Επίσκεψη  του προέδρου του ΕΛΓΑ Αν. Λυκουρέντζου  χθες στη Βέροια

Επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ Αν. Λυκουρέντζου χθες στη Βέροια

Τι είπε  για ελλείψεις γεωπόνων, περσινές αποζημιώσεις, «πάγωμα» του κανονισμού, επιδότηση για αντιχαλαζικά δίχτυα, ιδιωτική ασφάλιση και τάμπετ στο χωράφι

 Την Βέροια επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος  στο πλαίσιο της περιοδείας του σε νομούς της Μακεδονίας, συνοδευόμενος από την γενική διευθύντρια και τον διευθυντή Ασφαλίσεων του Οργανισμού. Στις πρωινές συναντήσεις του με συνεταιριστικούς εκπροσώπους στην ΑΛΜΜΕ, συζήτησαν για την ικανοποιητική εξέλιξη της παραγωγής και της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ στα Γραφεία του ΕΛΓΑ ενημερώθηκε από την διευθύντρια κα Παππά και  υπηρεσιακούς παράγοντες, για τη λειτουργία του υποκαταστήματος και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο κ. Λυκουρέντζος συναντήθηκε επίσης με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαιτζίδη ο οποίος του έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων ζητώντας ταχύτερη ανταπόκριση του Οργανισμού σε εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, κάτι που συζητήθηκε και με τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη στη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο, ο οποίος ζήτησε από τον Πρόεδρο, την πληρωμή του 35% των περσινών αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

30 προσλήψεις στο ΕΛΓΑ της Βέροιας

Το απόγευμα ο κ. Λυκουρέντζος έδωσε συνέντευξη Τύπου στο «Αιγές» ανακεφαλαιώνοντας τα συμπεράσματα των επαφών του και τα ζητήματα που απασχολούν τους τοπικούς παραγωγούς σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος συνεχίζει το  εκτιμητικό του έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, πέρυσι έγιναν 24.000 εκτιμήσεις και οι ενστάσεις  ήταν μόνο 1000, ενώ  οι φετινές ζημιές προς το παρόν, εκτιμώνται ως  μικρότερης βαρύτητας από τις περσινές. Ανέφερε επίσης ότι  η Διοίκηση προσέλαβε 30 έκτακτους γεωπόνους για τον ΕΛΓΑ Ημαθίας, από τους οποίους οι 15 ήδη παρουσιάστηκαν και αναλαμβάνουν υπηρεσία και οι άλλοι 15 θα αναλάβουν εντός της εβδομάδας, ώστε ο Οργανισμός να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα.

Προς το τέλος του καλοκαιριού το περσινό υπόλοιπο των αποζημιώσεων



 Όσον αφορά στο υπόλοιπο 35% των περσινών αποζημιώσεων, όπως είπε, θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος του καλοκαιριού λόγω των στενών οικονομικών του Οργανισμού, αποκλείοντας την περίπτωση να δοθούν χρήματα μέχρι το τέλος Ιουνίου ή τον Ιούλιο, από τα 68 εκατ. ευρώ που χρωστάει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες.

«Παγώνει» ο Κανονισμός

Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε και για το πάγιο αίτημα των αγροτών με την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στον οποίο ζητείται να προστεθούν νέοι κίνδυνοι ζημιών στις καλλιέργειες, όμως, όπως ξεκαθάρισε, κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατη η όποια  αλλαγή κι η οποιαδήποτε διαδικασία. Πράγμα που σημαίνει ότι το αίτημα για αλλαγή του Κανονισμού παγώνει, για οικονομικούς λόγους, εξηγώντας ότι ο ΕΛΓΑ πληρώνει το τρέχον έτος, ενώ εισπράττει την ειδική ασφαλιστική εισφορά ένα έτος  αργότερα. Για παράδειγμα, φέτος δόθηκε παράταση για την εισφορά του 2019, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 και ενώ ακόμα δεν έχει εισπράξει το όλον των εισφορών, πληρώνει οφειλές, αποζημιώσεις, λειτουργικά κλπ.  Για τον λόγο αυτό προκύπτει και η αδυναμία πληρωμής του  υπόλοιπου  35% των αποζημιώσεων. Μάλιστα, μιλώντας το μεσημέρι στην εκπομπή «λαικά και αιρετικά» του  ΑΚΟΥ 996, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε χαρακτηριστικά ότι « αλλαγή του κανονισμού, χωρίς εξασφάλιση πόρων σημαίνει ακάλυπτες επιταγές… Και με ΝΔ και Λυκουρέντζο πρόεδρο, ακάλυπτες επιταγές ο ΕΛΓΑ δεν θα μοιράσει ποτέ».

