ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ «ΛΑΟ» - «Ανορθογραφίες» για την   19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ «ΛΑΟ» - «Ανορθογραφίες» για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης

Κύριε Διευθυντή,

 στο φύλλο της εφημερίδας σας της 22 Μαΐου 2018 γράφετε ότι την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 έγινε η κεντρική εκδήλωση για την «Ποντιακή Γενοκτονία» στην Επισκοπή της Νάουσας στην οποία παρευρέθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νομού μας. Ο όρος «Ποντιακή Γενοκτονία», καθώς λέει έγκριτος φιλόλογος της πόλης μας είναι λάθος, εγώ συμπληρώνω λέγοντας πως είναι και άδικος και ανιστόρητος.Όταν λ.χ. λέμε Ποντιακός Ελληνισμός εννοούμε τον δικό μας ελληνισμό αυτόν που μας ανήκει. Όταν λέμε ποντιακή παράδοση εννοούμε την δική μας παράδοση αυτήν που μας ανήκει. Ο όρος Ποντιακή Γενοκτονία δεν ευσταθεί. Η Γενοκτονία δεν είναι δική μας δεν μας ανήκει δεν την κάναμε εμείς, αντιθέτως οι Έλληνες του Πόντου υπέστησαν γενοκτονία από το Κεμαλικό καθεστώς. 

Εξάλλου για όλους τους Έλληνες και ειδικότερα τους Έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο ο όρος Γενοκτονία έχει εθνικό περιεχόμενο δηλαδή Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όχι γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό. Είναι γνωστό σε όλους πως ο στόχος όλων των Ελλήνων που αγωνίζονται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ο εθνικός προσδιορισμός. Στ’ αλήθεια πόσοι από τους ξένους ηγέτες ή τους λαούς του κόσμου γνωρίζουν τους όρους Πόντιος, Θρακιώτης, Ηπειρώτης, κ.λπ. Όλοι λοιπόν οι Έλληνες οι οποίοι αγωνίζονται για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας επιδιώκουν ώστε να μάθει η διεθνής κοινότητα ότι οι Τούρκοι προέβησαν σε εξόντωση ανθρώπων συγκεκριμένου έθνους, των Ελλήνων του Πόντου.

Επίσης  ο όρος Γενοκτονία των Ποντίων, θα έλεγα πως μέχρι ενός σημείου δεν είναι ακριβής, γιατί στο γεωγραφικό αυτό χώρο ζούσαν την ίδια περίοδο και άλλοι λαοί διαφόρων εθνοτήτων. Ως εκ τούτου εμείς δεν πρέπει να αναφερόμαστε για Γενοκτονία των Ποντίων ο οποίος είναι όρος τοπικός, γεωγραφικός, αλλά Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με εθνικό προσδιορισμό.

Ένα άλλο γεγονός το οποίο μου προκαλεί εξίσου μεγάλη θλίψη είναι όταν κάποιοι, οπωσδήποτε από άγνοια ή ελλιπή  ενημέρωση, αναφέρονται με τη φράση «Εις μνήμη Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού». Ο όρος Ποντιακός Ελληνισμός ή γενικότερα Ελληνισμός, είναι όρος πνευματικός, είναι ιδέα, είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Γι αυτό και ΔΕΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΕΙΤΑΙ με όλες τις σφαίρες του κόσμου. Ο Ελληνισμός ως ιδέα, ως ιστορία, ως πολιτισμός είναι παρών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ειδικότερα για τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι παρών σε κάθε πιθαμή γης του ιστορικού μας Πόντου. Έτσι λ.χ. η Παναγία Σουμελά του Πόντου η οποία είναι το σύμβολο της Ρωμιοσύνης δηλαδή του Ελληνισμού ως προς τη γλώσσα και της Ορθοδοξίας, το σύμβολο του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, θα ευρίσκεται εκεί για πάντα, έστω και αν δεν ζει στην περιοχή ένας Ρωμιός ή αν δεν μείνει έστω και ένα λιθαράκι από την ιστορική μας μονή. Από τον Κολοσσό της Ρόδου ή το Φάρο της Αλεξάνδρειας δεν έχει μείνει λιθαράκι, όμως μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι δυο από τα θαύματα της αρχαιότητας.

