Δημοτικό συμβούλιο Βέροιας: εν κρυπτώ αποφάσεις, θεσμικές εκτροπές και ασύμμετρες απειλές

Δημοτικό συμβούλιο Βέροιας: εν κρυπτώ αποφάσεις, θεσμικές εκτροπές και ασύμμετρες απειλές

Τη στήριξή τους στις προσπάθειες του δήμου για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του υπουργείου Πολιτισμού για οριοθέτηση-αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης Βέροιας κατάθεσαν όλοι οι φορείς χθες βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Άξια αναφοράς η απουσία εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας από τη συνεδρίαση, παρότι κλήθηκε, όπως διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος.

Για εν κρυπτώ απόφαση και πολλή μυστικότητα επί του σοβαρού θέματος έκανε λόγο εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης. Αναφέρθηκε στα ζητήματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων λόγω αρχαιολογίας, με την υπηρεσία να κωφεύει. «Αν αυτό είναι η συνεργασία με τον δήμο, σκεφτείτε με τους πολίτες» σημείωσε ο δήμαρχος, λέγοντας δεν θα υπάρξει κανένα όφελος από την πρόταση.

Πιο αναλυτικός ήταν ο αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος, τονίζοντας ότι η αρχαιολογία έχει κάνει 103 κηρύξεις μνημείων από το 1924, κανένα όμως την τελευταία δεκαετία. «Δεν υπήρχε όμως ολοκληρωμένη πρόταση. Έπρεπε να είναι κάποιος εδώ να μας την αναλύσει. Κανένα στοιχείο δεν δικαιολογεί την ενέργεια» είπε ο αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι η αρχαιολογία δεν είχε καμία αντίρρηση στην τροποποίηση του ΓΠΣ και την επέκταση του σχεδίου πόλης. «Τι άλλαξε από το 2011 και έρχεται να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος όλος ο δήμος; Να έχει πρώτο λόγο η Εφορεία για κάθε έργο. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να μας γνωστοποιήσουν την πρόταση. Πιο υπεύθυνη στάση η απάντηση στα μέσα;» τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος, κάνοντας λόγο για μονομερείς ενέργειες που δεν γίνονται αποδεκτές. «Η προστασία αρχαιοτήτων απαραίτητη αλλά να συνυπάρχει αρμονικά με την ανάπτυξη και ανάδειξη της πόλης» είπε κλείνοντας.

 

 Αποχώρηση Γουλτίδη

Αποχώρησε αμέσως μετά από την αίθουσα ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Γουλτίδης, σημειώνοντας παλαιότερες προτάσεις του (ακόμη και 1,5 χρόνο πριν) για την προστασία των κατοίκων της Βεργίνας από την αρχαιολογία, χωρίς να στηριχτεί από τον δήμο. «Ανοίξατε την κερκόπορτα, η πόλις εάλω! Ακόμη και σήμερα δεν βάζετε τη Βεργίνα στη συζήτηση αλλά μόνο τη Βέροια, γι’ αυτό απέχω. Καλό κουράγιο, τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα» υπογράμμισε ο κ. Γουλτίδης.

«Άλλο οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας και άλλο ο αστικός ιστός της Βέροιας…» απάντησε ο δήμαρχος.

 

Αποχώρηση Μαρκούλη

Από τη συζήτηση του θέματος απείχε επίσης ο κ. Μαρκούλης επειδή το θέμα ήλθε χωρίς εισήγηση της νομικής υπηρεσίας.

