“Τρέχουν” για την κατοχύρωση της φέτας οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και καλούν σε συστράτευση κόμματα και φορείς

“Τρέχουν” για την κατοχύρωση της φέτας οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και καλούν σε συστράτευση κόμματα και φορείς

Εάν είχαμε προλάβει να συστήσουμε τη «Διεπαγγελματική» της φέτας, δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα. Ισχυρίζονται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι σε σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα συζήτησαν για το θέμα της Διεπαγγελματικής, ενός Οργάνου που εάν υπήρχε δεν θα υπήρχε αυτή η αναστάτωση σήμερα στον κλάδο.

«Εχει χαθεί η μπάλα από τα τόσα πολλά ζητήματα των κτηνοτρόφων, όμως το καυτό θέμα των ημερών είναι η ελληνική φέτα, το εθνικό μας προϊόν για το οποίο δεν υπάρχει εθνική στρατηγική από κανέναν. Δυστυχώς ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης υπέγραψε την συμφωνία της CETA, ο αρμόδιος υπουργός κ. Αποστόλου δεν το υποστήριξε και δεν έβαλε βέτο να εξαιρεθεί από τη συμφωνία όπως έκαναν οι Γάλλοι με το ροκφορ και οι Ιταλοί με την παρμεζάνα» είπε μιλώντας στο «άκου 996» ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Ημαθίας κ. Στέργιος Κύρτσιος, λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στη Λάρισα.

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι καταδικάζουν όσους Ελληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν την CETA στο ευρωκοινοβούλιο και καλούν όταν έρθει η διακρατική συμφωνία ΕΕ – Καναδά στο ελληνικό κοινοβούλιο να την καταψηφίσουν όλοι οι βουλευτές και να παραπέμψουν το θέμα σε νέα διαπραγμάτευση.

«Αυτοί που ετοιμάζονται να φορέσουν κυβερνητικά κοστούμια κι αυτοί που ήδη τα φοράνε, να μην γελιούνται… θα πληρωθούν με το ίδιο νόμισμα. Η δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να παράγουμε όση φέτα χρειαζόμαστε δεν έχει σχέση με την προστασία του προϊόντος. Εάν χάσει η φέτα την ταυτότητά της, είναι σαν να έχει χάσει την ταυτότητά του ο Ελληνας κτηνοτρόφος» προσθέτει ο κ. Κύρτσιος διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει σήμερα 120.000 τόνους φέτα, ενώ οι δυνατότητες είναι μεγαλύτερες και μπορούν να φτάσουν τους 600.000 τόνους.

«Η φέτα ανήκει στον πολιτισμό μας, είναι εθνικό θέμα, είναι η ίδια μας η ζωή. Εάν δεν προσέξουν όλα τα κόμματα και οι κλαδικές οργανώσεις, να συστρατευθούν σε μια κοινή, εθνική στρατηγική, δυστυχώς θα το χάσουμε το παιχνίδι» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΚ . «Κι όταν λέμε όλα τα κόμματα το εννοούμε, άσχετα με τις προσωπικές επιλογές του καθένα» κατέληξε ο κ. Κύρτσιος.

Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία CETA, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, επιτρέπει σε καναδική εταιρία, που παρασκευάζει πριν από το 2013 τυρί με την ονομασία φέτα, να συνεχίσει την παραγωγή της στον Καναδά και να μπορεί να το εξάγει, αλλά εκτός Ευρώπης. Επίσης σε βάθος 5ετίας να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για μελλοντική κατοχύρωση της ονομασίας στην Ελλάδα

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έγινε σύσκεψη κομματικών στελεχών της Ν.Δ. (ΝΟΔΕ) στη Βέροια και συζήτηση μεταξύ του βουλευτή Απ. Βεσυρόπουλου, με τον πρόεδρο της ΠΕΚ και κτηνοτρόφους. Με αφορμή την ανακοίνωση της Ν.Δ. σχετικά με τη συμφωνία της CETA, η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας έστειλε ανακοίνωση – απάντηση στις τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας (βλ. παρακάτω )

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι απέστειλαν χθες επιστολή στους 4 βουλευτές της Ημαθίας καλώντας τους να στηρίξουν τη φέτα και να συστρατευθούν όλοι, μαζί και με τους φορείς, σε μια κοινή στρατηγική.

Σοφία Γκαγκούση

 

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ - Ανάγκη συστράτευσης  για τη φέτα

 

Κυρίες/οι Βουλευτές Ημαθίας,

Εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας για την στάση γενικά των οκτώ (8) ευρωβουλευτών της χώρας μας που ψήφισαν την CETA στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εντός του 2017 θα έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για ψήφιση η Διατλαντική Συμφωνία Ε.Ε.  – Καναδά (CETA). Καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου (και ειδικότερα τους Βουλευτές του Ν. Ημαθίας) λαμβάνοντας υπόψη τους τη θέση των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ την συγκεκριμένη συμφωνία (CETA), και όποιες ακόμα έρθουν προς ψήφιση, παραπέμποντας την σε εκ νέου διαπραγμάτευση για να διασφαλιστεί:

Η πλήρης προστασία όλων των Π.Ο.Π. Ελληνικών Προϊόντων και ειδικότερα της ΦΕΤΑΣ που συμβάλλει στην παραγωγή και πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδος και η προστασία της είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως έπραξε η Ιταλία με την παρμεζάνα και η Γαλλία με το ροκφορ.

Η ΦΕΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ, Η ΙΔΙΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ

Καλούμε όλα τα κόμματα, τους ΦΟΡΕΙΣ και τις ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ σε συστράτευση για κοινή εθνική στρατηγική στο θέμα της φέτος.

Για το Σωματείο

Ο Πρόεδρος    Ο Γραμματέας

Στέργιος Κύρτσιος  Κωνσταντίνος Τζήμας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν  οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το  Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική  Κοινότητα  Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή  τον Κωσταντίνο Τσιάρα,  για τις προκλήσεις  του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο  από την εξέγερση  του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου,  να παραμείνει ως έχει το καθεστώς μισθοδοσίας  των κληρικών και να συνεχιστεί ο διάλογος

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνει ως...

-Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Εκτιμώντας την προσφορά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας θα γίνει στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Μητροπόλεως 46, 1ος όροφος, την 20-11-2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00, για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας...