Το έργο και το σχεδιασμό ανάπτυξης  της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας  παρουσίασε ο Απ.Τζιτζικώστας στη Βουλή

Το έργο και το σχεδιασμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας παρουσίασε ο Απ.Τζιτζικώστας στη Βουλή

Το έργο και το Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2015 – 2019 παρουσίασε χτες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Ελληνικής Βουλής ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής για το έργο και τη στρατηγική στόχευση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή τους, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι, που δεν είναι μόνον περιφερειακοί, αλλά και εθνικοί.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε τη σημασία του ρόλου των Περιφερειών ειδικά στα χρόνια της κρίσης, όταν όπως είπε «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση υπήρξε πυλώνας σταθερότητας με ομαλότητα και συνέχεια στη διοικητική λειτουργία, τη στιγμή που σε κεντρικό επίπεδο, σε έξι χρόνια άλλαξαν έξι κυβερνήσεις και έξι πρωθυπουργοί. Παράλληλα, είχαμε καθοριστική συνεισφορά στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και την αποτροπή της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών, με την αξιοποίηση προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των κοινωνικών δομών. Και το κυριότερο, αποδείξαμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα, να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το ΕΣΠΑ, και να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τα στοιχεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στην Κεντρική Μακεδονία τονίζοντας τις δυο πρωτιές της Περιφέρειας, με το ποσοστό απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων να ανέρχεται στο 114% και με τις εκταμιεύσεις να ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 775 εκ. ευρώ, αναδεικνύοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε εθνικό πρωταθλητή.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα 523 έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται με την απορρόφηση πόρων από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, δίνοντας έμφαση ανά τομέα στις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν σε κάθε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφέρθηκε επίσης σε δυο ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις, που υλοποιεί η Περιφέρεια, ζητώντας την παρέμβαση των Βουλευτών, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες της διοίκησης. Η πρώτη αφορά στη συντήρηση και βελτίωση του υφιστάμενου εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου για πρώτη φορά μετά δέκα χρόνια γίνεται εκτεταμένη παρέμβαση από την Περιφέρεια με 15 εκ. ευρώ και η δεύτερη αφορά στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των Σερρών.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η συντήρηση του οδικού δικτύου είναι κομβικής σημασίας για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς έχει άμεση σχέση με τον οδικό τουρισμό, που είναι από τους πυλώνες στήριξης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, δεδομένου ότι το 35% των τουριστών επισκέπτεται την Κεντρική Μακεδονία οδικώς. Επίσης, αφορά και στην ασφάλεια και εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής και των μεταφορών – εξαγωγών, με το 70% της μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας να πραγματοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα. «Ζητώ τη βοήθεια και την ενεργοποίησή σας, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον κονδύλια για τη συντήρηση του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών στην περιοχή, όπως η επέκταση του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’, η ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση των υποδομών της ΔΕΘ, οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας για τις οποίες έχουμε πλήρη μελετητική ωριμότητα», σημείωσε.

Ο Περιφερειάρχης έκανε εκτενή αναφορά στα χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΠΑ για την Κεντρική Μακεδονία, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία της μέχρι στιγμής πορείας υλοποίησής του. «Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί κύριο αναπτυξιακό μοχλό και χρηματοδοτικό εργαλείο για την Περιφέρειά μας. Μέσα από αυτό οι αναπτυξιακές μας προτεραιότητες, μετουσιώνονται σε πυλώνες πολιτικής, για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Οικονομική ανάπτυξη, η οποία, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι: η συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού, η αποβιομηχάνιση, η αποχωροθέτηση δραστηριοτήτων, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η νέα φτώχεια», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα «στην ταχύτητα υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, γιατί είναι εθνική προτεραιότητα η άμεση εκκίνηση του Προγράμματος. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που παρά τις δυσκολίες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης, είναι κορυφαία προτεραιότητα. Στόχος μας είναι όποτε ‘ανοίγουν’ νέες προσκλήσεις να εντάσσουμε άμεσα έργα και να τα υλοποιούμε το ταχύτερο δυνατό. Εξάλλου, το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο, για να κινηθεί η αγορά, να υπάρξει ρευστότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας την ανεργία και παράγοντας εισόδημα, είναι το ΕΣΠΑ».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες στη χώρα που ολοκλήρωσε τον χωροταξικό της σχεδιασμό, ενώ το επόμενο διάστημα ολοκληρώνει και την έγκριση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.

