Έτοιμη η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» της Περιφέρειας για τη στήριξη και προώθηση των προϊόντων της μακεδονικής γης

Έτοιμη η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» της Περιφέρειας για τη στήριξη και προώθηση των προϊόντων της μακεδονικής γης

Με την ενημερωτική εκδήλωση, στη Βέροια χθες το μεσημέρι, έκλεισε ο κύκλος της παρουσίασης της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τον πρόεδρο του Φορέα κ. Κώστα Κιλτίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη.

Ένας φορέας, που συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα είναι έτοιμος ώστε να διεκδικεί αυτοτελή προγράμματα, καινοτομίες και προώθηση-εμπορία διατροφικών προϊόντων.

Στην «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» συμμετέχει με 47% η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας (ΠΚΜ), καθώς επίσης και οι Δήμοι -Λαγκαδά, Παιονίας, Θερμαϊκού, Δέλτα, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου- της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τα Επιμελητήρια των Νομών Χαλκιδικής και Σερρών, η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, η Gaia Επιχειρείν, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς, ενώ μετά τις εκλογές τους, θα ζητηθεί και η συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των 7 νομών της Περιφέρειας.

«Τέτοιας μορφής σύμπραξη, δεν έχει γίνει σε άλλη Περιφέρεια της χώρας. Ο πήχης μπήκε πολύ ψηλά, συμμετέχει ότι ισχυρό δυναμικό υπάρχει και μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι δράσεις, επιπροσθέτως και η γαστρονομία» τόνισε ο κ Κιλτίδης, πολύ καλός γνώστης των αγροτικών θεμάτων, από την χρόνια πολιτική του εμπειρία στον τομέα αυτό και ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επί Ν.Δ.

Σκοπός του Φορέα είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο, όχι μόνο πολιτικής και στρατηγικής, σε επίπεδο σχεδιασμού και θεωρίας, αλλά να μπορεί να τις εφαρμόσει, στους συγκεκριμένους τομείς: πρωτογενή, μεταποιητικό, εμπορικό και προώθηση των προϊόντων που παράγει η μακεδονική γη. Να αποτελέσει έναν ευέλικτο οργανισμό και αποτελεσματικό, ώστε να διαπραγματεύεται εκ μέρους Κοινοπραξιών, Ενώσεων αλλά και μεμονωμένων εταιριών, την προώθηση των προϊόντων διατροφής με εγγύηση την ταυτότητά του.

Το τρίπτυχο που θα εκφράζει τον φορέα είναι: διυπηρεσιακός, διεπιστημονικός και διεπαγγελματικός.

«Προσπαθούμε να σηματοδοτούμε τί είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Ενδιαφερόμαστε, σε πρακτικό επίπεδο, για το τί ενδιαφέρει και συμφέρει, τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές. Μας αφορά, τί έχει ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Κιλτίδης.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» συμπεριλαμβάνεται και ένα κεφάλαιο συνεργαζόμενων μελών, για τη διασφάλιση της διαφάνειας του Φορέα, ο οποίος θέλει να παραμείνει φορέας, χωρίς να μπει στην επιχειρηματική διάσταση.

Μάλιστα, στη σημερινή σύσκεψη για τη σύνταξη του κανονισμού θα επιχειρηθεί να δοθεί ταυτότητα συνεργαζόμενου μέλους, αφού ελεγχθεί προηγουμένως ότι είναι εντάξει και συνεπής στις υποχρεώσεις του, ως εταιρία.

Των διαδικασιών λειτουργίας του Φορέα, θα ακολουθήσει επιστολή προς τις Περιφερειακές Ενότητες, και της Ημαθίας εν προκειμένω, με την οποία θα ζητείται η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και των μέγιστων διατροφικών προϊόντων της περιοχής, με ιδιαίτερη ή μονοπωλιακή αξία.

Επίσης, στα προσεχώς, αναμένεται η σύνταξη ενός «οδικού χάρτη» της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης. «Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι τα υπέροχα προϊόντα της μακεδονικής γης, επεσήμανε ο κ. Κιλτίδης, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία παράγει το 25% του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.

 

Καλαϊτζίδης για Τελωνείο

Την παρουσίαση που έγινε στην «Εληά» άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Καλαϊτζίδης καλωσορίζοντας τον κ. Κιλτίδη και δίνοντας το πρώτο στίγμα του φορέα, σε σχέση με την Ημαθία και τη συμμετοχή του Νομού σε, σχετικές με το αντικείμενο, εκθέσεις. Εκτενέστερη όμως αναφορά έκανε στη μεταφορά του Τελωνείου στην Κουλούρα λέγοντας: «Επειδή πολλά ακούστηκαν τελευταία, κατασκευασμένα ψεύδη που είδαν το φως της δημοσιότητας, ξέρετε όλοι τί ενέργειες έχει κάνει η Π.Ε. Ημαθίας για τη μεταφορά του Τελωνείου στην Κουλούρα, με την ΑΜΑΛΘΕΙΑ. Εδώ και έξι μήνες περιμένουμε από το Υπουργείο -κατόπιν και της υπόσχεσης της κας Παπανάτσιου- την αλλαγή της ΚΥΑ που θα απαλλάξει τα φυσικά πρόσωπα – μέλη του Δ.Σ. της ΑΜΑΛΘΕΙΑ (ως Ανώνυμη Εταιρία), από τη συμμετοχή τους και τις όποιες επιπτώσεις. Μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει αλλά ακόμα περιμένουμε… Κάποιοι, από το «Επιχειρείν» (επιχειρηματίες της Ημαθίας) είπαν ότι θα βάλουν τα λεφτά για την Κουλούρα. Μπορούν λοιπόν, από χθες, να πάνε τα λεφτά στην Κουλούρα και να ξεκινήσουν τις συνεργασίες μ’ αυτά που έχουν μαζέψει. Εμείς αυτό που είχαμε να κάνουμε, το κάναμε με το παραπάνω».

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...