Λ. Αυγενάκης στον «Λαό»: «Βάζουμε τις βάσεις, εισπράττοντας την αγωνία των αγροτών και τις προσδοκίες που έχουν στη Ν.Δ.»

Λ. Αυγενάκης στον «Λαό»: «Βάζουμε τις βάσεις, εισπράττοντας την αγωνία των αγροτών και τις προσδοκίες που έχουν στη Ν.Δ.»

Συνέντευξη στον «ΛΑΟ» ενόψει της σημερινής του επίσκεψης στην Ημαθία 6.30 Αιγές Μέλαθρον) με κλιμάκιο της Ν.Δ., έδωσε ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Η επίσκεψη αφορά σε αγροτικά θέματα και σχετικά με αυτά μιλάει στο «Λαό». Με αυτοκριτική κατ’ αρχάς και με θέσεις - προτάσεις για τους βασικούς άξονες της Ν.Δ. στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και το συνεταιριστικό κίνημα.

Δεν λείπει όμως και η κριτική του στην κυβέρνηση την οποία χαρακτηρίζει ως ιστορικό ατύχημα, εκτιμώντας ότι οι εκλογές είναι αναγκαίες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

 

- Το σύνθημά σας είναι «συμφωνία αλήθειας με τους αγρότες». Πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα η αλήθεια, για τη Νέα Δημοκρατία; Διαφέρει από αυτήν που υπηρετήθηκε στην πρόσφατη θητεία του κόμματος;

 Η ΝΔ και ο Πρόεδρος μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη «Συμφωνία Αλήθειας» με τους Έλληνες πολίτες, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η Συμφωνία Αλήθειας δεν είναι υποσχέσεις, αλλά σαφείς, μετρημένοι και επιτεύξιμοι στόχοι. Είναι ένας οδικός χάρτης για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που δουλεύει ξανά, για να κερδίσουμε τον έλεγχο της ζωής μας, για να φέρουμε ξανά την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην Πατρίδα μας. 

Η αλήθεια για τη ΝΔ δεν είναι κάτι που αλλάζει με της ηγεσίες. Μπορώ να δεχτώ – και έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας γι’ αυτό- ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις. Όμως η δική μας πολιτική είχε πάντα εθνικό και πατριωτικό πρόσημο. Ήταν πάντοτε υπέρ των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής.

Και αυτό είναι κάτι που ο αγροτικός κόσμος το αναγνωρίζει και έχει ιστορικούς δεσμούς με τη ΝΔ, όπως επίσης αναγνωρίζει ότι μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής γίνονται και αδικίες. Αυτές τις αδικίες αρχίσαμε να θεραπεύουμε στα τέλη του 2014, αλλά διακόπηκε βίαια ο βίος εκείνης της Κυβέρνησης.

Σήμερα όμως θέτουμε τις βάσεις και ανοίγουμε διάλογο σε όλη την Ελλάδα για μια συνολικότερη προσέγγιση της αγροτικής παραγωγής στην κατεύθυνση όχι της επιδοτούμενης καλλιέργειας αλλά της ανταγωνιστικής καλλιέργειας και των ανταγωνιστικών προϊόντων, που θα παράγονται με σκοπό να εξάγονται και θα επενδύουν στην ποιότητα.

 

- Στις ανοιχτές συζητήσεις με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας, προφανώς έχετε επαφές αλληλεπίδρασης… Τι εισπράττετε από τον αγροτικό κόσμο;

Εισπράττουμε τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση του κόσμου για τις ψεύτικες υποσχέσεις που μοίρασε η Κυβέρνηση! Εισπράττουμε το άγχος και την αγωνία τους για το αύριο που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εισπράττουμε, όμως, και τις προσδοκίες που έχουν για εμάς! Την ελπίδα που έχουν βλέποντας πως κάτι αλλάζει. Αυτό μας δίνει περισσότερη δύναμη, αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού μοντέλου για την αγροτική παραγωγή. 

 

- Θα επηρεάσουν οι απόψεις και η εμπειρία τους, τη διαμόρφωση του προγράμματός σας;

Ασφαλώς! Ήδη οι απόψεις και οι θέσεις των αγροτών συζητούνται, καταγράφονται και γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία από τις αρμόδιες Γραμματείες του Κόμματος (Αγροτικού και Προγράμματος). Ο Πρόεδρος μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει τους βασικούς μας άξονες για τον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα. Εμείς δεν υποσχόμαστε παροχές και κάλπικες λύρες, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας που ανέβαινε στα τρακτέρ και έκανε τον επαναστάτη…! Θέτουμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις. Άλλωστε, πολλά θέματα που μας θέτουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν απαιτούν επιπλέον χρηματοδότηση.

