TΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - «Ο Άρχων πρέπει να μη σκέπτεται  ως θνητός αλλά ως αθάνατος» Χίλων

TΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - «Ο Άρχων πρέπει να μη σκέπτεται ως θνητός αλλά ως αθάνατος» Χίλων

Γράφει ο 

Παναγιώτης 

Παπαδόπουλος

Φιλόλογος


    Η λύση του Κυπριακού προβλήματος πέρασε από πολλές και δυσάρεστες  καταστάσεις που τραυμάτισαν τον πατριωτισμό και την υπερηφάνεια του Κυπριακού λαού ο οποίος περιμένει τη λύτρωσή του. 

Τα έτη του  1964 και 1965 συνέβησαν γεγονότα  που επηρέασαν την εξέλιξη της προσπάθειας για την Ένωση.  Το 1964 αποσοβήθηκε βέβαια  η απειλή του πολέμου με την Τουρκία εξ αιτίας των Τσεχοσλοβακικών όπλων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, ωστόσο το πρόβλημα της Ένωσης διαγραφόταν αβέβαιο.

 Ο κίνδυνος, ‘όμως, για δυσάρεστες εξελίξεις παρέμενε μεγάλος και απρόβλεπτος, διότι οι ηγέτες της Κύπρου  και οι απαιτήσεις της Κυβέρνησης της Αθήνας δεν δείχνουν να έχουν διδαχτεί. Η επιμονή του Προέδρου Μακαρίου να οδηγήσει την Κύπρο στο σχηματισμό των Αδεσμεύτων χωρών, υπήρξε ένας επικίνδυνος πολιτικός ελιγμός,

 Ύστερα μάλιστα και από την απόρριψη από τον Μακάριο  του Σχεδίου Άτσεσον υπήρχε  ο κίνδυνος να δυσαρεστήσει όχι μόνο την Ελλάδα που ανήκε στους δημοκρατικούς δεσμούς με την Δύση αλλά και τις ΗΠΑ. Οι μόνοι που ένιωθαν ικανοποιημένοι ήταν οι Σοβιετικοί.                                                                                                     Οι Ελληνοκύπριοι αντιμετώπισαν θετικά, στην αρχή, τη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην περίοδο της Αγγλικής Κατοχής . 

Πίστευαν πως η Αγγλία  θα οδηγούσε στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η «Ένωση» ήταν ενταγμένη στη Μεγάλη Ιδέα μια ευρύτερη φιλοδοξία των Ελλήνων, με την οποία γαλουχήθηκαν πολλές γενιές στο παρελθόν. Είχε ως σκοπό το Ελληνικό κράτος να προσαρτήσει και άλλες υπόδουλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου κατοικούσαν, στην πλειοψηφία τους, Έλληνες της Διασποράς. Ήλπιζαν ότι μετά την Κύπρο, θα ακολουθούσαν τα παράλια της Μ. Ασίας η Β. Ήπειρος και η πόλη των θρύλων του Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη. 

Την  Μ. Ιδέα αυτή προωθούσε η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είχε πολλά μέλη της εκπαιδευμένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι Ελληνοκύπριοι, εξάλλου, θεωρούσαν πως το νησί ήταν ιστορικά ελληνικό και πίστευαν πως η ένωση με την Ελλάδα ήταν φυσικό δικαίωμα.           

 Το επόμενο έτος, 1965, η εξέλιξη της Ένωσης είχε να αντιμετωπίσει και την πολιτική κρίση που προέκυψε στην Ελλάδα. Ο νεαρός τότε Βασιλιάς της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Β’, ακολουθώντας την τακτική γονιών του, της ανάμειξης των Ανακτόρων στη διακυβέρνηση της χώρας, και της εξάρτησης από ξένα συμφέροντα, συγκρούστηκε με τον λαοπρόβλητο Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γεώργιο Παπανδρέου με τις εκλογές του 1964.

 Η διαφωνία τους κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 1965,όταν ο Παπανδρέου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση στις 15 Ιουλίου 1965 ( Ιουλιανα)λόγω της άρνησης του βασιλιά να του επιτρέψει να αναλάβει ο ίδιος την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας , Αυτή υπήρξε η αρχή μιας δυσάρεστης περιόδου πολιτικής ανωμαλίας που συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας τελικά την Ελλάδα στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.                                                                                              Μετά την απομάκρυνση του Γ. Παπανδρέου  από την Πρωθυπουργία  το σχέδιο της «ΕΝΩΣΗΣ» έχει ήδη ματαιωθεί .

 Ο Παπανδρέου τότε απηυδισμένος λέει στο  φίλο του δημοσιογράφο Γιάννη Κάτρη:»Άκουσε αγαπητέ μου. Η ξένη εξάρτηση είναι δεδομένη, δυστυχώς. Οφείλουμε όλοι να τη συνηθίσουμε. Όπως ο κουφός συνηθίζει τη κουφαμάρα του.»  Οι Αμερικανοί προβληματίστηκαν με τις επιλογές του Μακαρίου και οδηγήθηκαν στην απόφαση να δράσουν διπλωματικά για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους  στη Μεσόγειο.   

