ΤΟΠΙΚΑ

Θέλω να Συμμετέχω σε Αναπτυξιακό  Πρόγραμμα – ΕΣΠΑ Στάδιο Α: Η Απόφαση

Θέλω να Συμμετέχω σε Αναπτυξιακό Πρόγραμμα – ΕΣΠΑ Στάδιο Α: Η Απόφαση

Γράφει ο Μιχάλης   Μπούργος, Σύμβουλος Αναπτυξιακού - Χωρικού Σχεδιασμού

 

Η Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» πληροφόρησε από τα μέσα Φεβρουαρίου  τους πολίτες που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ: «… ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν μια σειρά δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων … για τις οποίες θα προηγηθούν οι σχετικές προδημοσιεύσεις στους δικτυακούς τόπους espa.gr και antagonistikotita.gr.

Ωστόσο, την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν υπάρχει κάποια ανοικτή δράση του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020), για την οποία μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις. Συστήνουμε στους ενδιαφερόμενους, να αποφεύγουν κάθε επαφή ή συναλλαγή, με επιτήδειους που φέρονται ως εκπρόσωποι συνεργαζόμενων εταιρειών του Υπουργείου και οι οποίοι ζητούν προκαταβολικά  χρηματικά ποσά για υποβολή αιτήσεων σε δράσεις. Επιπροσθέτως, προτείνουμε να καταγγέλλουν τις συγκεκριμένες πιθανές ενέργειες εξαπάτησης στις αρμόδιες αρχές.»

Όταν η οικονομική κρίση κρατά καλά, αναμενόμενο είναι να «ευδοκιμούν» οι επιτήδειοι και να εμπορεύονται την ανάγκη για ελπίδα του πολίτη. Χρειάζεται προσοχή από αυτόν, αλλά και υποστηρικτικές δομές και δράσεις πληροφόρησης της Διοίκησης, ώστε να είναι λιγότερο απρόσωπη/απρόσιτη και περισσότερο αποτελεσματική. 

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή, θα συγκεντρώσω και θα σας παρουσιάσω τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να ενταχθείτε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σε τρεις δημοσιεύσεις στο φιλόξενο έντυπο του «Λαού Ημαθίας», ανάλογα με τα Στάδια της διαδικασίας: (α) Η Απόφαση, (β) Η Τεκμηρίωση/Συγγραφή του Επιχειρηματικού Σχεδίου για Συμμετοχή σε Πρόγραμμα, (γ) Η Εφαρμογή του Σχεδίου.

Το αρχικό στάδιο της απόφασης για αξιοποίηση των αναπτυξιακών χρηματοδοτήσεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς σε αυτό θα ξεκινήσει η επεξεργασία της επιχειρηματικής ιδέας και θα ωριμάσει η εφαρμογή της. Μην ξεχνάτε ότι:

• Δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα «μαγικά χρήματα», ούτε έχουν εφευρεθεί τα χρηματοδοτικά σχήματα που εγγυώνται από μόνα τους τη βιωσιμότητα και επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος. Οι πιθανότητες είναι σε βάρος της επένδυσης, αν δεν έχει «δουλευτεί» καλά.  Μάλιστα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εκτός από τα χρήματα της επιδότησης, θα χαθούν και προσωπικά κεφάλαια ή θα παραμείνει ένα δάνειο στη τράπεζα που θα απαιτεί τις δόσεις του.

• Δεν υπάρχουν «εκπληκτικές ιδέες με εξασφαλισμένη επιτυχία». Αντίθετα, πιο ανησυχητικό είναι αυτό που «ακούγεται» και «κυκλοφορεί» περισσότερο. Συνήθως, είναι το κατασκεύασμα του μάρκετινγκ κάποιας εταιρίας που θέλει να «πουλήσει» τις συμβουλές της, τις υπηρεσίες, τις υποδομές  και τα προϊόντα της. Και αυτό να μην συμβαίνει, ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερόμενων που θα πιστέψουν και θα την ακολουθήσουν, θα αυξήσουν την προσφορά, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η τιμή πώλησης και τα έσοδα. «Εξαιρετική» ιδέα είναι αυτή που συνδυάζει άριστα τις ικανότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία του ενδιαφερόμενου.

Τους παραπάνω κινδύνους τους γνωρίζουν πολύ καλά και αυτοί που «σχεδιάζουν» τα σχετικά προγράμματα, ώστε να θέτουν μία σειρά περιορισμούς που καθοδηγούν τον Επενδυτή να βελτιώσει το σχέδιό του και να προετοιμάσει μία βιώσιμη δραστηριότητα. Η «ωριμότητα» και η «τεκμηρίωση» των σχεδίων απαιτούν συστηματική ενασχόληση με αυτά, κατάλληλη μεθοδολογική προσέγγιση, χρόνο και προσπάθεια.

Για το σκοπό αυτό, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ειδικοί Σύμβουλοι, οικονομολόγοι και μηχανικοί οι περισσότεροι. Αυτοί υποστηρίζουν τον επενδυτή σε όλη τη διαδικασία, από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι και την τελική εκταμίευση. Η αμοιβή τους συνήθως προβλέπεται στις επιλέξιμες δαπάνες του Προγράμματος, εισπράττονται με τις εκταμιεύσεις του ή/και τις ολοκληρωμένες φάσεις, εκτός της προκαταβολής που προεισπράττεται και αποσκοπεί στη δέσμευση του Επενδυτή για την υλοποίηση του σχεδίου και τα αρχικά έξοδα.

Τελικά χρηματοδοτούνται τα «ώριμα» που συνδέονται άμεσα με τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία του ενδιαφερόμενου. Οι σχετικές διαδικασίες υποστήριξης των σχεδίων θα πρέπει να συνεχίζονται και σε όλα τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος και εφαρμογής των ενισχύσεων - εκταμιεύσεων. 

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα αφιερώσει παραγωγικό χρόνο για τη συλλογή των εγγράφων/δικαιολογητικών που τον αφορούν, τη συστηματοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας και την κατανόηση του Σχεδίου. Ακόμα, θα πρέπει να μπορεί να προσκομίσει έγκαιρα συγκεκριμένα έγγραφα, που θα απαιτηθούν από την Αρχή και θα αποδεικνύουν τη φερεγγυότητά του.

Για να γνωρίζει κάποιος αν μπορεί να αξιοποιήσει τις ενισχύσεις ενός προγράμματος και τι χρειάζεται να κάνει για αυτό, θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί νωρίτερα η σχετική «Πρόσκληση» του αρμόδιου φορέα. Τι ακριβώς συμβαίνει τότε; Στο επόμενο άρθρο, για το Στάδιο Β, με την «Τεκμηρίωση/Συγγραφή του Επιχειρηματικού Σχεδίου για Συμμετοχή σε Πρόγραμμα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αλεξάνδρειας – Δηλώσεις του Δημάρχου, Παναγιώτη Γκυρίνη

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να κατοικεί κανείς στο Ρουμλούκι» Παρουσία του Μητροπολίτη η ημερίδα τοπικής ιστορίας του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να...

Το πρωί της Παρασκευής, 26ης Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος...

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...