Ατομισμός, μια πληγή της σύγχρονης κοινωνίας

Ατομισμός, μια πληγή της σύγχρονης κοινωνίας

Γράφει η Νανά Στ. Παπαϊωάννου

Φιλόλογος- λογοτέχνις

Ατομισμός, μία έννοια που συναντάται, ιδιαίτερα, στις σύγχρονες κοινωνίες και εκφράζει την περιχαράκωση του ανθρώπου, γύρω από τον εαυτό του,  την απομόνωσή του από το κοινωνικό σύνολο. Η ετυμολογία της λέξης (-α- στερητικό+τομή<=ρ.τέμνω)

 καταδεικνύει την απουσία  της τμήσης, του μοιράσματος και κατά συνέπεια την εγωιστική αποξένωση και απολυτότητα. 

Το φαινόμενο έγινε εντονότερο στις σύγχρονες, υπερκαταναλωτικές κοινωνίες, στις οποίες ο άνθρωπος κυνηγά όλο και περισσότερο τα υλικά αγαθά, πιστεύοντας πως θα βρει τη χαρά και την ευτυχία, που του λείπουν. Επειδή, όμως, η ύλη είναι φθαρτή και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου, που καλύπτονται με ψυχοπνευματικές διεργασίες και αναζητήσεις, έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό, τόσο στην ψυχοσύνθεση όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις των σημερινών ανθρώπων. 

Η αυτοθέωση και η αλαζονική απόρριψη διαχρονικών αξιών, παραδοσιακών προτύπων από τον ατομιστή ή τους ατομιστές, σε μία εποχή μεγάλης πνευματικής και ηθικής κρίσης, (η οικονομική είναι απόρροια των προηγουμένων), οδήγησε τη σύγχρονη κοινωνία σε μεγάλα αδιέξοδα.

Μοιάζει με κείνα τα άχρηστα παλιωμένα καράβια, που σκουριάζουν σε απόνερα πλήρους απαξίωσης. Η κοινωνία μας πορεύεται ρακένδυτη από αξίες και ιδανικά σε τόπους άγονους.

Ο ατομιστής αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια, είναι μεγαλομανής, φαντασιόπληκτος και

ξεκομμένος από την πραγματικότητα. Θέλει  τα πάντα και όλοι να περιστρέφονται γύρω από την αναξιότητά του. Φορώντας τους διπλούς φακούς της εγωπάθειάς του, μεγαλώνει τον εαυτό του και μικραίνει τους άλλους.

Κάνει κάθε τι που θα ικανοποιήσει την αγέρωχη απληστία του, απαιτεί και διεκδικεί, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, αφού οι ηθικές αρχές δεν έχουν καμία σημασία στη ζωή του.

Αγνοεί, παντελώς, την έννοια της προσφοράς και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, τον διακρίνει η σκληροκαρδία και η έλλειψη ευαισθησίας. Ο κόσμος του και η κοσμοθεωρία του θεμελιώνονται πάνω σε ευτελή και σαθρά υλικά, όπως τη ματαιοδοξία, τη φιλαρέσκεια, τη φιλαργυρία, το υπερτροφικό Εγώ και τον αμοραλισμό.

Οι τοίχοι της καρδιάς του, ασβεστωμένοι με το κονίαμα της απάθειας εμποδίζουν τις ζεστές ακτίνες της αγάπης να θερμάνουν το παγερό του βλέμμα. Με έπαρση και υψηλόφρονα διάθεση αποσύρεται στα ενδότερα της προσωπικής του φυλακής, την οποία ο ίδιος έφτιαξε στον εαυτό του. 

Θεωρεί πως γι αυτόν δεν έχουν ισχύ οι φυσικοί νόμοι, όσο για τους ανθρώπινους, βρίσκει τον τρόπο να τους προσπερνά. Ό, τι έχει σχέση με εσχατολογικά θέματα δεν τον αφορούν, επειδή αυτός δεν έχει σχέση με τους υπόλοιπους θνητούς. Είναι, ας πούμε, αθάνατος!

Η πνευματική του ένδεια εκπέμπει μονοξείδιο απόγνωσης, γύμνια ανθρωπιάς και σήψη μοναξιάς. Το απλανές και βλοσυρό του βλέμμα δεν εκφράζει καμιά ευχαρίστηση σε ό,τι κι αν αποκτήσει. Αισθάνεται σαν ζητιάνος, επειδή δεν έμαθε ποτέ να δίνει. 


Τελματωμένος στα βαθιά λύματα της Εγωπάθειάς του, έχει γκρεμίσει κάθε δυνατότητα δημιουργίας αληθινών και τρυφερών σχέσεων, η πορεία του όλο και οδεύει προς κατιούσας εκτροπάς, όσον αφορά την αυτοεκτίμησή του.

Στερείται του αληθινού προσώπου( πρόσωπο=> προς+ώψ<=οράω-ώ ), θεωρεί τους άλλους δουλικά κείμενους απέναντί του, ενώ ο ίδιος έχει υποδουλώσει τον εαυτό του σ’ ένα αδηφάγο Υπερεγώ, που έχει κατακερματίσει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ευγενικής συμπόρευσης με τους συνανθρώπους του.

Τα σχέδια της ζωής του, χαραγμένα πάνω σε αμμόλοφους, όλο και βουλιάζουν στα έγκατα της κόλασης που ερμηνεύεται ως εσωτερική μοναξιά, απουσία ειρηνεύουσας χάριτος, γεύση πικρή της ματαιότητας των υλικών απολαύσεων, απόγνωση, εξαιτίας του εξοβελισμού της θεϊκής Παρουσίας. Έχει χάσει, έτσι, μια για πάντα, το αληθινό νόημα της ζωής, αφού δεν γεύτηκε τη χαρά της δημιουργίας, δεν  άπλωσε, ποτέ, το χέρι στον πονεμένο συνάνθρωπο, δε χάρηκε το σκίρτημα της καρδιάς, δεν έδωσε αγάπη. Αλλά « το να μην μπορεί ν’ αγαπάει κανείς είναι μια κόλαση» ( Φ.Ντοστογιέφσκι  «Αδελφοί Καραμαζώφ»).

Και «οι κοινωνίες για να πάνε μπροστά χρειάζονται γενναιότητα καρδιάς, ευαισθησία, ψυχική ευγένεια, αγάπη και προσφορά προς τον πονεμένο, τον αδικημένο, αλήθεια και πνευματική εγρήγορση» ( Φ. Κόντογλου).


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...