Πού πας ρε Καραμήτρο!

Πού πας ρε Καραμήτρο!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

 

Φίλοι μου,  καλή σας μέρα, 

τη στιγμή που “κάνουμε” αυτό τον περίπατο, έχει επισκεφθεί την πόλη μας το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ), μέσω του καθηγητή κ. Κατσαβουνίδη και εμείς “ασχολούμαστε” με την αρχαιολογία και τους αγρότες-κτηνοτρόφους, που θα πρέπει να οργώνουν, παρουσία αρχαιολόγου!

Για αυτό σας λέω, φίλοι μου, για την πατρίδα μας, δυστυχώς ισχύει “το που πας ρε Καραμήτρο!”.

 

Και για να γίνω πιο κατανοητός, απλά σκεφθείτε.

Στη μία άκρη του κόσμου, υπάρχει ένα εργαστήριο και μία ομάδα νέων επιστημόνων (χωρίς αυθεντίες), η οποία έχει προχωρήσει στην ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων και σε μας υπάρχει ένα χωράφι, στο οποίο αναζητούμε το … νύχι του νεάτερνταλ. 

Κάποιοι βαφτίσανε την παρελθοντολαγνεία ως πολιτιστική κληρονομιά και επιθυμούν να αποφασίζουν για τα πάντα (ελέγχουν και γνωμοδοτούν για πάσης φύσεως εργασιών εκσκαφών, διαμόρφωσης και εν γένει επέμβασης στη γη και το περιβάλλον …).

Δηλαδή μία δημόσια υπηρεσία και κατ’ επέκταση ένας προιστάμενος ή διευθυντής ή διοικητής ή ολύμπιος θεός, θα αποφασίζει για την καθημερινότητα του πολίτη, διότι έτσι θα μειωθεί η γραφειοκρατία, όπως υποστηρίζουν, κάποιοι!

Είναι δικαίωμα του καθενός να ζει προσκολλημένος στο παρελθόν, με εμμονές και να πιστεύει ότι είναι η μοναδική αυθεντία, αλλά μέχρι το σημείο που δεν επηρεάζει τη ζωή μας και των παιδιών μας. Ως εκεί. Ο καθένας στο χωράφι του!

Να ξαναφτιάξω μία Πνύκα είναι αδύνατο, αφού πλέον οι κοινότητες έπαψαν να αποτελούνται από δεκάδες ανθρώπους, αλλά περιλαμβάνουν χιλιάδες έως εκατομμύρια. 

 

Επειδή όμως κάποια ανοιχτά μυαλά, κατανοήσανε ότι η πολιτιστική μου κληρονομιά είναι αποτέλεσμα  ανθρώπινης σκέψης και ευρύτητας πνεύματος, φθάσαμε στη σημερινή εποχή που μπαίνεις σε ένα δωμάτιο, γυρίζεις τον διακόπτη και το σκοτάδι γίνεται φως, όπως πολύ παραστατικά περιγράφει ο Ν. Δήμου.

Κάποιοι είναι δικαίωμά τους να επιθυμούν να εξακολουθούν να ζουν στο σκοτάδι, αλλά δεν θα απαγορέψουν και εμάς να ζήσουμε στο φως.

Τους αρχαίους τους θαυμάζω, αλλά θεωρούσανε αυτονόητη την ύπαρξη δουλείας. 

Εγώ, ο σύγχρονος Έλληνας δεν είμαι Πλάτωνας, Σωκράτης, αλλά θεωρώ αδιανόητη τη δουλεία.

 

Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε, εφόσον αφήσουμε στο πλάι τις εμμονές μας και αποδεχθούμε την νέα πραγματικότητα.

Θαυμάζοντας την Πνύκα, δεν θαυμάζω τη θέση, την περιοχή, αλλά την ευστροφία και τη δημοκρατικότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Για αυτό και ο σύγχρονος άνθρωπος, προχώρησε και με το αποτέλεσμα της τεράστιας ανακάλυψης του διαδικτύου, μπορώ πλέον  να υλοποιήσω την ιδέα της Πνύκας!

 

Ναι, φίλοι μου, μπράβο στον άνθρωπο των αρχαίων χρόνων, αλλά δεν μπορώ να μην εκφράσω τον θαυμασμό μου και για τον σύγχρονο άνθρωπο, που κατάφερε μέσα σε μία συσκευή μερικών δεκάδων γραμμαρίων (σμάρτφον το λένε), να έχει τα πάντα, από γνώσεις έως παιχνίδια, μουσική, μέχρι και το … κοντοσούβλι που θα φάω!

