ΕΛΛΑΔΑ

Ρευματοκλοπές: Μηνύσεις χωρίς στοιχεία, σύρονται στα δικαστήρια πολίτες που αθωώνονται

Ρευματοκλοπές: Μηνύσεις χωρίς στοιχεία, σύρονται στα δικαστήρια πολίτες που αθωώνονται

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Ιδιώτες και επιχειρηματίες βρίσκονται κατηγορούμενοι για ρευματοκλοπή και σύρονται στα δικαστήρια, επειδή υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ ανακαλύπτουν… μεταγενέστερα πως έχουν παραβιαστεί οι μολυβδοσφραγίδες των ρολογιών τους. Αυτό για τους ελεγκτές σημαίνει ότι οι καταναλωτές… κλέβουν ρεύμα και έτσι στέλνουν τις υποθέσεις στα δικαστήρια, που βγάζουν διαρκώς αθωωτικές αποφάσεις σε όλη τη χώρα.



«Βλέπουν ότι υπάρχει αλλαγή στην κατανάλωση, που μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους, και θεωρούν ότι υπάρχει ρευματοκλοπή, αναφέροντας ότι έχουν παραβιαστεί οι σφραγίδες, οι οποίες όμως μπορεί να έχουν σπάσει για διάφορους λόγους». Η Γεωργία Περήφανου είναι δικηγόρος και το τελευταίο διάστημα μετράει αθωωτικές αποφάσεις για πελάτες της, που σύρθηκαν στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για ρευματοκλοπή. Σε μία περίπτωση ένα μικρό ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, ο ιδιοκτήτης του οποίου κατηγορήθηκε ότι έκλεβε ρεύμα ακόμη και την περίοδο που ήταν… κλειστό, ένας συνταξιούχος ανάπηρος στη Θεσσαλονίκη που έμεινε μόνος του και η κατανάλωση μειώθηκε εκ των πραγμάτων και μία βιοτεχνία της οποίας η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε αισθητά, καθώς έγιναν ενεργειακές μετατροπές στο κτίριο, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. «Το εντυπωσιακό είναι πως οι υπάλληλοι έρχονται στο δικαστήριο και υποστηρίζουν ότι η σφραγίδα παραβιάστηκε πριν πέντε χρόνια, ωστόσο εκείνοι δεν το είχαν αναφέρει παρ’ ότι έκαναν μέτρηση τον προηγούμενο μήνα», είπε στην Karfitsa.

Η ιστορία των ρευματοκλοπών έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο και για τα δικαστήρια. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στέλνει δεκάδες υποθέσεις στη δικαιοσύνη. Τι ακριβώς συμβαίνει, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται σε υποθέσεις που έχουν δικαστεί και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν πανηγυρικά: Όταν διαπιστώνεται πως καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ο Διαχειριστής (ΔΕΔΔΗΕ) ξεκινάει έρευνα καθώς το μηχανογραφικό σύστημα υποδεικνύει έλεγχο. Τότε οι υπάλληλοι καταγράφουν ότι η σφραγίδα που κλείνει το ρολόι του ρεύματος έχει παραβιαστεί. Αυτό όμως και λόγω της παλαιότητας συμβαίνει σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ρολογιών του ρεύματος. Στη συνέχεια υπολογίζουν πόση ήταν η μέση κατανάλωση της προηγούμενης περιόδου, θεωρούν ότι η διαφορά που προκύπτει από την πρόσφατη κατανάλωση αποτελεί προϊόν ρευματοκλοπής και υποβάλουν μήνυση στις κατά τόπους Εισαγγελίες. Το μεγάλο έλλειμμα στις δικογραφίες είναι πως οι υπάλληλοι δεν είχαν καταγράψει στην προηγούμενη μέτρησή τους, δηλαδή πριν ένα μήνα ή δίμηνο την παραβίαση των σφραγίδων, παρ’ ότι αναφέρουν ότι έγινε πριν… χρόνια.



Οι περισσότερες υποθέσεις οδηγούνται, λόγω ύψους αξίας του ρεύματος, στα Μονομελή Πλημμελειοδικεία, πολλά από τα οποία καταδικάζουν τους καταναλωτές. Ωστόσο όταν η υπόθεση κρίνεται από τα Τριμελή Εφετεία συνήθως οι κατηγορούμενοι αθωώνονται, καθώς η παραβιασμένη σφραγίδα δεν μπορεί να συνεπάγεται αυτόματα και κλοπή. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτούς που πράγματι κλέβουν ρεύμα. Αλλά θα πρέπει ο ελεγκτής να κάνει σωστή δουλειά και να μην βγάζει από το μυαλό του πράγματα», τόνισε μιλώντας στην Karfitsa ο πραγματογνώμονας Χρήστος Γκλαβόπουλος. Μάλιστα στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει ειδικά για τέτοια ζητήματα revmatoklopes.gr σημειώνει τις… αστοχίες ελεγκτών που έχουν συνέπεια να οδηγούνται καταναλωτές άδικα στη δικαιοσύνη. «Οι σφραγίδες που τίθενται στις χελώνες από τη ΔΕΗ Α.Ε. δεν αποτελούν σφραγίδες αρχής και η παραβίαση τους δεν στοιχειοθετεί το έγκλημα του αρ. 178 περ. β’ ΠΚ (κλοπή) καθώς η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να θεωρηθεί άσκηση κρατικής εξουσίας αφού το πουθενά δεν προκύπτει ότι το κράτος έχει το μονοπώλιο στην παροχή ρεύματος», σημειώνεται.

