Το τρίπτυχο «τουρισμός - πολιτισμός - γαστρονομία» θα προβάλει η Ημαθία στο Ζάππειο 13 - 15 Οκτωβρίου

Το τρίπτυχο «τουρισμός - πολιτισμός - γαστρονομία» θα προβάλει η Ημαθία στο Ζάππειο 13 - 15 Οκτωβρίου

Τις τουριστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας θα προβάλουν, συντονισμένα, οι φορείς του Νομού, με την ομπρέλα και των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Τουρισμού, στο «Ζάππειο Μέγαρο» της Αθήνας από τις 13-15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Imathia Quality-IQ». Το πρόγραμμα, οι εισηγητές των θεμάτων στα στρογγυλά τραπέζια του τριήμερου και οι σεφ που θα παρουσιάσουν συνταγές με βασικά συστατικά τα προϊόντα της Ημαθίας, τα τοπικά κρασιά, αλλά και ο κεντρικός παρουσιαστής Βεροιώτης Χρήστος Ζαμπούνης εγγυώνται ένα ενδιαφέρον γεγονός στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να προκληθεί ευχάριστα το κοινό και οι επισκέπτες, ώστε να επιθυμήσουν να γνωρίσουν καλύτερα το νομό μας.

Για την προσπάθεια αυτή δόθηκε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στην Εληά, από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, τον δήμαρχο Βέροιας κ. Κ. Βοργιαζίδη, τον αντιδήμαρχο Νάουσας κ. Στ. Δάγγα, τους περιφερειακούς συμβούλους Νίκη Καρατζιούλα και Θεοφ. Τεληγιαννίδη, τον πρόεδρο των ξενοδόχων Ημαθίας κ. Δημ. Μάντσιο και τον σεφ (μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής) Γιώργο Παλησίδη.

«Η Ημαθία σήμερα, για πρώτη φορά συνενώνει στον μέγιστο βαθμό τις δυνάμεις της, προετοιμαζόμενη  να παρουσιάσει στην πρωτεύουσα, σε έναν ιστορικό χώρο, όπως είναι το Ζάππειο Μέγαρο, το τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό της προϊόν. Η Ημαθία θα βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα, υποδεχόμενη χιλιάδες επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να μας γνωρίσουν από κοντά, γινόμενοι πρεσβευτές μας, αφού θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν τις Αιγές, την Μίεζα, την βυζαντινή Βέροια, από την κα. Αγγελική Κοτταρίδη, να γευτούν τις παραδοσιακές γεύσεις και τον οίνο μας και φυσικά να γνωρίσουν τις Ημαθιώτικες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης ευχαριστώντας μας  τον γενικό διευθυντή της Οικονομικής Διεύθυνσης του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Ημαθιώτη Τάκη Τσαγκαλίδη, που βοήθησε τα μέγιστα στην εκδήλωση, τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού που στηρίζουν έμπρακτα το Imathia Quality, τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τον αντιπεριφερειάρχη Φάνη Παπά,  τους δημάρχους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, την Αναπτυξιακή Ημαθίας, τη Νίκη Καρατζιούλα και τον Θεόφιλο Τεληγιαννίδη που εργάστηκαν για τον σχεδιασμό της δράσης, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας και τον πρόεδρο της  Δημήτρη Μάντσιο για την μεγάλη συνεισφορά του, τους συνεργάτες του και φυσικά και τον Βεροιώτη δημοσιογράφο Χρήστο Ζαμπούνη.

Ο Δήμαρχος Βέροιας έκανε λόγο για μία οργανωμένη προσπάθεια προβολής της Ημαθίας, για πρώτη φορά και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν γι’ αυτό. Ο Δήμος -όπως είπε- γιορτάζει τα Ελευθέριά του εκείνες τις ημέρες, ωστόσο θα εκπροσωπηθεί όπως πρέπει. Τη στήριξη της προσπάθειας και την ευχή να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Νομό, εξέφρασε ο κ. Δάγγας, ενώ, λόγω απροόπτου απουσίαζε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας. Η κ. Καρατζιούλα τόνισε ότι έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε επίπεδο επικοινωνίας με οργανώσεις, επιχειρήσεις καινοτόμων προϊόντων του πρωτογενή τομέα και υπάρχει καλή διάθεση συμμετοχής. Στη συνέχεια ο κ. Τεληγιαννίδης διάβασε το μήνυμα του Ημαθιώτη Τάκη Τσαγκαλίδη ο οποίος αγκάλιασε -όπως είπε- αμέσως την πρόταση και μπήκε μπροστάρης.

