Σύντομος απολογισμός της μέχρι σήμερα θητείας του - Τι παρέλαβε, τι έκανε το 2016 και τι οραματίζεται ο δήμαρχος Νάουσας Ν. Κουτσογιάννης για το 2017

Σύντομος απολογισμός της μέχρι σήμερα θητείας του - Τι παρέλαβε, τι έκανε το 2016 και τι οραματίζεται ο δήμαρχος Νάουσας Ν. Κουτσογιάννης για το 2017

Συνέντευξη: Σοφία Γκαγκούση

 

Ικανοποίηση από τη μέχρι σήμερα θητεία του αλλά και προβληματισμό λόγω της κατάστασης στη χώρα εκφράζει  ο δήμαρχος Νάουσας Ν. Κουτσογιάννης σε συνέντευξή του στο ΛΑΟ ως σύντομο απολογισμό του έργου της χρονιάς που πέρασε και των στόχων της χρονιάς που έρχεται.

Μιλάει με έμφαση για το καινοτόμο, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο εξοικονόμησης πόρων από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκτιμάει πως το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα λυθούν οι εκκρεμότητες του ξενοδοχείου «Βέρμιον» στον Αγ. Νικόλαο και αναφέρει ότι παρέλαβε «χάος αταξία και μπακαλοτεύτερα» όταν ανέλαβε τον Δήμο.

 

Φτάνετε σχεδόν στο μέσο της θητείας σας στη διοίκηση του Δήμου Νάουσας. Πόσο ικανοποιημένος νιώθετε; 

Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση για όσα με πολύ κόπο κάναμε και για όσα δρομολογήσαμε. Ταυτόχρονα είμαι και προβληματισμένος γιατί λόγω της πολιτικής συγκυρίας και της εν γένει δύσκολης κατάστασης της χώρας δεν μπορέσαμε να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα. Το βέβαιο είναι ότι όλα όσα υποσχεθήκαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Και κοντά σ’ αυτά έγιναν και πολλά άλλα.

 

Πιστεύετε ότι μέχρι σήμερα έχετε ανταποκριθεί σε αρκετά σημεία στις προσδοκίες των πολιτών; 

Δεδομένο είναι πως καθημερινά υπερβάλλουμε εαυτόν για να μπορέσουμε να ξαναδώσουμε όραμα και προοπτική στους συνδημότες μας. Θεωρώ πως καταφέρνουμε με τόλμη και σταθερούς ρυθμούς να βελτιώνουμε την καθημερινότητα, ενισχύοντας την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση των δημοτών μας, με τους οραματικούς μα παράλληλα υλοποιήσιμους σχεδιασμούς μας. Εστιάζουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας, θέτοντας παράλληλα υψηλούς στόχους που προάγουν το όνομα του Δήμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το καινοτόμο σχέδιό μας για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλα αυτά με μια νέα αντίληψη για την αυτοδιοίκηση που αποπνέει υγεία και μας συνδέει με το μέλλον. Όσοι μπορούν να αντιληφθούν αυτή την προσπάθεια, νιώθουν πιο αισιόδοξοι για τον τόπο που ζουν, και συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτή την προσπάθεια. 

 

Σε ποιον τομέα εστιάσατε περισσότερο, την πολιτική σας και κατά πόσο τα καταφέρατε; 

Στη διοίκηση του Δήμου δεν μπορείς να εστιάσεις σε έναν τομέα. Πόσο μάλλον σε έναν Δήμο με μεγάλες πληγές. Παραλάβαμε πραγματικά ένα απόλυτο χάος μπακαλοτεύτερων σε Δήμο και πρώην δημοτικές επιχειρήσεις, ο έλεγχος των οποίων ήταν επιβεβλημένος από σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και τους δημότες που είχαν τις υποψίες. Έλεγχος που θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Ταυτόχρονα με τη διαφάνεια και την κάθαρση, στόχος μας ήταν η χρηστή διαχείριση από την πλευρά μας, ώστε και τάξη να μπει στο χάος και εξοικονόμηση πόρων να πετύχουμε για να υλοποιήσουμε περισσότερα για τους δημότες μας. Επιπρόσθετα, εκπονήσαμε έναν πλήρη σχεδιασμό αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Δήμου, με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς. Θεωρώ πως βρισκόμαστε σε σωστή πορεία.

 

Κεντρικό σημείο του σχεδιασμού αυτού είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; 

Ακριβώς. Το καινοτόμο σχέδιο που σας προανέφερα, που ξεκίνησε ως μια ιδέα και προσφάτως το παρουσιάσαμε με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά από έναν απλό διαχειριστικό Δημοτικό Σχεδιασμό. Ένα σχέδιο που αξιοποιεί με καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο υπάρχοντες πόρους και υποδομές προσεγγίζοντας τους με άλλη φιλοσοφία και παράγει πόρους για τον Δήμο, σηματοδοτώντας την πορεία προς το μέλλον μέσα από την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών του πηγών και των ανθρώπινων πόρων. Εκτιμώ πως είναι μια σημαντική στιγμή για τον Δήμο Νάουσας αλλά και για την ίδια την αυτοδιοίκηση, τις δυνατότητες και τα αντανακλαστικά που αυτή οφείλει να επιδείξει στα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν. Τα νούμερα της μελέτης που παρουσιάστηκε είναι ασύλληπτα. Και μας δίνουν το δικαίωμα όχι μόνο να αισιοδοξούμε, αλλά και να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον του τόπου μας. 

