Η διακήρυξη θέσεων της ΄Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών Νάουσας ΄, του δημοτικού συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάουσα

Η διακήρυξη θέσεων της ΄Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών Νάουσας ΄, του δημοτικού συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάουσα

Βρισκόμαστε λίγους μήνες μόλις πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η αγωνία για το μέλλον του Δήμου μας είναι διάχυτη. Η κουρασμένη Δημοτική Αρχή, που για πάνω από δέκα χρόνια ανακυκλώνεται στην εξουσία, χωρίς οράματα, χωρίς ιδέες, παραμένει ακόλουθος των καταστάσεων, χωρίς πλέον να είναι ικανή να προσφέρει λύσεις στα τεράστια προβλήματα του Δήμου μας και των συνανθρώπων μας. Αλλά κι ο ίδιος ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δεύτερος σημαντικότερος πυλώνας της δημοκρατίας, απαξιώθηκε, αποδυναμώθηκε και στο τέλος συρρικνώθηκε με τα μνημόνια και με τον «Καλλικράτη», που επαυξάνει ένα συγκεντρωτικό, αδιαφανές σύστημα εξουσίας δίνοντας έναν διακοσμητικό ρόλο στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, στερεί τα δικαιώματα απ' τις τοπικές κοινωνίες και οδηγεί τους Δήμους και τις περιφέρειες στη χρεωκοπία. 

Οι εκλογές όμως για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε η λύση στα προβλήματα. Είναι η αρχή της συμμετοχής, της συλλογικής δουλειάς, των νέων ιδεών, των δραστικών λύσεων, με γνώμονα το καλό του τόπου μας, του Ναουσαίου δημότη. Είναι η αρχή μιας άλλης πολιτικής, που δεν τελειώνει στα εκλογικά αποτελέσματα και στις χάρτινες νίκες, αλλά δομείται για να δημιουργεί, να αγωνίζεται και να αντιστέκεται, με όπλο της την αλήθεια, την εμπιστοσύνη, την συλλογικότητα, την δημοκρατία.

Έχει περάσει ανεπιστρεπτεί ο καιρός των αναθέσεων, ο καιρός των διαχειριστών της τοπικής εξουσίας, προς το συμφέρον των λίγων. Έχει περάσει ο καιρός των υποσχέσεων, των δημοσίων σχέσεων και των συγγενικών δεσμεύσεων. Ήρθε ο καιρός των πράξεων και της ισότιμης δημοκρατικής συμμετοχής, με το ήθος, την επίγνωση της ευθύνης και την ενότητα που απαιτούν οι καιροί. 

Ο συμπολίτης μας είτε είναι κάτοικος της πόλης, ή της περιφέρειας, είτε εργαζόμενος, ή άνεργος, είτε αγρότης, επιχειρηματίας, ή σπουδαστής, ξέρει πολύ καλά, πως δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της αναμονής. 

Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα! 

 

Η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια, οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις, τα κομμένα ρεύματα, τα παγωμένα σπίτια και τα σχολεία, τα πεινασμένα στόματα, δεν μπορούν να περιμένουν, όπως δεν περιμένουν οι νέοι και οι νέες της Νάουσας, που φεύγουν και ψάχνουν μακριά το μέλλον τους. Γιατί μέσα απ' τα δικά τους μάτια, τα μάτια της νέας γενιάς πρέπει να βλέπουμε τον τόπο μας. Και δυστυχώς βλέπουμε μια Νάουσα σε ολόκληρη την περιφέρεια της, να υποβαθμίζεται και να αποδυναμώνεται συνεχώς. Μια Νάουσα που θέλουν να την καταντήσουν μια πόλη φάντασμα, έναν Δήμο παράρτημα, χωρίς τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, με υποβαθμισμένο το νοσοκομείο και την υγεία μας, με την ανεργία να βρίσκεται στα υψηλότερο ποσοστά της Ευρώπης, με την ολοκληρωτική αποβιομηχάνιση και τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές αναξιοποίητες κι εγκαταλελειμμένες, την αγροτική μας οικονομία απροστάτευτη, ασυντόνιστη, τον τουρισμό και τον πολιτισμό που θα μπορούσαν να είναι ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα ανάπτυξης της περιοχής μας, να παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδια, χωρίς προγραμματισμό.