«Φοβάμαι ότι το Ζάππειο θα αποδειχθεί μικρό» επεσήμανε ο κ. Μάντσιος, παίρνοντας το λόγο. «Ο συσχετισμός του φαγητού με τον προορισμό είναι άριστα συνδεδεμένα. Καταφέραμε να εισάγουμε το πρωινό της Ημαθίας κι αυτό είναι μια προσθετική αξία. Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να εκμεταλλευτούμε και τα ακτινοβόλα μνημεία της περιοχής μας. Εκτός από τις Αιγές και τη Βέροια έχουμε να αναδείξουμε Αριστοτέλη και Αλέξανδρο. Μόνο στην Ημαθία αυτές οι δύο προσωπικότητες συναντήθηκαν εδώ, μαζί» ανέφερε ο κ. Μάντσιος και ενημέρωσε ότι στο Ζάππειο θα παρουσιαστεί το Αριστοτελικό μενού συνυφασμένο με τη δύναμη των τοπικών μας προϊόντων.

Η παραγωγή μεγάλης ποσότητας μοσχαρίσιου κρέατος μαζί με το τοπικό κρασί, μπορεί να καταστήσει την Ημαθία μια περίπτωση μελέτης, εκτίμησε ο σεφ Γιώργος Παλησίδης (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και αναφέρθηκε στο γαστρονομικό μέρος της εκδήλωσης και τη συμμετοχή γνωστών σεφ, όπως η Ελένη Ψυχούλη, ο Εκτ. Μποτρίνι, ο Αρ. Τσανακλίδης και σεφ από την Ημαθία που θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους με τα προϊόντα του νομού. Κι όλα αυτά θα συνοδεύονται από τα τοπικά κρασιά.

«Η οργανωτική ομάδα δουλεύει πολύ δυνατά για ένα πρότυπο και πρωτότυπο αποτέλεσμα προς όφελος του Νομού» εκτίμησε ο κ. Παλησίδης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ., από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, η υπουργός τουρισμού, ο περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.

 

Το πρόγραμμα του τριημέρου

Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

12:00 Άνοιγμα της έκθεσης με τις τουριστικές διαδρομές και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων Ημαθίας.

13:00 Ταξιδεύοντας με τη Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας. Παρουσίαση κ Γεώργιος Παλησίδης και κα Ελένη Ψυχούλη.

• Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη, κ Θεοφάνης Παπάς Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας.

• Η αξία της καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό και Τουριστικό τομέα, κ Θεόφιλος Τεληγιαννίδης. Πρόεδρος Αναπτυξιακής Νομού Ημαθίας Α.Ε. Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

• Θρησκευτικός τουρισμός και γαστρονομία στην Ημαθία. Τα οφέλη στην κοινωνία. Μάγδα Πειστικού, Καθηγήτρια Τουρισμού

14:00 Στρογγυλό τραπέζι. Συντονίστρια: Δρ κ Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Οινολόγος, Γεωπόνος

• Το κόκκινο διαμάντι της Ημαθίας. Αφιέρωμα στο ξινόμαυρο. Ομιλητές: Οινοποιοί της Ημαθίας. 

• Ειδική γευστική δοκιμή ξινόμαυρου σε συνδυασμό παλαιωμένων και αρωματισμένων τυριών και αλλαντικών Ημαθίας,  κ. Κωσταντίνος Μπαντής-Αλλαντοποιός, κ. Σταύρος Τρεμπελής-Τυροκόμος, κ. Φαρμάκης – Τυροκόμος, Γιάννης Μπέλλας – Τυροκόμος

• Γευστική δοκιμή ξινόμαυρου και μοσχαριού Ημαθίας. Παρουσίαση τεχνικές σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας. Νίκος Μαλλιάρας, Chef Εστιάτορας dryagedlocalbeefsteak και κ Δημήτρης Μπέλλας, Κτηνοτρόφος Ημαθίας.

