Έντονη ανησυχία των ειδικών  από τον νέο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων,  δύο εκ των οποίων και στην Ημαθία -Πως θα γιορτασθεί φέτος ο 15Αύγουστος στην Παναγία Σουμελά

Έντονη ανησυχία των ειδικών από τον νέο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, δύο εκ των οποίων και στην Ημαθία -Πως θα γιορτασθεί φέτος ο 15Αύγουστος στην Παναγία Σουμελά

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδιαλιά, σημειώνοντας πως τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120 και τόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας. Επιπλέον τόνισε ότι οι ασπίδες υπολείπεται σε προφύλαξη της μάσκας.Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, αλλά επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.


Επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους

  «Είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα», τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε τις νέες αποφάσεις-μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

Ειδικότερα, απαγορεύεται από σήμερα, στις 7 το πρωί, η διέλευση από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.

Επίσης, από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση, η οποία και θα ελέγχεται.Περαιτέρω αποφασίστηκε ότι παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τέλος Αυγούστου.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων.

Ενημέρωσε ακόμα ότι αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, με απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ενόψει Δεκαπενταύγουστου έκρουσε τον κώδωνα, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής όλων των κανόνων υγιεινής.


2+1 τα κρούσματα στην Ημαθία! - Σήμερα στην Αθήνα  ο Διοικητής του Νοσοκομείου σε έκτακτη σύσκεψηΣύμφωνα με διευκρινήσεις που μας έδωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας Ηλίας Πλιόγκας, τα 2 θετικά κρούσματα από την Ημαθία, που αναφέρονται στην χθεσινή ανακοίνωση του συνόλου των 121 κρουσμάτων, δεν εξετάστηκαν στις μονάδες Υγείας Βέροιας Νάουσας και δεν είναι κάτοικοι Ημαθίας. Ωστόσο, χθες καταγράφηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο νέο θετικό κρούσμα που αφορά σε κάτοικο Ημαθίας και θα προσμετρηθεί  στις σημερινές ανακοινώσεις, ενώ είναι σε  εξέλιξη ιχνηλάτηση των επαφών από τον ΕΟΟΔΥ. 

Ο κ. Πλιόγκας μας πληροφόρησε ότι σήμερα εκτάκτως θα κατέβουν όλοι οι διοικητές νοσοκομείων της χώρας στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων(Πολιτική ηγεσία, Γενικοί Γραμματείς, ΕΚΑΒ, Πολιτική Προστασία κ.λ.π.) για να υπάρξει ενημέρωση  και συντονισμός σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού. 


Τα μέτρα εορτασμού του 15Αύγουστου στην Παναγία Σουμελά του ΒερμίουMε δεδομένη την έντονη ανησυχία από την έξαρση των κρουσμάτων πανελλαδικά και από τα θετικά περιστατικά (άνω των 20) που καταγράφηκαν αυτές τις ημέρες στην Ημαθία, εύλογα προκύπτει το ερώτημα για τους χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που καταφθάνουν κάθε χρόνο τον 15Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, στην Καστανιά Δήμου Βέροιας για να τιμήσουν την Μάνα των Ποντίων.

Η φετινή πανήγυρις ωστόσο, για πρώτη ίσως φορά, δεν θα είναι ίδια με καμία άλλη χρονιά, αφού η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει πρωτοφανείς αλλαγές σε εκδηλώσεις, ήθη και έθιμα.

Έτσι, με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, θα εορταστεί ο 15Αύγουστος στην Παναγία Σουμελά, με όριο εισόδου 100 ατόμων στην Ι. Μονή, με ειδική σήμανση των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται, η οποία ήδη ισχύει από τον περασμένο μήνα, με αφορμή και το συναπάντημα της ποντιακής νεολαίας και με πολύ περισσότερους εθελοντές για την τήρηση των μέτρων και της τάξης, εντός και εκτός της Μονής, ενώ δεν θα γίνει φέτος, λόγω κορονοϊού, η καθιερωμένη  λιτανεία.

Για τα νέα δεδομένα μίλησε στο «ΛΑΟ» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά κ. Γιώργος Τανιμανίδης, τονίζοντας τα εξής:

 «Εμείς εντός του ναού, τον 15Αύγουστο, θα έχουμε 100 ανθρώπους μαζί με τους επίσημους καλεσμένους και το εννοώ... Θα υπάρχει χώρος (διάδρομος) για όσους θα περνούν να προσκηνύσουν και να φύγουν, όμως κι εκεί θα έχουμε ειδική σηματοδότηση για το που θα στέκεται και θα περνάει ο καθένας. Θα υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια με έξτρα δαπάνη και πάνω από 70 εθελοντές που θα συμπαρίστανται σ’ αυτή την προσπάθεια.