Στην παρουσίαση των στοιχείων βασικής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε έμφαση σε τρεις τομείς, τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι για την τουριστική προβολή της περιοχής, η Περιφέρεια διαθέτει σε ετήσια βάση περίπου 2 εκ. ευρώ, με στόχο την επίτευξη δωδεκάμηνου τουριστικού ρεύματος, αλλά και ενίσχυση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. «Ήδη στην καρδιά της περσινής τουριστικής περιόδου και συγκεκριμένα πέρσι τον Αύγουστο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε αφίξεις τουριστών. Για την ενίσχυση του τουρισμού εξάλλου, δημιουργούμε Διεύθυνση Τουρισμού στην Περιφέρεια, για τη διαμόρφωση πλέον ενός ισχυρού brand name», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι πρώτη στη χώρα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και δεύτερη στο σύνολο των εξαγωγών, με το 26% του ΑΕΠ του αγροτικού τομέα να παράγεται στην περιοχή, αναδεικνύοντας την Περιφέρεια πρώτη σε αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα. «Δημιουργούμε ειδικό Τμήμα για την Προβολή των Αγροτικών Προϊόντων που μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειάς μας, στην οποία συμμετέχουν φορείς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενισχύουμε την προώθηση προϊόντων της μακεδονικής γης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα και από τη παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις. Επίσης δημιουργήσαμε το brand name ‘Μακεδονική Κουζίνα’, ένα σήμα πιστοποίησης της ποιότητας των προϊόντων και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Σε ό,τι αφορά στις δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους Βουλευτές για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ/FEAD) στην Κεντρική Μακεδονία, από το οποίο ωφελούνται περίπου 60.000 άποροι συμπολίτες μας, αλλά και για τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας στις δομές για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης τους Βουλευτές και για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας εκτενή αναφορά στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Περιφέρειας και στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων, με τη μείωση κατά 28,8% των εκκρεμών υποχρεώσεών της και τη μείωση κατά 55,8% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και κατά 39,4% προς τρίτους, στοιχεία που καταδεικνύουν στην πράξη, όπως είπε, ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αξιόπιστη, φερέγγυα, και συμβάλλει στην καλή λειτουργία τόσο της εθνικής όσο και της πραγματικής μας οικονομίας». Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τον νέο κανονισμό λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις σημαντικές καινοτομίες που εισάγει στην ορθολογική και με τους πλέον σύγχρονους όρους λειτουργία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι «η διοίκησή μας, δεν έκανε, δεν κάνει και δεν θα κάνει απολύτως καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφάνειας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «σε ένα μήνα ξεκινούν οι διαδικασίες μετακόμισης στο νέο ιδιόκτητο και υπερσύγχρονο κτίριο της έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους από ενοίκια που καταβάλουμε σήμερα για τη στέγαση των υπηρεσιών μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και έκανε συγκεκριμένες επισημάνσεις, ώστε να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί. Όπως τόνισε, «είναι κρίσιμο και εθνικά ωφέλιμο, να σχεδιάζουμε, να εξειδικεύουμε και να υλοποιούμε με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε περιφερειακό επίπεδο. Και αυτό το μοντέλο είναι πλέον απαραίτητο να εφαρμοστεί ως μοντέλο λειτουργίας της χώρας μας. Είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια συνολική τροποποίηση του θεσμού του Καλλικράτη, και να εισάγει ουσιαστικά το θεσμό των Περιφερειακών Κυβερνήσεων, όπως ισχύει σήμερα στην Ευρώπη».

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, «ζητήματα που στις χώρες της ΕΕ τα έχουν λύσει εδώ και χρόνια, εμείς καλούμαστε ακόμα και σήμερα να τα αντιμετωπίζουμε σε ετήσια βάση. Οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, απαγκίστρωση της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος και εφαρμογή στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης, μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες που θα ωθήσουν πιο γρήγορα τη χώρα μας σε τροχιά ανάκαμψης, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς του κράτους και θα μπορέσουν να φέρουν πιο γρήγορα αποτελέσματα στην ολοκλήρωση έργων χρήσιμων και αναγκαίων στις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τους Βουλευτές να συνδράμουν ώστε στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του κράτους και για την εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, να θωρακιστεί και να ενισχυθεί η θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. «Αυτό έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα εθνικό σχέδιο, το δικό μας σχέδιο, που μπορεί να δουλέψει και να φέρει αποτελέσματα, για τη χώρα, για τους πολίτες», σημείωσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Σαμαρά σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Σαμαρά σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 29...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...