Προς κάθε αρμόδιο - Η πολιτιστική παράδοση της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής

Προς κάθε αρμόδιο - Η πολιτιστική παράδοση της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής

Γράφει ο  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Η αναβίωση, η διατήρηση και η διάδοση των στοιχείων που συνθέτουν την πολιτιστική παράδοση του τόπου αποτελούν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κοινωνικού ιστού ο οποίος μέσω αυτών προβάλλει τις δυνατότητές του, ενώ προωθεί κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια σε εθνικό, πνευματικό και οικονομικό επίπεδο.

Ζωντανά κύτταρα που κατά παράδοση  ενεργοποιούν  πολιτιστικά τις τοπικές κοινωνίες, παραμένουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι οι οποίοι με την δραστηριότητά τους αναβιώνουν τις παραδόσεις, συσπειρώνουν τους νέους, αξιοποιούν την γνώση, προβάλουν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό του τόπου και αποτελούν  τους καλύτερους πρεσβευτές στο γενικότερο  πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Πέραν όμως από το κατά παράδοση έργο που επιτελείται από τους αρμόδιους Πολιτιστικούς Συλλόγους, σημαντική προσφορά στην υπόθεση του Πολιτισμού έχουν και άλλοι φορείς,  με κυρίως επιστημονικό και επαγγελματικό αντικείμενο.  

Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου Φορέα αποτελεί η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Ημαθίας, η οποία πραγματοποίησε και φέτος στην Βέροια με μεγάλη επιτυχία,  το καθιερωμένο πλέον  Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου που μετρά ήδη 12 συνεχείς διοργανώσεις.

Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής δεν παύει να ξαφνιάζει ευχάριστα το ημαθιώτικο κοινό με τις πολιτιστικές της πρωτοβουλίες, που δεν εξαντλούνται μόνο στο καταξιωμένο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, αλλά και σε διάφορες άλλες επιτυχημένες δραστηριότητες, σε συνεργασία με φορείς, πρόσωπα του πολιτισμού και επιχειρήσεις του τόπου. 

Χαρακτηριστικές δραστηριότητες υπήρξαν η εκδήλωση με την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, η μουσική βραδιά με την Γαλλίδα τραγουδίστρια  Isabelle Vajra στο καφέ ΣΤΑΡ, η συναυλία με τον ταλαντούχο Βεροιώτη πιανίστα Πάνο Τροχόπουλο στον ίδιο χώρο,  η βραδιά γαλλικής ποίησης σε συνεργασία με τον Ποιητικό Πυρήνα στο καφέ McOza που περιλάμβανε έργα Ημαθιωτών ποιητών μεταφρασμένα στα γαλλικά από τους καθηγητές της Ένωσης, οι βραδιές θερινού σινεμά σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ, οι ημέρες γαλλικού κινηματογράφου μικρού μήκους,  τα θεματικά μπαλ μασκέ, η συναυλία τζαζ  στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το αφιέρωμα στη γαλλική μπαρόκ όπερα στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο - Τέμενος Μενδρεσέ στη Βέροια, η βραδιά Μποζολέ στην ΕΛΙΑ, η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του νομπελίστα συγγραφέα Albert Camus, τα ενημερωτικά σεμινάρια, οι βιβλιοπαρουσιάσεις στην Δημόσια Βιβλιοθήκη και το ζαχαροπλαστείο ΣΕΡΕΜΕΤΑ και άλλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διοργανώσεις που έχουν αναδείξει την Ένωση Καθηγητών Γαλλικής σε κατ εξοχή πολιτιστικό φορέα.

    Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής, απογειώνει την εξοικείωση με την γαλλική γλώσσα από τα θρανία των αιθουσών διδασκαλίας και την εντάσσει στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου.  

Το φετινό τριήμερο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και  Τεχνών Βέροιας, σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. 

Προβλήθηκαν αξέχαστες κλασσικές ταινίες με διάσημους συντελεστές που έχουν αφήσει εποχή, αλλά και σύγχρονες που προσεγγίζουν με χιούμορ και ιδιαίτερη ευαισθησία τα ζητήματα της σημερινής ευρωπαϊκής πραγματικότητας. 

Η πληρότητα της αίθουσας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε όλες τις προβολές του Φεστιβάλ, δίνει και το μέτρο της αποδοχής, της αναγνώρισης και της επιβράβευσης του πολιτιστικού έργου της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής, από την τοπική κοινωνία.

Τα αυτονόητα συγχαρητήρια για το σύνολο των δραστηριοτήτων, ανήκουν στη διοίκηση και τα μέλη της Ένωσης, που με ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης, με έμπνευση  και τεκμηριωμένη γνώση, προσφέρουν αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα.

Η υποστήριξη του έργου της Ένωσης από την τοπική κοινωνία είναι δεδομένη, όπως και από τους φορείς, τα πρόσωπα και τις επιχειρήσεις  που συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται.    

 Στην εποχή της κρίσης όπου όλες οι σχετικές δραστηριότητες εκ των πραγμάτων υποστρέφονται, η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής αποτελεί μια νησίδα πολιτισμού περίβλεπτη που πρέπει να εμπνεύσει τους αρμόδιους πολιτειακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου, ώστε να υποστηριχθεί με κάθε περαιτέρω δυνατό τρόπο.

Στην συνείδηση  κάθε αρμοδίου πρέπει να παγιωθεί η αρχή ότι,  ο πολιτισμός αποτελεί ασφαλές ανάχωμα στην ηθική και οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος, καθώς υπήρξε πάντα η ασπίδα απέναντι στις αλλότριες και φθοροποιούς επιρροές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΔΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΚΥΡΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΔΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΚΥΡΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Είκοσι μέρες μας χωρίζουν από το Πάσχα κι εμείς, οι...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...