Ισότητα φύλων και προκαταλήψεις στην Βέροια  Μία συζήτηση με το Κέντρο   Συμβουλευτικής Γυναικών Βέροιας

Ισότητα φύλων και προκαταλήψεις στην Βέροια Μία συζήτηση με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Βέροιας

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Βέροιας δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 από την Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, τον αρμόδιο κυβερνητικό φορέα για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα έξι χρόνια λειτουργίας του στην πόλη, έχει φτάσει να εξυπηρετεί πάνω από 400 περιστατικά. 

Στο Κέντρο Συμβουλευτικής μπορούν να απευθύνονται ενήλικες γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση, δέχονται σωματική βία, αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις στον χώρο εργασίας τους, είναι μονογονείς, παραμένουν χρόνια άνεργες με χαμηλή προσβασιμότητα στην τεχνολογία ή γενικότερα αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε δυστοκία στην ζωή τους, με έμφυλα χαρακτηριστικά. «Οι γυναίκες χρειάζονται αυτήν την δομή. Υπάρχει καίρια ανάγκη των γυναικών στην περιοχή μας. Όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία μας, ο κόσμος μας έλεγε ότι αποκλείεται, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν οι γυναίκες στην Βέροια να ζητήσουν βοήθεια, είμαστε συντηρητική κοινωνία. Όμως με την σκληρή δουλειά που ρίξαμε για να γίνουν γνωστές οι δράσεις του Κέντρου, η προσπάθειά μας απέδωσε», δήλωσε η ψυχολόγος του Κέντρου, Έφη Τσαπαροπούλου. 

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Κέντρου συγκαταλέγονται ετήσιες ημερίδες και εκδηλώσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Παράλληλα τρέχει και φέτος το πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία της Βέροιας, με θέμα τα στερεότυπα και την έμφυλη βία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, οι μαθητές της πόλης μας, συνεχίζουν να μεγαλώνουν συσχετίζοντας συγκεκριμένα επαγγέλματα με την γυναίκα και τον άντρα ενώ στην συζήτηση για την βία, παρατηρείται διαμάχη ανάμεσα στα μεγαλύτερα αγόρια και κορίτσια, με τα αγόρια να δικαιολογούν σε μεγαλύτερο βαθμό την άσκηση βίας, ως εργαλείο σωφρονισμού. Τα παραπάνω απεικονίζουν πιστά την πραγματικότητα της χώρας μας, η οποία σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ανισότητα, κατέλαβε την τελευταία θέση στην Ε.Ε. στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών. Τα στατιστικά δεν πρέπει να μας προκαλούν εντύπωση, αν λάβουμε υπόψη και το πρόσφατο περιστατικό που έγινε σε δημοτικό της Βέροιας, όπου δασκάλα απαγόρεψε στο επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών να κάνει την προγραμματισμένη ενημέρωσή του, για την οποία είχε πάρει άδεια από τον διευθυντή του σχολείου και τους γονείς των μαθητών. 

«Μία δασκάλα της πέμπτης τάξης δημοτικού, μας σταμάτησε έξω από την είσοδο της τάξης και αφού έβαλε μέσα τα παιδιά, μας είπε ότι αυτό που θα κάνουμε θα είναι σε επίπεδο ενημέρωσης, μόνο, και να μην ξεσηκώνουμε τα παιδιά. Αν ένα παιδί ανοιγόταν και ήθελε να μιλήσει για την βία, θα διέκοπτε την ενημέρωση και θα μας έδιωχνε από την τάξη. Η δασκάλα μας είπε ότι, αυτό είναι το τμήμα μου, εσείς είστε οι επισκέπτες μου και θα κάνετε την ενημέρωση μόνο με τους δικούς μου όρους», μας περιέγραψε η ψυχολόγος του Κέντρου. 

«Αυτό που προσπαθήσαμε να συζητήσουμε με την δασκάλα ήταν, πως ένα παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, που να μην μπορεί να το πει, ούτε καν στους γονείς του και να θελήσει να ζητήσει βοήθεια από εμάς. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, γνωρίζουμε πολύ καλά πως να μπούμε μέσα στα σχολεία και να μην στοχοποιηθεί ένα παιδί από τους συμμαθητές του, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης», συμπλήρωσε η νομική σύμβουλος του Κέντρου, Σταυρούλα Λυμούση, που ήταν παρούσα στο περιστατικό. 

Η τακτική της σιωπής επικράτησε. Το περιστατικό έληξε με την δασκάλα να προτάσσει τους δικούς της τίτλους πτυχίων, έναντι σε ένα πρόγραμμα που έχει την έγκριση του υπουργείου. Οι ειδικοί του Κέντρου αποχώρησαν. «Σε μία μικρή κοινωνία, το χειρότερο πράγμα είναι η έκθεση, η ντροπή και η τήρηση του απορρήτου», δήλωσε η νομική σύμβουλος του Κέντρου. «Η ετοιμότητα της κάθε γυναίκας βρίσκεται σε πολύ διαφορετικό σημείο και δεν σημαίνει ότι για όλες τις γυναίκες η λύση είναι μία. Τις ενημερώνουμε πως να γνωρίζουν καλύτερα τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους». 

Η εκπαίδευση και η στήριξη των γυναικών από τον κρατικό μηχανισμό, σε συνεχή βάση, είναι επιτακτική για να επιτευχθεί κάποτε η πραγματική ισότητα των φύλων. Στερεοτυπικές κοινωνίες, όπου τα πρέποντα συναισθήματα και ικανότητες, αναθέτονται από γεννησιμιού, στα δύο μισά του πληθυσμού, κάθε πόλης, για να ενισχυθούν αργότερα στην ανατροφή, δεν ανήκουν στο μέλλον. Δόγματα και ρητορικές του μίσους, που προσπαθούν να ελέγξουν τις ατομικές δεξιότητες και ταλέντα του κάθε παιδιού, σύμφωνα με το φύλο, οδηγούν στην κακοποίηση και εντέλει σε έναν φαύλο κύκλο βίας, με δέκτη, πάντοτε, αυτόν που νοείται ως αδύναμος. 

«Οι γυναίκες που έρχονται στο Κέντρο μας λένε ευχαριστώ, επειδή ακριβώς δεν τους λέμε τι να κάνουν. Όταν ζουν με ένα θύτη, μαθαίνουν να μην παίρνουν πρωτοβουλίες. Έρχονται σε εμάς και περιμένουν άμεσες εντολές. Εμείς τις στηρίζουμε ψυχολογικά και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, τους προσφέρουμε εργασιακή συμβουλευτική. Βοηθάμε τις γυναίκες να δυναμώσουν τον εαυτό τους και να στηριχτούν στα πόδια τους. Σε εμάς, δεν θα βρουν ποτέ έναν κριτή», κατέληξε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου, Χαρούλα Νατσιοπούλου. 

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Βέροιας στεγάζεται στην Οδό Καπετάν Άγρα 3Α (πίσω από την εκκλησία του Αγ. Παταπίου). Τηλ. Επικοινωνίας 2331065304

Στεφανία 

Βερροιώτου


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...