Ιδιωτική ασφάλιση

Για το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης των αγροτών,  υπογράμμισε με έμφαση ότι ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ δεν νοείται,  λέγοντας ότι δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από οποιονδήποτε ιδιωτικό φορέα που διαθέτει ασφαλιστικά προϊόντα για τους αγρότες, παρότι θα ήταν καλοδεχούμενη. «Το κόστος είναι αποτρεπτικό και δύσκολα κάποιος θα μπορούσε  να ανταγωνιστεί τον ΕΛΓΑ που έχει μια από τις χαμηλότερες εισφορές στην Ευρώπη. Τέτοιες προτάσεις επιζητούν αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς» εκτίμησε, επισημαίνοντας  πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ασφάλισης.

Με το τάμπλετ στο χωράφι

Σους στόχους του προέδρου  και του ΕΛΓΑ, είναι  να οδηγηθεί  ο Οργανισμός στην ψηφιακή εποχή, «να φέρουμε το τάμπλετ στο χωράφι, όπου θα γίνονται οι εκτιμήσεις και θα καταχωρείται επι τόπου το ποσοστό της ζημιάς και η κοστολόγησή της, στο πλαίσιο του νέου  πληροφοριακού συστήματος  στον ΕΛΓΑ» όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος στην συνένεντευξή του στο ΑΚΟΥ 996 έδωσε την είδηση, ότι χθες συντάχθηκε  το τεχνικό δελτίο για την ένταξη του έργου του στο τρέχον ΕΣΠΑ, κι όχι στο μελλοντικό. «Είναι μια συνεργασία με τον κ. Πιερρακάκη που απέδωσε και τον ευχαριστώ δημοσίως, την ξεκίνησα 10 ημέρες μετά που ανέλαβα τον Οργανισμό και σήμερα με ενημέρωσαν ότι προχωράμε και θα ενταχθεί το έργο. Έτσι ο κάθε αγρότης θα έχει στα χέρια του το ατομικό του ασφαλιστικό συμβόλαιο και θα ξέρει τι έχει ασφαλίσει, για πόσο χρόνο, πόσα χρήματα  και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει…» πρόσθεσε.

Παράλληλα, στο «Αιγές» μίλησε και για την απώτερη φιλοδοξία του ΕΛΓΑ, την δημιουργία ενός χρηματιστηρίου ποιότητας ελληνικών προϊόντων, όπου οι παραγωγοί θα αναδεικνύουν τα προιόντα τους και μέσα από αυτά και την μεσογειακή διατροφή.  

Χαλαζική προστασία

Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος , στον ΑΚΟΥ 996 ρωτήθηκε και για το πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα,  το οποίο υλοποιείται τα τελευταία χρόνια «με καλά αποτελέσματα για την προστασία της παραγωγής από την χαλαζόπτωση», όπως είπε, ενώ   σχετικά με την επιδότηση, τόνισε ότι οι αγρότες στη δεύτερη προκήρυξη θα επιδοτηθούν στο 80%  του προγράμματος για δίχτυα, από την Ε.Ε. και η προκήρυξη θα βγει εντός των ημερών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο,  η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων αργοτών δεν ήταν μεγάλη και έτσι  περίσσεψαν  6 εκατ. ευρώ,  που σημαίνει ότι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι αγρότες  που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες των καταστροφών, να εμπιστευθούν την χαλαζική προστασία και να χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό 80%.  «Εάν μάλιστα συγκροτήσουν ομάδα παραγωγών από δυο άτομα και πάνω, επιδοτούνται στο 100%»πρόσθεσε.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, παρουσία και του κ. Γιαννακάκη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους αγροτών και με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων.

Σοφία Γκαγκούση

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...