ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Ένα αξέχαστο αποκριάτικο οδοιπορικό

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Ένα αξέχαστο αποκριάτικο οδοιπορικό

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ


Ξεχωριστές ονειρεμένες περιοχές της πατρίδας μας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να απολαύσουν οι Βεροιώτες που συμμετείχαν στην αποκριάτικη  εξόρμηση που διοργάνωσε το γραφείο ταξιδιών «ACHILLEAS TOURS».

Η εξόρμηση στην Δυτική Ελλάδα με τον συνδυασμό βουνού και θάλασσας κάτω από μια θαυμάσια ανοιξιάτικη λιακάδα, προσέφερε στους εκδρομείς στιγμές γαλήνης αλλά και ψυχαγωγίας που μάγεψαν και άφησαν τις καλύτερες  εντυπώσεις.

Η διαδρομή μέσω των οδικών αξόνων της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού,  με την περιδιάβαση των περιοχών των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, έδωσαν την χαρά στους ταξιδιώτες να θαυμάσουν παραδοσιακά χωριά που τα περιτριγυρίζουν έλατα, πεύκα και τρεχούμενα νερά, παραλιακούς οικισμούς με νησιώτικο χρώμα, κωμοπόλεις με τουριστική και εμπορική κίνηση, λίμνες με πλούσιους βιότοπους, αρχαιολογικούς χώρους, επιβλητικά τεχνικά έργα, κάστρα και μοναστήρια. 


Όλα τα στοιχεία που συνιστούν τη μοναδικότητα του κόσμου της Δυτικής Ελλάδας υποδέχτηκαν  με το θερμό καλωσόρισμα των κατοίκων της, τους Βεροιώτες ταξιδευτές, που ήλθαν σε άμεση επικοινωνία με τους τόπους που γέννησαν αξεπέραστες μορφές, πρότυπα για τις μελλούμενες γενιές, όπου το πνεύμα του ανθρωπισμού εξυψώθηκε πάνω από διαχωριστικές γραμμές και ένωσε λαούς και πολιτισμούς. 

Έτσι αυτό το τριήμερο οι ταξιδιώτες  βίωσαν την αναζωπύρωση της έννοιας της πανανθρώπινης και διαχρονικής Ελλάδας, που συνενώνει το μεγαλείο του παρελθόντος με την ανάπτυξη του παρόντος και που μέσα από την ποικιλομορφία των προορισμών της, ικανοποιεί τις απαιτήσεις και ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων, με τις χαρούμενες  αποδράσεις από την πιεστική καθημερινότητα  και τις στιγμές ευεξίας και αναζωογόνησης.

Η διαδρομές υπήρξαν ευχάριστες με την εναλλαγή των πανέμορφων τοπίων και διανθισμένες με τις επεξηγηματικές  περιηγήσεις και τις εύθυμες αφηγήσεις των εκδρομέων.

Η προσκυνηματική διάθεση των Βεροιωτών τους οδήγησε στο χωριό Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας, που υπήρξε η γενέτειρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, αναδεικνύονται τα θεμέλια της οικίας  όπου γεννήθηκε ο Εθναπόστολος και όπου αργότερα σε πλησίον χώρο ανεγέρθηκε προσκυνηματικός Ιερός Ναός στον οποίο φυλάσσεται  τμήμα του ιερού λειψάνου του και ιδρύθηκε Γυναικείο Μοναστήρι στο όνομά του.

Το οδοιπορικό έφερε τους επισκέπτες στην κοντινή  πόλη Θέρμο που στην αρχαιότητα υπήρξε η έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας και η οποία κατεστράφη στην αρχαιότητα κατά τις πολεμικές συγκρούσεις της εποχής. Οι πολεμικές ιαχές από το μακρινό παρελθόν μεταφέρονται  ακόμα με το αεράκι, καθώς οι επισκέπτες περιηγούνται στους αρχαιολογικούς χώρους και ιδιαίτερα στα λείψανα του μεγαλοπρεπούς ναού του Απόλλωνα.

Κατά την  μεσημεριάτικη στάση αναψυχής στην όχθη της λίμνης Τριχωνίδας, οι επισκέπτες απόλαυσαν μαγικές στιγμές δίπλα στα κρυσταλλένια νερά, με τα αιωνόβια πλατάνια και την ορνιθοπανίδα του βιότοπου να τους συντροφεύουν. 

Το σύνολο των εντυπώσεων από την Τριχωνίδα συνθέτει έναν ύμνο στην άχρονη ομορφιά, αρμονία και ισορροπία που ηρεμεί και γαληνεύει.

Το οδοιπορικό της πρώτης ημέρας κατέληξε στο Αγρίνιο, τη μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, που αποτελεί το  οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού.

Η ημέρα στο Αγρίνιο ολοκληρώθηκε με μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού σε γνωστό κέντρο της πόλης, όπου χαρισματικοί ντόπιοι καλλιτέχνες έδωσαν το έναυσμα για  ένα γνήσιο αποκριάτικο ξεφάντωμα που παρέσυρε τους εκδρομείς στους ρυθμούς της μουσικής και του χορού. 

Η Ναύπακτος ήταν ο πρώτος σταθμός της επόμενης ημέρας. 