Φέτος η λιτανεία δεν θα γίνει, διότι είναι δύσκολο να πειθαρχήσει τόσος κόσμος, θα γίνει κανονικά η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Υψηλάντη, όπου θα παρίστανται μόνο οι αρχιερείς και μικρή μερίδα καλεσμένων, ενώ ο κόσμος θα παραταχθεί ένθεν και ένθεν, πίσω από σχοινιά που θα τοποθετηθούν για την ασφαλή  διεξαγωγή της εκδήλωσης, ενώ θα υπάρχουν αυστηρές συστάσεις για μάσκες. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος όχι για να γίνει η πανήγυρις - που πρέπει να γίνει - όσο για να απαντήσουμε, ότι ως «Παναγία Σουμελά» και ως άνθρωποι που δώσαμε τα δείγματά μας, εδώ και 70 χρόνια, στα υψώματα του Βερμίου, είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην καθημερινότητα, αλλά και στις ανάγκες της ελληνικής πολιτείας» είπε ο κ. Τανιμανίδης, βάζοντας και το ενδεχόμενο περαιτέρω πειθαρχίας και εφαρμογής, πιθανόν, νέων οδηγιών της πολιτείας και των ειδικών. Παράλληλα έχουν ληφθεί μέτρα για παρουσία μονάδας ιατρών και νοσηλευτών στην Μονή της Π. Σουμελά στο πλαίσιο του καλύτερου δυνατού προγραμματισμού ώστε να γιορτασθεί ο 15Αύγουστος, με ότι απαιτεί η προστασία της υγείας όλων. 

Στο πλαίσιο αυτό ακυρώθηκε και μια συναυλία που είχε προγραμματισθεί, «ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός ψόγος στην προσπάθειά μας και να είμαστε συνεπείς απέναντι σε τόσο κόσμο που κάθε χρόνο τιμάει την Παναγία μας» πρόσθεσε ο κ. Τανιμανίδης.

Κανονικά θα γίνει και το κτητορικό μνημόσυνο, την πρώτη Κυριακή, μετά τον 15Αύγουστο.

laosnews.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι επτά προθεσμίες που «τρέχουν»

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι επτά προθεσμίες που «τρέχουν»

Επτά διαφορετικές υποχρεώσεις έχουν μπροστά τους...

Επίδομα Παιδιού Α21: Υποχρέωση καταχώρησης μητρώου μαθητή & σχολείου - Η ημερομηνία πληρωμής

Επίδομα Παιδιού Α21: Υποχρέωση καταχώρησης μητρώου...

Η 4η διμηνιαία δόση του Επιδόματος Παιδιού 2020 –Α21 θα...

Εκλογή νεόυ Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου

Εκλογή νεόυ Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό...

Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την εκλογή νέου...

Με την βοήθεια του

Με την βοήθεια του "Vector" συνελήφθησαν από...

Συνελήφθησαν χθες (25 Σεπτεμβρίου 2020) το μεσημέρι, σε...

Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές σε ηλικιωμένες γυναίκες που έγιναν σε Ημαθία και Πιερία - Σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες σε βάρος 2 ημεδαπών γυναικών

Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές σε ηλικιωμένες γυναίκες που...

 Προσποιούνταν ότι είναι γνωστές τους, τις αγκάλιασαν...

Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ 2020 - Πως θα τα εκτυπώσετε

Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ 2020...

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2020 στο Taxisnet...

Ευχαριστήριο του Ειδικού Νηπιαγωγείου Βέροιας

Ευχαριστήριο του Ειδικού Νηπιαγωγείου Βέροιας

Η Προϊσταμένη του 2/Θέσιου Ειδικού Νηπιαγωγείου...

Δημοτική Παράταξη ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ: Προοικονομεί ο κ. Καρανικόλας το κλείσιμο των 3-5 Πηγαδιών;

Δημοτική Παράταξη ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ: Προοικονομεί ο κ....

Στον Κοινό Τόπο είμαστε υπέρ της μακροχρόνιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η 4η διμηνιαία δόση του Επιδόματος Παιδιού 2020 –Α21 θα καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί για το σύνολο των επιδομάτων).Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον υπάρχει...

Ο Διοικητής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας, εκφράζουν δημόσια τις θερμές τους ευχαριστίες στην οικογένεια Ευάγγελου Κρουστάλλη και την εταιρία Ε.ΚΡ.Ο.ΕΛ. Α.Ε...

Προκειμένου να γραφτούν συγκεντρωμένα εδώ και να καταδειχθεί η προσωπικότητα, το έργο και η τεράστια προσφορά του Μιχάλη Μουρατίδη, σκόπιμα στην παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος παρέλειψα τα όσα...

Ημέρα οδύνης και ανείπωτης θλίψης για τους Αετούς Βέροιας, που έχασαν έναν ΑΝΘΡΩΠΟ με ήθος και αξίες.Ο Χαράλαμπος Φωτιάδης, ο Μπάμπης όπως τον γνωρίζαμε όλοι, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας…Ένας από τους...