Ρευματοκλοπές: Μηνύσεις χωρίς στοιχεία, σύρονται στα δικαστήρια πολίτες που αθωώνονται

Ρευματοκλοπές: Μηνύσεις χωρίς στοιχεία, σύρονται στα δικαστήρια πολίτες που αθωώνονται

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Ιδιώτες και επιχειρηματίες βρίσκονται κατηγορούμενοι για ρευματοκλοπή και σύρονται στα δικαστήρια, επειδή υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ ανακαλύπτουν… μεταγενέστερα πως έχουν παραβιαστεί οι μολυβδοσφραγίδες των ρολογιών τους. Αυτό για τους ελεγκτές σημαίνει ότι οι καταναλωτές… κλέβουν ρεύμα και έτσι στέλνουν τις υποθέσεις στα δικαστήρια, που βγάζουν διαρκώς αθωωτικές αποφάσεις σε όλη τη χώρα.«Βλέπουν ότι υπάρχει αλλαγή στην κατανάλωση, που μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους, και θεωρούν ότι υπάρχει ρευματοκλοπή, αναφέροντας ότι έχουν παραβιαστεί οι σφραγίδες, οι οποίες όμως μπορεί να έχουν σπάσει για διάφορους λόγους». Η Γεωργία Περήφανου είναι δικηγόρος και το τελευταίο διάστημα μετράει αθωωτικές αποφάσεις για πελάτες της, που σύρθηκαν στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για ρευματοκλοπή. Σε μία περίπτωση ένα μικρό ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, ο ιδιοκτήτης του οποίου κατηγορήθηκε ότι έκλεβε ρεύμα ακόμη και την περίοδο που ήταν… κλειστό, ένας συνταξιούχος ανάπηρος στη Θεσσαλονίκη που έμεινε μόνος του και η κατανάλωση μειώθηκε εκ των πραγμάτων και μία βιοτεχνία της οποίας η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε αισθητά, καθώς έγιναν ενεργειακές μετατροπές στο κτίριο, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. «Το εντυπωσιακό είναι πως οι υπάλληλοι έρχονται στο δικαστήριο και υποστηρίζουν ότι η σφραγίδα παραβιάστηκε πριν πέντε χρόνια, ωστόσο εκείνοι δεν το είχαν αναφέρει παρ’ ότι έκαναν μέτρηση τον προηγούμενο μήνα», είπε στην Karfitsa.

Η ιστορία των ρευματοκλοπών έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο και για τα δικαστήρια. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στέλνει δεκάδες υποθέσεις στη δικαιοσύνη. Τι ακριβώς συμβαίνει, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται σε υποθέσεις που έχουν δικαστεί και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν πανηγυρικά: Όταν διαπιστώνεται πως καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ο Διαχειριστής (ΔΕΔΔΗΕ) ξεκινάει έρευνα καθώς το μηχανογραφικό σύστημα υποδεικνύει έλεγχο. Τότε οι υπάλληλοι καταγράφουν ότι η σφραγίδα που κλείνει το ρολόι του ρεύματος έχει παραβιαστεί. Αυτό όμως και λόγω της παλαιότητας συμβαίνει σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ρολογιών του ρεύματος. Στη συνέχεια υπολογίζουν πόση ήταν η μέση κατανάλωση της προηγούμενης περιόδου, θεωρούν ότι η διαφορά που προκύπτει από την πρόσφατη κατανάλωση αποτελεί προϊόν ρευματοκλοπής και υποβάλουν μήνυση στις κατά τόπους Εισαγγελίες. Το μεγάλο έλλειμμα στις δικογραφίες είναι πως οι υπάλληλοι δεν είχαν καταγράψει στην προηγούμενη μέτρησή τους, δηλαδή πριν ένα μήνα ή δίμηνο την παραβίαση των σφραγίδων, παρ’ ότι αναφέρουν ότι έγινε πριν… χρόνια.Οι περισσότερες υποθέσεις οδηγούνται, λόγω ύψους αξίας του ρεύματος, στα Μονομελή Πλημμελειοδικεία, πολλά από τα οποία καταδικάζουν τους καταναλωτές. Ωστόσο όταν η υπόθεση κρίνεται από τα Τριμελή Εφετεία συνήθως οι κατηγορούμενοι αθωώνονται, καθώς η παραβιασμένη σφραγίδα δεν μπορεί να συνεπάγεται αυτόματα και κλοπή. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτούς που πράγματι κλέβουν ρεύμα. Αλλά θα πρέπει ο ελεγκτής να κάνει σωστή δουλειά και να μην βγάζει από το μυαλό του πράγματα», τόνισε μιλώντας στην Karfitsa ο πραγματογνώμονας Χρήστος Γκλαβόπουλος. Μάλιστα στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει ειδικά για τέτοια ζητήματα revmatoklopes.gr σημειώνει τις… αστοχίες ελεγκτών που έχουν συνέπεια να οδηγούνται καταναλωτές άδικα στη δικαιοσύνη. «Οι σφραγίδες που τίθενται στις χελώνες από τη ΔΕΗ Α.Ε. δεν αποτελούν σφραγίδες αρχής και η παραβίαση τους δεν στοιχειοθετεί το έγκλημα του αρ. 178 περ. β’ ΠΚ (κλοπή) καθώς η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να θεωρηθεί άσκηση κρατικής εξουσίας αφού το πουθενά δεν προκύπτει ότι το κράτος έχει το μονοπώλιο στην παροχή ρεύματος», σημειώνεται.

