Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου»

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου»

Με αφορμή την κατάθεση σε διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου, με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», η Ευρωβουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική Κυβέρνηση είναι συνεπής και τηρεί στο έπακρο τα όσα δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής PEGA, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πλέον γίνεται η πρώτη χώρα, πανευρωπαϊκά, που απαγορεύει τη χρήση, εμπορία και κατοχή κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης στην επικράτειά της.

Η χώρα μας συνεργάστηκε, από την πρώτη στιγμή, στενά με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, διευκολύνοντας το έργο τους, σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ενισχύεται το πλαίσιο άρσης του απορρήτου, για λόγους εθνικής ασφαλείας, με πλήρη θεσμικά εχέγγυα. Προμετωπίδα των προτεινόμενων παρεμβάσεων στη λειτουργία της ΕΥΠ και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών αποτελεί η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου».

Συγκεκριμένα, με το Σχέδιο Νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση εκσυγχρονίζεται η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, με τη διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων.

Προβλέπεται η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της και θεσμοθετείται η ποινικοποίηση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης. Επιπλέον, λαμβάνεται μέριμνα για την οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα, καθώς και για τη βέλτιστη ενσωμάτωση, στο εθνικό δίκαιο, της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων, ως προς την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα:

1. Συγκροτείται εντός της ΕΥΠ Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θα ερευνά ζητήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος μέσα στην υπηρεσία.

2. Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να ορίζεται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ως υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί, ενώ αποκλείονται οι ιδιώτες.

3. Προσδιορίζεται η έννοια της εθνικής ασφάλειας, στη βάση της οποίας μπορεί να ζητηθεί η άρση του απορρήτου. Με τον τρόπο αυτό οριοθετείται η δράση των φορέων του Δημοσίου, που επικαλούνται λόγους εθνικής ασφάλειας.

4. Καθιερώνεται ειδική διαδικασία για την άρση του απορρήτου των πολιτικών προσώπων, με αυστηρά κριτήρια που την καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή. Πλέον, αίτημα μπορεί να υποβάλει η ΕΥΠ μόνο για άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας, με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και με τη σύμφωνη γνώμη δύο εισαγγελέων.

5. Η κατοχή ή εμπορία κακόβουλου λογισμικού τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Επιπλέον, η χρήση κακόβουλου λογισμικού τιμωρείται, ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης, έως 10 χρόνια.

6. Οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση απορρήτου τού τηλεφώνου του, για λόγους εθνικής ασφάλειας, μετά από την παρέλευση τριών ετών από τη λήξη της.

7. Τυποποιείται η διαδικασία για την καταστροφή αρχείων, που αφορούν στην άρση του απορρήτου. Η καταστροφή του περιεχομένου, που προέκυψε από την άρση του απορρήτου, προβλέπεται μετά την παρέλευση εξαμήνου, ενώ η καταστροφή του φακέλου της υπηρεσίας, με τα στοιχεία που τεκμηρίωσαν το αίτημα της άρσης του απορρήτου, προβλέπεται μετά από 10 χρόνια.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Market Pass: «Πρεμιέρα» για την πλατφόρμα στις 15 Φεβρουαρίου - Αναλυτικός οδηγός

Market Pass: «Πρεμιέρα» για την πλατφόρμα στις 15...

Στις 15 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του...

Νέες αυξήσεις στις δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων

Νέες αυξήσεις στις δόσεις στεγαστικών και...

Νέες επιβαρύνσεις έρχονται για τους δανειολήπτες...

Αλέξης Τσίπρας: «Έκπτωτη ηθικά και πολιτικά η κυβέρνηση…Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές σε τρεις εβδομάδες»

Αλέξης Τσίπρας: «Έκπτωτη ηθικά και πολιτικά η...

Την διάλυση της Βουλής και την άμεση διενέργεια...

Market Pass: Πρεμιέρα σήμερα για τις αιτήσεις – Δικαιούχοι και ποσά

Market Pass: Πρεμιέρα σήμερα για τις αιτήσεις – Δικαιούχοι...

Aνοίγει σήμερα 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα vouchers.gov.gr  για...

Πολεμική Αεροπορία: Τριήμερο στρατιωτικό πένθος για την τραγωδία της συντριβής του F-4E Φάντομ

Πολεμική Αεροπορία: Τριήμερο στρατιωτικό πένθος για...

ριήμερο στρατιωτικό πένθος κηρύχθηκε με απόφαση του...

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Στήριξη της γεννητικότητας με κίνητρα και παροχές

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Στήριξη της...

Με στόχο να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα του...

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα  για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας  από τον οίκο αξιολόγησης “Fitch Ratings”

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα ...

«O οίκος αξιολόγησης “Fitch Ratings” προχώρησε σήμερα στην...

Κοζάνη: Οδηγός του ΚΤΕΛ  συγκρούστηκε με αγέλη αγριογούρουνων

Κοζάνη: Οδηγός του ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με αγέλη...

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κοζάνης έπεσε σε αγέλη με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...