Δημήτρης Ρίζος στην κεντρική του ομιλία της Κοινωνίας Πολιτών στη Νάουσα: ΄Το βράδυ της Κυριακής ο τόπος γυρίζει σελίδα΄!

Δημήτρης Ρίζος στην κεντρική του ομιλία της Κοινωνίας Πολιτών στη Νάουσα: ΄Το βράδυ της Κυριακής ο τόπος γυρίζει σελίδα΄!

Την κεντρική προεκλογική ομιλία της  πραγματοποίησε την Πέμπτη στην πλατεία Καρατάσου η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Πολιτών». Τον υποψήφιο δήμαρχο Νάουσας Δημήτρη Ρίζο προλόγισαν η Κατερίνα Δουλγερίδου και ο Κώστας Καλδάρας.

 

Ο Δημήτρης Ρίζος ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας την υπόσχεση «την Κυριακή το βράδυ να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Να πάρει τέλος η παραδομένη διαχείριση, η κραυγαλέα εγκατάλειψη, το χυδαίο και ανήθικο εμπόριο ελπίδας. Τούτη τη στιγμή συνυπογράφουμε συμβόλαιο τιμής, ειλικρίνειας, αγώνα, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, σεβασμού και δημοκρατίας. Κάνουμε το πρώτο βήμα για την προκοπή του τόπου».

 

Στην αρχή αναφέρθηκε στην απώλεια του Παρίση Κατσαρού που «ήταν ένας από τους τελευταίους της δρακογενιάς της Εθνικής Αντίστασης» και πρότυπο για τον ίδιο προσωπικά.

 

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Ρίζος τόνισε:

«Κι εγώ και όλοι όσοι δημιουργήσαμε την παράταξη Κοινωνία Πολιτών δεν είμαστε από το υλικό που φτιάχνει πολιτικές καριέρες. Όλοι και όλες είμαστε φτιαγμένοι με τις αξίες της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της δημοκρατίας».

Έθεσε το δίλημμα των εκλογών που είναι «Δημοτική αρχή υποταγμένη και εφαρμοστή των κυβερνητικών επιλογών ή Δημοτική Αρχή που θα οργανώσει αντίσταση, θα απαιτεί, θα πάει κόντρα σε κεντρικές επιλογές οι οποίες συνθλίβουν την πόλη και την κοινωνία;»

Απευθύνθηκε προσωπικά στον άνεργο, στον νέο που ετοιμάζεται να φύγει, στον μαγαζάτορα που κλείνει το μαγαζί και τον κυνηγάνε οι τράπεζες, σε αυτόν που βλέπει ότι θα του πάρουν το σπίτι το οποίο πάλεψε μια ζωή για ν’ αποκτήσει. «Σκέψου όμως τρεις μέρες πριν τις εκλογές κρατάς μια χειροβομβίδα στα χέρια σου. Την ψήφο σου!»

 

Ο Δημήτρης Ρίζος παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης το οποίο βασίζεται σε πέντε άξονες: Διεύρυνση της Δημοκρατίας, Κοινωνική Πολιτική και Αλληλεγγύη, Πολιτισμός, Περιβάλλον και Ανάπτυξη. «Οι μνημονιακές πολιτικές και ο Καλλικράτης δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους Δήμους. Είναι ζωτική ανάγκη για τον τόπο η ανατροπή, η αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ωστόσο δεν θα περιμένουμε. Θα το παλέψουμε. Λέμε πως ακόμα και στις παρούσες συνθήκες υπάρχει τρόπος να αναταχθεί ένας μέρος της καταστροφής, αρκεί να το θέσουν έμπρακτα μαζί μας όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας». «Μιλάμε για ένα Δήμο κινηματικό, που θα μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις αντίθετες προς το συμφέρον του τόπου».