 

Τραγελαφικές ιστορίες

Χαρακτηριστικές είναι υποθέσεις που έχουν ασχοληθεί πρόσφατα τα ελληνικά δικαστήρια που κατέληξαν σε αθωωτικές αποφάσεις. Η περίπτωση του ξενοδόχου στη Χαλκιδική ήταν χαρακτηριστική. Ο ιδιοκτήτης της μικρής επιχείρησης κατηγορήθηκε ότι σε μία διετία έκλεψε ρεύμα αξίας 7.000 ευρώ. Η διαπίστωση έγινε όταν μειώθηκε η κατανάλωση του ρεύματος και αυτό επειδή μία σημαντική ηλεκτρική συσκευή που χρησιμοποιούνταν παλιότερα είχε απομακρυνθεί από την εγκατάσταση. Στον έλεγχο οι υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ κατέγραψαν ότι η σφραγίδα του ρολογιού καταγραφής κατανάλωσης ρεύματος είχε παραβιαστεί. Και με αυτό το στοιχείο κατέληξαν ότι τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται ρευματοκλοπή. «Αφού κάθε μήνα κάνατε μητρήσεις της κατανάλωσης στο ξενοδοχείο γιατί δεν καταγράψατε την παραβίαση της σφραγίδας», ρώτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου, που αθώωσε τον ξενοδόχο. Άλλωστε η υπόθεση ήταν προφανής. Οι υπάλληλοι του Διαχειριστή ρεύματος υπολόγισαν ως περίοδο κατανάλωσης και τον… χειμώνα, όταν η επιχείρηση ήταν κλειστή.

Κραυγαλέα όμως είναι μία περίπτωση ενός συνταξιούχου που είναι ανάπηρος και σύρθηκε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για ρευματοκλοπή πέντε ετών, ύψους 2.000 ευρώ, στο σπίτι του. Ο άνθρωπος, επειδή έμεινε μόνος του δεν κατανάλωνε τόσο ρεύμα και οι υπεύθυνοι… ανησύχησαν. Βρήκαν ότι η σφραγίδα είχε παραβιαστεί και κατέληξαν ότι γινόταν ρευματοκλοπή. Μόνον που στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αποκαλύφτηκε ότι ο άτυχος ηλικιωμένος ήταν ανήμπορος να προβεί σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση ρευματοκλοπής , αφού δεν μπορούσε να μετακινηθεί μόνος του. Ακόμη καταγράφηκε ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ κανονικά περνούσαν από τον μετρητή και κατέγραφαν την κατανάλωση χωρίς ποτέ μέσα στα πέντε χρόνια να κάνουν αναφορά περί παραβιασμένης μολυβδοσφραγίδας.Το αποκορύφωμα όμως ήταν σε μία βιοτεχνία στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες της οποίας κατηγορήθηκαν – και αθωώθηκαν στη συνέχεια – για ρευματοκλοπή 12.000 ευρώ. Το σκηνικό ήταν ακριβώς το ίδιο. Μόνον που στην περίπτωση αυτή η κατανάλωση μειώθηκε με την επιδότηση του ίδιου του κράτους. Οι ιδιοκτήτες είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου όπου στεγάζεται, ακριβώς γι’ αυτό. Για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Και οι εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ θεώρησαν ότι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος έγινε λόγω… ρευματοκλοπής.

«Μόνον με μία σπασμένη σφραγίδα θεωρούν ότι υπάρχει ρευματοκλοπή», τόνισε η κυρία Περήφανου.

