Συνέντευξη του Αλέξανδρου Τσαχουρίδη στον ΑΚΟΥ 99.6

Συνέντευξη του Αλέξανδρου Τσαχουρίδη στον ΑΚΟΥ 99.6

«Ζητούμενο σ’ αυτές τις εκλογές είναι να εκλεγούν άνθρωποι

που μπορούν την επόμενη ημέρα να καθίσουν σε ένα τραπέζι

και να συνεργαστούν»

Χθες το μεσημέρι φιλοξενούμενος του Ζήση Μιχ. Πατσίκα στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΚΟΥ 99.6, ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ ήταν ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βέροιας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δράση με Γνώση» του Κώστα Βοργιαζίδη, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης.

Ως πρώην πρόεδρος και της Ευξείνου Λέσχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κυριακάτικη επέτειο της Γενοκτονίας και στην ανάγκη ενιαίου εορτασμού από όλους, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναγνώριση από το Ευρωκοινοβούλιο.

Μίλησε για την επιλογή του να συστρατευθεί με τον Κώστα Βοργιαζίδη, σκιαγράφησε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και σύμφωνα με αυτά να αποφασίσει ο ψηφοφόρος. Επίσης αναφέρθηκε στον «Κλεισθένη», τα αδέσποτα, τις απουσίες στο δημοτικό συμβούλιο και κάλεσε στο τέλος όλους τους υποψηφίους να κάνουν έναν καθαρό και τίμιο αγώνα.

Την Κυριακή είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων.

Ωστόσο πριν από λίγο διάστημα δεν μπόρεσε να περάσει η αναγνώρισή της στο Ευρωκοινοβούλιο. Πώς το σχολιάζετε;

Πρόκειται για Γενοκτονία που δεν αμφισβητεί ιστορικά κανείς και όχι ένας «συνωστισμός» στην προκυμαία, ωστόσο θα πρέπει να αναγνωρισθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο. Δυστυχώς είναι ένα θέμα που προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις και είναι ζήτημα εθνικό που πρέπει να δουν όλα τα κόμματα. Υπήρξε μια αποτυχημένη προσπάθεια, που δεν θα την χρεώσω κάπου συγκεκριμένα, αλλά δυστυχώς «κάηκε» το θέμα, ενώ αν είχε γίνει σωστή προετοιμασία και κατέβαινε το θέμα με την συνεργασία όλων των κομμάτων θα ψηφιζόταν σίγουρα. 

Δημιουργούν  αρνητικό κλίμα οι δύο διαφορετικοί εορτασμοί από τους ποντιακούς συλλόγους και το ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»; 

Το αίμα και τα κόκκαλα που άφησαν στον Πόντο οι πρόγονοί μας που σφαγιάσθηκαν από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Τοπάλ Οσμάν, μας απαγορεύει και δεν μας επιτρέπει να υπάρχει αυτή η διάσπαση στον Ποντιακό Ελληνισμό, που δυστυχώς υφίσταται εδώ και χρόνια. Θα έπρεπε οι ηγεσίες των δύο μεγάλων ομοσπονδιών να καθίσουν στο τραπέζι και να επιλύσουν τα όποια ζητήματα, αφού ο απλός ποντιακός λαός είναι αγνός και ενωμένος. Δηλώνω απόλυτα ενωτικός και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να συνεισφέρω στην ένωση για κοινό εορτασμό της Γενοκτονίας, καθώς και στην αναγνώριση της. 

Ενώ υπήρξαν προτάσεις για κάθοδό σας στην κεντρική πολιτική σκηνή, ωστόσο γιατί επιλέγετε τις δημοτικές εκλογές;

Δηλώνω ξεκάθαρα αυτοδιοικητικός. Υπηρέτησα με τον Ανδρέα Βλαζάκη δήμαρχο το 1990, ως πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ. Πιστεύω ότι κάποιος που θέλει να προσφέρει στον τόπο του, έχει επαφή καθημερινή με τον κόσμο και γνωρίζει τα θέματα, μπορεί καλύτερα να συνεισφέρει μέσω της αυτοδιοίκησης και όχι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο βουλευτής στην Αθήνα ακολουθεί κεντρικές πολιτικές γραμμές, δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτές για να βοηθήσει άμεσα τον τόπο του. 

