Πύργος της βασίλισσας Βεργίνας. Ένα ιστορικό μνημείο της Βέροιας «πνίγεται» στην αφάνεια

Πύργος της βασίλισσας Βεργίνας. Ένα ιστορικό μνημείο της Βέροιας «πνίγεται» στην αφάνεια

Του Μάκη Δημητράκη

 

Ξεφυλλίζοντας το νέο έντυπο του Δήμου Βέροιας (τμήμα τουρισμού) πληροφορήθηκα για την ύπαρξη του Πύργου της Βασίλισσας Βεργίνας, κάπου κοντά στην ιστορική πλατεία Ωρολογίου, πίσω από το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο.

Η σχετική πληροφορία που θα διαβάσει ο επισκέπτης της πόλης μας στο έντυπο αναφέρει: 

«Πύργος της Βασίλισσας Βεργίνας: Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα του τείχους της πόλης που βρίσκεται πίσω από την πλατεία Ωρολογίου». Αυτά και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!!!

Αποφάσισα να επισκεφτώ το χώρο για να πλουτίσω τις γνώσεις μου και για να μπορώ να φανώ χρήσιμος σε κάποιο ξένο ή Έλληνα επισκέπτη της πόλης μας που ίσως με ρωτούσε σχετικά. Άλλωστε η ευρύτερη περιοχή είναι από τις πολυσύχναστες από τουρίστες (κυρίως ξένους) τοποθεσίες της Βέροιας αφού βρίσκεται στη μοναδική διαδρομή: Βήμα Απ. Παύλου – Εβραϊκή συνοικία (Χάβρα).

Ένα βελάκι, σε μια από τις πρόσφατα τοποθετημένες μεταλλικές στήλες, κοντά στη Λέσχη Αξιωματικών, μου υπέδειξε την ακριβή θέση του… Πύργου!!

Από απόσταση 50μ. περίπου ο χώρος φαίνεται ξεχασμένος και εγκαταλελειμμένος από πολλές υπηρεσίες κράτους και Δήμου. Από κοντά η κατάσταση είναι ΤΡΑΓΙΚΗ!! Βρωμοκαρυδιές, αγριόχορτα ύψους πάνω του ενός μέτρου, σκουπίδια και φυσικά συνεχής ο κίνδυνος να… ξεφυτρώσει κάποιο φίδι. Γάτες κυνηγούν ποντίκια και όχι μόνο, η δυσωδία ανυπόφορη και… στο κέντρο κάποιες ορθογώνιες πέτρες – απομεινάρια του Πύργου – «πνιγμένες» στα χόρτα. Αν είχαν λαλιά, ίσως με παράπονο, να μου εξιστορούσαν την ένδοξη καταγωγή τους. Πληροφοριακό στοιχείο κανένα και μιλάμε για τον πύργο της Βασίλισσας της Βέροιας, τη Βασίλισσα Βεργίνα, θρύλο αλλά και πραγματικότητα της πόλης.

Συμπερασματικά, δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει το χώρο!!

Επισκέφτηκα την ίδια θέση αρκετές φορές χωρίς να παρατηρήσω καμία βελτίωση, καμία αλλαγή. Πήγα και βραδινές ώρες και το μόνο που… ανακάλυψα ήταν η πηγή της δυσοσμίας. Τις βραδινές ώρες καθώς ο χώρος είναι σχεδόν σκοτεινός χρησιμεύει και σαν «υπαίθριες τουαλέτες» των θαμώνων της πλατείας μιας και οι δημόσιες τουαλέτες… απουσιάζουν.

Όποιος αμφιβάλλει με τα γραφόμενα μπορεί και σήμερα κιόλας να κάνει αυτοψία του χώρου και είμαι βέβαιος πως θα με δικαιολογήσει.

Από τον… πύργο κατηφόρισα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μας, «διψασμένος» από περιέργεια να μάθω κάτι για τη Βεργίνα και τον… πύργο της.

Με ιδιαίτερη χαρά βρήκα και δανείστηκα το βιβλίο του φιλόλογου καθηγητή και ιστορικού ερευνητή Θωμά Γαβριηλίδη «Βασίλισσα Βεργίνα – θρυλική ηρωΐδα της Βέροιας». Επειδή όμως ένιωθα έντονα αγανακτισμένος από τα όσα είχαν προηγηθεί και θέλοντας να εξωτερικεύσω τα όσα γράφω, επικοινώνησα με τον ίδιο τον συγγραφέα για να μη χάσω πολύτιμο χρόνο.

Ευγενικότατα και πρόθυμα ο κ. Γαβριηλίδης με πληροφόρησε πως η Βεργίνα υπήρξε υπαρκτό πρόσωπο και πως τη συνδέουν με κάποια ιστορική μορφή, μια Σουλτανίνα Παλαιολογίνα, απόγονο της μεγάλης αρχοντικής οικογένειας της Βυζαντινής Βέροιας των Διγενών Σουλτάνων Παλαιολόγων.

Μου είπε και άλλα ο κ. Γαβριηλίδης, βρήκα και μια φωτογραφία, μα για όλα αυτά ίσως γράψω μια άλλη φορά.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ – και επειδή είμαι γέννημα-θρέμμα αυτής της πόλης, που τη σέβομαι και την αγαπώ και θέλω να τη βλέπω να γίνεται καλύτερη και πιο ανθρώπινη και πιο ανταγωνιστική – ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ για το ΠΟΙΟΣ είναι υπεύθυνος γι’ αυτήν την απαράδεκτη και τραγική κατάσταση.

Η Αρχαιολογία;

Ο Δήμος Βέροιας; ή μήπως

Το Δικαστικό Μέγαρο που… μετακόμισε; ή

Ο Στρατός (έφυγε το Β΄ Σ.Σ.) και η Λέσχη σχεδόν σκοτείνιασε!!

Κάποιος (ή κάποιοι) είναι υπεύθυνος -λίγο ή πολύ- και ανάμεσά τους κι ΕΓΩ που άργησα να εντοπίσω το πρόβλημα και να το αναδείξω.

Αν υπάρχει έστω και λίγη ευαισθησία, περιμένω σύντομα να δω βελτίωση του χώρου.

Καθαριότητα, αποψίλωση, φωτισμός και πληροφόρηση έχουν άμεση προτεραιότητα και δε στοιχίζουν πολλά.

Το αξίζει η προσπάθεια ανάδειξης τουριστικών σημείων της πόλης. Το αξίζει η ένδοξη ιστορία της. Το αξίζουμε όλοι όσοι διαμένουμε σ’ αυτήν και αγωνιούμε γι’ αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...