Η παραδοσιακή Ελληνορθόδοξη   οικογένεια *Γράφει ο   Θεόφιλος Παπαδόπουλος  Δάσκαλος

Η παραδοσιακή Ελληνορθόδοξη οικογένεια *Γράφει ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος Δάσκαλος

    «Μία είναι  η αξία της ζωής», παρατηρεί ο Γέροντας Παΐσιος. «Η οικογένεια. Μόλις σβήσει η οικογένεια θα σβήσει ο κόσμος». 

   Είμαστε άραγε κοντά στην εξαφάνιση της αξίας της οικογένειας; Τα σημάδια είναι ανησυχητικά. Ο  αριθμός των διαζυγίων και των γεννήσεων παιδιών εκτός γάμου αυξάνεται ακόμη και στη χώρα μας, όταν ήδη στην «πεφωτισμένη» Ευρώπη έχει καταστεί σχεδόν πλειοψηφικός. Αυτό φυσικά δεν είναι  καθόλου τυχαίο. Εδώ και δεκαετίες οι άνθρωποι προτρέπονται, με κάθε τρόπο που έχει στη διάθεσή του ο Δυτικός Πολιτισμός, να ζήσουν ατομικά και να «απολαύσουν» τη ζωή τους χωρίς να υπολογίσουν «δεσμεύσεις». 

   Η οικογένεια παρουσιάζεται ως μία κατεξοχήν δέσμευση και άρα ασύμβατη με την ηδονική λαμπερή ζωή που η Δύση ευαγγελίζεται. Οι αντιλήψεις αυτές εισχώρησαν αρχικά σιγά - σιγά στην Ελληνική κοινωνία για να φτάσουμε όμως σήμερα να επιβάλλονται πλέον κατακλυσμικά και ολοκληρωτικά ακόμη και από το ίδιο το Ελληνικό Κράτος που, με το πρόσχημα του «Ευρωπαϊκού προσανατολισμού», από τη μία θεωρεί υποχρέωσή του  τη θεσμική αναγνώριση των ομοφύλων «οικογενειών» και την προστασία αυτών ως «ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας» και από την άλλη καταργεί ενισχύσεις και βοηθήματα για τα παιδιά των πολυτέκνων ως μη έχοντα ανάγκη προστασίας.  

   Όπως προαναφέραμε, η κρίση της Ελληνικής οικογένειας είναι υπαρκτή αλλά όμως όχι όση  θα περίμενε κανείς με όλη αυτή την πλύση εγκεφάλου, τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες,  τις κρατικές παρεμβάσεις και παραλήψεις. Ο λόγος που αντέχει είναι η ποιότητά της ως αξιακό πρότυπο και ο ζωτικός ρόλος της στη συνοχή και τη συνέχεια της Ελληνικής κοινωνίας. 

   Η παραδοσιακή Ελληνορθόδοξη οικογένεια σημαίνει ευλογία, θυσία, αφοσίωση και ισόβια αγάπη για τα μέλη της. Ασθένειες, προσωπικά και οικονομικά προβλήματα επιλύονται σχεδόν πάντα ἀποτελεσματικά μέσα στη θαλπωρή της. Οι γονείς στέκονται δίπλα στο ξεκίνημα των παιδιών τους και αργότερα, ως παππούδες και  γιαγιάδες, συνεχίζουν να παραστέκονται, αυτή τη φορά στα παιδιά των παιδιών τους, με το να τα φυλάσσουν, να τα παιδαγωγούν και φυσικά να τα ταΐζουν.

   Οι νέοι μας μπορούν αμέσως να ξεχωρίσουν την άδολη και ειλικρινή αγάπη και ξέρουν ότι θα βρουν άφθονη μέσα στην οικογένειά τους. 

   Έτσι λοιπόν, όταν έρχεται η στιγμή να κάνουν τις επιλογές τους για το μέλλον τους έχουν μέσα τους πάντα ως πρότυπο την παραδοσιακή Ελληνικὴ οικογένεια  και αγωνίζονται  εν μέσω των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν να τη δημιουργήσουν και αυτοί. 

   Το γεγονός αυτό αποτελεί ελπίδα για το μέλλον μας αλλά και θέτει το πεδίο στο οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε για να βοηθηθεί ο θεσμός της οικογένειας στην πατρίδα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε...

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νάνου

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νάνου

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024...

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια

Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 6 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος...

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί...

Συνελήφθη στις 4 Μαΐου 2024 το πρωί σε περιοχή της...

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Σε μια μικρή και σεμνή τελετή τιμήθηκε την Πέμπτη 2-5-2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη Βέροια

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη...

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...