Γιατί με τον Κώστα Βοργιαζίδη;

Τον γνωρίζω πολλά χρόνια και όπως και εγώ δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί με την στενή έννοια. Δεν είναι αυτός που ξεκίνησε ως δήμαρχος, έχοντας σκοπό αύριο να γίνει βουλευτής ή να έχει μόνιμα μια καρέκλα. Είναι αξιόλογος επιστήμονας και πετυχημένος επαγγελματίας, που με τις παραινέσεις μας αποφάσισε και ήταν υποψήφιος για να προσφέρει στην πόλη. Πέρα από την προσωπική γνωριμία μας, είναι ένας ειλικρινής, αξιοπρεπής κύριος με εντιμότητα και γι’ αυτό αποφάσισα να είμαι υποψήφιος μαζί του σε αυτές τις εκλογές.    

Τι γίνεται με τα προβλήματα που δεν επέλυσε στην θητεία του ο Κ. Βοργιαζίδης και είναι «σημαία» άλλων συνδυασμών που διεκδικούν τον δήμο Βέροιας;

Σε κάθε πόλη υπάρχουν προβλήματα, που άλλα θα επιλύσει ο δήμαρχος και άλλα όχι. Όπως επίσης θα υπάρξουν αυτοί που θα τον στηρίξουν και αυτοί που θα διαφωνήσουν μαζί του. Το ζητούμενο είναι ποιον θα επιλέξει η πλειοψηφία των δημοτών. Χαρακτηριστικό ενός νοικοκύρη δημάρχου, υπεύθυνου ανθρώπου και όχι ενός λαϊκιστή των λόγων, είναι ότι με πολιτικό κόστος έβαλε ως πρώτο στόχο και κατάφερε να εξορθολογήσει και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου. Πήρε έναν δήμο που χρώσταγε και σήμερα έχει πλεόνασμα, επομένως υπάρχει δυνατότητα στην επόμενη θητεία να πέσουν περισσότερα χρήματα στην πόλη. Κάτι πολύ σημαντικό αν λάβουμε υπόψη την οικονομική ύφεση και τα προβλήματα χρηματοδοτήσεων των δήμων.

Αν εκλεγείτε, την επόμενη ημέρα ποιο θα ήταν το θέμα με το οποίο θα θέλατε να καταπιαστεί η νέα διοίκηση και να βάλει ως πρώτη προτεραιότητα;

Το έχει αναφέρει και ο δήμαρχος, το θέμα που έχει επίπτωση στην ποιότητα ζωής της πόλης είναι αυτό των σκυλιών. Αν πιστεύουν οι πολίτες ότι μπορεί το πρόβλημα να λυθεί δια μαγείας από έναν άλλο υποψήφιο, θεωρώ ότι δεν εκτιμούν σωστά. Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που ακολουθεί ένας νομοταγής δήμαρχος και ένα  νομοταγές δημοτικό συμβούλιο επιτρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες που γίνονται ήδη. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά, δεν μπορούμε να συγκεντρώνουμε τα ζώα χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ούτε να τα θανατώνουμε, γιατί είμαστε φιλόζωοι και φιλάνθρωποι. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να εφαρμοστεί το κυπριακό μοντέλο, όπου δεν κυκλοφορεί αδέσποτο, συγκεντρώνονται όλα τα ζώα και δίδονται για υιοθεσία στις χώρες της Β. Ευρώπης και αν μετά από κάποιο διάστημα δεν επιτευχθεί αυτό υπάρχει ευθανασία. Γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να λυθεί πολιτισμένα το πρόβλημα, όχι με θανάτους και φόλες στα ζώα.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο των «αναγκαστικών» συνεργασιών με τον «Κλεισθένη»;

Το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές δεν είναι ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά οι άνθρωποι που θα εκλεγούν να μπορούν την επόμενη ημέρα να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συνεργαστούν. Αυτός που θα εκλεγεί πρέπει να είναι άνθρωπος των συγκλήσεων και όχι κομματικά «κολλημένος» και πίσω από συμφέροντα. 

