ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζει τη δράση της η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας με πρώτο στόχο την ανανέωσή της Απολογισμός πεπραγμένων της μέχρι σήμερα πορείας της

Συνεχίζει τη δράση της η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας με πρώτο στόχο την ανανέωσή της Απολογισμός πεπραγμένων της μέχρι σήμερα πορείας της

Συνεχίζει τη δράση της η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας» τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου στο «Σταρ», συζήτησαν για τα θέματα της πόλης που τους απασχολούν και αποφάσισαν τις επόμενες δράσεις  τους τις οποίες ζητούν να ενδυναμώσουν με την εγγραφή και νέων μελών, ώστε να ανανεωθεί η σύνθεσή της.

Αποφάσισαν επίσης να δώσουν στη δημοσιότητα ένα απολογιστικό κείμενο για την μέχρι σήμερα πορεία της Κίνησης, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

Η ιδέα να δημιουργηθεί η  κίνηση  μας ήταν πρόταση του γιατρού, χειρουργού κ. Αβραμίδη Γιάννη. Προτιμήθηκε μάλιστα η εθελοντική μορφή της και όχι ενός συλλόγου ως ένδειξη αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς στην πόλη μας.

Αφορμή έδωσε η άθλια εξωτερική και εσωτερική κατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης.

Τα δεινά που υπέστη το επιβλητικό Βυζαντινό Μνημείο του 11ου 12ου αιώνα και όχι μόνο από τους κατακτητές, φανέρωναν «σημάδια» πως η αντοχή του πλησίαζε προς το τέλος. Το επόμενο βήμα σίγουρα θα ήταν η αυτόματη κατάρρευση του.

Ευτυχώς που προλάβαμε. Η ιστορία θα κατέγραψε με μελανά χρώματα, πως η σύγχρονη Βέροια άφησε να χαθεί από αδράνεια και αδιαφορία, το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της θρησκευτικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Στην πρώτη εκείνη συνάντηση συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή που αποτελείτο από τον γιατρό κ. Πολυχρονιάδη Θεόδωρο, τον καθηγητή κ. Πυρινό Παύλο και τον υποστράτηγο ε.α. κ. Τρομπούκη Αλέξανδρο και αναλάβαμε αμέσως δράση.

Ήρθαμε σε επαφή με τον τότε Προϊστάμενο της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Πέτκο Αντώνιο, ο οποίος μας δήλωσε πως και για εκείνον η αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης αποτελεί το σημαντικότερο έργο πριν την συνταξιοδότηση του. Υπολόγιζε μάλιστα να τελειώσει το έργο μέχρι τέλους του 2013. Δεν πρόλαβε όμως να το ολοκληρώσει. Συνταξιοδοτήθηκε με εντολή της Υπηρεσίας του.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως θα ήταν αρωγός στο έργο μας.

Συναντήσαμε τον ευρωβουλευτή τότε κ. Παπαστάμκο Γεώργιο και ζητήσαμε την βοήθεια του, λόγω των γνώσεων του, για την μεθόδευση των ενεργειών μας. Μας είπε: « Η επιτυχία της προσπάθειας σας εξαρτάται από την Εκκλησία, την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την κινητοποίηση του Λαού της Βέροιας. Χρειάζεται να προχωρήσουν οι μελέτες στο Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ, και από εκεί στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.»

Τώρα πια γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε. Οι επισκέψεις μας προς τον Μητροπολίτη, αλλά και τον κ. Πέτκο ήταν συνεχείς και επίμονες. Παράλληλα συγκεντρώσαμε πάνω από 2300 υπογραφές υποστήριξης της προσπάθειας μας συμπολιτών μας και ενημερώναμε την πρόοδο των ενεργειών μας με δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο.

Ευτυχώς για την ΚΙΝΗΣΗ μας μια συγκυρία άνοιξε μια πόρτα στις προσπάθειες μας. Ανέλαβε Υπουργός Πολιτισμού ο κ. Σαμαράς Αντώνης που ο συμπολίτης μας κ. Ζιώγας Κώστας ήταν κουμπάρος του. Τον επισκεφθήκαμε και του ζητήσαμε να μας βοηθήσει. Δέχθηκε με χαρά, εντάχθηκε στην Κίνηση μας, και αμέσως φρόντισε να συναντηθούμε με τον κ. Υπουργό. Μετά από συνεννόηση με τον Μητροπολίτη αλλά και τον κ. Πέτκο για τις επαφές μας η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 26/2/2009.