16:00-19:00 Εσπερίδα

Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας- Τοπικά προϊόντα και Διατροφή. Στρογγυλό τραπέζι. Συντονίζει Δρ κ. Γεώργιος Μπόσκου, Επίκουρος Καθηγητής και η κα Μάγδα Πειστικού, Καθηγήτρια τουρισμού

• Παρουσίαση: Η Σχολή του Αριστοτέλη και το Αριστοτελικό Μενού. Ομιλητής κ. Δημήτρης Μάντσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Γαστρονόμος. Παρουσίαση Μενού και γευστική δοκιμή παρασκευασμένα από το Chef κ Χάρη Αλατσίδη

• Η διατροφική αξία των φρέσκων φρούτων και τουριστικές διαδρομές με φρέσκα φρούτα. Η εμπειρία του Ημαθιώτικου φρούτου, κα Κατερίνα Γιαζιτζή, Διαιτολόγος Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 

• Επίδειξη πίτας περέκ, ηβριστόν, σιρόν από chef εστιατορίου Ημαθίας, Εμνοστον. Συνοδευτικές προτάσεις οίνου 

• Η διατροφική αξία της μπάμιας. Γευστική δοκιμή παγωτό μπάμιας από τη Chef κα Χριστίνα Μάλιου

• Ξεστημένο και Χασάπικο στο νταβά. Chef κ Γιάννης Σαμούκας και Φάρμα Μπουτζόλας.

• Μαγειρική με ροδάκινο, μοσχάρι ω-3 Κουτσιώφτη, σάλτσες από το Συνεταιρισμό Ερίβωλο και κρασί Ημαθίας από τους Chef κ.κ. Βησσαρίων Παρθένη και Θωμά Λεπτοκαρύδη.

19:45  Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων 

19:55  Πέρας προσέλευσης επισήμων

20:00 Επίσημη έναρξη - εγκαίνια της έκθεσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017  

12:00: έναρξη της έκθεσης 

Στρογγυλό τραπέζι «Η τουριστικής ανάπτυξης της Ημαθίας». Συντονιστής κ Νίκη Καρατζιούλα, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

•Δρ Αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

• «Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη», κ Θεοφάνης Παππάς, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

• «Η Βυζαντινή Βέροια και η γαστρονομική της εξέλιξη», κ Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Δήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας

• «Naoussasorry… nobeaches», κ Νικόλαος  Κουτσογιάννης Δήμαρχος Νάουσας

• «Κομβικές αγροτοδιατροφικές βιομηχανίες της Αλεξάνδρειας και η σημασία τους στην τοπική οικονομία», κ Παναγιώτης Γκυρίνης, Δήμαρχος Αλεξάνδρειας

• «Medeat. Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας, κα Έλενα Ατσάλου, ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.

14:00 Η Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας. Παρουσίαση κ Γεώργιος Παλησίδης και κα Ελένη Ψυχούλη. 

• Παρουσίαση «Η συμβολή του αγροδιατροφικού τομέα στον Τουρισμό», κ Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του ΑΣ Βέροιας «VenusGrowers».

• Ομιλία για το ξινόμαυρο. Οινοποιοί Ημαθίας. 

• Παρουσίαση τεχνικές σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας, κ. Νίκος ΜαλλιάραςChef Εστιάτορας dryagedlocalbeefsteak και κ Γεώργιος Μπέλλας, κτηνοτρόφος Ημαθίας

• Ταξιδεύοντας στην παλέτα των τυριών της Ημαθίας. Στρογγυλό τραπέζι τοπικών τυροκόμων. Τυριά καπνιστά, με τρούφα, με μπαχάρια, φέτα βουτυράτη, κατσικίσιο τυρί. Γευστική δοκιμή και foodpairing με οίνους Ημαθίας. 

• Τουριστική περιπλάνηση. Ταξίδι και εδέσματα με Ημαθιώτικα προϊόντα. Chef κ Ηλιάδης Λάζαρος

• Ραβανί, η γλυκιά απόλαυση των τουριστών τα μυστικά του διάσημου γλυκού από το σωματείο ζαχαροπλαστών Βέροιας. Συνταγή γευστική δοκιμή και ιστορική αναδρομή στην προέλευσή του. 

• Παραδοσιακός χαλβάς σουσαμιού. Τεχνική και γευστική δοκιμή. Στέλιος Κανδύλας.

• Η ροδακινόπιτα της Ημαθίας, Ελληνικό Πρωινό superfood και sorbet τσίπουρο με ροδάκινο. Επίδειξη και παρουσίαση κ Δημήτρης Μάντσιος, Γαστρονόμος

• Η διατροφική αξία των κράνων, κ Κωνσταντίνος Ντούλιας.