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα του ξενοδοχείου «Βέρμιον», η άλλοτε ναυαρχίδα της ανάπτυξης του Δήμου; 

Η άλλοτε ναυαρχίδα έπλεε σε ρηχά και επικίνδυνα για την ασφάλειά της νερά. Με το που αντιληφθήκαμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της ΕΤΑ Α.Ε., που υπονόμευε ακόμη και την περιουσία του ίδιου του Δήμου, προχωρήσαμε σε αναστολή λειτουργίας με στόχο τη λύση-εκκαθάριση και την εκχώρησή της σε ιδιώτη. Εδώ τα βήματα είναι προσεκτικά σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την προστασία της δημοτικής περιουσίας - που από το 2010 πέρασαν ατυχώς και αφελώς στην κυριότητα μιας Ανώνυμης Εταιρείας - σε συνδυασμό με την προσπάθεια απορρόφησης των εργαζομένων της στον δήμο. Εκτιμούμε πως εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 θα έχουμε λύσει όλες τις εκκρεμότητες και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του διεθνούς διαγωνισμού για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

 

Είχατε καλή συνεργασία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου; 

Ο ρόλος της μειοψηφίας στα δημοτικά συμβούλια είναι συγκεκριμένος. Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσής μας είναι ότι εμείς κρινόμαστε με πρωτοφανή τρόπο από μια μείζονα μειοψηφία, τα έργα και τις ημέρες της οποίας παραλάβαμε ως βαρύ και ασήκωτο φορτίο, προσπαθώντας να βάλουμε τάξη στην απόλυτη αταξία. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη μας είναι η καλή συνεργασία με όλους.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το 2017; 

Το 2017 θα είναι έτος-σταθμός για τον Δήμο μας, που θα πάρει τις πρώτες άδειες ηλεκτροπαραγωγής και θα υλοποιηθεί το πανευρωπαϊκά καινοτόμο και πρωτοπόρο έργο του Δήμου Νάουσας με το οποίο θα αρχίσει η παραγωγή εσόδων και η έναρξη μιας νέας εποχής αισιοδοξίας, δημιουργικότητας και ανάπτυξης. 

Παράλληλα, μεταξύ άλλων: Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός μας για ένα ολιστικό πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης. Συνεχίζεται η αυστηρή και μόνιμη εφαρμογή του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων στην πόλη, όπου ο κόσμος υπέφερε. Ολοκληρώνεται η μελέτη του branding και η Νάουσα, θα διεκδικήσει τη θέση της στο διεθνές στερέωμα ως ποιοτικός τουριστικός προορισμός. Πραγματοποιούνται οι διεθνείς διαγωνισμοί για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το Βέρμιο και τα 3-5 Πηγάδια. Τοποθετούνται οι 1.100 κάδοι απορριμμάτων, καθώς οι υπόγειοι κάδοι και θα εξαλειφθεί η τριτοκοσμική εικόνα των διάσπαρτων σακουλών απορριμμάτων σε όλη την πόλη. Συνεχίζεται η άρτια και υποδειγματική λειτουργία των κολυμβητηρίων σε Νάουσα και Ζερβοχώρι. Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής (ασφαλτοστρώσεις, παιδικές χαρές, κ.ά.) σε δύσκολους καιρούς για την αυτοδιοίκηση, αποτέλεσμα χρηστής διαχείρισης. Συνάμα ξεκινάει η πλήρης λειτουργία των υπηρεσιών Πρόνοιας στη Νάουσα, που έφερε μεγάλη οικονομία σε δικαιούχους που μετακινούνταν επί πολλά χρόνια στη Βέροια και το Μακροχώρι. Σε συνδυασμό με τις νέες κοινωνικές μας δομές (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο και Κέντρα Κοινότητας), αλλά και όσες δημιουργήθηκαν την πρώτη χρονιά της θητείας μας (Κέντρο Συμβουλευτικής, Φροντιστήριο, Μελετητήριο κ.ά.) προκύπτει μεγάλο όφελος των συμπολιτών μας.

 

Θα κάνετε αλλαγές προέδρων και αντιδημάρχων; Πήρατε αποφάσεις για πρόσωπα; 

Κάθε πράγμα στον καιρό του. 

 

Τι μήνυμα στέλνετε στους δημότες σας για τη νέα χρονιά; 

Τους προτρέπω να νιώθουν σίγουροι ότι στον Δήμο υπάρχει μια διοίκηση που όχι μόνο σχεδιάζει και προγραμματίζει με νέο πνεύμα, αλλά παράλληλα τολμά. Έχοντας παράλληλα το χάρισμα της υπομονής. Όσοι βιαστικά κρίνουν και συγκρίνουν, καλό θα κάνουν να θυμηθούν, να ενημερωθούν και να ετοιμαστούν να απολαύσουν τα καλύτερα που μόλις ξεκίνησαν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...