ΑΣΕ ΤΗ ΜΑΣΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΑ!

ΑΣΕ ΤΗ ΜΑΣΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΑ!

  Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα   Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

Φίλοι μου, καλή σας ημέρα, 

σήμερα δεν θα πούμε πολλά. Ο περίπατός μας θα είναι σύντομος. 

Να μην σας στενοχωρήσω και πολύ, χρονιάρες μέρες!

Λιγότερο από δέκα εικοσιτετράωρα για τα Χριστούγεννα.

Μία ιστορική ημέρα, όπου ο Θεούλης μας, πήρε σάρκα και οστά και έγινε άνθρωπος με σκοπό να μας δείξει πως και εμείς οι άνθρωποι, μπορούμε να φθάσουμε στη Θέωση.

Για να συμβεί πάντως κάτι τέτοιο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε, εμείς οι γήινοι, που συμπεριφερόμαστε ως αθάνατοι, είναι ο ορθόδοξος εορτασμός των Χριστουγέννων και όχι ο ειδωλολατρικός!

Γιατί μην μου πείτε φίλοι μου, ότι το νόημα αυτής της περιόδου που διανύουμε, είναι τα χιλιάδες πολύχρωμα λαμπάκια, τα δένδρα διαφόρων σχημάτων, οι τόννοι από μελομακάρονα και  μπακλαβάδες (ωραίο πράμα ο μπακλαβάς!), οι βιτρίνες, τα μερίσματα, τα φανταχτερά ρούχα, οι ωραίες παντούφλες, ο δέκατος τρίτος μισθός που κόπηκε, ο κόκκινος χοντρούλης κύριος με τα άσπρα γένια, …

Τι πράγμα και αυτό, όμως φίλοι μου με τον κόκκινο κυριούλη. 

Κάθε χρόνο και ποιο χοντρό τον εμφανίζουν. Σε λίγο, θα μας τον σκάσουν!

Ανοίγουμε παρένθεση, φίλε Αλέξη μπορείς κάλλιστα να  ισχυριστείς ότι δεν δίνεις τη δέκατη τρίτη σύνταξη, επειδή ως καλός Χριστιανός, θέλεις να επαναφέρεις και να καθιερώσεις ένα πνευματικό τρόπο ζωής και όχι καταναλωτικό! Κλείνει η παρένθεση.

Που λέτε φίλοι μου, αυτές τις ημέρες αντί να προβληματιζόμαστε να κατανοήσουμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, αναμένουμε με αγωνία να μάθουμε τι καιρό θα κάνει εκείνες τις ημέρες, θα χιονίσει άραγε, για να πάω για σκι στην Αράχωβα, για να φορέσω και τα καινούρια βατραχοπέδιλα που μου έφερε ο Άι Βασίλης!

Και ενώ θα φορώ την αρκούδα, τη γούνα για σένα που κάνεις πως δεν κατάλαβες, θα πετάω και κανά χάλκινο στο ψωραλέο ζητιάνο, για να δείξω ότι είμαι και καλός Χριστιανός, μέρες που είναι!

Υπάρχει βέβαια και η άλλη περίπτωση, να πούμε ότι δεν κρατάμε ψιλά και να ρίξουμε και μερικά μπινελίκια που δεν πηγαίνουν να δουλέψουν, όπως εμείς οι δουλευταράδες-εργασιομανείς!

Αυτές βέβαια τις ημέρες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτελούνται και οι ισολογισμοί, είτε σε ατομική επιχείρηση, είτε σε πολυεθνική.

Κοινώς κάνουμε τη σούμα για να δούμε πως πήγε η χρονιά. 

Με λίγα λόγια εάν κλέψαμε αρκετά από τον συνάνθρωπό μας ή είχαμε και άλλα περιθώρια.

Μαγειρεύουμε λοιπόν τα νούμερα, συνήθως έλλειμμα παρουσιάζουμε, επειδή δεν ξέρουμε καλή πρόσθεση και όλο χαρά που κοροιδέψαμε τους πάντες και τα πάντα, αγοράζουμε το κόσμημα για το μωρό, κλείνουμε εισιτήρια για κάποιο μέρος με περισσότερα λαμπιόνια από το χωριό μας, και από το δωμάτιο του ξενοδοχείου των δεκαπέντε ντάν, ετοιμαζόμαστε για την βραδινή μας έξοδο, στην ορθοδοξία, λέγεται ρεβεγιόν!

Αγάπη μου ποια γραβάτα θα φορέσεις, θα ρωτήσει η Μόνικα, σε ξανθό. 

Λέω να βάλω την πράσινη με τις κίτρινες τελείτσες, απαντά ο «γελαδάρης» με τις επιχορηγήσεις.

Το πράσινο μου θυμίζει τα βοσκοτόπια, που βόσκουνε τα γελάδια μου και τα μοσχάρια μου!

Αχ αυτή η καταγωγή σου, να την κουβαλάς παντού.

Τέρμα, αποφάσισα, θα βάλεις την κόκκινη γραβάτα, για να την βλέπουν και να καταλαβαίνουν, πως ότι απέκτησες, είναι με αίμα και αγώνες!

Και αφού λυθεί το μέγιστο ζήτημα της ενδυμασίας, και φορέσουμε το ανάλογο ασημικό ή την αλυσίδα (συνήθως πάχους για γαιδούρια!), μεταβαίνουμε με τον κομπρέσορα και τα απαραίτητα άλογα, στο καζίνο. 

Και αφού πιούμε και σκάσουμε από τα «νηστίσιμα» εδέσματα, θα πάρουμε το αίσθημα και θα κατευθυνθούμε σε γνωστό γκλαμουράτο χώρο, για να ακούσουμε κλασική μουσική (με αυτή βόσκαμε τα γελάδια μας!).

Και τη στιγμή, που ο κύριος χαιδεύει την κοιλιά του και αισθάνεται περήφανος για το πόσο πετυχημένος έγινε, η δε κυρία αυτοθαυμάζεται και σκέφτεται ότι η «κολλητή» της θα σκάσει από τη ζούλια της, εάν δει το καινούριο της ασημικό, ξαφνικά ο ουρανός αγριεύει, αέρας και κακό και από την πίστα, φεύγει δια μαγείας ο πιανίστας και εμφανίζεται ένας κακάσχημος με το γράμμα Χ στο κεφάλι του!


Αγάπη μου, κοίτα αύριο θα Χιονίσει, λέει η ξανθιά, όχι θα ανεβεί το Χρηματιστήριο, ισχυρίζεται ο άλλος μπούφος, και η μουσική που ακούγεται είναι:

«ο Χάρος βγήκε, βγήκε παγανιά

και θέρισε μία γειτονιά

και έγινε μαύρος ουρανός

και ανεμοζάλη και καπνός»!

Και μέχρι να καταλάβουμε τι γίνεται, ακούγεται η βροντερή φωνή:

«χοντρούλη έχεις δέκα λεπτά καιρό, όσο έκανες και για τον ισολογισμό, για να αλλάξεις γραβάτα και να αφήσεις τη μάσα και να μπεις στην κάσα».

Φίλοι μου δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι για κάποιους από εμάς τα φετινά Χριστούγεννα ίσως να είναι και τα τελευταία μας!


ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΠΑΤΡΙΔΑ!


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Την Κυριακή των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2 – 7 Μαΐου

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2...

Κλειστά θα παραμείνουν από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου έως...

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους...

Τρεχούμενα νερά γλυκαίνουν το αυτί σου  και ο ήχος ...

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...