Επιχείρηση κατάληψης  της Σκιάθου από τους Τούρκους

Επιχείρηση κατάληψης της Σκιάθου από τους Τούρκους

Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

 

Στις 8 Οκτωβρίου του 1823 ο Χοσρέφ πασάς με στόλο 13 πολεμικών πλοίων περιπλέει τη Σκιάθο με σκοπό να κάνει απόβαση και να καταλάβει το νησί. Τα μακεδονο-θεσσαλικά στρατεύματα αποφασίζεται να καταλάβουν θέσεις για την αποτροπή της απόβασης. Τα γυναικόπαιδα των πολεμιστών οδηγήθηκαν στο μοναστήρι της Παναγίας Ευαγγελίστριας, ενώ 150 άνδρες με τον Τσάμη Καρατάσσο ανέλαβαν να επιτηρούν τους εγκλεισμένους στο φρούριο Σκιαθίτες προκρίτους και τον Τούρκο διοικητή. Ο Καρατάσσος κατέλαβε το υψηλότερο μέρος της κωμόπολης, ο Περραιβός την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, ο Μπίνος και ο Συρόπουλος τους Ανεμόμυλους, ο Γάτσος το Οβριόκαστρο, του οποίου η θέση ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο Διαμαντής κατέλαβε το Δυτικό τμήμα του λιμανιού.

Στις 9 Οκτωβρίου 1823 ο εχθρικός στόλος πλησίασε το νησί και βομβάρδισε τις θέσεις άμυνας των πολεμιστών χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να αποβιβάσει αγήματα. Οι αμυνόμενοι κάτω από τις διαταγές του Καρατάσσου υποδέχθηκαν τους Τούρκους με σφοδρό και πυκνό πυρ. Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να γυρίσουν στις λέμβους τους και να απομακρυνθούν. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ηγείται νέας επιχείρησης απόβασης ο Ταχήρ πασάς. Και η επιχείρηση αυτή απέτυχε, αν και οι Τούρκοι έδειξαν στην αρχή αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη νίκη, παλεύοντας σώμα με σώμα με τους αγωνιζόμενους επαναστάτες. Κατά τον Κουτσονίκα* οι Τούρκοι αποσύρθηκαν, αφήνοντας πίσω 400 νεκρούς. Μετρήθηκε και εδώ και υπερίσχυσε το αξιόμαχο των αξιωματικών και των ανδρών του Καρατάσσου. Στη συνέχεια αποσύρθηκε ο στόλος στον Παγασητικό όπου έπαθε πανωλεθρία από τους Υδραίους και τους Ψαριανούς.

Η κυβέρνηση όταν πληροφορήθηκε τα γεγονότα ευχαρίστησε τον Καρατάσσο και τους πολεμιστές του για την ιδιαίτερης σημασίας νίκη τους και διέταξε τους ναυάρχους του στόλου να μεταβούν στη Σκιάθο και να καλέσουν σε απολογία τους προκρίτους που ήρθαν σε συμφωνία με τους Τούρκους και δέχτηκαν στο νησί τους εκ νέου Τούρκο διοικητή. Παρά τη σοβαρότητα της πράξεως ο Μιαούλης αποβλέποντας στην αποκατάσταση των σχέσεων των εντοπίων με τους Θετταλο-μακεδόνες δεν έδωσε συνέχεια**. 

Μετά τη μάχη της Σκιάθου ο Περραιβός διαφώνησε και πάλι με τον Καρατάσσο και αναχώρησε για την Ύδρα και το Μεσολόγγι. Παρά τις διαβολές του Περραιβού προς την Κυβέρνηση εναντίον του Καρατάσσου, ιδιαίτερα για τη συνθήκη Καρατάσσου  - Κιουταχή, η Κυβέρνηση δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη της στον Καρατάσσο, αντιθέτως κάνει δύο κινήσεις που δείχνουν ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον άξιο στρατηγό. Η πρώτη είναι η εντολή της Κυβέρνησης να συμπράξει με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο κατά του Ομάρ πασά της Εύβοιας. Και η δεύτερη συνιστά στους προκρίτους των Ψαριανών προσφύγων στη Σκιάθο να συνεννοούνται με τον Καρατάσσο ως συνετό, έντιμο και άξιο αγωνιστή και τους προτρέπει να αναφέρονται σ’ αυτόν για οτιδήποτε συμβαίνει. 

Η κρίση μου ως ερευνητή με οδηγεί στο να πιστεύω ότι ο Καρατάσσος προχώρησε στη σύναψη συνθήκης με τον Κιουταχή, με σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης. Είναι εξόφθαλμο. Ελπίζω ότι θα αποδειχθεί. Προς το παρόν παραθέτω απόσπασμα της επιστολής του Βουλευτικού. 

«Το Βουλευτικόν σώμα, βλέπων πόσο χρήσιμος είναι ο στρατηγός Καρατάσσος και οι Ολύμπιοι, μάλιστα κατά Εύριπον, Τρίκερι και τα εκείσε πέριξ, γράφει σήμερον με το εσώκλειστον να συνεννοείται μετά της νήσου σας***. Λάβετε λοιπόν αιτίαν με τούτο να συνεννοηθείτε με έναν πιστόν πατριώτην, σεβάσμιον γέροντα και καλόν πολεμικόν και παραβλέποντες ει τι των μη προσηκόντων συμβαίνει από μέρους των στρατιωτών»****. 

Το βουλευτικό, λοιπόν, εκτιμά ότι ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη η παρουσία του στρατηγού Καρατάσσου και των Ολυμπίων σε όλη τη διάρκεια του έτους 1823 και τον χαρακτηρίζει συνετό. Και ήταν και συνετός, νουνεχής, όπως τον χαρακτηρίσαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, και υπεύθυνος άνθρωπος ο Καρατάσσος. Με τη συνθήκη που έκανε απέτρεψε το αιματοκύλισμα και τον αφανισμό της Μαγνησίας. Τα όσα συνέβησαν στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια από τον Περκόφτσιαλη δεν περιγράφονται.

 

* Γενική ιστορία της Ελληνικής επαναστάσεως, 2ος τόμος, σελ. 78.

** Στο νησί έχουν συγκεντρωθεί πρόσφυγες από τη Ζαγορά, τον Όλυμπο, τη Νάουσα, τα Ψαρά, την Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Οπωσδήποτε το νησί υπέφερε. 

 

*** Τα νησιά Ύδρα και Ψαρά ζητούν από την κυβέρνηση να τους αποσταλεί φρουρά. Έτσι βρίσκουμε τον Καρατάσσο στην Ύδρα και Μακεδόνες αγωνιστές στα Ψαρά. Με αφορμή τη συνεννόηση του Βουλευτικού με τους Ψαριανούς προκρίτους για την αποστολή φρουράς από Μακεδόνες αγωνιστές στα Ψαρά το βουλευτικό προτρέπει τους πρόσφυγες Ψαριανούς στη Σκιάθο να συνεννοούνται με τον Καρατάσσο παραβλέποντας το αν συμβαίνει κάτι από μέρους των στρατιωτών. 

**** Βασδραβέλης Ιωάννης, Οι Μακεδόνες κατά την επανάστασιν του 1821, τρίτη έκδοση Θεσσαλονίκη 1967, σελ. 222.    

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...