ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ 1939-2020 Αποχαιρετώντας έναν εργάτη του πολιτισμού και της παράδοσης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ 1939-2020 Αποχαιρετώντας έναν εργάτη του πολιτισμού και της παράδοσης

Γράφει ο 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ 

 

Με ιδιαίτερη θλίψη έγινε δεκτή η είδηση της απώλειας του παλιού γυμνασιάρχη Μιχάλη Ακριβόπουλου, ενός ξεχωριστού συμπολίτη, εκπαιδευτικού, εργάτη του πολιτισμού και της παράδοσης και αλησμόνητου φίλου.

 Ο Μιχάλης Ακριβόπουλος πέραν της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας και της ευρύτερης κοινωνικής του συμμετοχής, παραμένει στην μνήμη για την συνεισφορά του στον Πολιτισμό και την Παράδοση, που ξεκίνησε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού του τα Παλατίτσια και γενικεύτηκε με την δημιουργία και το έργο της  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ημαθίας.   

Στην πρώτη διοίκηση της Ομοσπονδίας ο Μιχάλης Ακριβόπουλος είχε εκλεγεί Γενικός Γραμματέας, με Πρόεδρο τον επίσης αείμνηστο κορυφαίο πολιτιστικό  παράγοντα Πρόδρομο Τσαμπουλατίδη.

 Πέραν των πολλαπλών δραστηριοτήτων που ανέπτυξε η Ομοσπονδία, ιδιαίτερη ιστορική αξία είχαν τα Πολιτιστικά Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Βέροια και διαμόρφωσαν την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, με την συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των Πολιτιστικών Φορέων της Ημαθίας και την άοκνη προσπάθεια που κατέβαλε και ο Μιχάλης Ακριβόπουλος ως Γραμματέας.

 Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή του στην γενικότερη διεκδικητική κίνηση για την δημιουργία μουσείου στη Βεργίνα’

 Μετά την πραγματοποίηση των δύο πρώτων Πολιτιστικών Συνεδρίων στην Βέροια οι Μιχάλης Ακριβόπουλος και Πρόδρομος Τσαμπουλατίδης φιλοξενήθηκαν στο στούντιο του Ράδιο ΤΥΠΟΣ FM, συμμετέχοντας στην εκπομπή «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ». 

Σε εκείνη την εκπομπή παρουσιάστηκε η Ομοσπονδία, το ιστορικό δημιουργίας της και ο απολογισμός των μέχρι τότε δραστηριοτήτων της.

 Ως αποχαιρετισμός προς τον Μιχάλη Ακριβόπουλο, που τώρα αναπαύεται στο αγαπημένο του χωριό τα Παλατίτσια, ανασύρεται από το βιβλίο «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ FM», η απομαγνητοφωνημένη παρουσίαση του, σε εκείνη την εκπομπή. 

  

ΘΕΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

                                              

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 

ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Παρουσίαση: ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ

 

«Τα δύο Συνέδρια που έχουν γίνει ήταν διήμερα, ήταν μαζικά και την πρώτη μέρα και των δύο Συνεδρίων είχαμε θαυμάσιες εισηγήσεις από τον Μιχάλη Δωρή, τον αρχιτέκτονα από Αθήνα και από τον Θόδωρο Χαλάτση για τα μέσα επικοινωνίας. 

 Η ανάγκη ίδρυσης της Ομοσπονδίας αυτήν την εποχή ήταν απαραίτητη γιατί το πολιτιστικό επίπεδο του Νομού ανέβαινε πάρα πολύ, καθώς δημιουργούνταν πολιτιστικοί Σύλλογοι σε κάθε χωριό και σε κάθε συνοικία και της Βέροιας και της Νάουσας και έπρεπε αυτοί όλοι να συντονιστούν. 

 Εμείς αποκεντρώσαμε τον θεσμό της λειτουργίας των Πολιτιστικών Συλόγων, καταγράψαμε όλες τις πολιτιστικές υπηρεσίες που είχε να προσφέρει ο κάθε Σύλλογος και αυτά τα δώσαμε στους ίδιους τους Συλλόγους να κάνουν τις επικοινωνίες. 

 Επιπλέον παίρναμε τα προγράμματά τους για κάποιες κορυφαίες εκδηλώσεις όπως ήταν τα “Ημαθιώτικα” και βοηθούσαμε όπου μπορούσαμε, εισηγούμασταν κάποια ποσά που κατά την Ομοσπονδία έπρεπε να πάρουν οι Σύλλογοι και εγκρινόταν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. 

 Στο ενεργητικό μας είχαμε δύο κορυφαίες εκδηλώσεις. 

 Μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις πλαγιές της Βεργίνας με την Δόμνα Σαμίου, τον Χρόνη Αηδονίδη και τον Στάθη Ευσταθιάδη. 

Και μετά από δύο χρόνια φέραμε το συγκρότημα του Χρήστου Λεοντή.