Παρόντες ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων συνοδευόμενος από τον μοναχό Γεράσιμο, ο κ. Ζιώγας Κωνσταντίνος, ο κ. Πολυχρονιάδης Θεόδωρος, ο κ. Πύρινος Παύλος και ο κ. Τρομπούκης Αλέξανδρος. Ο κ. Πέτκος παρέμεινε στο γραφείο του στην Βέροια ώστε να είναι σε επιφυλακή για τυχόν διευκρινήσεις.

Αναφέραμε στον κ. Υπουργό την σοβαρότητα του έργου, υποβάλαμε την κατάσταση με τις υπογραφές των συμπολιτών και ζητήσαμε να μας δηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με το αίτημα μας.

Η στάση του μας εξέπληξε. Ζήτησε και συνομίλησε παρουσία μας με τον κ. Πέτκο και του είπε επί λέξει: .. « Θέλω σε τρεις μήνες τον φάκελο με τις μελέτες και τα σχέδια στο Υπουργείο... και το σχέδιο θα προχωρήσει.» Η χαρά μας ήταν μεγάλη.

Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά. Τα σχέδια πήγαν στο υπουργείο και προωθήθηκαν, όμως η ζωή και η πολιτική παίζουν παράξενα παιχνίδια. Έπεσε η κυβέρνηση πριν εγκριθούν τα σχέδια από το ΚΑΣ.

Στις 19/10/2010 οργανώσαμε ανοιχτή συγκέντρωση στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο για ενημέρωση των συμπολιτών και συζήτηση με την παρουσία του Μητροπολίτη, φορέων και δημοτών. Όλοι συμφωνήσαμε για την ανάγκη επίσπευσης των ενεργειών, διότι, όπως είχαν επισημάνει κάποιοι ομιλητές έναν αιώνα μετά την απελευθέρωση της Βέροιας η Παλαιά Μητρόπολη παραμένει κλειστή.

Αναλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού ο κ. Παύλος Γερουλάνος. Επισκεπτόμαστε τότε τον βουλευτή κ. Άγγελο Τόλκα, τον ενημερώνουμε για την δράση μας και του ζητάμε να μας βοηθήσει. Μας απαντά πως θα μιλήσει στον Υπουργό και θα κάνει ό,τι μπορεί. Πραγματικά μετά από δεκαπέντε μέρες μας ειδοποίησε ότι το ΚΑΣ ενέκρινε τα σχέδια και πως το θέμα προχωράει στην Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ.

Τελικά εγκρίθηκαν τα 3.465.000 ευρώ και το έργο της αποκατάστασης ξεκίνησε. Από τη στιγμή εκείνη δεν παύσαμε να παρακολουθούμε την πορεία των εργασιών, μέχρι την ολοκλήρωση. Τα εγκαίνια έγιναν τον Ιούνιο του 2016, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με την διεύθυνση πλέον της κ. Αγγελικής Κοτταρίδη.

Κλείνοντας αυτό τον απολογισμό του έργου της, η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους πρόσφεραν τις γνώσεις τους, τις γνωριμίες τους, και προπάντων πάνω από το ΕΓΩ τους έβαλαν την αδελφική φιλία και την προκοπή της αγαπημένης τους Βέροιας.

Επειδή όμως πιστεύουμε πως προβλήματα εξακολουθούν και να απασχολούν και να αναπαράγονται στην αγαπημένη μας Βέροια, συνεχίζουμε την δράση μας ζητώντας την ενδυνάμωση της ΚΙΝΗΣΗΣ μας με νέα μέλη.