Αυτό που διαπιστώνεται από δεκάδες υποθέσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια είναι ότι η έρευνα υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ γίνεται στο… πόδι, όπως τουλάχιστον τονίζεται μέσα στα δικαστήρια. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν καλείται ο καταναλωτής να παρίσταται στον έλεγχο των υπαλλήλων, όπως προβλέπεται, ή ακόμη να διορίσει τεχνικό σύμβουλο, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αντικρούσει τα τεχνικά ευρήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η εκτιμώμενη ρευματοκλοπή αιτιολογείται με ισχυρισμούς του τύπου «βρέθηκαν ίχνη μαλακών αντικειμένων στο εσωτερικό του ρολογιού» και στο δικαστήριο εξηγούν ότι φάνηκε πως είχε τοποθετηθεί κάτι για να σταματήσει τη λειτουργία του δίσκου και με τον τρόπο αυτό να μην γίνεται καταγραφή κατανάλωσης ενέργειας. Ωστόσο όταν υποστηρίχθηκε αυτό συνήθως οι υπάλληλοι μάρτυρες στα δικαστήρια μιλούσαν για… εκτίμηση και όχι για συγκεκριμένα στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Στα δικαστήρια φαίνεται πως οι φωτογραφίες των υπαλλήλων που προσκομίζονται είναι κακές και δεν αποδεικνύουν τίποτε, όπως και οι αυτοψίες είναι πρόχειρες. Και αυτό επειδή υπάρχει προφανής δυσκολία να αποδειχτεί αυτό που εκτιμούν, ότι έγινε ρευματοκλοπή, επειδή απλώς μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος. «Δεν μπορεί να χρεώνει ο ΔΕΔΔΗΕ στον καταναλωτή ρευματοκλοπή μεγαλύτερη των δύο μηνών, όταν το στοιχείο υποστηρίζει ότι είναι η παραβίαση των μολυβδοσφραγίδων. Οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα όταν βλέπουν στην καταμέτρηση σπασμένες σφραγίδες», σημείωσε ο κ. Γκλαβόπουλος

Πηγή: karfitsa.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακυρώνεται η φετινή ΔΕΘ! Όλα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό

Ακυρώνεται η φετινή ΔΕΘ! Όλα τα νέα μέτρα της...

Η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έφερε νέα σειρά...

Ο κασκαντέρ των ταινιών της δεκαετία του ’80

Ο κασκαντέρ των ταινιών της δεκαετία του ’80

Ο μηχανόβιος Σταύρος Καλιακούδας μιλά...

Ανάκληση αδειών στον Ελληνικό Στρατό - Σε άμεση επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ανάκληση αδειών στον Ελληνικό Στρατό - Σε άμεση...

Σε συναγερμό βρίσκονται το τελευταίο δίωρο οι...

Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις – Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ

Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα και καλεί την Τουρκία να...

Με αντι-Navtex απαντάει η Αθήνα, στην προκλητική...

Έκκληση της Ομοσπονδίας Τρίτεκνων Ελλάδος για την μοριοδότηση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών

Έκκληση της Ομοσπονδίας Τρίτεκνων Ελλάδος για την...

Δραματική έκκληση κάνει με επιστολή της,...

Συγκαλείται το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων μετά την νέα NAVTEX της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο

Συγκαλείται το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συνεδριάζει εκτάκτως...

Ν. Χαρδαλιάς: Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε - Με το «112» θα είχαμε εκατόμβη νεκρών

Ν. Χαρδαλιάς: Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε - Με το...

Στην κριτική για το γεγονός ότι δεν λειτούργησε το «112»...

ΕΝΦΙΑ: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι ειδοποιήσεις... στις 30 Σεπτεμβρίου η εξόφληση

ΕΝΦΙΑ: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι ειδοποιήσεις... στις 30...

Πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τους όρους λειτουργίας των εκκλησιών τις μέρες του Πάσχα περιγράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως έγραψε το Newsit.gr οι...

Οι ημέρες της άδειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 για τον πατέρα και σε 15 για τη μητέρα και μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτάΣε κεντρικό θέμα αναδεικνύεται η διευκόλυνση των...

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Ιανουαρίου 1996, όταν ο χρόνος σταμάτησε καθώς ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με τρία μέλη πληρώματος κατέπεσε κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων.Τα μεσάνυχτα συγκαλείται σύσκεψη...

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης.Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών. Η είδηση προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.Ο Γιώργος Κοτανίδης...