 

Χασιώτης: Ασύμμετρη απειλή 

Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Χασιώτης τόνισε ότι η πόλη τελεί υπό το καθεστώς μιας ασύμμετρης απειλής, που ετοιμάστηκε μεθοδικά τα τελευταία χρόνια και έχει ονοματεπώνυμο. Και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: Έχει την απαίτηση να έχει λόγο για κάθε χρήση. Επί Ουσουλτζόγλου εμποδίστηκε από σοβαρούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως η άποψη της γ.γ. Λίνας Μενδόνη. Με την πρόταση θα συναποφασίζουν για φυτεύσεις, κάδους, τι χρώμα βρακί πρέπει να φοράμε δεν μας είπε μόνο. Χωρίς κανέναν εκπρόσωπο στη συνεδρίαση η Εφορεία; Η αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης θα τελεί υπό τη δαμόκλεια σπάθη ενός ανθρώπου. Ποιος είναι πίσω από τις μεθοδεύσεις; Μήπως το ίδιο πρόσωπο; Όταν ξηλωνόταν ο ρωμαϊκός δρόμος έκανε μεταπτυχιακό στην Αμερική ή ήταν εδώ; Πάρα πολύ σοβαρό το θέμα. Θα χάσουμε το παιχνίδι μόνο με εμάς και τους φορείς. Συσπείρωση όλης της πόλης χρειάζεται. Επιτροπή αγώνα να συσταθεί. Γιατί δεν είναι σήμερα εδώ οι βουλευτές; Άμεσα στον υπουργό Πολιτισμού. Επαφή με σεβασμιότατο. Κανάλια. Η Βέροια δεν έχει τα στοιχεία που να οδηγούν στη συνολική της κήρυξη. Επιστημονική επιτροπή να γίνει για την ανατροπή της πρόθεσης της κ. Κοτταρίδη. Παλιαδέλη-Δρούγου-Μενδόνη-Θεολογίδου-Οικονόμου Λευτέρης-Καλογήρου Ν.-Μουτσόπουλο, Μικρούτσικο, Βενιζέλο, Πάγκαλο να συμμετέχουν. Ημέρα αρχής του αγώνα σήμερα. Ανοικτό δημοτικό συμβούλιο στο μπάσκετ να κατέβει όλος ο κόσμος και να αντιδράσει. Αλλιώς θα χάσουμε την υπόθεση.

 

Τοποθετήσεις φορέων

Νίκος Ουσουλτζόγλου (Επιμελητήριο): Όποιος δεν έχει μπλέξει με την αρχαιολογία δεν ξέρει τίποτα. Βυζαντινές μηχανορραφίες δεν περνάνε. Θλιβερό πρότυπο η Βέροια να χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρη η πόλη. Τα 40 εκατ. έργων έγιναν με προτροπές και ενέργειες πολιτών, δήμου και φορέων. Ραντεβού με υπουργό Πολιτισμού, όλοι στην Αθήνα, με σκληρό υπόμνημα.

Κώστας Τσιλογιάννης (Οικονομικό Επιμελητήριο): Επικυριαρχία στα πάντα και τους πάντες. Φωτιά στον κόρφο μας και πανελλαδική πρωτοτυπία. Αρωγοί όλοι στον δήμο Βέροιας για να αντικρούσουμε τους παραλογισμούς. Κανένα θετικό στην πρόταση.

Θωμάς Λιόλιος (Ποτάμι): Χτυπιέται κατευθείαν ο θεσμός της δημοκρατίας. Υποκαθίστανται θεσμοί όπως η Τ.Α. Μας οδηγεί ως πόλη σε διχασμό. Απαράδεκτο το ύφος του εγγράφου του υπουργείου, όπως και της Εφορείας. Πιθανόν ρόλος αργυρίων τα 40 εκατ. ευρώ των έργων. Πολιτικό το ζήτημα, αλλά και τεράστια ευκαιρία για την πόλη. Γενναιότητα να αφήσουμε στις επόμενες γενιές για μια Βίβλο του πού θέλει να πάει η πόλη. Αρχαιολογική Ντίσνεϊλαντ.

Τσιπουρίδου (Εμπορικός): Κεραυνός εν αιθρία η πρόταση. Αρνητικές επιπτώσεις. Δεν έλαβα απαντήσεις για οφέλη της πόλης, παρότι είχα επαφές με αρχαιολόγους. Ταφόπλακα στην τοπική οικονομία. Ποιος θέλει να ανοίξει μουσεία και να κλείσει μαγαζιά; Ο εμπορικός σύλλογος δίπλα στον δήμο.