Επικοινωνήστε στα τηλ. 6983711456 (κ. Πολυχρονιάδης Θεόδωρος) και 6974770205 (κ. Καπετάνος Νίκος),

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας

Ιωάννης Αβραμίδης, Αναστάσιος Βασιάδης, Δημήτριος Βλαχόπουλος, Θωμάς Γαβριηλίδης, Γεώργιος Δουλγέρογλου, Θεόδωρος Καζαντζίδης, Γιώργος Καλογήρου, Νίκος Καπετάνος, Νίκος Μανούδης, Μιχάλης Μαρμαράς, Θεόδωρος Πολυχρονιάδης, Παύλος Πύρινος, Αλέξανδρος Τρομπούκης και Βασίλειος Φωκάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟΥ 1821 - Η Άλωση της Τρίπολης

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟΥ 1821 - Η Άλωση...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος ΦιλόλογοςΕίναι...

ΠΟΤΕ ΜΕ ΕΙΧΕΣ ΦΕΡΕΙ ΕΔΩ…; του Γιάννη Ναζλίδη

ΠΟΤΕ ΜΕ ΕΙΧΕΣ ΦΕΡΕΙ ΕΔΩ…; του Γιάννη Ναζλίδη

 Η θέρμη του λόγου του ήτανε που έκαιγε…Αυτό ...

Αγρυπνία για τιν γιορτή του Αγ. Ιγνάτιου του Θεοφόρου - Σε προσκύνηση η τίμια Κάρα του

Αγρυπνία για τιν γιορτή του Αγ. Ιγνάτιου του Θεοφόρου -...

Τήν Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στίς 9.00 τό ἑσπέρας στόν Ἱερό...

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Με αποφασιστικότητα και σύμμαχο την κοινωνία στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων»

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Με αποφασιστικότητα και...

Στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την...

Ξεκινά το Χριστουγεννιάτικο ωράριο λειτουργίας στη Βέροια - Ποιες Κυριακές θα ανοίξουν τα καταστήματα

Ξεκινά το Χριστουγεννιάτικο ωράριο λειτουργίας στη...

Το Χριστουγεννιάτικο ωράριο λειτουργίας των...

Ανοιχτή πρόσκληση της Ευρωβουλευτού της Ν. Δ.  Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε συνάντηση εργασίας  για τα Ευρωπαϊκά συλλογικά σήματα και την  περιφερειακή ανάπτυξη και τα Μακεδονικά προϊόντα

Ανοιχτή πρόσκληση της Ευρωβουλευτού της Ν. Δ. Άννας...

Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος...

Μετά την απόρριψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την «Αποκεντρωμένη»  Κατά πλειοψηφία η αύξηση   των τελών άρδευσης σε Μακεδονίδα, Βεργίνα και Απ. Παύλο

Μετά την απόρριψη της απόφασης του Δημοτικού...

- «Παρών» από τον Θανάση ΔέλλαΚατά πλειοψηφία πέρασε...

Μουσείο για τον Απόστολο Παύλο και έργα στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, ανακοίνωσαν Τζιτζικώστας και Μενδώνη

Μουσείο για τον Απόστολο Παύλο και έργα στην Παλαιά...

Επιπλέον δέκα εκατομμύρια ευρώ για 17 νέα έργα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στις 8.15 το πρωί συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας μετά από κλήση για διάσωση οδηγού, που παρασύρθηκε με το Ι.Χ. αυτοκίνητό του από ορμητικό χείμαρρο, λίγο πριν το Μακροχώρι, πίσω από την...

Τροχαίο ατύχημα συνέβη γύρω στις 9 χθες το βράδυ (Δευτέρα) στο 4ο χλμ Γρεβενών - Κοζάνης.Νταλίκα «καβάλησε» το διαχωριστικό διάζωμα και συγκρούσθηκε με δύο διερχόμενα αυτοκίνητα.

Έρευνα – Επιμέλεια: Μάκης ΔημητράκηςΣύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Παναγίας και το εβραϊκό της όνομα Χάνα σημαίνει εύνοια – χάρη.Παντρεύτηκε στη Γαλιλαία τον Ιωακείμ και...

Σας το είχα υποσχεθεί και πιστός στον λόγο μου έρχομαι να ασχοληθούμε, αρχής γενομένης από σήμερα, με κάποια χωροταξικά θέματα της πόλης μας. Ας αρχίσουμε λοιπόν με μια γενική «φωτογραφική» άποψη της Βέροιας...