Κέρδισε τις εντυπώσεις στις Βρυξέλλες το σχέδιο του δήμου Νάουσας για παραγωγή ρεύματος από το δίκτυο ύδρευσης

Κέρδισε τις εντυπώσεις στις Βρυξέλλες το σχέδιο του δήμου Νάουσας για παραγωγή ρεύματος από το δίκτυο ύδρευσης

Με πολύ θετικές γνώμες υποδέχθηκαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το σχέδιο αξιοποίησης του δικτύου ύδρευσης της Νάουσας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο τους παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης. Ώριμο, χαρακτήρισε το σχέδιο ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, πολύ καλό και συναρπαστικό παράδειγμα ανανεώσιμης ενέργειας το θεώρησε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ντελάγκι.

«Είναι ένα έργο που μπορεί να καταστεί ευρωπαϊκό μοντέλο λόγω της καινοτομίας του, για πόλεις και χωριά με αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τη Νάουσα» σημείωσε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, ζητώντας τη συνδρομή της κ. Ντελάγκι και των παρόντων ευρωβουλευτών Μαρίας Σπυράκη και Γιώργου Κύρτσου.

 

Πρότυπο ενεργειακής συμπεριφοράς

Στην προσπάθεια μετατροπής του δήμου Νάουσας σε ένα πρότυπο έξυπνης ενεργειακής συμπεριφοράς αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, κάνοντας λόγο για αειφορία και οικονομική αυτάρκεια.

Μπαίνοντας στην ουσία του σχεδίου μίλησε για τις συνθήκες συνεχούς παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, μάλιστα με απόλυτα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υδατοπτώσεις, συνεπώς με πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Υπογράμμισε τη σταθερή παροχή νερού που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2,5 MW, με οικονομικό ετήσιο όφελος 1,4 εκατ. ευρώ, βάσει μελέτης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Επιπροσθέτως, ο κ. Κουτσογιάννης εστίασε και στο σχέδιο αξιοποίησης της διαφοράς θερμοκρασίας των υπόγειων σωληνώσεων του δικτύου και την αξιοποίησή της με αντλίες θερμότητας για ψύξη-θέρμανση των δημοτικών κτιρίων με την παραγόμενη γεωθερμία. Ενώ έκλεισε με τα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 2 MW στα δημοτικά κτήρια και όχι μόνο, που θα φέρουν ετήσια εξοικονόμηση δαπανών 510.000 ευρώ για τον δήμο.

 

Σε αναμονή των αδειών ηλεκτροπαραγωγής

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κουτσογιάννης ανέφερε ότι ο δήμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναμονή των αδειών ηλεκτροπαραγωγής από τη ΡΑΕ, με μόνο εχθρό του τη γραφειοκρατία. Τόνισε ότι το έργο έχει υψηλό βαθμός εσωτερικής απόδοσης, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων είναι διάρκειας 18 μηνών. Για το ζήτημα της χρηματοδότησης του σχεδίου ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην προέγκριση του επενδυτικού δανείου μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με εξαιρετικούς δανειακούς όρους, αλλά και στη χορηγία μέρους του σχεδίου από τον ΤΑΡ. Τέλος σημείωσε ότι μέσω των πόρων που εξασφαλίζονται από την παραγωγή ενέργειας και την πώλησή της στον ΛΑΓΗΕ, ο δήμος προσβλέπει σε έργα βελτίωσης του επιπέδου ζωής των δημοτών, έργα υποδομών, αλλά και κοινωνικές παρεμβάσεις.

 

100% αυτόνομο ενεργειακά δημαρχείο

Ο κ. Κουτσογιάννης σημείωσε ότι μια εφαρμογή του πρότζεκτ θα είναι το νέο δημαρχείο της πόλης στο κτίριο Λόγγου-Τουρπάλη, ως το πρώτο 100% ενεργειακά αυτόνομο στην Ελλάδα, με μηδενικό κόστος λειτουργίας. Ανέφερε τέλος τον σχεδιασμό του πρώτου πανελλαδικώς δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων, με την ταυτόχρονη προμήθεια οχημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιούν οι δημότες με έξυπνες κάρτες, με στόχο τη ραγδαία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Εφαρμογές που θα καταστήσουν τη Νάουσα πόλο αναφοράς για την έξυπνη ενεργειακή συμπεριφορά» όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...