Μία άλλη φράση η οποία κατά τη γνώμη μου είναι ατυχής και πρέπει να αποφεύγεται είναι όταν λέμε ότι ήμασταν στην εκδήλωση να τιμήσουμε τη Γενοκτονία! Αλίμονο. Η Γενοκτονία είναι μια πράξη απάνθρωπη είναι μια βάρβαρη πράξη και ως εκ τούτου καταδικαστέα. Όταν πάμε σε μια επικήδεια τελετή δεν πάμε να τιμήσουμε το θάνατο αλλά τον εκλιπόντα. Όταν πάμε να καταθέσουμε στεφάνι σε κάποιο ηρώο στις εθνικές μας εορτές δεν πάμε να τιμήσουμε τον πόλεμο, αλλά τους πεσόντες του πολέμου. Κατά συνέπεια και εμείς όταν πάμε σε μια εκδήλωση της 19ης Μαΐου δεν πάμε να τιμήσουμε την Γενοκτονία αλλά τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η ορθή φράση η οποία αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα. 

Γεώργιος Ε. Συμεωνίδης

Σ.Σ. Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας για τις επισημάνσεις. Το δημοσίευμα ήταν δελτίου Τύπου που στάλθηκε σε όλα τα Μέσα από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και δημοσιεύτηκε αυτούσιο. Ωστόσο λαμβάνουμε υπόψιν όσα αναφέρει στην επιστολή του. Ευχαριστούμε πολύ.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκη Καρατζιούλα:

Νίκη Καρατζιούλα: "Tσίπρας και πολιτική ηθική,...

Οι τελευταίες δύο "ενοικιάσεις" στελεχών, δήθεν ...

Το 1ο ΓΕΛ Βέροιας επισκέφτηκε η Σόνια Θεοδωρίδου

Το 1ο ΓΕΛ Βέροιας επισκέφτηκε η Σόνια Θεοδωρίδου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο, συμπατριώτισσά μας, Σόνια...

Απ. Βεσυρόπουλος:

Απ. Βεσυρόπουλος: "Η Κυβέρνηση των φόρων, των...

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας,...

 Η ωμή αλήθεια για τα ψίχουλα των de minimis αποζημιώσεων και το μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες της Ημαθίας

Η ωμή αλήθεια για τα ψίχουλα των de minimis αποζημιώσεων...

 Του  Τάσου Μπαρτζώκα*  Στις 15 Δεκεμβρίου 2018, με...

Γενική συνέλευση στη Μελίκη για τον Πανελλήνιο Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης - ΠΑΣΥΦΩΣ

Γενική συνέλευση στη Μελίκη για τον Πανελλήνιο...

Γενική συνέλευση του νομού Ημαθίας στις 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ...

Κώστας Καλαϊτζίδης: “Και στους δρόμους της Π.Ε. Ημαθίας οι πινακίδες θα γράφουν μόνο Σκόπια”

Κώστας Καλαϊτζίδης: “Και στους δρόμους της Π.Ε....

Απόλυτη ταύτιση με τη θέση του Απόστολου ...

Φωτιά σε αγροτική αποθήκη στη Νάουσα

Φωτιά σε αγροτική αποθήκη στη Νάουσα

Πυρκαγιά σε αγροτική αποθήκη, στην περιοχή της Νάουσας...

Έκλεψαν ΙΧ από τη Θεσσαλονίκη, το φόρτωσαν με κλοπιμαία και το παράτησαν στην Ημαθία

Έκλεψαν ΙΧ από τη Θεσσαλονίκη, το φόρτωσαν με...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας σχηματίστηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Οι τελευταίες δύο "ενοικιάσεις" στελεχών, δήθεν κεντροαριστερών, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Οι πολίτες άναυδοι παρακολουθούν πολιτικά στελέχη χαμηλής πολιτικής ηθικής, να...

Η διεθνούς φήμης σοπράνο, συμπατριώτισσά μας, Σόνια Θεοδωρίδου, μαζί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας  Γιώργο Σοφιανίδη και τον δικηγόρο- συγγραφέα Γιώργο Λιόλιο επισκέφθηκαν  το 1ο ΓΕΛ Βέροιας τη  Δευτέρα ...