Μια θλιβερή επέτειος - Τα Κρητικόπουλα δε γύρισαν πίσω…

Μια θλιβερή επέτειος - Τα Κρητικόπουλα δε γύρισαν πίσω…

Λαός γενναίος ανέκαθεν οι Κρήτες. Παλικαρίσιος! Δεν καρτερούσαν το κάλεσμα της πατρίδας για να ζωστούν τ’ άρματα. Εθελοντές πάντα στις αναμετρήσεις του έθνους και μπροστάρηδες Σημαιοφόροι. Κι ας ήξεραν πως εκεί που πήγαιναν ίσως να μην ξαναζήσουν το όραμα της επιστροφής!

«Στου χρέους το χαράκωμα

αίμα, πνοή αφήσαν

κι ορφανεμένα όνειρα!

Και πίσω δε γυρίσαν»

γράφει ο συμπολίτης Μανώλης Μιχελάκης σ’ ένα συναισθηματικά φορτισμένο ποίημά του.

Όπως δε γύρισαν ποτέ και τα Κρητικόπουλα που ξεκίνησαν μιαν άνοιξη απ’ το νησί τους, για να βρεθούν στην άλλη άκρη της Ελλάδας, έξω από τη Νάουσα. Για τη Μακεδονία!

Με την καθοδήγηση του συμπατριώτη τους Μανώλη Μπενή εντάχθηκαν στο σώμα του Κατεχάκη. Στη Νάουσα όπου κατευθύνονταν, θα αναλάμβαναν τα καθήκοντά τους που ήταν κυρίως η προστασία του ελληνικού πληθυσμού από το λεπίδι των Βουλγάρων.

Δεν πρόλαβαν όμως Αναπάντεχα, παγιδεύτηκαν σε μια ρεματιά της περιοχής, έξω από το Χωροπάνι (σημερινή Στενήμαχος). Εκεί, τους είχαν στήσει «παγανιά» οι Τούρκοι, ενημερωμένοι από ανθέλληνες καταδότες. Ακροβολισμένοι στις γύρω κορφές οι Τούρκοι, άνοιξαν πυρ και αποδεκάτισαν το σώμα των Ελλήνων.

Ήταν η μάχη της Χοντροσούγκλας. Οι αιφνιδιασμένοι αντάρτες, αντέδρασαν με ηρωϊσμό, προκαλώντας στον εχθρό σημαντικές απώλειες. Τις λεπτομέρειες της σύγκρουσης κατέγραψαν οι Ναουσαίοι λόγιοι Μανώλης Βαλσαμίδης και Στέργιος Αποστόλου. Οι συγγραφείς, με βάση τις γραπτές αφηγήσεις που προήλθαν από αυτόπτες μάρτυρες, δίνουν ανάγλυφη την εικόνα της συγκλονιστικής εκείνης μάχης. Αναφέρονται σε πολυάριθμους νεκρούς. Σ’ αυτούς ανάμεσα, όλα σχεδόν τα Κρητικόπουλα, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Για την Ελλάδα!

Για τη Μακεδονία, που δεν πρόλαβαν καλά-καλά να τη γνωρίσουν.

Ήταν στις 11 Απριλίου του 1906, ημέρα Τρίτη.

Τα μέλη του Ιππικού συλλόγου Νάουσας, τιμούνε τη μέρα της επετείου με μια σεμνή τελετή και με αναφορές στα παλικάρια και τον ηρωικό τους θάνατο. Στο φροντισμένο χώρο της θυσίας τους, ένα μνημείο απέριττο θυμίζει στους επισκέπτες και τους περαστικούς, ότι τα χώματα της περιοχής εκείνης είναι ποτισμένα με το αίμα των γενναίων πολεμιστών.

Στο «προσκλητήριο νεκρών» που κάθε χρόνο, μετά την κατάθεση στεφάνου και το τρισάγιο εκφωνεί ο Ιππικός σύλλογος τα ονόματα των πεσόντων ηρώων. Και ο εκφωνητής, όταν φτάνει στα Κρητικόπουλα, υψώνει τη φωνή του.

Ίσως κάποιο αγεράκι του Βερμίου, πάρει στα φτερά του τα ονόματά τους και τα μεταφέρει ένα προς ένα στη μακρινή τους πατρίδα.

Στην Κρήτη!

Ορ. Σιδηρόπουλος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Πατρίδας Ημαθίας - Από 21 έως 27 Ιουλίου - Το Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον...

Την Κυριακή 21/7/2019 και ώρα 19:00 θα γίνει η υποδοχή των...

Κατασκήνωση 5ης Αγέλης : Οι Γαλάτες ταξίδεψαν στο χωριό τους

Κατασκήνωση 5ης Αγέλης : Οι Γαλάτες ταξίδεψαν στο χωριό...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 και οι Γαλάτες μας προσκαλούν να...

Oι καλοκαιρινές    εκδηλώσεις   στο Σέλι

Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Σέλι

Το βασικό πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και...

Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου: Οι δράσεις και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του καλοκαιριού

Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου: Οι δράσεις και το...

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Όμιλος...

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ στο Θέατρο Άλσους

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ στο Θέατρο Άλσους...

Τετάρτη 17 Ιουλίου, 9.00μ.μΘέατρο Σοφοκλή «Οιδίππους...

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας Ευστάθιος Χωραφάς

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου...

Κυριακή 21.07- 9.30π.μ. Συμβολική επίσκεψη - εκδήλωση στην...

Το πρόγραμμα των Μητροπολιτών  Βεροίας και Σμύρνης

Το πρόγραμμα των Μητροπολιτών Βεροίας και Σμύρνης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Το πρόγραμμα των Μητροπολιτών  Βεροίας, και Σμύρνης

Το πρόγραμμα των Μητροπολιτών Βεροίας, και Σμύρνης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Την Κυριακή 21/7/2019 και ώρα 19:00 θα γίνει η υποδοχή των Ιερών και χαριτόβρυτων λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Πατρίδα Βέροιας.Τα Ιερά...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 και οι Γαλάτες μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε στο χωριό τους . Έτσι λοιπόν τα Λυκόπουλα της 5ης Αγέλης Βεροίας ξεκινούν την επίσκεψη τους στο ανυπότακτο χωριό των Γαλατών την «ΚΑΣΤΑΝΙΑ...