ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ «ΛΑΟ» - «Ανορθογραφίες» για την   19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ «ΛΑΟ» - «Ανορθογραφίες» για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης

Κύριε Διευθυντή,

 στο φύλλο της εφημερίδας σας της 22 Μαΐου 2018 γράφετε ότι την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 έγινε η κεντρική εκδήλωση για την «Ποντιακή Γενοκτονία» στην Επισκοπή της Νάουσας στην οποία παρευρέθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νομού μας. Ο όρος «Ποντιακή Γενοκτονία», καθώς λέει έγκριτος φιλόλογος της πόλης μας είναι λάθος, εγώ συμπληρώνω λέγοντας πως είναι και άδικος και ανιστόρητος.Όταν λ.χ. λέμε Ποντιακός Ελληνισμός εννοούμε τον δικό μας ελληνισμό αυτόν που μας ανήκει. Όταν λέμε ποντιακή παράδοση εννοούμε την δική μας παράδοση αυτήν που μας ανήκει. Ο όρος Ποντιακή Γενοκτονία δεν ευσταθεί. Η Γενοκτονία δεν είναι δική μας δεν μας ανήκει δεν την κάναμε εμείς, αντιθέτως οι Έλληνες του Πόντου υπέστησαν γενοκτονία από το Κεμαλικό καθεστώς. 

Εξάλλου για όλους τους Έλληνες και ειδικότερα τους Έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο ο όρος Γενοκτονία έχει εθνικό περιεχόμενο δηλαδή Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όχι γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό. Είναι γνωστό σε όλους πως ο στόχος όλων των Ελλήνων που αγωνίζονται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ο εθνικός προσδιορισμός. Στ’ αλήθεια πόσοι από τους ξένους ηγέτες ή τους λαούς του κόσμου γνωρίζουν τους όρους Πόντιος, Θρακιώτης, Ηπειρώτης, κ.λπ. Όλοι λοιπόν οι Έλληνες οι οποίοι αγωνίζονται για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας επιδιώκουν ώστε να μάθει η διεθνής κοινότητα ότι οι Τούρκοι προέβησαν σε εξόντωση ανθρώπων συγκεκριμένου έθνους, των Ελλήνων του Πόντου.

Επίσης  ο όρος Γενοκτονία των Ποντίων, θα έλεγα πως μέχρι ενός σημείου δεν είναι ακριβής, γιατί στο γεωγραφικό αυτό χώρο ζούσαν την ίδια περίοδο και άλλοι λαοί διαφόρων εθνοτήτων. Ως εκ τούτου εμείς δεν πρέπει να αναφερόμαστε για Γενοκτονία των Ποντίων ο οποίος είναι όρος τοπικός, γεωγραφικός, αλλά Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με εθνικό προσδιορισμό.

Ένα άλλο γεγονός το οποίο μου προκαλεί εξίσου μεγάλη θλίψη είναι όταν κάποιοι, οπωσδήποτε από άγνοια ή ελλιπή  ενημέρωση, αναφέρονται με τη φράση «Εις μνήμη Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού». Ο όρος Ποντιακός Ελληνισμός ή γενικότερα Ελληνισμός, είναι όρος πνευματικός, είναι ιδέα, είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Γι αυτό και ΔΕΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΕΙΤΑΙ με όλες τις σφαίρες του κόσμου. Ο Ελληνισμός ως ιδέα, ως ιστορία, ως πολιτισμός είναι παρών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ειδικότερα για τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι παρών σε κάθε πιθαμή γης του ιστορικού μας Πόντου. Έτσι λ.χ. η Παναγία Σουμελά του Πόντου η οποία είναι το σύμβολο της Ρωμιοσύνης δηλαδή του Ελληνισμού ως προς τη γλώσσα και της Ορθοδοξίας, το σύμβολο του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, θα ευρίσκεται εκεί για πάντα, έστω και αν δεν ζει στην περιοχή ένας Ρωμιός ή αν δεν μείνει έστω και ένα λιθαράκι από την ιστορική μας μονή. Από τον Κολοσσό της Ρόδου ή το Φάρο της Αλεξάνδρειας δεν έχει μείνει λιθαράκι, όμως μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι δυο από τα θαύματα της αρχαιότητας.

Μία άλλη φράση η οποία κατά τη γνώμη μου είναι ατυχής και πρέπει να αποφεύγεται είναι όταν λέμε ότι ήμασταν στην εκδήλωση να τιμήσουμε τη Γενοκτονία! Αλίμονο. Η Γενοκτονία είναι μια πράξη απάνθρωπη είναι μια βάρβαρη πράξη και ως εκ τούτου καταδικαστέα. Όταν πάμε σε μια επικήδεια τελετή δεν πάμε να τιμήσουμε το θάνατο αλλά τον εκλιπόντα. Όταν πάμε να καταθέσουμε στεφάνι σε κάποιο ηρώο στις εθνικές μας εορτές δεν πάμε να τιμήσουμε τον πόλεμο, αλλά τους πεσόντες του πολέμου. Κατά συνέπεια και εμείς όταν πάμε σε μια εκδήλωση της 19ης Μαΐου δεν πάμε να τιμήσουμε την Γενοκτονία αλλά τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η ορθή φράση η οποία αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα. 

Γεώργιος Ε. Συμεωνίδης

Σ.Σ. Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας για τις επισημάνσεις. Το δημοσίευμα ήταν δελτίου Τύπου που στάλθηκε σε όλα τα Μέσα από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και δημοσιεύτηκε αυτούσιο. Ωστόσο λαμβάνουμε υπόψιν όσα αναφέρει στην επιστολή του. Ευχαριστούμε πολύ.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια...

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης   επισκέφθηκε η Φρ. Καρασαρλίδου   για τα προβλήματα των σχολείων της Ημαθίας

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης επισκέφθηκε η Φρ....

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό...

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη Νάουσα

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη...

Παρελθόν αποτελεί πλέον η ξύλινη περίφραξη κατά...

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ   ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTA ERASMUS+  ΚΑ2 – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ...

Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής...

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και ευνοϊκοί διακανονισμοί σε άτοκες δόσεις

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και...

- Για όσους αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο λόγω οφειλών…-...

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων Polis Tracks - Δείτε το βίντεο!

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας...

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο...

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

ΑΚΟΥ 99.6FM
ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο λόγος για την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018], η πλημμελής γνώση της οποίας οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, ότι δήθεν εκχωρούνται...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια ακόμη σχολική χρονιά η μεταφορά πολλών μαθητών  από και προς το σχολείο τους,  είναι ακόμα στον «αέρα».  Αν και  τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει, σε ορισμένα...

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη,  επσικέφθηκε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και συζήτησε μαζί  του θέματα εκπαίδευσης...