Γιατί ο δημότης Βέροιας να ψηφίσει τον Αλέξη Τσαχουρίδη;

Το κριτήριο που πρέπει να έχει ο ψηφοφόρος είναι ότι αυτός που έρχεται για να λύσει τα κοινά προβλήματα πρέπει να έχει επιλύσει πρώτα τα δικά του, προσωπικά, κοινωνικά, επαγγελματικά. Πρέπει να έχει συμμετάσχει στα κοινά της πόλης, εννοώντας φυσικά την συμμετοχή του σε φορείς, αθλητικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, γενικά στην ζωή και τα δρώμενα της πόλης. Σε αυτόν που θα ζητήσει τον σταυρό προτίμησης να σκεφτεί ο ψηφοφόρος που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τι έκανε στην δουλειά του, στην οικογένειά του, αλλά και στην πολιτική του ζωή και στάση. Ήταν σταθερός στις πολιτικές αξίες και αρχές του; Υπηρέτησε με συνέπεια ή μεταπηδούσε ανάλογα με το συμφέρον του από «καράβι» σε «καράβι»; Με αυτά τα κριτήρια να κρίνει ο δημότης και εμένα και αν τα πληρώ, τότε να με ψηφίσει.

Τι έχεις να πεις για την εικόνα και το επίπεδο του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου με τις πολλές απουσίες;

Όταν ζητάς την ψήφο του πολίτη, είσαι υποχρεωμένος να κάνεις το καθήκον σου, που κατ’ ελάχιστον είναι να παρακολουθείς τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Από κει και πέρα, θα πρέπει να συμμετέχεις σε επιτροπές, να κατεβάζεις προτάσεις, να τοποθετείσαι στα ζητήματα και να παράγεις πολιτικό έργο για την πόλη.

Αν δεν μπορείς παραιτείσαι. Η ευθύνη φυσικά είναι όλων μας, αφού τους επιλέγουμε όλοι εμείς, αλλά και αυτών που πρέπει να ενεργοποιηθούν και να θέσουν υποψηφιότητα για να μην βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν να κάνουν και αναζητούν πώς να περάσουν την ώρα τους ή να καταλάβουν απλώς μια θέση. Δυστυχώς η πολιτική ζωή φθίνει, υπάρχει  απαξίωση, γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει ενεργή συμμετοχή του κόσμου. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 29 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα

Στις 29 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου...

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 8:30μμ, θα πραγματοποιηθεί η...

Πάνω από 10.000 κόσμου στο Σέλι την παραμονή της Παναγιάς!

Πάνω από 10.000 κόσμου στο Σέλι την παραμονή της Παναγιάς!

Θρησκευτικό, πολιτισμικό, πολιτικό και κοσμικό...

Άγνωστος στη Νάουσα έκαψε κουτάβια με καυτό λάδι!

Άγνωστος στη Νάουσα έκαψε κουτάβια με καυτό λάδι!

Μια υπόθεση βάναυσης κακοποίησης και θανάτωσης δύο...

Οδηγίες προς τους πολίτες μετά το κρούσμα Ιού του Δυτικού Νείλου στο Δήμο Βέροιας

Οδηγίες προς τους πολίτες μετά το κρούσμα Ιού του...

Το Κέντρο Υγείας Βέροιας,  κατόπιν επιβεβαιωμένου...

Απεβίωσε η Ελησσάβετ Αζή

Απεβίωσε η Ελησσάβετ Αζή

Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών η Ελισσάβετ Αζή. Η νεκρώσιμη...

Ψεκασμός σήμερα το βράδυ στην Κουλούρα για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών

Ψεκασμός σήμερα το βράδυ στην Κουλούρα για την...

Ανακοινώνεται από το Δήμο Βεροίας ότι θα...

Παυλόπουλος από Παναγία Σουμελά: «Να αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων»

Παυλόπουλος από Παναγία Σουμελά: «Να αναγνωρισθεί...

Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο βρέθηκε για τη γιορτή...

Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου

Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη...

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδος ο Δεκαπενταύγουστος είναι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...