Έθεσε τις προτεραιότητες της «Κοινωνίας Πολιτών» ανάμεσα στις οποίες είναι η παραμονή και στήριξη του νοσοκομείου Νάουσας, ασκώντας δριμεία κριτική στην στάση της κυβέρνησης και των άλλων παρατάξεων του δήμου Νάουσας και «πως θα κινηθούμε νομικά εναντίον παντός υπευθύνου με όνομα και επίθετο για τις ζωές που χάνονται, που θα χαθούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ασθενοφόρου, λόγω της ανάλγητης στάσης του κράτους που θέλει ένα 35.000 κατοίκων χωρίς Νοσοκομείο». Ακόμη στάθηκε στην προώθηση του πολιτισμού στον δήμο Νάουσας, έκανε λόγο για άμεση αλλαγή νοοτροπίας  στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ έφερε ως παράδειγμα έλλειψης πολιτισμού το Υφάδι και την στέγαση σου σε ένα διαμέρισμα στο πρώτο γυμνάσιο Νάουσας, την ώρα που στον δήμο υπάρχουν τόσοι ανεκμετάλλευτοι χώροι. «Ο Δήμος της Νάουσας εξασφάλισε αρκετά εκατομμύρια από ΕΣΠΑ. Το θέμα είναι που πήγαν τα χρήματα και υπέρ ποιού. Οι δρόμοι όλης της περιοχής είναι σε άθλια κατάσταση. Τα δημοτικά κτίρια σε παραίτηση. Έχουμε το πιο ακριβό και θολό νερό». Καυτηρίασε ακόμα την σπατάλη χρημάτων στο δήμο Νάουσας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πολυχώρο της Βέτλανς και την χρησιμότητα του σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας για την πόλη. «Εμείς δε λέμε όχι στα ΕΣΠΑ. Λέμε πως για την ανάπτυξη του τόπου μας πρέπει να βασιστούμε κυρίως στις δικές μας δυνάμεις. Να σώσουμε τις δημοτικές μας επιχειρήσεις. Να βασιστούμε στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή όλο το χρόνο, στην διευκόλυνση του αγρότη και του κτηνοτρόφου με έργα και υποδομές που θα μειώνουν τα κόστη και θα προβάλλουν τα προϊόντα του τόπου». Δήλωσε αντίθετος με το αιολικό πάρκο και υποστήριξε πως την επόμενη ημέρα η Κοινωνία Πολιτών θα ξαναφέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να γνωρίσουν οι πολίτες ότι πρόκειτα για την παλιά-φθαρμένη τεχνολογία που θέλουν να ξεφορτώσουν στην περιοχή της Νάουσας. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της παράταξης για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, για το περιβάλλον, για την ένταξη του ποταμιού στη ζωή της πόλης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην συνεισφορά που πρέπει να έχουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτόν.

 

Ακολούθησε αναφορά στην «στήριξη» των υπολοίπων παρατάξεων από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορώ να αποφύγω να σχολιάσω την δήθεν ανεξαρτησία τους από πολιτικά κόμματα. Χρίσματα, φανερές και υπόγειες επαφές».

Άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, «πορεία που αποτυπώνεται καθαρά στην εικόνα της πόλης και των κοινοτήτων», χαρακτηρίζοντας τον κ. Καραμπατζό ως τον θερμότερο υποστηρικτή του Καλλικράτη «του νόμου δηλαδή που είναι η ταφόπλακα της Τ.Α.». «Δεν φρόντισαν να θωρακίσουν την πόλη με ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας. Δεν είχαν τη διάθεση να κινηθούν νομικά, να πάρουν μια δυναμική κινητοποίηση πάνω τους, να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό ιατρείο, φαρμακείο, δομές που να προστατεύουν τον δημότη που έμεινε άνεργος, δίχως ασφάλεια, δίχως πετρέλαιο και ρεύμα. Αντίθετα αύξησαν τα τέλη καθαριότητας». «Η δημοτική αρχή παίζει με την νοημοσύνη μας, μας θεωρούν αφελείς, ο νυν δήμαρχος παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον έμπειρο καπετάνιο που ξέρει να οδηγήσει το καράβι στους φουρτουνιασμένος καιρούς. Όταν όμως ένας καπετάνιος οδηγεί επανειλημμένος το καράβι σε ξέρες, είναι η ώρα να στασιάσει το πλήρωμα και αυτή η ώρα είναι το βράδυ της Κυριακής. Η σημερινή δημοτική αρχή ότι είχε να δώσει το έδωσε, θα κριθεί για τις πράξεις και τις παραλείψεις  της. Τους είδαμε τους δοκιμάσαμε, τους ξέρουμε, τους ξεπερνάμε».

