Συνεχίζει τη δράση της η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας με πρώτο στόχο την ανανέωσή της Απολογισμός πεπραγμένων της μέχρι σήμερα πορείας της

Συνεχίζει τη δράση της η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας με πρώτο στόχο την ανανέωσή της Απολογισμός πεπραγμένων της μέχρι σήμερα πορείας της

Συνεχίζει τη δράση της η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας» τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου στο «Σταρ», συζήτησαν για τα θέματα της πόλης που τους απασχολούν και αποφάσισαν τις επόμενες δράσεις  τους τις οποίες ζητούν να ενδυναμώσουν με την εγγραφή και νέων μελών, ώστε να ανανεωθεί η σύνθεσή της.

Αποφάσισαν επίσης να δώσουν στη δημοσιότητα ένα απολογιστικό κείμενο για την μέχρι σήμερα πορεία της Κίνησης, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

Η ιδέα να δημιουργηθεί η  κίνηση  μας ήταν πρόταση του γιατρού, χειρουργού κ. Αβραμίδη Γιάννη. Προτιμήθηκε μάλιστα η εθελοντική μορφή της και όχι ενός συλλόγου ως ένδειξη αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς στην πόλη μας.

Αφορμή έδωσε η άθλια εξωτερική και εσωτερική κατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης.

Τα δεινά που υπέστη το επιβλητικό Βυζαντινό Μνημείο του 11ου 12ου αιώνα και όχι μόνο από τους κατακτητές, φανέρωναν «σημάδια» πως η αντοχή του πλησίαζε προς το τέλος. Το επόμενο βήμα σίγουρα θα ήταν η αυτόματη κατάρρευση του.

Ευτυχώς που προλάβαμε. Η ιστορία θα κατέγραψε με μελανά χρώματα, πως η σύγχρονη Βέροια άφησε να χαθεί από αδράνεια και αδιαφορία, το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της θρησκευτικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Στην πρώτη εκείνη συνάντηση συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή που αποτελείτο από τον γιατρό κ. Πολυχρονιάδη Θεόδωρο, τον καθηγητή κ. Πυρινό Παύλο και τον υποστράτηγο ε.α. κ. Τρομπούκη Αλέξανδρο και αναλάβαμε αμέσως δράση.

Ήρθαμε σε επαφή με τον τότε Προϊστάμενο της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Πέτκο Αντώνιο, ο οποίος μας δήλωσε πως και για εκείνον η αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης αποτελεί το σημαντικότερο έργο πριν την συνταξιοδότηση του. Υπολόγιζε μάλιστα να τελειώσει το έργο μέχρι τέλους του 2013. Δεν πρόλαβε όμως να το ολοκληρώσει. Συνταξιοδοτήθηκε με εντολή της Υπηρεσίας του.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως θα ήταν αρωγός στο έργο μας.

Συναντήσαμε τον ευρωβουλευτή τότε κ. Παπαστάμκο Γεώργιο και ζητήσαμε την βοήθεια του, λόγω των γνώσεων του, για την μεθόδευση των ενεργειών μας. Μας είπε: « Η επιτυχία της προσπάθειας σας εξαρτάται από την Εκκλησία, την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την κινητοποίηση του Λαού της Βέροιας. Χρειάζεται να προχωρήσουν οι μελέτες στο Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ, και από εκεί στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.»

Τώρα πια γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε. Οι επισκέψεις μας προς τον Μητροπολίτη, αλλά και τον κ. Πέτκο ήταν συνεχείς και επίμονες. Παράλληλα συγκεντρώσαμε πάνω από 2300 υπογραφές υποστήριξης της προσπάθειας μας συμπολιτών μας και ενημερώναμε την πρόοδο των ενεργειών μας με δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο.

