξιέπαινοι αστυνομικοί. Πολύ σημαντικό το Κέντρο Συντήρησης. Να πάρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων όλο το Λόγγου Τουρπάλη. Δεν είμαι ειδικός, αλλά ας εξεταστεί. Πώς θα ζητήσουμε σχολή όταν διαφωνούμε με τη σύμβαση; Μήπως χάσουμε τον Σταθμό Πυροσβεστικής; Μπορούν να λειτουργήσουν όλα;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω έδωσε ο κ. Κουτσογιάννης: Η ουσία είναι ότι η Νάουσα μπαίνει στον αρχαιολογικό χάρτη. Το Λόγγου Τουρπάλη είναι ακατάλληλο για δημαρχείο αλλά κατάλληλο για μουσείο; Επιστολές του δήμου για τη σχολή αστυνομίας δεν απαντήθηκαν. Βαρύνει η άποψη του δήμου Νάουσας που είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου. Επιλέγουμε το Κέντρο Συντήρησης γιατί είναι μεγάλο έργο που θα αλλάξει την πορεία του τόπου. Η πτέρυγα Α για την πυροσβεστική είναι ιδανικός χώρος. Και η αστυνομία θα δώσει την έγκρισή της. Και πρόγραμμα φιλοξενίας δοκίμων πυροσβεστών τρίμηνης εκπαίδευσης μπορεί να φιλοξενηθεί, αν υπάρξει. Εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες. Μάλιστα η κ. Κοτταρίδη είπε μακάρι να έλθει και η Σχολή Αστυνομίας μαζί μας για να έχουμε ασφάλεια. Εμείς, απέναντι στο αβέβαιο, πιθανό, μελλοντικό, επιλέγουμε το χειροπιαστό, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να βαρύνει στη ζυγαριά. Ιστορική μέρα για τον δήμο, ευελπιστώ ότι δεν θα προκύψουν εμπόδια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...