ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ «ΛΑΟ» - «Ανορθογραφίες» για την   19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ «ΛΑΟ» - «Ανορθογραφίες» για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης

Κύριε Διευθυντή,

 στο φύλλο της εφημερίδας σας της 22 Μαΐου 2018 γράφετε ότι την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 έγινε η κεντρική εκδήλωση για την «Ποντιακή Γενοκτονία» στην Επισκοπή της Νάουσας στην οποία παρευρέθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νομού μας. Ο όρος «Ποντιακή Γενοκτονία», καθώς λέει έγκριτος φιλόλογος της πόλης μας είναι λάθος, εγώ συμπληρώνω λέγοντας πως είναι και άδικος και ανιστόρητος.Όταν λ.χ. λέμε Ποντιακός Ελληνισμός εννοούμε τον δικό μας ελληνισμό αυτόν που μας ανήκει. Όταν λέμε ποντιακή παράδοση εννοούμε την δική μας παράδοση αυτήν που μας ανήκει. Ο όρος Ποντιακή Γενοκτονία δεν ευσταθεί. Η Γενοκτονία δεν είναι δική μας δεν μας ανήκει δεν την κάναμε εμείς, αντιθέτως οι Έλληνες του Πόντου υπέστησαν γενοκτονία από το Κεμαλικό καθεστώς. 

Εξάλλου για όλους τους Έλληνες και ειδικότερα τους Έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο ο όρος Γενοκτονία έχει εθνικό περιεχόμενο δηλαδή Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όχι γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό. Είναι γνωστό σε όλους πως ο στόχος όλων των Ελλήνων που αγωνίζονται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ο εθνικός προσδιορισμός. Στ’ αλήθεια πόσοι από τους ξένους ηγέτες ή τους λαούς του κόσμου γνωρίζουν τους όρους Πόντιος, Θρακιώτης, Ηπειρώτης, κ.λπ. Όλοι λοιπόν οι Έλληνες οι οποίοι αγωνίζονται για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας επιδιώκουν ώστε να μάθει η διεθνής κοινότητα ότι οι Τούρκοι προέβησαν σε εξόντωση ανθρώπων συγκεκριμένου έθνους, των Ελλήνων του Πόντου.

Επίσης  ο όρος Γενοκτονία των Ποντίων, θα έλεγα πως μέχρι ενός σημείου δεν είναι ακριβής, γιατί στο γεωγραφικό αυτό χώρο ζούσαν την ίδια περίοδο και άλλοι λαοί διαφόρων εθνοτήτων. Ως εκ τούτου εμείς δεν πρέπει να αναφερόμαστε για Γενοκτονία των Ποντίων ο οποίος είναι όρος τοπικός, γεωγραφικός, αλλά Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με εθνικό προσδιορισμό.

Ένα άλλο γεγονός το οποίο μου προκαλεί εξίσου μεγάλη θλίψη είναι όταν κάποιοι, οπωσδήποτε από άγνοια ή ελλιπή  ενημέρωση, αναφέρονται με τη φράση «Εις μνήμη Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού». Ο όρος Ποντιακός Ελληνισμός ή γενικότερα Ελληνισμός, είναι όρος πνευματικός, είναι ιδέα, είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Γι αυτό και ΔΕΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΕΙΤΑΙ με όλες τις σφαίρες του κόσμου. Ο Ελληνισμός ως ιδέα, ως ιστορία, ως πολιτισμός είναι παρών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ειδικότερα για τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι παρών σε κάθε πιθαμή γης του ιστορικού μας Πόντου. Έτσι λ.χ. η Παναγία Σουμελά του Πόντου η οποία είναι το σύμβολο της Ρωμιοσύνης δηλαδή του Ελληνισμού ως προς τη γλώσσα και της Ορθοδοξίας, το σύμβολο του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, θα ευρίσκεται εκεί για πάντα, έστω και αν δεν ζει στην περιοχή ένας Ρωμιός ή αν δεν μείνει έστω και ένα λιθαράκι από την ιστορική μας μονή. Από τον Κολοσσό της Ρόδου ή το Φάρο της Αλεξάνδρειας δεν έχει μείνει λιθαράκι, όμως μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι δυο από τα θαύματα της αρχαιότητας.

