«Μεγάλη Παρασκευή»

«Μεγάλη Παρασκευή»

Του ιερέως

Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Τα τριάντα τρία χρόνια της ζωής του Χριστού πάνω στη γη και μάλιστα τα Άγια Πάθη Του, φίλοι αναγνώστες, απασχόλησαν, προ πολλού, τον χριστιανικό κόσμο. Η λαϊκή φαντασία, επώνυμη και ανώνυμη, έπλεξε πολλούς θρύλους και παραδόσεις είτε σε πεζό είτε σε ποιητικό λόγο.

Έτσι, πολλά νεοελληνικά ποιήματα και εκκλησιαστικοί ύμνοι αναφέρονται στα φριχτά πάθη και ιδιαίτερα στη Σταύρωση του Χριστού. Είναι ποιήματα που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα και διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Πολλά από αυτά έχουν τη μορφή μοιρολογιού, όπως λ.χ. το πασίγνωστο «Μοιρολόγι της Παναγίας» (Σήμερα, μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα…), που εξιστορεί με ποιητικό τρόπο την επί του Γολγοθά Σταύρωση του Χριστού και τον πόνο της Μητέρας Παναγίας. Και είναι γνωστό πως στα παλαιότερα χρόνια, απλοϊκές μαυροφορούσες γυναίκες κατά την ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής, το τραγουδούσαν με σκοπό μοιρολογιού, όταν στόλιζαν τον Επιτάφιο όπως συμβαίνει, ακόμα και σήμερα, σε πολλά χωριά της Μάνης.

Γενικά, τα συναισθήματα που δημιουργούν τα θρηνώδη αυτά ποιήματα, είτε είναι δημοτικά είτε επωνύμων ποιητών, είναι πένθιμα και μελαγχολικά. Ξεχωρίζει σ’ αυτά ο πόνος, η λύπη, η οδύνη και ο σπαραγμός, κυρίως, της Παναγίας και των άλλων γυναικών.

Και η μελαγχολική διάθεση δεν δημιουργείται μόνο από τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Σταύρωσης του Σωτήρος Χριστού, αλλά και από τις περιγραφές καιρικών συνθηκών και παραδόξων ουρανίων φαινομένων, που παρατηρούνται κατά την ημέρα της Σταύρωσης (Μαύρος ουρανός, μαύρη μέρα, βροντές, αστραπές, ουρανός θαμπός, άστρα βουρκωμένα, ταραχές μεγάλες, σκοτείνιασμα ηλίου, πάση η κτίση τρέμει, τα θεμέλια της γης δονούνται, του ναού το καταπέτεμα σχίζεται από πάνω έως κάτω, βράχοι ξεκολλούν, μνημεία ανοίγονται και νεκροί εκ των τάφων ανασταίνονται). Αλλά και από τη λύπη και την ταραχή των εμψύχων (άγγελοι, αρχάγγελοι, όλοι μαυροφορούν και όλοι σήμερα πάνε κι έρχονται στης Παναγιάς της πόρτα). Τα πάντα συμπάσχουν με τον «κτίσαντα τα πάντα».

Μεγάλη Παρασκευή! Ημέρα κατά την οποία τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών γονατίζουν προ του Σταυρού του Χριστού ευλαβικά, για να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο Χριστό και να του προσφέρουν τη λατρεία τους και την ολόψυχη αφοσίωσή τους. Αλήθεια, πόσες καρδιές, αυτή την ημέρα δεν συγκλονίζονται από σφοδρά και άγια αισθήματα και πόσοι στεναγμοί δεν εξέρχονται για την αγάπη του Ιησού Χριστού!

Πόσες χριστιανικές ψυχές, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, δεν τρέχουν στους ιερούς ναούς της χώρας μας, για να αντικρίσουν την πένθιμη μορφή του Εσταυρωμένου Ιησού και να συμμερισθούν, κατά κάποιο τρόπο, τον πόνο που δοκίμασε «Ο Πάσχων Χριστός»!

Μεγάλη Παρασκευή! Ας τον προσκυνήσουμε λοιπόν και ας τον λατρεύσουμε ως τον «αιώνιο Βασιλέα και Κύριον του Παντός». Και ας αποφασίσουμε έστω και από σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, να ζήσουμε με την πίστη και την αγάπη του Εσταυρωμένου Χριστού, φέρνοντας στη μνήμη μας τους προφητικούς εκείνους λόγους του Ησαΐα: «Ούτος τας αμαρτίας ημών φέρει και περί ημών οδυνάται και ημείς ελογισάμεθα αυτόν εν πόνω και εν πληγή και εν κακώσει!».

Μεγάλη Παρασκευή! Ημέρα δακρύων και πένθους για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, που πιστεύουν στον Χριστό Εσταυρωμένο. Ημέρα ιεροτάτων αναμνήσεων για όλους, όσοι προσβλέπουν επί του Σταυρού γυμνόν και καθημαγμένον τον Υιόν της Παρθένου και πιστεύουν ότι Αυτός είναι ο επαγγελλόμενος Μεσσίας, ο Λυτρωτής και Σωτήρας του κόσμου.

Ας γονατίσουμε κι εμείς σήμερα προ του Σταυρού και ας φέρουμε στα χείλη μας, με όλη την ευλάβεια που πρέπει να μας χαρακτηρίζει, τούτους τους ειλικρινείς λόγους:

«Ευδόκησε, Εσταυρωμένε Λυτρωτή, να σε αγαπήσουμε ως τον αιώνιο και αληθινό Σωτήρα και ποτέ να μην ξεχάσουμε τα αθάνατα εκείνα λόγια Σου:

«Εγώ εις τούτο γεγέννημαι και εις τούτο ελήλυθα εις τον κόσμο, ίνα μαρτυρήσω τη αληθεία».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε...

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νάνου

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νάνου

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024...

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια

Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 6 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος...

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί...

Συνελήφθη στις 4 Μαΐου 2024 το πρωί σε περιοχή της...

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Σε μια μικρή και σεμνή τελετή τιμήθηκε την Πέμπτη 2-5-2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη Βέροια

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη...

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...