Ολλανδία: Γεγονός η πρώτη κηδεία με «ζωντανό φέρετρο»

Ολλανδία: Γεγονός η πρώτη κηδεία με «ζωντανό φέρετρο»

Μετά από μήνες δοκιμών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κηδεία στην Ολλανδία χρησιμοποιώντας ένα «ζωντανό φέρετρο» λιπασματοποίησης, φτιαγμένο από μυκήλιο, την επιφάνεια δηλαδή, των ινών που αποτελεί το υπόγειο τμήμα των μυκήτων.

 


«Δεν παραβρέθηκα στην κηδεία αλλά μίλησα με συγγενή. Ήταν μια συγκινητική στιγμή, συζητήσαμε τον κύκλο της ζωής», δήλωσε ο Bob Hendrikx, ο ιδρυτής του Loop, της νεοσύστατης εταιρείας που κατασκευάζει το Living Cocoon (ζωντανό κουκούλι επί της ουσίας), στην εφημερίδα Metro.

 

«Είχε χάσει τη μητέρα του, αλλά ήταν χαρούμενος γιατί χάρη σε αυτό το «κουτί», θα επιστρέψει στη φύση και σύντομα θα ζει σαν δέντρο. Ήταν μια συζήτηση γεμάτη ελπίδα» είπε.


 

Ο Hendrikx, ένας 26χρονος βιολογικός και σχεδιαστής που σπούδασε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι το Living Cocoon επιτρέπει στους ανθρώπους να γίνουν ένα με τη φύση ξανά. «Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το έδαφος αντί να το μολύνουμε» λέει ο ίδιος.

 

Το μυκήλιο είναι «ανακυκλωτής της φύσης», είπε ο Hendrikx. Όχι μόνο εξουδετερώνει τις τοξίνες και παρέχει φρέσκια τροφή σε όλα όσα αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος, αλλά ακόμα και οι ίνες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή οτιδήποτε, από τρόφιμα έως ρούχα και συσκευασίες, συμπεριλαμβανομένων των φέρετρων.

 

«Το μυκήλιο αναζητά διαρκώς απόβλητα, όπως λάδι, πλαστικό, μέταλλα, άλλους ρύπους, και τα μετατρέπει σε θρεπτικά συστατικά για το περιβάλλον. Αυτό το φέρετρο σημαίνει ότι τροφοδοτούμε πραγματικά τη γη με τα σώματά μας. Είμαστε θρεπτικά συστατικά, όχι απόβλητα».

 

Σημείωσε δε πως η διαδικασία με την οποία ένα ανθρώπινο σώμα σε ένα παραδοσιακό φέρετρο αποσυντίθεται μπορεί συχνά να διαρκέσει μια δεκαετία ή περισσότερο, καθώς επιβραδύνεται από το βερνικωμένο ξύλο, τα μέταλλα του φέρετρου και τα συνθετικά ρούχα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν ακόμη περισσότερο χρόνο.

Ένα φέρετρο μυκηλίου θα απορροφηθεί ξανά στο έδαφος μέσα σε ένα μήνα ή έξι εβδομάδες, είπε, συμβάλλοντας ενεργά στην πλήρη αποσύνθεση του σώματος, που περιέχει, και στον εμπλουτισμό της ποιότητας του εδάφους. Όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο δύο έως τριών ετών.

 Η εταιρεία Loop συνεργάζεται με επιστήμονες, οι οποίοι μετρούν τις επιπτώσεις των ανθρώπινων σωμάτων στην ποιότητα του εδάφους, με σκοπό, όπως λέει ο Hendrikx, «να πείσει τους υπεύθυνους να μετατρέψουν τις μολυσμένες περιοχές σε υγιή δάση. Με το σώμα μας ως θρεπτικά συστατικά».

 

Σε συνεργασία με δύο γραφεία κηδειών στη Χάγη, η νεοσύστατη εταιρεία έχει φτιάξει έως τώρα 10 φέρετρα με κόστος περίπου 1.250 ευρώ το καθένα. Αναμένει δε, ότι η τιμή θα μειωθεί σημαντικά καθώς η παραγωγή εντείνεται και ελπίζει, πως τα φέρετρα του μυκηλίου θα αποτελούν όλο και πιο φυσιολογική επιλογή στο μέλλον.

 

Κάθε ζωντανό φέρετρο- κουκούλι διαρκεί αρκετές εβδομάδες για να σχηματιστεί καθώς το στρώμα μυκηλίου μεγαλώνει σε σχήμα φέρετρου και στη συνέχεια αφήνεται να στεγνώσει φυσικά. Μόλις εκτεθεί ξανά σε υγρό έδαφος, «ζωντανεύει» και ξεκινά τη διαδικασία της αποσύνθεσης.

 

Με πληροφορίες του Guardian

Πηγή: m.lifo.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφτασε στη χώρα μας το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα - Δείτε τα βίντεο

Έφτασε στη χώρα μας το κρουστικό κύμα από την έκρηξη...

Συγκεκριμένα, πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του...

Η ακρίβεια «μαστίζει» την Ευρωζώνη – Στο 5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Στο 4,4% στην Ελλάδα

Η ακρίβεια «μαστίζει» την Ευρωζώνη – Στο 5% ο...

Ρεκόρ 25 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον...

Απολίθωμα «σαρανταποδαρούσας» μεγέθους... αυτοκινήτου!

Απολίθωμα «σαρανταποδαρούσας» μεγέθους......

Σε ακτή της βόρειας Αγγλίας ανακαλύφθηκε το...

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου:  Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, για την καταστροφή και την καταπάτηση  εκκλησιαστικών περιουσιών της Τενέδου από το τουρκικό κράτος

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή ...

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η...

Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από πρωθυπουργός της Βόρειας...

Ο Ζάεφ γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την...

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα τις παγκόσμιες αυξήσεις τιμών και την έλλειψη εφοδιασμού μαγνησίου

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή...

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν 25...

Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η καλύτερη απάντηση στην πρόκληση των τιμών, είναι να προχωρήσουμε ταχύτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής...

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μιλώντας την...

Εμπρηστική επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά του Αιγαίου

Εμπρηστική επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν...

Σε νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Άγκυρας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συγκεκριμένα, πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai...

Ρεκόρ 25 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στο 5%, την ώρα που στην Ελλάδα άγγιξε το 4,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.Ως φαίνεται το κύμα ανατιμήσεων σφυροκοπά τόσο την ευρωζώνη...

Σε ακτή της βόρειας Αγγλίας ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο και μεγαλύτερο απολίθωμα γιγάντιου μυριάποδου (αρθρόποδου συγγενικού της σαρανταποδαρούσας), που έχει ποτέ βρεθεί στη Γη και το οποίο ήταν μεγάλο σαν...

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα...