ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Αλβανία: Σε απόγνωση οι κάτοικοι, χιλιάδες άστεγοι -

Σεισμός στην Αλβανία: Σε απόγνωση οι κάτοικοι, χιλιάδες άστεγοι -

Φωτογραφία: ΑΡ

Δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, τεράστιες καταστροφές και χιλιάδες άστεγους άφησε πίσω του ο μεγάλος φονικός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι νεκροί ανέρχονται στους 18, οι τραυματίες στους 600 -εκ των οποίων οι 3 σοβαρά αλλά υπάρχουν φόβοι ότι η λίστα θανάτου θα μεγαλώσει.

Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, δύο ακόμα άνθρωποι βρέθηκαν στα συντρίμμια ξενοδοχείου στο Δυρράχιο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 18. Μέχρις στιγμής είναι άγνωστος ο ακριβής απολογισμός των υλικών ζημιών.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την πόλη του Δυρραχίου.

Πολλά σπίτια κατέρρευσαν, ακόμη περισσότερα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές ενώ χιλιάδες κόσμου φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.


Φωτογραφία: ΑΡ

Ο στρατός ετοιμάζει αντίσκηνα για τους άστεγους

Πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές, σε μια ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορά και το Φίερι στο Νότο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο στρατός της Αλβανίας κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων.

Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπική η ώρα.

Το διάγγελμα του Εντι Ράμα

Σε ένα σύντομο διάγγελμα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τον καταστροφικό όπως χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό των 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Ο Ράμα ανέφερε ότι μέχρι τώρα απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία 41 άτομα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα δεκάδες άλλα. Κάλεσε τον αλβανικό λαό να δείξει ιδιαίτερη αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες προς αρκετές χώρες για την έμπρακτη ετοιμότητα

Φωτογραφία: ΑΡ

Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετά τον σεισμό στην Αλβανία

Ο ισχυρός σεισμός που «χτύπησε» την Αλβανία, εκτός από ανθρώπινες απώλειες, προκάλεσε και σημαντικές υλικές καταστροφές. Κτίρια ισοπεδώθηκαν, άλλα υπέστησαν ζημιές, ενώ προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και επικοινωνίες σημειώνονται σε αρκετές περιοχές. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας Τίρανα, στο Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ogerta Manastirliu, δήλωσε ότι οι ιατρικές ομάδες βρίσκονται σε επιφυλακή. «

Στα νοσοκομεία της Τιράμπα, στο Δυρράχιο, το Κρούγια, το Κούρμπιν και τη Λέζα έλαβαν υπηρεσίες πάνω από 600 τραυματίες εξαιτίας του σεισμού. Εχουν γίνει ενέργειες για την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, ενώ η ομάδα έκτακτης ανάγκης οργανώνει υπηρεσία στην περιοχή».

Πλήθος κόσμου μπροστά από κτίριο που κατέρρευσε στην Αλβανία -Φωτογραφία: Πηγή φωτογραφίας: AP

Βίντεο: Η στιγμή που ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ χτυπά την Αλβανία

Χαρακτηριστικό της έντασης του σεισμού είναι τα παρακάτω βίντεο:


Πάνω από 100 μετασεισμοί, περιμένουν ισχυρό μετασεισμό

Σύμφωνα με την υπουργό, μετά τον κύριο σεισμό σημειώθηκαν 100 μετασεισμοί.Στις 07:03 το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

Σημειώνεται ότι αυτός ήταν ο δεύτερος μεγάλος σεισμός που γίνεται στην Αλβανία μέσα στον χρόνο. Στις 21 Σεπτεμβρίου, σεισμός 5,6 Ρίχτερ είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 σπίτια, καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποια από αυτά.

Φωτογραφία: ΑΡ

Στέλνει βοήθεια στην Αλβανία η Ελλάδα

Την ώρα που οι διασώστες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν και να σώσουν τους εγκλωβισμένους, στην Αλβανία φτάνουν και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από την Ελλάδα. «Εγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα. Καλό σας ταξίδι και καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Στέλνει φάρμακα ο ΙΣΑ

Κλιμάκιο γιατρών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Αλβανίας στέλνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Η αποστολή του ΙΣΑ θα μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.

«Η σκέψη μας είναι κοντά στους συνανθρώπους της γειτονικής χώρας που χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ότι «ο ΙΣΑ θα ενώσει τις δυνάμεις του, με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές» και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πολίτες της Αλβανίας.


Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραήλ: Συνεδριάζει η σύνοδος G7 μετά το χτύπημα του Ιράν – Παίρνει αποφάσεις και το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο

Ισραήλ: Συνεδριάζει η σύνοδος G7 μετά το χτύπημα του...

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις...

Εκλογές στην Τουρκία: Καθαρή νίκη Ιμάμογλου, πλήγματα για Ερντογάν και σε Άγκυρα, Σμύρνη

Εκλογές στην Τουρκία: Καθαρή νίκη Ιμάμογλου, πλήγματα...

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ...

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες μετά από πυροβολισμούς σε συναυλιακό χώρο

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες...

Τουλάχιστον πέντε άντρες με στρατιωτικές στολές...

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο και κάνει χημειοθεραπεία

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με...

Σοκ στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο από την...

Βλαντιμίρ Πούτιν: Απόλυτος νικητής σε μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς αντίπαλο – Πρόεδρος για άλλα έξι χρόνια

Βλαντιμίρ Πούτιν: Απόλυτος νικητής σε μια εκλογική...

Σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς αντίπαλο – επί της ...

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε πλαστά...

Η αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως...

Αλεξέι Ναβάλνι: Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά τον θάνατο του αντιπάλου του – Εκατοντάδες συλλήψεις στη Ρωσία

Αλεξέι Ναβάλνι: Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά τον...

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διοργάνωσαν επίδειξη μόδας στην αίθουσα που φιλοξενούνται – Οργισμένη αντίδραση Μενδώνη

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διοργάνωσαν επίδειξη μόδας στην...

Επίδειξη μόδας έγινε μέσα στην αίθουσα που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις εξελίξεις μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ.Η σύνοδος της G7 ξεκίνησε τη συνεδρίασή της μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ και στο Ισραήλ είναι σε εξέλιξη το πολεμικό...

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας έχει σαφές προβάδισμα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, στις εκλογές της Τουρκίας.Ο δήμαρχος της...

Τουλάχιστον πέντε άντρες με στρατιωτικές στολές άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς και 100...

Σοκ στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο από την αποκάλυψη της Κέιτ Μιντλετον πως έχει διαγνωστεί με καρκίνο και υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία.Σε μήνυμα στα social media η 42χρονη Κέιτ Μίντλετον...