Αδάμ (Εργατικό Κέντρο): Υπερήφανοι για το έργο της αρχαιολογίας. Κάθετα αρνητικοί όμως με την πρόταση. Θα γίνουμε όλοι μετανάστες. Η Βεργίνα από τα χειρότερα χωριά σε ανάπτυξη. Καπρίτσιο, που δεν θα ωφελήσει.

Μιχάλης Χασιώτης (Δικηγορικός): Μεθόδευση, που φαίνεται και από την απουσία. Δεν μπορώ να καταλάβω τον σκοπό της οριοθέτησης, αφού η ίδια υποστηρίζει ότι είναι λιγοστοί οι υφιστάμενοι αρχαιολογικοί χώροι. Προσπάθεια ελέγχου των πραγμάτων. Θα οδηγηθεί σε τέλμα κάθε οικονομική δραστηριότητα της πόλης, με πλήρη έλεγχο σε μια δυσκίνητη υπηρεσία. Όλα με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ.

Πρόδρομος Αβραμίδης (Δικηγορικός): Να κληθούν όλοι οι φορείς να συνδράμουν σε ένα πλαίσιο μελλοντικού σχεδιασμού της πόλης. Απαράδεκτη η διαδικασία που ακολουθήθηκε, έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις. Είμαστε παρόντες.

Τάσος Γιάγκογλου (Μεταποιητικό Επιμελητηρίου): Στον αέρα όλη η προσπάθειά μας για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Απαξιώνονται ακίνητα με τέτοιες αποφάσεις.

Τασούλα Λαζαρίδου (Επιστήμονες Μηχανικοί): Η ευαισθησία δικαίωμα όλων των πολιτών. Καταστροφικές οι συνέπειες της εφαρμογής. Ήδη μεγάλος ο χρόνος της αρχαιολογίας.

Παπάς (γ.γ. Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών): Κυκεώνας γραφειοκρατίας. Λόγο για τα πάντα θα έχει η Αρχαιολογία. Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στο έγκλημα.

Παπαγιαννούλη (ΤΕΕ): Στυλοβάτης των μνημείων οι μηχανικοί. Αρτηριοσκληρωτική η υπηρεσία, ανασταλτικός παράγοντας για την επιχειρηματικότητα. Σεβόμαστε στην πολιτισμική κληρονομιά. Διάλογος με φορείς για το πώς βλέπουμε την πόλη στο μέλλον. Υπέρ της άποψης του δήμου.

Σαρηγιαννίδης (περιφερειακός σύμβουλος): Δεν κλήθηκα, αλλά ήλθα. Απαράδεκτη η απουσία φορέων, όφειλαν όλοι να είναι εδώ. Η αρχαιολογία δεν συνεργάζεται και δεν βοηθάει, είναι δυσκοίλια υπηρεσία. Μεθοδικότητα αναγνωρίζουμε στην κ. Κοτταρίδη. Καταστάσεις Ερντογάν ζούμε. Εμείς είμαστε οι κακοί στο έργο. Κανείς δεν όρθωσε ανάστημα απέναντι στην αρχαιολογία. Όλοι φοβόντουσαν την παράβαση καθήκοντος. 30 χρόνια φυλακές σε επιχειρηματίες που ήθελαν να λειτουργήσουν στην πόλη. Στους αρχαιολογικούς χώρους μέσα μόνον αγάλματα ζουν, όχι άνθρωποι. Κατεβάστε διακόπτες της πόλης. Είμαστε όλοι μαζί αυτή τη φορά. Να σχεδιάσουμε την πόλη που θέλουμε.