Οι εκδρομείς απόλαυσαν την γνωριμία με μια  από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντική ιστορική παράδοση, που επιβεβαιώνεται από την άρτια οχύρωσή, η οποία ξεκινά από το λιμάνι, συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο επιβλητικό κάστρο.

Ο περίπατος στην πολιτεία με τα έντονα νησιώτικα χαρακτηριστικά υπήρξε απολαυστικός και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η διαδρομή συνεχίστηκε προς την Πάτρα όπου βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη το διάσημο καρναβάλι της. Το πέρασμα από το Αντίρριο στο Ρίο πάνω από την γέφυρα «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ» έδωσε την ευκαιρία στους εκδρομείς να θαυμάσουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά τεχνικά έργα της χώρας. 

Μετά από ένα σύντομο προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα η βεροιώτικη συντροφιά κατευθύνθηκε προς τον χώρο που θα ξεκινούσε η  παραδοσιακή  μεγάλη παρέλαση αρμάτων,  πληρωμάτων  και  καρναβαλικών ομάδων.

Το πατρινό καρναβάλι αποτελεί τόσο τη μεγαλύτερη όσο και την παλιότερη οργανωμένη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. 

Οι επισκέπτες παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την Μεγάλη Παρέλαση που είναι η κορυφαία εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού, που διήρκεσε ώρες  με τα καρναβαλικά άρματα και τους ατέλειωτους καρναβαλιστές να περνούν ακατάπαυστα ενώ τα μουσικά ακούσματα κυριαρχούσαν σε όλη την πόλη.

Αργά το απόγευμα η ομάδα των Βεροιωτών πήρε το δρόμο της επιστροφής προς το Αγρίνιο. Διάσχισε για μια ακόμα φορά το στενό Ρίου Αντιρρίου, αυτή την φορά ακτοπλοϊκώς, ώστε να απολαύσει στο σύνολό της την θέα της επιβλητικής γέφυρας.

Το υπόλοιπο της ημέρας ήταν αφιερωμένο στην γνωριμία με την πόλη του Αγρινίου που έδωσε την ευκαιρία της χαρούμενης συνάντησης με παλιούς φίλους Αγρινιώτες που επί χρόνια διέμεναν στην Βέροια και είχαν ενσωματωθεί στην κοινωνική της ζωή.

 Η ημέρα της επιστροφής  συμπεριέλαβε την γνωριμία με τα χωριά της επαρχίας Βάλτου που συνδέονται με σημαντικές  ιστορικές αναφορές και την στάση ανάπαυσης στην Αμφιλοχία με τα έντονα νησιώτικα χαρακτηριστικά και τις ανεξάντλητες ιστορικές παραδόσεις από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Η μεσημεριάτικη στάση πραγματοποιήθηκε στην όχθη του Άραχθου ποταμού, στο χώρο που βρίσκεται το  περίφημο Γεφύρι της Άρτας, όπου οι εκδρομείς γιόρτασαν τα Κούλουμα μαζί με πολλούς ντόπιους. 

Με την μέριμνα του ταξιδιωτικού γραφείου προσφέρθηκαν νηστίσιμα σαρακοστιανά εδέσματα με τα οποία τηρήθηκε η παράδοση  της Καθαράς Δευτέρας, ενώ το δροσερό αεράκι έφερνε τον απόηχο από το παράπονο της γυναίκας του πρωτομάστορα που στέριωσε το γεφύρι.

 Η επόμενη στάση της επιστροφής έγινε στο κέντρο της Άρτας. Οι εκδρομείς περιηγήθηκαν την πόλη και ανακάλεσαν στην ιστορική μνήμη τις  αναφορές από την αρχαία Αμβρακία που ήταν η έδρα του Βασιλείου των Μολοσσών και αργότερα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. 

Η μεγάλη συντροφιά  κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης για μια σύντομη ανάπαυση, η οποία όμως εξελίχθηκε σε ένα αυθόρμητο ενθουσιώδες γλέντι που εμπνεύστηκε από ντόπιο  παραδοσιακό καλλιτέχνη, που κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να ικανοποιήσει όλες τις χορευτικές επιθυμίες των επισκεπτών, παρασύροντας στον χορό και αρκετούς ντόπιους που τυχαία παρευρίσκονταν εκεί. 

Προσκυνηματικό χρέος των Βεροιωτών πριν την αναχώρηση της επιστροφής, ήταν η επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας πολιούχου της Άρτας που πανηγύριζε την ίδια ημέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη. 

Οι εκδρομείς πήραν τον δρόμο της επιστροφής μέσω της Εγνατίας Οδού, απολαμβάνοντας  το ορεινό χιονισμένο τοπίο με το ύστερο φως της ημέρας, ενώ  γεύονταν τα παραδοσιακά γιαννιώτικα γλυκίσματα που ανακάλυψαν σε κατάστημα λίγο έξω από την ηπειρώτικη πρωτεύουσα.

Οι εντυπώσεις από το επιτυχημένο αποκριάτικο τριήμερο που οργάνωσε το Γραφείο Ταξιδίων «ACHILLEAS TOURS», θα παραμείνουν στην μνήμη με αισθήματα ικανοποίησης και χαρούμενης νοσταλγίας.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΔΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΚΥΡΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΔΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΚΥΡΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Είκοσι μέρες μας χωρίζουν από το Πάσχα κι εμείς, οι...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...