Η ΝΔ επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι το Κράτος πρέπει να έχει ρόλο συμπαραστάτη στα προβλήματά της κοινωνίας, αρωγού και στηρίγματος στις προσπάθειές της, προκειμένου να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές, να κινητοποιηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να αξιοποιηθούν οι ενδογενείς και οι τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Ήδη, έχουμε προτείνει στο Πρόγραμμα μας τα κύρια σημεία άμεσης εφαρμογής: 

• Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών

• Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών

• Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ

• Μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ

• Μείωση του συντελεστή ΦΟΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές

• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί

• Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας

Αυτή τη στιγμή, ο τριπλός συνδυασμός φορολόγησης, εισφορών, αλλά και κόστους παραγωγής καθιστά μη βιώσιμη την αγροτική παραγωγή. 

 

- Ποια είναι η θέση σας για το συνεταιριστικό τοπίο; Πολλά σχήματα και αδύναμα ή λιγότερα και πιο δυνατά;

Η ΝΔ θέλει υγιείς, βιώσιμες συνεταιριστικές οργανώσεις οι οποίες προασπίζουν, στηρίζουν και προωθούν τα συμφέροντα των αγροτών μελών τους. Η ΝΔ εστιάζει τη στρατηγική της στις παραγωγικές τάξεις, «την Ελλάδα που μοχθεί, που παράγει, που αγωνίζεται». Χρειαζόμαστε περισσότερα σχήματα συνεργασίας. Όχι στη λογική των παλιών συνεταιρισμών, αλλά στις ενώσεις παραγωγών, που θα μπορούν, με αυτόν τον τρόπο, να αθροίσουν δυνάμεις και να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα.

 

- Πώς εκτιμάτε το πολιτικό σκηνικό σήμερα; Σηκώνει η χώρα μια νέα εκλογική αναμέτρηση;

 Η διενέργεια εκλογών είναι αναγκαία. Η σημερινή κυβέρνηση είναι ένα ιστορικό ατύχημα, μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου. Δεν το ζητάμε γιατί ανησυχούμε για το πότε θα αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό θα γίνει όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Άλλωστε είναι εμφανής πλέον η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ έναντι του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, από -8% σήμερα είμαστε στο +12%. Το ζητάμε γιατί το έχει ανάγκη η χώρα. Το έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός. Η χώρα δεν αντέχει άλλη ανικανότητα και επιπολαιότητα. Κάθε μέρα που μένουν στην εξουσία ζημιώνουν τον Έλληνα πολίτη, τον επιχειρηματία, τον συνταξιούχο, τον υπάλληλο, τον άνεργο, τον αγρότη. Πρέπει να φύγουν! Ξεκίνησαν το 2014 με υποσχέσεις από τη ΔΕΘ ύψους 12 δις Ευρώ και έφεραν μέτρα 9 δις Ευρώ. Οι εκλογές είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο τον εμπαιγμό, το ψέμα και την κοροϊδία! Η πατρίδα προχωρά σκυφτή κι αυτό δεν της αξίζει!

 

- Θα έχετε αναγνωριστικές επαφές στην Ημαθία, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; (πρόωρων εκλογών)

 Η παρουσία μας στην Ημαθία είναι στο πλαίσιο της δράσης μας «Συμφωνία Αλήθειας» με τους Αγρότες και Κτηνοτρόφους. Από εκεί και πέρα είμαστε σε διαρκή επαφή με τα στελέχη του νομού και όποτε κι αν έρθουν εκλογές, δηλώνουμε από σήμερα, έτοιμοι για να τις κερδίσουμε. Και νίκη για εμάς σημαίνει έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη και την ευημερία .

Σημασία για εμάς, όμως, δεν έχουν οι επαφές και οι κινήσεις συμβολισμών. Σημασία έχει η κοινωνία της Ημαθίας και όλοι οι Έλληνες πολίτες κατ΄ επέκταση να πειστούν γι’ αυτό το ισχυρό, λαϊκό μέτωπο που δημιουργείται και που θέλει να δει ξανά την Ελλάδα, σταθερή στις «ράγες» της κανονικότητας, της ανάπτυξης και της προόδου.

Όπως έχει πει και ο Πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκουμε να είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία, και θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή. Δεν επαναπαυόμαστε στη δημοσκοπική υπεροχή. Συνεχίζουμε με πολύ κέφι και δουλειά και με συγκεκριμένες προτάσεις! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Σιδηροπούλου – Τη Δευτέρα η κηδεία της στον Άγιο Αντώνιο

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Σιδηροπούλου – Τη Δευτέρα...

Μετά από 3 χρόνια μάχης με τον καρκίνο έφυγε πρόωρα από...

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 24/9

«Πρωτιά» σε θανάτουςΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ...

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μετά από 3 χρόνια μάχης με τον καρκίνο έφυγε πρόωρα από την ζωή, σήμερα Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., η Αναστασία Σιδηροπούλου, σύζυγος του γνωστού βεροιώτη επαγγελματία Αντώνη Μπαζάκα  Η σωρός της θα...

«Πρωτιά» σε θανάτουςΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΤΙ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟΜεγάλη φωτιά σε διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτωνΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΓΙΟΥ...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...