Προς κάθε αρμόδιο - Η υπέρμετρη μείωση των δαπανών για την υγεία και οι δραματικές της συνέπειες για την περίθαλψη των πολιτών

Προς κάθε αρμόδιο - Η υπέρμετρη μείωση των δαπανών για την υγεία και οι δραματικές της συνέπειες για την περίθαλψη των πολιτών

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Συνεχόμενες επιτόπιες παραστάσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και  επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς και τα στελέχη του χώρου της Υγείας, αναδεικνύουν απαισιόδοξες διαπιστώσεις που είναι ταυτόσημες παντού. 

Οι διαπιστώσεις αυτές ξεκινούν από την υπέρμετρη μείωση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία με δραματικές συνέπειες για την περίθαλψη των πολιτών.

Οι συνέπειες χαρακτηρίζονται από την εμφανή υποστελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, η οποία κατά μέσον όρο ανέρχεται στο 50%. 

Στην ιατρική υποστελέχωση προστίθεται και η μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων ιατρών στα Νοσοκομεία. 

Η έλλειψη επαρκούς ιατρικού προσωπικού αναδεικνύει και την αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης κλινικών και τμημάτων.

Πέραν τούτων η ασφαλής λειτουργία των νοσοκομείων πλήττεται  και από την έλλειψη νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Παραλληλα οι δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. 

Οι μονάδες ΠΕΔΥ λειτουργούν υποτυπωδώς ενώ τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία αυξάνουν με τις αποσπάσεις γενικών ιατρών, προκειμένου να καλύπτουν εφημεριακές ανάγκες των Νοσοκομείων. Πέραν τούτων, εγγενείς δυσλειτουργίες στο ΕΚΑΒ δημιουργούν ένα επισφαλές περιβάλλον στην υπόθεση των διακομιδών.

Οι συμβεβλημένοι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί με τον  ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι και αυτοί με αναξιοπρεπείς συμβάσεις που συνεχώς τροποποιούνται μονομερώς εις βάρος  τους, από ένα αυθαίρετο και αναξιόπιστο  κράτος, που έχει διαμορφώσει καθεστώς μονοψωνίου στην αγορά υπηρεσιών υγείας. 

Τα ιδιωτικά ιατρεία, λόγω της φτωχοποίησης της κοινωνίας από τα περιοριστικά μέτρα που συνεχώς επιβάλλονται, υπολειτουργούν. Πολλά κλείνουν και οι ιατροί οδηγούνται στην υπαλληλοποίηση ή στην ανεργία, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. 

Ειδικότερα, τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια  αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας του χαμηλού προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις και του απαράδεκτου και υπερβολικού clawback, το οποίο επιβάλλεται, πλέον του rebate. 

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την κοστολόγηση και κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ νέων εξετάσεων χωρίς την ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον γι αυτή την κατηγορία των ιατρών οι οποίοι καλούνται καθημερινά να καλύψουν εξ ιδίων τα κενά που δημιουργεί στην περίθαλψη η ανεπάρκεια των  δημοσίων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η καταγραφή των ως άνω ζητημάτων επικαιροποιεί την αναγκαιότητα  αύξησης  του προϋπολογισμού των δημόσιων δαπανών υγείας, ώστε να  οργανωθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δημόσιες δομές, που θα αποσυμφορίζουν  τα Νοσοκομεία από έναν ρόλο που δεν τους ανήκει. Να σημειωθεί ότι η προσέλευση των ασθενών στα Νοσοκομεία, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατά 70%. 

Παράλληλα επιβάλλεται να προχωρήσει η  στελέχωση των Νοσοκομείων με μόνιμο νέο προσωπικό για την ανανέωση του, καθώς και η  ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής, η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων και η επαρκής προμήθεια αναλώσιμων υλικών. 

Η προώθηση των νέων ιατρικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥ που λιμνάζουν, η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ αντί του 0,28 που είναι σήμερα, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών, καθώς και η διασφάλιση της απευθείας μεταφοράς  των  εισφορών  ασθένειας των Ασφαλιστικών Οργανισμών προς τον ΕΟΠΥΥ, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την Υγεία των πολιτών.

Η αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας αποτελεί γενική αναγκαιότητα και απαίτηση προς κάθε αρμόδιο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...