Ευτυχώς για την ΚΙΝΗΣΗ μας μια συγκυρία άνοιξε μια πόρτα στις προσπάθειες μας. Ανέλαβε Υπουργός Πολιτισμού ο κ. Σαμαράς Αντώνης που ο συμπολίτης μας κ. Ζιώγας Κώστας ήταν κουμπάρος του. Τον επισκεφθήκαμε και του ζητήσαμε να μας βοηθήσει. Δέχθηκε με χαρά, εντάχθηκε στην Κίνηση μας, και αμέσως φρόντισε να συναντηθούμε με τον κ. Υπουργό. Μετά από συνεννόηση με τον Μητροπολίτη αλλά και τον κ. Πέτκο για τις επαφές μας η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 26/2/2009.

Παρόντες ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων συνοδευόμενος από τον μοναχό Γεράσιμο, ο κ. Ζιώγας Κωνσταντίνος, ο κ. Πολυχρονιάδης Θεόδωρος, ο κ. Πύρινος Παύλος και ο κ. Τρομπούκης Αλέξανδρος. Ο κ. Πέτκος παρέμεινε στο γραφείο του στην Βέροια ώστε να είναι σε επιφυλακή για τυχόν διευκρινήσεις.

Αναφέραμε στον κ. Υπουργό την σοβαρότητα του έργου, υποβάλαμε την κατάσταση με τις υπογραφές των συμπολιτών και ζητήσαμε να μας δηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με το αίτημα μας.

Η στάση του μας εξέπληξε. Ζήτησε και συνομίλησε παρουσία μας με τον κ. Πέτκο και του είπε επί λέξει: .. « Θέλω σε τρεις μήνες τον φάκελο με τις μελέτες και τα σχέδια στο Υπουργείο... και το σχέδιο θα προχωρήσει.» Η χαρά μας ήταν μεγάλη.

Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά. Τα σχέδια πήγαν στο υπουργείο και προωθήθηκαν, όμως η ζωή και η πολιτική παίζουν παράξενα παιχνίδια. Έπεσε η κυβέρνηση πριν εγκριθούν τα σχέδια από το ΚΑΣ.

Στις 19/10/2010 οργανώσαμε ανοιχτή συγκέντρωση στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο για ενημέρωση των συμπολιτών και συζήτηση με την παρουσία του Μητροπολίτη, φορέων και δημοτών. Όλοι συμφωνήσαμε για την ανάγκη επίσπευσης των ενεργειών, διότι, όπως είχαν επισημάνει κάποιοι ομιλητές έναν αιώνα μετά την απελευθέρωση της Βέροιας η Παλαιά Μητρόπολη παραμένει κλειστή.

Αναλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού ο κ. Παύλος Γερουλάνος. Επισκεπτόμαστε τότε τον βουλευτή κ. Άγγελο Τόλκα, τον ενημερώνουμε για την δράση μας και του ζητάμε να μας βοηθήσει. Μας απαντά πως θα μιλήσει στον Υπουργό και θα κάνει ό,τι μπορεί. Πραγματικά μετά από δεκαπέντε μέρες μας ειδοποίησε ότι το ΚΑΣ ενέκρινε τα σχέδια και πως το θέμα προχωράει στην Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ.

Τελικά εγκρίθηκαν τα 3.465.000 ευρώ και το έργο της αποκατάστασης ξεκίνησε. Από τη στιγμή εκείνη δεν παύσαμε να παρακολουθούμε την πορεία των εργασιών, μέχρι την ολοκλήρωση. Τα εγκαίνια έγιναν τον Ιούνιο του 2016, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με την διεύθυνση πλέον της κ. Αγγελικής Κοτταρίδη.

Κλείνοντας αυτό τον απολογισμό του έργου της, η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους πρόσφεραν τις γνώσεις τους, τις γνωριμίες τους, και προπάντων πάνω από το ΕΓΩ τους έβαλαν την αδελφική φιλία και την προκοπή της αγαπημένης τους Βέροιας.

Επειδή όμως πιστεύουμε πως προβλήματα εξακολουθούν και να απασχολούν και να αναπαράγονται στην αγαπημένη μας Βέροια, συνεχίζουμε την δράση μας ζητώντας την ενδυνάμωση της ΚΙΝΗΣΗΣ μας με νέα μέλη.