Η Αμερική είχε και έναν πρόσθετο λόγο την περίοδο εκείνη  να επείγεται για την ασφάλεια της Κύπρου, της Ελλάδος και της περιοχής της Μεσογείου, γιατί ήθελε να χρησιμοποιήσει τις Ελληνικές Βάσεις για τον επικείμενο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Αιγύπτου(5Ιουνίου 1967).                                                                          Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου σχηματίστηκαν μικρής διάρκειας κυβερνήσεις από βουλευτές  της Ένωσης Κέντρου και της ΕΡΕ που έμειναν στην ιστορία ως κυβερνήσεις των «Αποστατών». 

 Η τελευταία ήταν του Στέφανου Στεφανόπουλου που πήρε «ψήφο εμπιστοσύνης και έγινε πρωθυπουργός »Το 1966 βρήκε τις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας σε τροχιά επιδείνωσης. 

Οι ελληνοκυπριακές σχέσεις επιβαρύνθηκαν από την προσωπική αντιπάθεια που έτρεφε ο πρωθυπουργός Στέφανος Χ. Στεφανόπουλος προς τον Κύπριο ηγέτη. Ήδη, από τον Ιούνιο του 1965, λίγο πριν τα Ιουλιανά, ο Στ. Στεφανόπουλος  είχε μιλήσει στη Βουλή για «εωσφορικές δυνάμεις» που ματαίωσαν την Ένωση» της Κύπρου με την Ελλάδα υπονοώντας το Μακάριο.

 Στις 3 Απριλίου του 1967 ο Βασιλιάς ανέθεσε την Κυβέρνηση στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο Αρχηγό της ΕΡΕ , ο οποίος στις 14 Απριλίου διέλυσε τη Βουλή και  προκήρυξε εκλογές για τις 28 Μαΐου 1967 οι οποίες βέβαια δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ γιατί προηγήθηκαν τα γεγονότα του Πραξικοπήματος στις 21 Απριλίου 1967. 

 Πηγές: 

1.Εγκ.ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ,/

2. Α. Στριγάς «Κύπρος: Απόρρητος Φάκελος»3Γιάννη Βραχμάνη. «ΑΝΑΤΟΛΗ-ΚΥΠΡΟΣ-ΔΥΣΗ»


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεληνική «Άλως»: Τι ήταν το… στεφάνι γύρω από το φεγγάρι που έγινε viral

Σεληνική «Άλως»: Τι ήταν το… στεφάνι γύρω από το...

Το θέαμα ήταν άκρως εντυπωσιακό. Κι αυτό διότι...

Μητσοτάκης: Μείωση 50% για 7 έτη στο φόρο εισοδήματος για Έλληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό

Μητσοτάκης: Μείωση 50% για 7 έτη στο φόρο εισοδήματος για...

Την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για όσους...

Πιερία: Τραγικό παιχνίδι της μοίρας! - Πέθανε ο σύζυγος της 29χρονης λεχώνας που έφυγε από τη ζωή πέρυσι από αλλεργικό σοκ

Πιερία: Τραγικό παιχνίδι της μοίρας! - Πέθανε ο σύζυγος...

κόμη μια τραγωδία χτυπά την οικογένεια της άτυχης...

Χρυσοχοΐδης:

Χρυσοχοΐδης: "Ο ιός δεν μεταδίδεται έξω - Κάμερες σε...

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι δεν...

Στέλιος Πέτσας: Παράταση του lockdown μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Στέλιος Πέτσας: Παράταση του lockdown μέχρι και τη Δευτέρα...

Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός που θα δείχνει μείωση του...

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Φωτεινό παράδειγμα οι νοσηλεύτριες που ήρθαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να στηρίξουν το ΕΣΥ»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Φωτεινό παράδειγμα οι νοσηλεύτριες που...

Με τη φράση «οι Θεσσαλονικείς θα είναι πάντα για εσάς...

Ανδρέας Ξανθός:  Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα έχει «δυσανεξία» απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Ανδρέας Ξανθός: Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα έχει...

Με την παρακάτω δήλωση απαντάει ο  του Τομεάρχης...

Τιμητική διάκριση για τη ΔΕΔΑ: Έγινε μέλος του GEODE, του μεγαλύτερου Συνδέσμου Εταιρειών Διανομής Αερίου στην Ευρώπη

Τιμητική διάκριση για τη ΔΕΔΑ: Έγινε μέλος του GEODE, του...

Ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωπαϊκούς Διαχειριστές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να κλείσει τα δημοτικά σχολεία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα κλείσουν με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του...

Ανοικτά τα κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου αν το επιθυμούν. Ανοικτά την Κυριακή 15/11 τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία.Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 06.00 τίθεται σε εφαρμογή...

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές, ο Γιάννης Πουλόπουλος έφυγε από την ζωή στα 79 του χρόνια μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο μεγάλος ερμηνευτής με την γλυκιά φωνή και τα...

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργος στην τηλεδιάσκεψηΗ πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα θα...