 Χρηματοδοτήσαμε και κάποιες υπηρεσίες του ΔΗΠΕΘΕ θεατρικές και τις στείλαμε στα χωριά. 

 Το κύριο στοιχείο που στηρίζει την πολιτιστική εξέλιξη ενός λαού, είναι η παράδοση. 

 Το όποιο θετικό στοιχείο της παράδοσης το κρατούμε και το προωθούμε. 

 Το όποιο αρνητικό, οπωσδήποτε πάει στην πάντα. 

 Αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολιτιστικό κίνημα αν προηγούμενα δεν στηριχθείς επάνω σε ορισμένα καταξιωμένα στοιχεία που αφήνει η παράδοση. 

 Και έπειτα πολιτισμός δεν είναι μόνο το τραγούδι, ο χορός. 

 Είναι η αρχιτεκτονική, η προστασία του περιβάλλοντος, είναι ό,τι έχει σχέση με την ζωή μας. 

 Πιστεύω ότι τα μηνύματα τα πολιτιστικά θα έπρεπε να αρχίσουν από το Δημοτικό Σχολείο και το βιώνω αυτό με την εξέλιξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλατιτσίων.  

Το πολιτιστικό δυναμικό είναι πολύ μεγάλο στο Νομό Ημαθίας. 

 Από τα πρώτα Συνέδρια ήδη καταφάνηκε αυτό. 

 Εγώ υπολογίζω γύρω στους 86 ενεργοποιημένους Συλλόγους. 

 Προσπαθήσαμε να ιδρύσουμε ένα συγκρότημα λαϊκών μουσικών και οργανοπαικτών. 

Καταγράψαμε όλους τους οργανοπαίκτες, όλους τους Συλλόγους.  

Βοηθήσαμε την έκδοση ορισμένων βιβλίων που βγήκαν από Συλλόγους, τα χρηματοδοτήσαμε και τα προωθήσαμε την κυκλοφορία,  

Ηδη προγραμματίζουμε τις επόμενες κινήσεις μας και θεωρώ ότι με την βοήθεια όλων η Ομοσπονδία θα φανεί αντάξια της αποστολής της.»


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινητοποιήσεις των κατοίκων των Ριζωμάτων για το θέμα με την αξίωση του 24% από το κράτος

Κινητοποιήσεις των κατοίκων των Ριζωμάτων για το θέμα...

Τελικά δεν ήταν τόσο απλό να λυθεί το θέμα με την...

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ»

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ»

Γράφει η Σοφία Πιστοφίδου-ΤσόγκαΚαθηγήτρια...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 26-10-2020 με 2 θέματα το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 26-10-2020 με 2 θέματα το Δημοτικό...

Με 2 θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας...

Στηρίζω τον τοπικό Τύπο, στηρίζω την ελληνική περιφέρεια

Στηρίζω τον τοπικό Τύπο, στηρίζω την ελληνική ...

Η υποστήριξη του περιφερειακού Τύπου συνιστά μέτρο...

Η μονοκατοικία - *Tης Όλγας Κουτμηρίδου-Μεταξά

Η μονοκατοικία - *Tης Όλγας Κουτμηρίδου-Μεταξά

Ήταν Ιούνιος του 2009.Αρχές του μήνα μέσα του Ιούνη δεν...

Με την άκανθο του ήλιου…

Με την άκανθο του ήλιου…

Έψαχνα Πόλεις περισσοτέρων αισθημάτων,όταν στην...

Ασυνεννοησία πλήρης!

Ασυνεννοησία πλήρης!

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΝα το χαρακτηριστικό...

Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Δήμου Βέροιας και εργολάβου Διαμόρφωση και δημιουργία  γηπέδων, στο 1ο Λύκειο  και στο 9ο Δημοτικό σχολείο

Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Δήμου Βέροιας και...

Στο γραφείο του Δημάρχου Βέροιας κ. Κωνσταντίνου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με μια συνέντευξη που δόθηκε συμβολικά μέσα στην Αγορά, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας  Θεόφιλος Κορωνάς και η υπεύθυνη προγραμματισμού Νανά Καραγιαννίδου, έκαναν τον απολογισμό των καλοκαιρινών...

Με μια ακατανόητη απόφαση, η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου μας, προχώρησε στην προβολή ταινιών με εισιτήριο (!), σε υπαίθριο χώρο. Αποδείχθηκε -για ακόμη μια φορά- ότι...

Φωτό: Ανατολική άποψη του (κατεδαφισμένου πλέον) Ι. Ναού Παναγιάς Κυριώτισσας, στα 1960, στην αυλή του οποίου γινόταν  η συγκέντρωση-έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βέροιας.Δεξιά, σε πρώτο πλάνο το...

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού δεν εμπόδισαν ένα πολύ λαμπερό ζευγάρι να ενώσει τις ζωές του στον γάμο τους που έγινε το προηγούμενο Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στον Ι.Ν. Αγ....