Περαιτέρω στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας

Περαιτέρω στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας

Με κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε ο Τάσος Μπαρτζώκας προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητά τη διεύρυνση του μέτρου μείωσης ενοικίου, για τους μήνες Ιούλιο Και Αύγουστο, σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις ανεξαιρέτως.

Ειδικότερα, στην Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη προ λίγων ημερών προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις, για τις οποίες και επεκτείνεται η μείωση ενοικίου  για το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν καλύτερα στα πάγια έξοδα τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού, των Μεταφορών, της Εστίασης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Ωστόσο, το μέτρο μείωσης ενοικίου δεν περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου,  μολονότι αναμφισβήτητα είναι και οι ίδιες σοβαρά πληγείσες και ενίοτε, σημαντικά συνδεδεμένες με τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στη μείωση ενοικίου.

Το αίτημα για οριζόντια συμπερίληψη στη μείωση ενοικίου έχει εκφράσει και η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), με επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια Υπουργεία. Θέτοντας το επιχείρημα ότι το λιανεμπόριο εν γένει υφίσταται εξίσου σημαντική οικονομική πίεση με τους προστατευόμενους κλάδους, άποψη με την οποία συντάσσεται και ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας, αιτείται την αναθεώρηση της εξαίρεσης.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας δηλώνει ότι «σε κάθε επίσκεψη μου στην αγορά της Ημαθίας, και ανεξαρτήτως του κλάδου του λιανεμπορίου, όλοι οι επιχειρηματίες εκδηλώνουν την αγωνία τους για το μέλλον της επιχείρησης τους και όλοι δηλώνουν τη σημαντική μείωση του τζίρου τους. Ακριβώς γι΄αυτόν το λόγο η Πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει, προκειμένου να μείνουν όρθιοι και να στηρίξουν με τη σειρά τους το κράτος στα δύσκολα που είναι μπροστά μας.»

 Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στους αρμόδιους Υπουργούς

                                                                                              

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

          

 

 

Προς:  Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Ανάγκη συμπερίληψης των εμπορικών επιχειρήσεων στο μέτρο της επέκτασης    μείωσης ενοικίου

 

              Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα μέτρα που έχουν παρθεί έως σήμερα, για την στήριξη της ελληνικής επιχείρησης και επιχειρηματικότητας, φαίνεται ότι έχουν αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό την καθίζηση της ελληνικής οικονομίας και την εκτόξευση της ανεργίας.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και από πλείστους δείκτες, μεταξύ αυτών και το θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για το μήνα Ιούνιο, αλλά και από το γεγονός ότι η Ελλάδα, το πρώτο τετράμηνο του 2020 σημείωσε το μικρότερο ποσοστό ύφεσης, έναντι όλων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Διαφαίνεται, ότι παρά τον ασύμμετρο κίνδυνο της πανδημίας, η χώρα μας διαχειρίζεται την κατάσταση ικανοποιητικά, λαμβάνοντας στο σωστό χρόνο όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση, όσο το δυνατόν περισσότερων υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείνονται χρονικά και διευρύνονται οι δικαιούχοι  υφιστάμενων μέτρων ενίσχυσης της ελληνικής επιχείρησης, επιβεβαιώνοντας το βασικό σύνθημα της κυβέρνησης ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η ανάσχεση της ύφεσης. Πρόσφατα, μεταξύ της ανακοίνωσης για μείωση της προκαταβολής φόρου και την επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ανακοινώθηκε και η επέκταση του μέτρου της μείωσης ενοικίου για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Το μέτρο ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.

Η εξαίρεση των εμπορικών επιχειρήσεων από την επέκταση μείωσης ενοικίου, παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί πλήγμα λόγω της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη μεγάλη συμμετοχή στα μέτρα οικονομικής στήριξης αλλά και από τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, δυσχεραίνει περαιτέρω τη δυνατότητα τους να είναι βιώσιμες. Η απειλή της βιωσιμότητας καθίσταται εντονότερη, όχι μόνο λόγο της διασύνδεσης τους με τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού, αλλά και υπό την απειλή μιας περαιτέρω γενίκευσης της υγειονομικής κρίσης.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ

 

1.    Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στο μέτρο της επέκτασης ενοικίου όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις, με τρόπο οριζόντιο;

2.    Αν το άνωθεν δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό, προτίθεστε να εξετάστε το ενδεχόμενο αναλογικής μείωσης ενοικίου, με βάση τη μείωση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων κατά το 1ο τετράμηνο του 2020;

                                                                      

Ο ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Μπαρτζώκας

ΠΕ Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος - Φιλόλογος Οι...

Δικογραφία σε βάρος ιερόσυλου που διέρρηξε παγκάρι σε Μοναστήρι της Ημαθίας

Δικογραφία σε βάρος ιερόσυλου που διέρρηξε παγκάρι σε...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε ...

Το κράτος είναι –πρέπει να είναι-  προστάτης του παιδιού και οι γονείς

Το κράτος είναι –πρέπει να είναι- προστάτης του...

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΆνθρωποι χωρίς Θεό και...

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ, ΚΑΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ;
Βεροιώτικα και Λαογραφικά  Σαν σήμερα πριν 55 χρόνια  Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Φεστιβάλ τραγουδιού  Άσπρα Φτερά  Γιώργος Καλογήρου – Μιχάλης Μαρμαράς

Βεροιώτικα και Λαογραφικά Σαν σήμερα πριν 55 χρόνια ...

Του Μάκη ΔημητράκηΦθινόπωρο του 1965. Περίοδος της...

Ημαθία: 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Παρασκευή (18/9)

Ημαθία: 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Παρασκευή (18/9)

Το απόγευμα της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου ο Εθνικός...

Οι υποψήφιοι στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Οι υποψήφιοι στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου...

Ενιαίο ψηφοδέλτιο υπέβαλε αίτηση για τις Εκλογές του...

Απάντηση του Απ. Βεσυρόπουλου στον Π. Σκουρλέτη για τον ΕΝΦΙΑ: Μειώσαμε 22% τον ΕΝΦΙΑ, στόχος η μείωση των φόρων και το κάνουμε πράξη

Απάντηση του Απ. Βεσυρόπουλου στον Π. Σκουρλέτη για τον...

Απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του Μάκη ΔημητράκηΦθινόπωρο του 1965. Περίοδος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/νίκης και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη συμπρωτεύουσα. Η ΔΕΘ αποτελεί ένα οικονομικό-πολιτιστικό γεγονός για όλη την Ελλάδα και πάμπολλες...

Απεβίωσε σε ηλικία 48 ετών ο Διονύσης Σωτ. Βούλγαρης. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 12μ, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Μακροχωρίου. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 11.30πμ.

ουκέτο σε καταστήματα και πρόστιμα επιβλήθηκαν και χθες στο πλαίσιο των ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.@@ads-307@@Ειδικότερα,  πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 40.669 έλεγχοι και...

Μετά από μία πρωτοφανή πανστρατιά, στην οποία συμπαρατάχθηκαν άνθρωποι της βεροιώτικης αγοράς-ελεύθεροι επαγγελματίες, εταιρείες και κοινωνικοί φορείς, επιτεύχθηκε η ανακατασκευή του ανελκυστήρα της...