Γι' αυτό λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να περιμένουμε, δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, για να ανοίξει μια νέα εποχή για τον τόπο μας. Να φέρει την αξιοπρέπεια, την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στον πολίτη, να δώσει μια νέα προοπτική στο παρόν και το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας. Κι αυτό μόνο εμείς, οι πολίτες, οι κάτοικοι, οι δημότες της Νάουσας μπορούμε να το καταφέρουμε, με ένα ισχυρό, μαζικό κι ενωτικό αυτοδιοικητικό κίνημα. Ένα κίνημα που θα αντιταχθεί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονιακών εταίρων, που θα μετασχηματίσει το φόβο, την ανασφάλεια, την παραίτηση, σε συλλογικό αγώνα, σε δύναμη ανατροπής, σε όραμα κι ελπίδα. Μακριά απ' το κατεστημένο κι αναχρονιστικό παρελθόν, εμείς θέλουμε να πάρει τον λόγο και την δύναμη ο Ναουσαίος πολίτης. Να αναλάβει δράση. Αυτός να αποφασίζει για τον τόπο του.

 

Αυτός είναι ο σκοπός κι ο στόχος μας. 

Η σύσταση και η συγκρότηση, μιας μαζικής και πολυσυμμετοχικής Ομάδας Πρωτοβουλίας, που θα έχει την ευθύνη να δημιουργήσει στη βάση της άμεσης δημοκρατίας, μια μεγάλη πλειοψηφική δημοτική παράταξη. 

Μια παράταξη, χωρίς ημερομηνία λήξης, αλλά με συνεχή δράση από ανθρώπους δημιουργικούς και άφθαρτους. 

Μια παράταξη η οποία στηρίζεται σ' ένα πλαίσιο αρχών, που συσπειρώνει και ενώνει τους πολίτες στη προοπτική της ανάπτυξης, για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας.

Οι βασικοί μας άξονες στο πλαίσιο αρχών αυτής της συλλογικής προσπάθειας, είναι:

 

1. Ανάπτυξη της δημοκρατίας και της συμμετοχής, με επιτροπές πολιτών, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικό προϋπολογισμό κι άλλες δομές που καλλιεργούν το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δημόσιο χώρο, την κοινωνική μας ζωή, τη συλλογική προσπάθεια, χωρίς δημαρχοκεντρικές λογικές ή κομματικές σκοπιμότητες. Ιδιαίτερη προσοχή στην δραστηριοποίηση και συμμετοχή της νεολαίας.

 

2. Οργάνωση και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Συντονισμός και συνεργασία των υπαρχουσών δομών αλληλεγγύης και ανάπτυξη νέων, στη λογική της αλληλοβοήθειας, της αξιοπρέπειας, της αποενεχοποίησης. Κανένας συμπολίτης μόνος, αδύναμος, φοβισμένος και ανασφαλής. 

 

3. Σχεδιασμός της τοπικής ανάπτυξης με αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και το κοινωνικό όφελος. Διαφύλαξη της συλλογικής περιουσίας. Αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων με την ισομερή και ισόρροπη ανάπτυξη των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου μας. Ενίσχυση των εναλλακτικών αναπτυξιακών και αυτοδιαχειριστικών εγχειρημάτων, όπως και των δυνατοτήτων της αυτοδύναμης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας. Δημιουργία συνθηκών και προγραμμάτων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ειδική μέριμνα για την αγροτική ανάπτυξη, την ασφάλεια και την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, έτσι ώστε να πάρουν την θέση που τους αξίζει στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

 

4. Αποτελεσματική λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, με κοινωνικό έλεγχο, διαφάνεια και σεβασμό στον πολίτη. 

 

5. Στήριξη ανάπτυξη και διάδοση της πολιτιστικής δραστηριότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται από την πολιτιστική μας κληρονομιά και την τοπική πνευματική δημιουργία, στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών. Στήριξη και ανάπτυξη του αθλητισμού και αξιοποίηση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων. Σύνδεση του πολιτισμού και του αθλητισμού με την παιδεία και την ανάπτυξη. Διευκόλυνση και συντονισμός των τοπικών συλλόγων, για την πραγματοποίηση και ανάδειξη του έργου τους. Αξιοποίηση κτιρίων, χώρων και περιοχών, με πολιτιστικό και αθλητικό προορισμό.

