Μακεδόνες οπλαρχηγοί και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

Μακεδόνες οπλαρχηγοί και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

Γράφει ο Mανώλης Βαλσαμίδης        

 

Οι Καρατασσαίοι με τη δύναμη που συγκέντρωσαν μετά την καταστροφή της Νάουσας  κατέβηκαν στο Μεσολόγγι και συναντήθηκαν  με τον Μαυροκορδάτο. Τι διαμείφθηκε μεταξύ του διπλωμάτη Μαυροκορδάτου και του αγαθού πολέμαρχου Καρατάσσου δεν το γνωρίζουμε. Ο Καρατάσσος και ο Γάτσος θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας υπό τον Μαυροκορδάτο και εντάσσονται στο στρατόπεδο της Δυτικής Ελλάδας. Στόχος, ο αγώνας υλοποίησης του σχεδίου (αρχικό σχέδιο Δ. Υψηλάντη) που προέβλεπε εκστρατεία προς Ήπειρο, ένωση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος με τούς Σουλιώτες, απελευθέρωση της Ηπείρου. Για την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων που θα ακολουθήσουν είναι ανάγκη να πούμε δυο λόγια για την μεγάλη αυτή, αμφιλεγόμενη για πολλούς, προσωπικότητα, τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. 

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Φεβρουαρίου του 1791, ήταν γόνος φαναριωτικής οικογένειας με αμφίπλευρες φαναριώτικες ρίζες. Τρισέγγονος του φημισμένου Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου «του εξ απορρήτων» και ανεψιός του αδελφού της μητέρας του Σμαραγδής, του Ιωάννη Καρατζά, ηγεμόνα της Βλαχίας. Μεγαλώνοντας έτυχε επιμελημένης μόρφωσης με ιδιαίτερους δασκάλους. Τον βρίσκουμε να φοιτά στη μεγάλη του γένους σχολή στα χρόνια 1807 - 1811. Με την ανάληψη της ηγεμονίας της Βλαχίας από τον Καρατζά το 1812, o Αλέξανδρος προσλαμβάνεται στη θέση του γραμματέα της ηγεμονίας. Η θητεία του Αλέξανδρου ήταν επιτυχής και εκεί του απονέμεται το αξίωμα/τίτλος του Ποστέλνικου.

Με τη φυγή του Καρατζά από το Βουκουρέστι για λόγους ασφάλειας της ζωής του το 1818, ο Αλέξανδρος ακολουθεί τον θείο του, έρχεται στη Γενεύη όπου παρακολουθεί μαθήματα οχυρωματικής. Αργότερα τον βρίσκουμε στην Πίζα, στην οποία συμβαίνουν τα εξής αξιοσημείωτα:

1. Σπουδάζει Ιατρική

2. Μυείται στη φιλική Εταιρεία από τους Τσακάλωφ και Αναγνωστόπουλο το 1819.

3. Συμμετέχει στον κύκλο της Πίζας που αντιτίθεται στη βιαστική κήρυξη της επανάστασης και στην τοποθέτηση του Αλεξάνδρου Υψηλάντη επί κεφαλής της φιλικής Εταιρείας.

4. Συνδέεται με φιλία με τον Άγγλο ποιητή Σέλλεϋ. Μάλιστα, διδάσκει αρχαία ελληνικά στην κ Σέλλεϋ.

5. Διοχετεύει με τη βοήθεια του Σέλλεϋ δύο επιστολές του στον Βρετανικό τύπο.

6 Γράφει στα Γαλλικά συνοπτικά περί Τουρκίας, εργασία, την οποία δεν δημοσιεύει, αλλά αποστέλλει σε επιφανείς προσωπικότητες της εποχής.

7. Με τη φυγή του Μαυροκορδάτου για την επαναστατημένη Ελλάδα, ο Σέλλεϋ γράφει και αφιερώνει το ποίημά του»ΕΛΛΑΣ» στην αυτού εξοχότητα τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο.

Η συμμετοχή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου στον κύκλο της Πίζας και η δυνατή φιλία του με τον Σέλλεϋ τον απομακρύνουν  από την ιδέα της επιτροπείας της Ελλάδας από τη Ρωσία και τον ωθούν στην επιλογή στηριγμάτων στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αγγλία.

Στην Ελλάδα ο Μαυροκορδάτος ορίζεται πληρεξούσιος της Δυτικής Ελλάδας και πολύ γρήγορα ανεβαίνει στα ύπατα αξιώματα του προέδρου του βουλευτικού, του εκτελεστικού και επιχειρεί να υποτάξει όλες τις εξουσίες σε ένα συγκεντρωτικό κράτος .

Βρίσκουμε λοιπόν τους Καρατασσαίους, τον Γάτσο με τον αδελφό του Πέτρο και τους άλλους οπλαρχηγούς και οπλίτες, συγκροτημένη και πολύπειρη δύναμη Μακεδονική, έτοιμους για την εκστρατεία. Θα ακολουθήσουν τα περί την Άρτα γεγονότα, η μάχη στο Κομπότι και η μάχη στο Πέτα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ στoν Βάλτο και στο Ρουμλούκι – Καμπανία Η κατάληψη της λίμνης από τον οθωμανικό στρατό με τη συνεργασία  των ελληνικών σωμάτων

O ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ στoν Βάλτο και στο Ρουμλούκι –...

ΓΡΑΦΕΙ Ο  ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ( mosio@otenet.gr)ΜΕΡΟΣ Α΄Οι...

ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΑΠΗ» Ανθοέκθεση για  την «Μητέρα, Μάνα, Μανούλα, Μαμά»

ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΑΠΗ» Ανθοέκθεση για την...

Η μητέρα είναι η επιτομή της φροντίδας, της αφοσίωσης,...

 Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ:  «Το κλείσιμο της  κλωστοϋφαντουργίας Βαρβαρέσος οδηγεί στην απόγνωση  τους εργαζόμενους και τη Νάουσα  σε πλήρη υπανάπτυξη»

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: «Το κλείσιμο της ...

Με πρωτοβουλία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ημαθίας και των...

Μήνυμα   του Δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑμε υγεία, ευημερία και ελπίδα.Το ανέσπερο...

Δεν μπορώ

Δεν μπορώ

Της Όλγας Κουτμηριδου -Μεταξα Δεν μπορώ να σε αγαπήσω...

Ευχές του Λάζαρου Τσαβδαρίδη

Ευχές του Λάζαρου Τσαβδαρίδη

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία, αγάπη και...

Προμήθεια και  εγκατάσταση ιατρικού  εξοπλισμού και φορητού Απινιδωτή στα γήπεδα  του Δήμου Αλεξάνδρειας

Προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού και...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ξεκίνησε να υλοποιεί το...

Ευχετήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας

Ευχετήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας

Είθε η φετινή Λαμπρή να αποτελέσει ένα μήνυμα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...