Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις των Δήμων «σκανάρει» η κυβέρνηση - Δήμαρχος Βέροιας: «Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε το λόγο…»

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις των Δήμων «σκανάρει» η κυβέρνηση - Δήμαρχος Βέροιας: «Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε το λόγο…»

Από τον Απρίλιο του 2015 η κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην ΤτΕ, για εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες. Τον Μάιο, παρά την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να μη συμμετέχουν στη μεταφορά διαθεσίμων τους, πολλοί δήμοι άνοιξαν λογαριασμούς στο πλαίσιο της ΤτΕ, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βέροιας.

Πριν από λίγες ημέρες, στις   Δεκεμβρίου το θέμα επανήλθε με εντολή του υπουργού Εσωτερικών  Παναγιώτη Σκουρλέτη, με την οποία  καλούνταν όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά έως τις 16 Δεκεμβρίου τους πίνακες με τα οικονομικά τους στοιχεία, δηλαδή τα τραπεζικά διαθέσιμα δήμων και περιφερειών της χώρας με στόχο να  χαρτογραφηθούν όλα τα οικονομικά στοιχεία των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε έχουν μεταφέρει τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε όχι. Το υπουργείο Οικονομικών λοιπόν προχωρά στην πλήρη καταγραφή των τραπεζικών λογαριασμών παντός είδους που έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού καθώς και τα Νομικά τους Πρόσωπα.

Με τα στοιχεία που ζητούνται από τους Δήμους, θα καταγραφούν όλοι οι λογαριασμοί τους σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και λογαριασμός πάγιας προκαταβολής, τα στοιχεία ειδικών λογαριασμών με νομική υπόσταση και το λογιστικό σύστημα του φορέα. 

Τα οικονομικά στοιχεία θα πάνε στο λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης, όπου μέσω αυτού ο υπουργός Οικονομικών παρακολουθεί και προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

 

Δήμαρχος Βέροιας: «Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο…»

Η απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ με απόφαση της οποίας πολλοί δήμοι δεν έστειλαν τα οικονομικά τους στοιχεία, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Ο Δήμος Βέροιας ήταν από τους Δήμους που δεν δέχθηκαν να στείλουν στοιχεία εκφράζοντας επιφυλάξεις για τον απώτερο σκοπό της απόφασης. 

Το θέμα το έθεσε ο δήμαρχος Κ.Βοργιαζίδης στη δευτεριάτικη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σημειώνοντας ότι τα στοιχεία τα δίνει κάθε δήμος μηνιαίως προς την πολιτεία, αλλά όχι με αυτή τη μορφή (πόσα χρήματα υπάρχουν σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό, πότε έγινε η τελευταία κίνηση κ.ά.) . 

«Δεν υπάρχει αυτός ο επιμερισμός που ζητήθηκε τώρα. Είναι ένα περίεργο θέμα που προέκυψε ξαφνικά και θύμισε πράγματα από το παρελθόν, είπε ο κ. Βοργιαζίδης, ενώ και  ο κ. Μαρκούλης χαρακτήρισε προκλητικό το αίτημα του υπουργείου.«Υπάρχει μια αναστάτωση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και πραγματικά κανείς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο τα ζητούν αυτά τα στοιχεία» είπε ο δήμαρχος Βέροιας ερωτηθείς σχετικά από το «Λαό».

Απ ότι αντιλαμβανόμαστε πάντως, οι δήμαρχοι δεν θέλουν μεν να κινδυνολογήσουν, ωστόσο επιφυλάσσονται και αναρωτιούνται, γιατί στη δεδομένη οικονομική στιγμή η κυβέρνηση τους ζητάει τόσο λεπτομερή οικονομικά στοιχεία. Μέχρι νεωτέρας λοιπόν, ο Δήμος Βέροιας τηρεί στάση αναμονής… 

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...