 

Ολοκληρώνοντας και τον σημερινό περίπατο, σας έχω και νέα της κυρά Φωφώς.

Είχε απαιτήσει, όπως σας είχα πει να με κάνει ιδιαίτερα μαθήματα στα αρχαία, αλλά τη γλύτωσα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ενώ μου έκανε το πρώτο μάθημα για τον εξοστρακισμό, θέλησε να γευθεί το μέλανα ζωμό και έτσι μπήκαμε στις τέσσερις ρόδες, για να κατευθυνθούμε στη Σπάρτη. 

Μόλις μπήκαμε στο όχημα, ο  μικρός Μητσάρας έβγαλε τη μαγική συσκευή και άρχισε να λέει στη γιαγιά, πόσα χιλιόμετρα θα κάνουμε, πόσες ώρες, που θα σταματήσουμε, που θα βάλουμε βενζίνη, από πού θα περάσουμε (τις έδειχνε και φωτογραφίες!), …

Όταν όμως είπε στη γιαγιά, ότι μπορεί να υπολογίσει σε πόσες ημέρες θα γίνει η απόσταση και με γάιδαρο, η κυρά Φωφώ, κοινώς τα έπαιξε.

Δηλαδή μπορείς να υπολογίσεις την απόσταση και με άλογο, ρώτησε.

Και επειδή το χοντρό καμάρι της (εγώ δηλαδή), τη “γέννησα” και την καταλαβαίνω, της είπα ότι ο υπολογισμός μπορεί να γίνει και για τον Βουκεφάλα.

Αυτό ήταν. 

Η κυρά Φώφη, λάτρεψε τη μικρή συσκευούλα και όταν της είπα, ότι το όχημα στο οποίο βρίσκεται κουβαλά 150 άλογα και καλύτερα από τον κεφάλα, μου ζήτησε να της κάνω εγώ ιδιαίτερα μαθήματα για να της εξηγήσω πως γίνεται να κατευθύνω, πολλούς Βουκεφάλες!  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάλεσμα από το  Κοινωνικό Φαρμακείο  του δήμου Βέροιας  για ενίσχυση του  με προσφορές σε προϊόντα

Κάλεσμα από το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Βέροιας ...

Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Βέροιας ενόψει...

Πάσχα 2024 – Ημέρα Αγάπης,  Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης στα σούπερ μάρκετ της Αλεξάνδρειας

Πάσχα 2024 – Ημέρα Αγάπης, Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου...

Προσφορά του Ναουσαίου δημοσιογράφου  Νίκου Κιάου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη

Προσφορά του Ναουσαίου δημοσιογράφου Νίκου Κιάου...

Την αγάπη του για τη Νάουσα απέδειξε για μια ακόμη φορά...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Βοργιαζίδης προς Καλαϊτζίδη και Περιφέρεια για ΕΣΠΑ: «Να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας» -Δεν έβγαλε «Συμπαραστάτη» η χθεσινή  κάλπη -Ψήφισμα στήριξης στη λειτουργία του Τμήματος διαχείρισης μετανάστευσης Γεωργιανών

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Βοργιαζίδης προς...

Με την αρχική του τοποθέτηση, στην έναρξη της τακτικής...

Στη Χαλάστρα για τον Όρθρο της Μεγάλης Τρίτης ο κ. Παντελεήμων

Στη Χαλάστρα για τον Όρθρο της Μεγάλης Τρίτης ο κ....

Το εσπέρας της Μεγάλης Δευτέρας, 29ης Απριλίου, ο...

Ο Γενικός Πρόξενος της Γεωργίας στον Μητροπολίτη Βεροίας

Ο Γενικός Πρόξενος της Γεωργίας στον Μητροπολίτη...

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 29ης Απριλίου, ο...

Καλάθι Αγάπης από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας σε συνεργασία με το «ΜΑΖΙ ΜΑΡΚΕΤ»

Καλάθι Αγάπης από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας σε...

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας σε συνεργασία με το Σούπερ...

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ...

Στο πλαίσιο της Σχολικής Δραστηριότητας «Γνωρίζω την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...