Μία άλλη φράση η οποία κατά τη γνώμη μου είναι ατυχής και πρέπει να αποφεύγεται είναι όταν λέμε ότι ήμασταν στην εκδήλωση να τιμήσουμε τη Γενοκτονία! Αλίμονο. Η Γενοκτονία είναι μια πράξη απάνθρωπη είναι μια βάρβαρη πράξη και ως εκ τούτου καταδικαστέα. Όταν πάμε σε μια επικήδεια τελετή δεν πάμε να τιμήσουμε το θάνατο αλλά τον εκλιπόντα. Όταν πάμε να καταθέσουμε στεφάνι σε κάποιο ηρώο στις εθνικές μας εορτές δεν πάμε να τιμήσουμε τον πόλεμο, αλλά τους πεσόντες του πολέμου. Κατά συνέπεια και εμείς όταν πάμε σε μια εκδήλωση της 19ης Μαΐου δεν πάμε να τιμήσουμε την Γενοκτονία αλλά τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η ορθή φράση η οποία αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα. 

Γεώργιος Ε. Συμεωνίδης

Σ.Σ. Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας για τις επισημάνσεις. Το δημοσίευμα ήταν δελτίου Τύπου που στάλθηκε σε όλα τα Μέσα από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και δημοσιεύτηκε αυτούσιο. Ωστόσο λαμβάνουμε υπόψιν όσα αναφέρει στην επιστολή του. Ευχαριστούμε πολύ.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ευρωδιάλογος: Δημόσια Συζήτηση με τους πολίτες με θέμα το Ευρωκοινοβούλιο» στη Βέροια

«Ευρωδιάλογος: Δημόσια Συζήτηση με τους πολίτες με...

Ο Πρόεδρος, και τα μέλη της Τοπικής Διοίκησης του...

Οδηγίες - μέτρα προστασίας πληθυσμού σε περίπτωση χιονόπτωσης, χιονοθύελλας, παγετού, πυρκαγιών σε τζάκια, πλημμυρών

Οδηγίες - μέτρα προστασίας πληθυσμού σε περίπτωση...

 Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας ανακοινώθηκαν...

Η

Η "καλοκαίρια" αναβάλει την έναρξη του...

Από το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου ανακοινώθηκαν τα...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας στηρίζει την

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας στηρίζει την "Black...

Η “Black Friday”, που θα πραγματοποιηθεί φέτος την...

Συνελήφθη 55χρονος στη Βέροια με πάνω από 2.500 λαθραία τσιγάρα και 18.670 ευρώ

Συνελήφθη 55χρονος στη Βέροια με πάνω από 2.500 λαθραία...

Συνελήφθη χθες  το μεσημέρι στη Βέροια, από...

Ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας για την «Black Friday»

Ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας για την...

Ο Ε.Σ. Αλεξάνδρειας ενημερώνει σχετικά με το τι...

Σύλληψη για καταδικαστική απόφαση στην Αλεξάνδρεια

Σύλληψη για καταδικαστική απόφαση στην Αλεξάνδρεια

Συνελήφθη χθες (19 Νοεμβρίου 2018) το μεσημέρι σε περιοχή...

Σχέδιο Κανονισμού   Ωραρίου και ημέρας   λειτουργίας της Λαϊκής   Αγοράς Δ.Κ. Βέροιας

Σχέδιο Κανονισμού Ωραρίου και ημέρας λειτουργίας...

  Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους  Δημότες του, ότι την...

ΑΚΟΥ 99.6FM
ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συνελήφθη χθες  το μεσημέρι στη Βέροια, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, 55χρονος ημεδαπός, για παράβαση του τελωνειακού κώδικα.Ειδικότερα, στην κατοχή του αλλά και σε έρευνες που...

Ο Πρόεδρος, και τα μέλη της Τοπικής Διοίκησης του 4ου Περιφερειακού Τμήματος Κεντροδυτικής  Μακεδονίας του Οικονομικού  Επιμελητηρίου Ελλάδας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης...

 Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών εν όψει της χειμερινής περιόδου, εφιστά την προσοχή των πολιτών και...

Από το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου ανακοινώθηκαν τα εξής:Ενημερώνουμε τους φίλους του Ε.Χ.Κ. Σελίου, ότι αναβάλλεται η έναρξη λειτουργίας του κέντρου λόγω δυσμενούς εξέλιξης του καιρού, με άνοδο της ...