Κ. Ασλάνογλου (ΠΑΣΟΚ): Ο Δήμος έσωσε την Μπαρμπούτα και την Κυριώτισσα, η Βέροια σέβεται την ιστορία της. Επαπειλούμενη θεσμική εκτροπή. Κράτος εν κράτει η αρχαιολογία. Απουσία βουλευτών και κόμματος με κυβερνητική ευθύνη. Θα έπρεπε να είναι εδώ.

Τσιόκλας (αρχιτέκτων): Θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη η κυρία. Ερντογάν. Μου κάνει εντύπωση που δεν ζήτησε το δημαρχείο. Δεν μπορεί να γίνει, ένας ήταν ο Ανδρόνικος.

Χ. Ουσουλτζόγλου: Είναι το ζήτημα των τελευταίων δεκαετιών. Σημαντικότερο και από την ισοπέδωση των νεοκλασικών και την τσιμεντοποίηση. Από το 80 και μετά η πόλη σεβάστηκε, πεζοδρόμησε, έσωσε. Ανοιχτά έργα στην αστική ανάπλαση εξαιτίας της αρχαιολογίας. Τώρα θέλουν να μπουν σε όλα τα σπίτια; Έλεος. Κάκιστες οι προθέσεις της διοίκησης της Εφορείας απέναντι στη Βέροια. Με τη νέα προϊσταμένη της Εφορείας το 2010 στα σκουπίδια η μελέτη. Σήμερα η Βέροια θα ήταν διαφορετική. Να προχωρήσουμε δυναμικά. Δεν θέλει την ανάπτυξη της Βέροιας.

 

Δημοτικοί σύμβουλοι

Πατσίκας: Δεν καλύφθηκα. Πώς πήραν το θάρρος και προχώρησαν; Αναβάλουμε το θέμα με τη στάση των αστικών φοβούμενοι την αρχαιολογία. Το μήνυμα πέρασε, κάνουμε ό,τι θέλουμε σ’ αυτή την πόλη. Βγάλαμε τα απωθημένα μας στη μέγαιρα κ. Κοτταρίδη. Τα κλειδιά της πόλης στον υπουργό Πολιτισμού.

Κάκαρης: Δύο πραξικοπήματα σε μία εβδομάδα. Ψυχραιμία και λογική χρειάζεται. Μόνο προβλήματα θα προκαλέσει η πρόταση. Προστατεύονται από τη νομοθεσία τα μνημεία. Πολύ δυναμική αντίδραση χρειάζεται. Η πόλη να δείξει ότι είναι ενωμένη.

Γκόγκα: Δεν θα επιτρέψουμε τη μεταφορά ψηφιδωτών σε άλλο δήμο.

Αποστολόπουλος: Πόλη φάντασμα θα μεταμορφωθεί η πόλη. Εποικοδομητικός διάλογος να γίνει.

Κορωνάς: Πληρώνουμε το μάρμαρο να μην πάει το εργαστήριο ψηφιδωτών στον χώρο του πρώην πανεπιστημιακού τμήματος. Σθεναρή η αντίστασή μας να είναι. Η πόλη να μην είναι όμηρη ενός υπαλλήλου.

Ορφανίδης: Τεράστια αρνητικά αποτελέσματα. Εκτελεστικό όργανο θα γίνει ο δήμος.

Χατζηαθανασίου: Δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από την πλευρά της Εφορείας. Θεσμική εκτροπή και ασύμμετρη απειλή. Συστράτευση όλων.

 

Κάθοδος στην Αθήνα

Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος πρότεινε την επίσκεψη στον υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά την ερχόμενη εβδομάδα όπου θα διατρανώσουν την αντίθεσή του δήμου μ’ αυτό που επιχειρείται να γίνει, παρουσία των βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη και των εκπροσώπων φορέων, κομμάτων και των πρώην δημάρχων, αν το επιθυμούν. «Να δείξουμε ότι δεν πρόκειται για καπρίτσιο ενός δημάρχου αλλά για το ‘θέλω’ μιας ολόκληρης πόλης. Και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη αντίδραση στο ΚΑΣ» τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...