Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Ο Όσιος Πατάπιος  γιορτάζεται σήμερα η μνήμη του ο ναός στη Βέροια - Ο αρχαιολογικός χώρος

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Ο Όσιος Πατάπιος γιορτάζεται σήμερα η μνήμη του ο ναός στη Βέροια - Ο αρχαιολογικός χώρος

Tου Μάκη Δημητράκη

Γεννήθηκε στη Θήβα της Αιγύπτου κατά τον 4ο αιώνα από ευσεβείς και πλούσιος γονείς οι οποίοι φρόντισαν πολύ για την ανατροφή του.

Μετά τον θάνατο των γονέων του και αφού μοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε, αναχώρησε για ασκητική ζωή στην έρημο όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του γι’ αυτό είναι γνωστός ως ερημοπολίτης.



Συχνά τον επισκέπτονταν πιστοί να συζητήσουν μαζί του και για να ωφεληθούν πνευματικά από τη γνωριμία του. Του άρεσε όμως η ησυχία γι’ αυτό άρχισε να ενοχλείται από τις συχνές επισκέψεις των πιστών. Για να χαθούν τα ίχνη του έφυγε στην Κωνσταντινούπολη και έμεινε στο προσκύνημα της Μονής της Παναγίας των Βλαχερνών. Εκεί έζησε άγνωστος και πολύ φτωχός. Αργότερα στην Πόλη ίδρυσε τη Μονή των Αιγυπτίων που ονομάστηκε έτσι επειδή και ο ίδιος αλλά και ο πρώτος ηγούμενος της Μονής και αρκετοί μοναχοί κατάγονταν από την Αίγυπτο.

Πέθανε στη Μονή των Αιγυπτίων και όταν η Μονή καταστράφηκε από φωτιά το 538 το σκήνωμά του μεταφέρθηκε από τον Όσιο Βάμα στη Μονή Πέτρας. Αργότερα το σκήνωμα έφερε στην Ελλάδα ο Αγγελής Νοταράς, αδερφός του τελευταίου πρωθυπουργού της Κωνσταντινούπολης πριν την άλωση, που ήταν συγγενής των Παλαιολόγων.

Ο Νοταράς έκρυψε το σκήνωμα στο βάθος μιας σπηλιάς στα Γεράνια όρη κοντά στο Λουτράκι. Εκεί το 1904 το βρήκε τυχαία άφθαρτο και ευωδιάζων ο ιερέας Κων/νος Σουσάνης και εκεί το 1952 ιδρύθηκε Γυναικεία Μονή στην οποία φυλάγεται και σήμερα το σκήνωμα του Αγίου. Η Μονή πανηγυρίζει την Τρίτη ημέρα του Πάσχα γιατί όταν βρέθηκε το σκήνωμα στα Γεράνια όρη ήταν Τρίτη της Διακαινησίμου. Τη μνήμη του η Εκκλησία μας τιμά στις 8 Δεκεμβρίου.

 

Ο ναός του Αγίου Παταπίου ο αρχαιολογικός χώρος

Ο σημερινός ναός του Αγίου Παταπίου στην οδό Καπετάν Άγρα, στο κέντρο της πόλης, κτίστηκε τον 15ο αιώνα πάνω στα ερείπια δύο παλαιοτέρων θρησκευτικών κατασκευών. Πρόκειται για ένα παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο του 4ου αι. και μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα.

Στο βαπτιστήριο αναγνωρίστηκαν οι χώροι του φωτιστηρίου, η κτιστή οκτάγωνη κολυμβήθρα βάθους 0,70 μ. και ο προαύλειος οίκος.



Ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Παταπίου αποτελεί τον μοναδικό «ανοικτό» χώρο της πόλης στον οποίο συνυπάρχουν αρχαιότητες που μαρτυρούν την αδιάκοπη ανθρώπινη παρουσία από τον 2ο αι. έως τα όψιμα βυζαντινά χρόνια. Στην ευρύτερη έκταση του χώρου βρέθηκαν εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, κιβωτιόσχημοι τάφοι, κοσμήματα, νομίσματα, μαρμάρινες βάσεις κιόνων, θραύσματα αγγείων κ.ά.

Ο ναός αρχικά υπήρξε τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική και από τη φάση αυτή διατηρείται μόνο ο χώρος του ιερού και τμήμα της βόρειας κιανοστοιχίας. Αργότερα το ιερό ενσωματώθηκε σε μεγαλύτερο ναό του 16ου αι. Διαχρονικά έγιναν πολλές επιδιορθώσεις και ανακαινίσεις.

Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται οι παλαιότερες του 15ου αι. και οι νεότερες του 18ου αι. Μεταξύ άλλων εντυπωσιάζουν ο Άγιος Πατάπιος με τη Θεοτόκο και τον Χριστό, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και οι παραστάσεις του Μυστικού Δείπνου, της Πεντηκοστής, της Κοίμησης της Θεοτόκου κ.ά.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...