 

6. Τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, αλλά και των τουριστικών εγκαταστάσεων και των ιστορικών μνημείων της περιοχής μας. Αναβάθμιση κι εξέλιξη των τουριστικών υπηρεσιών και παροχών του Δήμου και των εργαζομένων, δημιουργώντας και τις προϋποθέσεις για επιπλέον μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

 

7. Στήριξη και αναβάθμιση του ρόλου της περιφέρειας στις δομές του κράτους, με ενεργοποίηση της κοινωνίας, οργάνωση και ενίσχυση της κοινωνικής αντίστασης και ανυπακοής απέναντι σε αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας που πλήττουν τους δημότες, υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στην ομαλή λειτουργία ενός Δήμου και της κοινωνικής του ζωής. Οργάνωση αλλά και σύγκρουση με συμφέροντα που απομυζούν το δημόσιο χώρο και εμπορευματοποιούν το περιβάλλον.

 

Με βάση αυτό το πλαίσιο αρχών, καλούμε κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσα να ενωθεί μαζί μας, να αγωνιστούμε συλλογικά και να μην αφήσουμε τη Νάουσα, τον Δήμο μας, την περιφέρεια απ' άκρη σ' άκρη, να γίνει μια επαρχία της κρίσης, αλλά ένας τόπος ανάπτυξης, προοπτικής, ένας τόπος που οι νέοι άνθρωποι θα χαίρονται να ζουν και να δημιουργούν, που οι πολίτες του θα έχουν αξιοπρέπεια και ισοτιμία. Ένας τόπος που θα είμαστε περήφανοι γι' αυτόν. 

Μαζί κι εμείς όλοι μαζί, ενωμένοι και περήφανοι, που συμμετέχουμε σ' αυτή την Ομάδα, σ' αυτή την Παράταξη που θα χτίσουμε γερά, για να αναλάβει τις ευθύνες του τόπου μας. Γιατί αύριο θα κοιτάμε κατάματα τους συμπολίτες μας, έχοντας κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κάθε πολίτης: 

Να δώσει τον έντιμο αγώνα για τον τόπο του. 

Κι αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος.

 

 

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Για το προσωρινό Γραφείο Τύπου

Θωμάς Νόλκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Βέροιας - Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Βέροιας - Την...

   Τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου...

"Έφυγε" από τη ζωή ο γνωστός γιατρός Νίκος...

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών και κηδεύτηκε χθες...

Α. Τζιτζικώστας: «Ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος, εξωστρεφής και “έξυπνος’”ο προϋπολογισμός  της Περιφέρειας για το 2020»

Α. Τζιτζικώστας: «Ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος,...

Ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο, βασισμένο σε πέντε...

 ΜΟΝΑΔΑ  ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”

ΜΟΝΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”

Η  ΜΟΝΑΔΑ  ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”,...

Παραιτήθηκε ο Γιώργος Βασιλείου από τη θέση του αντιδημάρχου Νάουσας;

Παραιτήθηκε ο Γιώργος Βασιλείου από τη θέση του...

 Σενάρια παραίτησης του Γιώργου Βασιλείου,...

Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων (ΚΑΠ) & άμεση καταβολή Deminimis και αποζημιώσεων (ΕΛΓΑ) ζητά ο ΑΣ Ημαθίας - Πρόταση για σύσταση Ομοσπονδίας

Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων (ΚΑΠ) & άμεση...

Η ανεύθυνη πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη...

Βέροια - Αυτοκίνητο παραλίγο να παρασύρει δύο μαθητές!

Βέροια - Αυτοκίνητο παραλίγο να παρασύρει δύο μαθητές!

Tοχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην οδό...

Υποψήφιος για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο Απόστολος Τζιτζικώστας - Δήλωση ανακοίνωσης υποψηφιότητας

Υποψήφιος για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών...

Δήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Σενάρια παραίτησης του Γιώργου Βασιλείου, αντιδημάρχου Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και ΚΕΠ Νάουσας και κατά τόπον Αντιδήμαρχο για την Δημοτική Ενότητα...

Στα 92 της χρόνια, με τα μαλλιά της να έχουν πια ασπρίσει και μετακινούμενη με αναπηρικό αμαξίδιο, η Μελπομένη Ντίνα κλαίει από χαρά και συγκίνηση: για πρώτη φορά σήμερα, μετά από 75 χρόνια, συνάντησε τους...

«Έσπασαν» τα ισόβια δεσμά για 58χρονη που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενη ως ηθική αυτουργός στη δολοφονία του συζύγου της, τον Οκτώβριο του 2011, στο Νεόκαστρο...

Στις 8/10/2019 το απόγευμα δεχθήκαμε μια κλήση από την Πρωτοβουλία για το Παιδί στην περιοχή της αστυνομίας για ένα σκυλί σοβαρά τραυματισμένο. Μεταφέρθηκε από εθελοντές στο κτηνιατρείο του κ. Χατζησαλάτα, όπου...