 

Τραγελαφικές ιστορίες

Χαρακτηριστικές είναι υποθέσεις που έχουν ασχοληθεί πρόσφατα τα ελληνικά δικαστήρια που κατέληξαν σε αθωωτικές αποφάσεις. Η περίπτωση του ξενοδόχου στη Χαλκιδική ήταν χαρακτηριστική. Ο ιδιοκτήτης της μικρής επιχείρησης κατηγορήθηκε ότι σε μία διετία έκλεψε ρεύμα αξίας 7.000 ευρώ. Η διαπίστωση έγινε όταν μειώθηκε η κατανάλωση του ρεύματος και αυτό επειδή μία σημαντική ηλεκτρική συσκευή που χρησιμοποιούνταν παλιότερα είχε απομακρυνθεί από την εγκατάσταση. Στον έλεγχο οι υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ κατέγραψαν ότι η σφραγίδα του ρολογιού καταγραφής κατανάλωσης ρεύματος είχε παραβιαστεί. Και με αυτό το στοιχείο κατέληξαν ότι τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται ρευματοκλοπή. «Αφού κάθε μήνα κάνατε μητρήσεις της κατανάλωσης στο ξενοδοχείο γιατί δεν καταγράψατε την παραβίαση της σφραγίδας», ρώτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου, που αθώωσε τον ξενοδόχο. Άλλωστε η υπόθεση ήταν προφανής. Οι υπάλληλοι του Διαχειριστή ρεύματος υπολόγισαν ως περίοδο κατανάλωσης και τον… χειμώνα, όταν η επιχείρηση ήταν κλειστή.

Κραυγαλέα όμως είναι μία περίπτωση ενός συνταξιούχου που είναι ανάπηρος και σύρθηκε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για ρευματοκλοπή πέντε ετών, ύψους 2.000 ευρώ, στο σπίτι του. Ο άνθρωπος, επειδή έμεινε μόνος του δεν κατανάλωνε τόσο ρεύμα και οι υπεύθυνοι… ανησύχησαν. Βρήκαν ότι η σφραγίδα είχε παραβιαστεί και κατέληξαν ότι γινόταν ρευματοκλοπή. Μόνον που στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αποκαλύφτηκε ότι ο άτυχος ηλικιωμένος ήταν ανήμπορος να προβεί σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση ρευματοκλοπής , αφού δεν μπορούσε να μετακινηθεί μόνος του. Ακόμη καταγράφηκε ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ κανονικά περνούσαν από τον μετρητή και κατέγραφαν την κατανάλωση χωρίς ποτέ μέσα στα πέντε χρόνια να κάνουν αναφορά περί παραβιασμένης μολυβδοσφραγίδας.



Το αποκορύφωμα όμως ήταν σε μία βιοτεχνία στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες της οποίας κατηγορήθηκαν – και αθωώθηκαν στη συνέχεια – για ρευματοκλοπή 12.000 ευρώ. Το σκηνικό ήταν ακριβώς το ίδιο. Μόνον που στην περίπτωση αυτή η κατανάλωση μειώθηκε με την επιδότηση του ίδιου του κράτους. Οι ιδιοκτήτες είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου όπου στεγάζεται, ακριβώς γι’ αυτό. Για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Και οι εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ θεώρησαν ότι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος έγινε λόγω… ρευματοκλοπής.

«Μόνον με μία σπασμένη σφραγίδα θεωρούν ότι υπάρχει ρευματοκλοπή», τόνισε η κυρία Περήφανου.

Αυτό που διαπιστώνεται από δεκάδες υποθέσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια είναι ότι η έρευνα υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ γίνεται στο… πόδι, όπως τουλάχιστον τονίζεται μέσα στα δικαστήρια. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν καλείται ο καταναλωτής να παρίσταται στον έλεγχο των υπαλλήλων, όπως προβλέπεται, ή ακόμη να διορίσει τεχνικό σύμβουλο, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αντικρούσει τα τεχνικά ευρήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η εκτιμώμενη ρευματοκλοπή αιτιολογείται με ισχυρισμούς του τύπου «βρέθηκαν ίχνη μαλακών αντικειμένων στο εσωτερικό του ρολογιού» και στο δικαστήριο εξηγούν ότι φάνηκε πως είχε τοποθετηθεί κάτι για να σταματήσει τη λειτουργία του δίσκου και με τον τρόπο αυτό να μην γίνεται καταγραφή κατανάλωσης ενέργειας. Ωστόσο όταν υποστηρίχθηκε αυτό συνήθως οι υπάλληλοι μάρτυρες στα δικαστήρια μιλούσαν για… εκτίμηση και όχι για συγκεκριμένα στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Στα δικαστήρια φαίνεται πως οι φωτογραφίες των υπαλλήλων που προσκομίζονται είναι κακές και δεν αποδεικνύουν τίποτε, όπως και οι αυτοψίες είναι πρόχειρες. Και αυτό επειδή υπάρχει προφανής δυσκολία να αποδειχτεί αυτό που εκτιμούν, ότι έγινε ρευματοκλοπή, επειδή απλώς μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος. «Δεν μπορεί να χρεώνει ο ΔΕΔΔΗΕ στον καταναλωτή ρευματοκλοπή μεγαλύτερη των δύο μηνών, όταν το στοιχείο υποστηρίζει ότι είναι η παραβίαση των μολυβδοσφραγίδων. Οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα όταν βλέπουν στην καταμέτρηση σπασμένες σφραγίδες», σημείωσε ο κ. Γκλαβόπουλος

Πηγή: karfitsa.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και τα 11.000 το χρόνο - Οι προϋποθέσεις

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και...

Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν...

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...