“Τρέχουν” για την κατοχύρωση της φέτας οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και καλούν σε συστράτευση κόμματα και φορείς

“Τρέχουν” για την κατοχύρωση της φέτας οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και καλούν σε συστράτευση κόμματα και φορείς

Εάν είχαμε προλάβει να συστήσουμε τη «Διεπαγγελματική» της φέτας, δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα. Ισχυρίζονται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι σε σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα συζήτησαν για το θέμα της Διεπαγγελματικής, ενός Οργάνου που εάν υπήρχε δεν θα υπήρχε αυτή η αναστάτωση σήμερα στον κλάδο.

«Εχει χαθεί η μπάλα από τα τόσα πολλά ζητήματα των κτηνοτρόφων, όμως το καυτό θέμα των ημερών είναι η ελληνική φέτα, το εθνικό μας προϊόν για το οποίο δεν υπάρχει εθνική στρατηγική από κανέναν. Δυστυχώς ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης υπέγραψε την συμφωνία της CETA, ο αρμόδιος υπουργός κ. Αποστόλου δεν το υποστήριξε και δεν έβαλε βέτο να εξαιρεθεί από τη συμφωνία όπως έκαναν οι Γάλλοι με το ροκφορ και οι Ιταλοί με την παρμεζάνα» είπε μιλώντας στο «άκου 996» ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Ημαθίας κ. Στέργιος Κύρτσιος, λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στη Λάρισα.

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι καταδικάζουν όσους Ελληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν την CETA στο ευρωκοινοβούλιο και καλούν όταν έρθει η διακρατική συμφωνία ΕΕ – Καναδά στο ελληνικό κοινοβούλιο να την καταψηφίσουν όλοι οι βουλευτές και να παραπέμψουν το θέμα σε νέα διαπραγμάτευση.

«Αυτοί που ετοιμάζονται να φορέσουν κυβερνητικά κοστούμια κι αυτοί που ήδη τα φοράνε, να μην γελιούνται… θα πληρωθούν με το ίδιο νόμισμα. Η δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να παράγουμε όση φέτα χρειαζόμαστε δεν έχει σχέση με την προστασία του προϊόντος. Εάν χάσει η φέτα την ταυτότητά της, είναι σαν να έχει χάσει την ταυτότητά του ο Ελληνας κτηνοτρόφος» προσθέτει ο κ. Κύρτσιος διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει σήμερα 120.000 τόνους φέτα, ενώ οι δυνατότητες είναι μεγαλύτερες και μπορούν να φτάσουν τους 600.000 τόνους.

«Η φέτα ανήκει στον πολιτισμό μας, είναι εθνικό θέμα, είναι η ίδια μας η ζωή. Εάν δεν προσέξουν όλα τα κόμματα και οι κλαδικές οργανώσεις, να συστρατευθούν σε μια κοινή, εθνική στρατηγική, δυστυχώς θα το χάσουμε το παιχνίδι» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΚ . «Κι όταν λέμε όλα τα κόμματα το εννοούμε, άσχετα με τις προσωπικές επιλογές του καθένα» κατέληξε ο κ. Κύρτσιος.

Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία CETA, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, επιτρέπει σε καναδική εταιρία, που παρασκευάζει πριν από το 2013 τυρί με την ονομασία φέτα, να συνεχίσει την παραγωγή της στον Καναδά και να μπορεί να το εξάγει, αλλά εκτός Ευρώπης. Επίσης σε βάθος 5ετίας να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για μελλοντική κατοχύρωση της ονομασίας στην Ελλάδα

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έγινε σύσκεψη κομματικών στελεχών της Ν.Δ. (ΝΟΔΕ) στη Βέροια και συζήτηση μεταξύ του βουλευτή Απ. Βεσυρόπουλου, με τον πρόεδρο της ΠΕΚ και κτηνοτρόφους. Με αφορμή την ανακοίνωση της Ν.Δ. σχετικά με τη συμφωνία της CETA, η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας έστειλε ανακοίνωση – απάντηση στις τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας (βλ. παρακάτω )

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι απέστειλαν χθες επιστολή στους 4 βουλευτές της Ημαθίας καλώντας τους να στηρίξουν τη φέτα και να συστρατευθούν όλοι, μαζί και με τους φορείς, σε μια κοινή στρατηγική.

Σοφία Γκαγκούση

 

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ - Ανάγκη συστράτευσης  για τη φέτα

 

Κυρίες/οι Βουλευτές Ημαθίας,

Εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας για την στάση γενικά των οκτώ (8) ευρωβουλευτών της χώρας μας που ψήφισαν την CETA στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εντός του 2017 θα έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για ψήφιση η Διατλαντική Συμφωνία Ε.Ε.  – Καναδά (CETA). Καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου (και ειδικότερα τους Βουλευτές του Ν. Ημαθίας) λαμβάνοντας υπόψη τους τη θέση των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ την συγκεκριμένη συμφωνία (CETA), και όποιες ακόμα έρθουν προς ψήφιση, παραπέμποντας την σε εκ νέου διαπραγμάτευση για να διασφαλιστεί:

Η πλήρης προστασία όλων των Π.Ο.Π. Ελληνικών Προϊόντων και ειδικότερα της ΦΕΤΑΣ που συμβάλλει στην παραγωγή και πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδος και η προστασία της είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως έπραξε η Ιταλία με την παρμεζάνα και η Γαλλία με το ροκφορ.

Η ΦΕΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ, Η ΙΔΙΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ

Καλούμε όλα τα κόμματα, τους ΦΟΡΕΙΣ και τις ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ σε συστράτευση για κοινή εθνική στρατηγική στο θέμα της φέτος.

Για το Σωματείο

Ο Πρόεδρος    Ο Γραμματέας

Στέργιος Κύρτσιος  Κωνσταντίνος Τζήμας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος   Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability»

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο...

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό του ο κ. Γκυρίνης

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό...

Με έκπληξη ομολογώ, διάβασα την ανακοίνωση του κ....

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του, στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άγγελος Τόλκας: «Πολιτική επιλογή,   να ανταποκριθώ στο προσκλητήριο Τσίπρα   για μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων»

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του,...

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και...

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου   στη Βέροια

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη...

Από την παράταξη του υποψήφιου του «Κινήματος...

Γεωργία Μπατσαρά:   Θα τιμήσουμε   τη Μνήμη   της Γενοκτονίας   του Ποντιακού   Ελληνισμού

Γεωργία Μπατσαρά: Θα τιμήσουμε τη Μνήμη της...

Από τον Συνδυασμό «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα Πόλη» της...

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον   κανονισμό λειτουργίας του εμπορικού πεζόδρομου Βέροιας

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον ...

Τακτική Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής...

Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πράσινου Νάουσας για το κλάδεμα των δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους

Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πράσινου Νάουσας για το κλάδεμα...

Όσοι δημότες ενδιαφέρονται για κλάδεμα δέντρων που...

Αποτελέσματα εξαμήνου της δράσης ανακύκλωσης ρούχων στο Δήμο Νόαυσας

Αποτελέσματα εξαμήνου της δράσης ανακύκλωσης ρούχων...

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του προγράμματος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και αιτιάσεις για την υπουργοποίησή του και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ως βουλευτής, στην ΗμαθίαΤα πρώτα του χαρτιά άνοιξε ο Άγγελος Τόλκας μετά...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability» με θέμα την αειφορία του νερού, στο οποίο το 5ο  ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετέχει ως εταίρος,...