Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή Μονάδας   Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

-Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 21 δήμων των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας


Υπογράφηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) του δυτικού τομέα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. 

Παρουσία του προέδρου της ΠΕΔ ΚΜ Λ. Κυρίζογλου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης και αντιπροέδρου του ΦοΔΣΑ ΚΜ Γ. Μπουτάρη ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΚΜ Μ. Γεράνης και ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρίας Γ. Ηλιόπουλος προχώρησαν στην υπογραφή της σύμβασης μελέτης της ΜΕΑ Δ. Τομέα της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Μ. Γεράνης υπογράμμισε τη σημασία του έργου που καλύπτει τις ανάγκες όλων των δήμων του δυτικού τομέα της περιφέρειας, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του 65% του πληθυσμού 1.163.000 κατοίκων και περιλαμβάνει τμήμα επεξεργασίας και διαλογής απορριμμάτων καθώς και τμήμα κομποστοποίησης και ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Όπως τόνισε ο κ. Γεράνης το προτεινόμενο έργο που θα είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρω θα είναι το μεγαλύτερο νέο έργο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην ΠΚΜ με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο νομοθεσίας ενώ ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και συστήματα διαχείρισης.

Αναφορικά με τη χωροθέτηση του έργου και την κοινωνική αποδοχή ο κ. Γεράνης είπε ότι θα γίνει με βάση τη μελέτη και θα εξασφαλιστεί μέσα από τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης ενώ θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη και ισομερής κατανομή του περιβαλλοντικού βάρους και αφού προηγηθεί ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος.

Τόσο αυτή η μονάδα όσο και οι άλλες δυο που προγραμματίζονται στην Κ. Μακεδονία τόνισε ο κ. Γεράνης κινούνται στην κατεύθυνση υλοποίησης του οράματός μας για την Εγνατία Οδό της διαχείρισης των απορριμμάτων που θα δώσει πνοή ανάπτυξης σε όλη τη Β. Ελλάδα και τις τοπικές οικονομίες ενώ θα συμβάλλει στην βελτίωση των όρων προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσια υγείας.

Την ικανοποίησή του για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του ΦοΔΣΑ ΚΜ στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου και κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να εγκαταλείψουν την τακτική της στείρας άρνησης σε κάθε έργο που σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων και να στηρίξουν τα έργα του περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ που υιοθετεί κάθε προηγμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται ήδη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Να ξεπεράσουμε τα «ταμπού» της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση που έχουν ήδη χαράξει όλες οι άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης που όπως είπε εξυπηρετούν τα προγραμματισμένα έργα του περιφερειακού συνδέσμου ΦοΔΣΑ.

Στη δημιουργία εκατοντάδων νέων και σταθερών θέσεων εργασίας στάθηκε ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των επτά μελετητικών γραφείων Γ. Ηλιόπουλος που έχει αναλάβει την εκτέλεση της μελέτης της ΜΕΑ Δ. Τομέα της ΠΚΜ και η οποία εγγυήθηκε ότι θα είναι απολύτως συνεπής στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος των 12 μηνών για την ολοκλήρωση της μελέτης.

Στοιχεία του έργου

Φορέας υλοποίησης και κύριος του έργου είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος ΦοΔΣΑ Κ.Μ και χρηματοδότης του έργου το Υπουργείο Οικονομίας από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Οι επιμέρους υποδομές που περιλαμβάνονται στη μελέτη θα είναι:

Η μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) 

Η μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων

Η μονάδα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 21 δήμων των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας ενώ θα επεξεργάζεται βιοαπόβλητα από 7 περιφερειακούς δήμους συν το 35% του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του έργου η μείωση κατά 35% των βιοαποδομήσιμων υλικών που σήμερα οδηγούνται στους ΧΥΤΑ η μείωση του δυναμικού εκπομπής ρυπαντών των απορριμμάτων πριν οδηγηθούν στους ΧΥΤΑ καθώς και του ρυπαντικού φορτίου των παραγόμενων στραγγισμάτων και του βιοαερίου.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024...

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο...

Θύμα τροχαίου έπεσε τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο...

Τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βέροια, σε...

ΒΕΡΜΙΟ  Κορυφή   Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους...

 Ένα ταξίδι,  μια διαδρομή, μια ορειβασία, μια απόδραση...

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον κατάμεστο Ναό του πολιούχου της Βεροίας

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον...

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου,...

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 18 Μαρτίου2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...