• Παρουσίαση η σαλάτα της Ημαθίας «MixImathia». Μαθητές ανακατεύουν και μαγεύουν με τοπικά προϊόντα. 

• Μαγειρική με κράνα, κεράσι και μοσχάρι με ω-3 Κουτσιώφτη  από το Chef Βησσαρίωνα Παρθένη, Chef Στέφανο Λαφάρας και κ. Γεώργιο Μπέλλα κτηνοτρόφο παραγωγό 

18:00 Πέρας παρουσιάσεων και κλείσιμο έκθεσης

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 

11:00 άνοιγμα έκθεσης για το κοινό των Αθηνών 

11:30 Παρουσίαση των Δήμων της Ημαθίας με τις «Τουριστικές διαδρομές της Ημαθίας» κ Δημήτρης Μάντσιος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας και των παραγωγών με τα τοπικά προϊόντα κ Γιώργος Παλησίδης, ερευνητής γαστρονομίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

12:00 Μαγειρικές επιδείξεις από σχολές με τοπικά προϊόντα

13:00 Παρουσίαση των συμμετασχόντων επιχειρήσεων στους δημοσιογράφους απονομή πλακετών και αναμνηστικών δώρων  

16:00 κλείσιμο έκθεσης.

 

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Π.Ε. Ημαθίας, οι 3 Δήμοι του Νομού, η ΑΝ.ΗΜΑ., το Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων και παραγωγικοί φορείς.

 

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαμπερά εγκαινια για   τα linasexclusive jewels στη Βέροια

Λαμπερά εγκαινια για τα linasexclusive jewels στη Βέροια

Λαμπερά εγκαίνια και αγιασμό έκανε τη Παρασκευή 2...

Ξενοδόχοι και οινοποιοί   της Ημαθίας ευχαριστούν

Ξενοδόχοι και οινοποιοί της Ημαθίας ευχαριστούν

Οι  21 ξενοδόχοι της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας και οι 20...

Καλό ταξίδι   Βασίλη μας

Καλό ταξίδι Βασίλη μας

Στις 9-11-2018 το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την...

Συνοριακοί Φύλακες:   Η μάχη κατά της λαθροδιακίνησης ξεκίνησε και πρέπει να συνεχιστεί για να  περιοριστούν τα κυκλώματα

Συνοριακοί Φύλακες: Η μάχη κατά της λαθροδιακίνησης...

« Ήταν πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας, η δραστηριοποίηση...

Παρέμβαση του Προέδρου   της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ Π. Δραγκόλα ζήτησε Δήμαρχος Λαρισαίων

Παρέμβαση του Προέδρου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ Π. Δραγκόλα...

-Για την επίλυση προβλημάτων της ΕπιχείρησηςΤην...

Χρήστος  Αντωνίου:   «…διατηρείται και στελεχώνεται το ιατρείο της Μελίκης»

Χρήστος Αντωνίου: «…διατηρείται και στελεχώνεται το...

Ο βουλευτής Ημαθίας Χρήστος  Αντωνίου, δηλώνει τα εξής...

Εργοθεραπευτή – εργοθεραπεύτρια  ζητάει το ΚΕΜΑΕΔ

Εργοθεραπευτή – εργοθεραπεύτρια ζητάει το ΚΕΜΑΕΔ

Ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Φίλων...

Συνέδριο για τις προκλήσεις   και το μέλλον του Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου

Συνέδριο για τις προκλήσεις και το μέλλον του...

Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Λαμπερά εγκαίνια και αγιασμό έκανε τη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 το γραφείο-ShowRoom της κας Ελισάβετ Τουπεκτση που βρίσκεται στην οδό Πλ. Ρακτιβάν (Ωρολογίου) 2, 2ος όροφος, στη Βέροια. Πλήθος επισήμων του πολιτικού...

Οι  21 ξενοδόχοι της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας και οι 20 οινοποιοί της  «Οινοποιητικής  Ζώνης  Νάουσα»  είχαμε τη χαρά να φιλοξενηθούμε στο περίπτερο της Π.Κ.Μ. και να παρουσιάσαμε την περιοχή μας στους...

Στις 9-11-2018 το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:¨Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και οι συνάδελφοί του εκφράζουν την οδύνη τους για την απώλεια του...

« Ήταν πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας, η δραστηριοποίηση της Συνοριακής Υπηρεσίας κατά των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών που κυρίως τους τελευταίους μήνες δρούσανε ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την ηπειρωτική...