Επικοινωνήστε στα τηλ. 6983711456 (κ. Πολυχρονιάδης Θεόδωρος) και 6974770205 (κ. Καπετάνος Νίκος),

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας

Ιωάννης Αβραμίδης, Αναστάσιος Βασιάδης, Δημήτριος Βλαχόπουλος, Θωμάς Γαβριηλίδης, Γεώργιος Δουλγέρογλου, Θεόδωρος Καζαντζίδης, Γιώργος Καλογήρου, Νίκος Καπετάνος, Νίκος Μανούδης, Μιχάλης Μαρμαράς, Θεόδωρος Πολυχρονιάδης, Παύλος Πύρινος, Αλέξανδρος Τρομπούκης και Βασίλειος Φωκάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η δημόσια υγεία ως αγαθό στον σκληρό πυρήνα του κράτους *Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Η δημόσια υγεία ως αγαθό στον σκληρό πυρήνα του...

 Οι στιγμές που βιώνουμε σε πλανητική διάσταση είναι...

Βέροια: Κυριακάτικες εικόνες μιας έρημης πόλης!

Βέροια: Κυριακάτικες εικόνες μιας έρημης πόλης!

Παρόλο που την Κυριακή είχε ηλιόλουστο καιρό, μετά από...

Καψόχωρα Αλεξάνδρειας: Μπήκαν τη νύχτα σε σπίτι ηλικιωμένης και με την απειλή μαχαιριού απέσπασαν χρήματα

Καψόχωρα Αλεξάνδρειας: Μπήκαν τη νύχτα σε σπίτι...

Θύμα κακοποιών έπεσε 85χρονη γυναίκα στην Καψόχωρα του...

Έκτακτο - Κλειστά έως τις 11 Απριλίου τα εμπορικά καταστήματα

Έκτακτο - Κλειστά έως τις 11 Απριλίου τα εμπορικά...

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με την παράταση αναστολής της...

Όλη η απόφαση για αναστολή συμβάσεων και επίδομα 800 ευρώ - Τι ισχύει με τις απολύσεις και την προστασία εργαζομένων

Όλη η απόφαση για αναστολή συμβάσεων και επίδομα 800...

Την δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν σε...

Έρασμος: Παροχή υπηρεσιών μόνο μέσω τηλεφώνου και SKYPE

Έρασμος: Παροχή υπηρεσιών μόνο μέσω τηλεφώνου και SKYPE

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» σεβόμενος...

Μια βόλτα στην πόλη

Μια βόλτα στην πόλη

Σιωπήσανε οι πόλεις,αδειάσανε οι δρόμοι ακόμη και οι...

Συνεχίζονται οι έλεγχοι   για τη διαπίστωση   παραβίασης των μέτρων   αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση ...

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θύμα κακοποιών έπεσε 85χρονη γυναίκα στην Καψόχωρα του δήμου Αλεξάνδρειας τη νύχτα της Παρασκευής 27 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις άντρες παραβίασαν το σπίτι της και με απειλή μαχαιριού κατάφεραν να...

Επειδή η ιστορία δεν είναι απλώς καταγραφή γεγονότων ως αναμνηστικού τύπου έκθεση, αγαπητοί φίλοι, έχοντας κατά νου τα όσα διαπραγματευθήκαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας, ας προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε...

Ηλίας Πλιόγκας: «Με μια φθηνή λύση, σώζουμε ζωές»!Μια φθηνή και σωτήρια λύση,  με ένα απλό πλαστικό «ταυ», μια «διακλάδωση» δηλαδή που μπορεί να  κουμπώνει σε έναν αναπνευστήρα, αλλά να δίνει οξυγόνο σε δύο...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς έπεσε ο 48χρονος αστυνομικός Λάμπρος Δημητρουλάτος στην Βέροια. Το συμβάν συνέβη στο σπίτι του. Άμεσα κλήθηκε το ΕΚΑΒ αλλά παρά τις προσπάθειες των διασωστών και δεν κατέστη εφικτό...