 

Για τον «Κοινό Τόπο» σχολίασε πως «η απροθυμία τους να πάρουν θέση στο μνημόνιο ή αντιμνημόνιο  είναι παιδαριώδης αν όχι ύποπτη. Προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Τον κ. Κουτσογιάννη και το επιτελείο του τους χαρακτήρισε «οπαδούς της νεοφιλελεύθερης οικονομίας» και σημείωσε ότι «ο δήμος για αυτούς αποτελεί μια μορφή επιχείρησης. Μια επιχείρηση που όπως οι ίδιοι διατείνονται ως επιτυχημένοι επιχειρηματίες θα κατορθώσουν με τα γνωστά κόλπα του management να καταστήσουν τη Νάουσα διαμάντι της Ευρώπης. Αερογέφυρες, Τελεφερίκ…..» Κατηγόρησε τον «Κοινό Τόπο» για αντιγραφή του προγράμματος της «Κοινωνίας Πολιτών». «Όταν αντιγράφεις για να συμπληρώσεις το πρόγραμμά σου, δεν μπορείς να απαντήσεις στα ουσιαστικά ερωτήματα που μπαίνουν για τον τόπο μας». Σημείωσε πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά τους για την  δημόσια περιουσία, «δεν αναφέρεται ο δημοτικός χαρακτήρας διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Η λογική τους περί επιτυχημένων επιχειρηματιών που θα αναλάβουν τον τόπο είναι επικίνδυνη. Ποιος θεωρείται επιτυχημένος; Μόνο αυτοί που βγάζουν πολλά λεφτά; Επιτυχημένος δεν μπορεί να είναι ένας εκπαιδευτικός, ένας αγρότης, ένας εργάτης;».

 

Ο Δημήτρης Ρίζος συνέχισε την ομιλία του με αναφορά στους αγώνες των μελών της «Κοινωνίας Πολιτών» για τον τόπο, «οι οποίοι έχουν φθαρμένα ρούχα και παπούτσια από τους αγώνες για τα κοινά συμφέροντα. Απέναντι σε αυτούς που χρόνια θεωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν εργαλείο για να περνούν καλά οι ίδιοι, οι παρέες τους και ο κομματικός τους περίγυρος. Απέναντι σε αυτούς που έχοντας σαν δούρειο ίππο την φρεσκάδα και την ανεξαρτησία, θέλουν να εισβάλλουν στον Δήμο για να περάσουν τα πολιτικά και επιχειρηματικά σχέδια τους».

«Η Κοινωνία Πολιτών είναι μια βαθιά εξαρτημένη δημοτική παράταξη. Εξαρτημένη από τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις ελπίδες των συνδημοτών μας. Εξαρτημένοι από όλους αυτούς που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής».

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Ρίζος τόνισε ότι «Ήρθε η ώρα του σωστού ή του λάθους. Δεν επιλέγεις Δήμαρχο που πάει μέχρι εκεί που του επιτρέπουν τα μνημόνια και η κεντρική εξουσία. Επιλέγεις Δήμαρχο που πάει μέχρι το τέλος. Επιλέγεις κοινωνική και όχι επικοινωνιακή πολιτική. Αποφασίζεις Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι Τοπική Διοίκηση».

Ζήτησε από τον λαό της Νάουσας να νικήσει τον φόβο του και να δείξει την δύναμή του στις εκλογές χωρίς οικογενειακές-συγγενικές-φιλικές συμμαχίες υποστήριξης. «Θα σας χτυπήσουν την πόρτα και θα σας πουν να τους ψηφίσετε γιατί τους έχετε υποχρέωση ή για να τους έχετε υποχρέωση. Σε αυτούς που έχουμε υποχρέωση πηγαίνουμε λουλούδια ή γλυκά. Μην χαρίζετε την ψήφο σας σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την ανάγκη σας! Μην εμπιστεύεστε αυτούς που τοκίζουν στο ζόρι σας! Μην δικαιώνετε αυτούς που σας ρίχνουν στο βάραθρο για να σας σώσουν μετά! Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εμπόριο ελπίδας. Δεν πρόκειται να παίξουμε με τον πόνο κανενός. Γιατί εμείς πιστεύουμε πως ατομική απόδραση απ’ την κόλαση δεν υπάρχει. Για εμάς το καλό του καθενός περνάει μέσα απ’ το καλό όλων. Σε εμάς μόνο μια υποχρέωση έχετε, να μας διαλέξετε, να μας εμπιστευτείτε και να πορευθούμε μαζί, στον δρόμο της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της διεκδίκησης, του αγώνα, των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ελπίδας, της προκοπής του τόπου. Το βράδυ της Κυριακής θα πάρουμε την πόλη στα χέρια μας, θα πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας. Καλό βόλι!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...