Σίμος Δερές: Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι για την αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών απαιτούνται χρήματα και δομές

Σίμος Δερές: Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι για την αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών απαιτούνται χρήματα και δομές

Ημέρα ψυχικής υγείας το περασμένο Σάββατο και αρκετές εκδηλώσεις και μηνύματα στάλθηκαν από Συλλόγους και ψυχιάτρους για τις ψυχικές ασθένειες που όλο και αυξάνονται, κυρίως τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Ο ψυχίατρος κ. Συμεών Δερές μίλησε για το θέμα στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm. 99,7 επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση των ποσοστών, κυρίως της κατάθλιψης και των συμπεριφορών που απορρέουν από τις ψυχικές διαταραχές αλλά και τις αυτοκτονίες τα οποία τόσο οι ψυχίατροι όσο και τα συμπεράσματα των συνεδρίων, αποδίδουν στην οικονομική κρίση.

«Δεν βλέπουμε πλέον την αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Αντίθετα, λόγω της αύξησης της ανασφάλειας, βλέπουμε ανθρώπους με αϋπνίες, με αισθήματα καταβολής, με έλλειψη χαμόγελου, με περιορισμό της κοινωνικότητάς τους και ατομικά αλλά σε πολλές περιπτώσεις και ολόκληρης της οικογένειας. Άρα μειώνονται οι δυνατότητες βελτίωσης ης κατάστασης, πόσο μάλλον όταν μειώνονται και οι αποδοχές και τα έσοδα ενός νοικοκυριού, ενώ αυξάνονται τα έξοδά τους. Βλέπουμε ανθρώπους που ενώ δεν είχαν προδιάθεση για καταθλιπτικά συμπτώματα, τώρα απευθύνονται όλο και περισσότερο στους γιατρούς Πριν 10 χρόνια η κατάθλιψη ήταν στο 17% και σε λίγα χρόνια προβλέπεται να πάει στο 23%. Που σημαίνει ότι ένας στους τρεις θα περάσει μία τέτοια φάση. Και το πιστεύω διότι κι εγώ ως γιατρός βλέπω ότι η κοινωνία έχει χάσει την αισιοδοξία της και γίνεται πιο εγωκεντρική» τόνισε ο κ. Δερές, στο ξεκίνημα της κουβέντας.

Ποιο ήταν και είναι όμως το μήνυμα της Παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας; «Το μήνυμα είναι να ενεργοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει κατά κάποιον τρόπο τον πάσχοντα πληθυσμό, που είναι 1 δις σε παγκόσμιο επίπεδο και 250.000 στην Ελλάδα, αλλά και το περιβάλλον τους γενικότερα και να κατανοήσουμε ότι οι ψυχικές διαταραχές εμφανίστηκαν στη γη από τότε που εμφανίστηκε και ο άνθρωπος. Μέχρι να εξελιχθεί η επιστήμη τα άτομα αυτά δεν είχαν καμία βοήθεια γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει κανείς τις αιτίες των ψυχικών διαταραχών τους. Να φανταστείτε ότι στο μεσαίωνα τους θεωρούσαν δαιμονισμένους ή αιρετικούς και αργότερα τους περιόριζαν σε άσυλα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει με τις θεραπευτικές αγωγές και τα νέα φάρμακα, με πολύ καλά αποτελέσματα. Έτσι βοηθήθηκαν πολλοί ασθενείς, οι οποίοι παραμένουν στο σπίτι τους και όχι σε νοσηλευτικά ιδρύματα και μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται, με την αποδοχή της οικογένειας και της κοινωνίας. Βέβαια μιλάμε για βαριές ασθένειες που χρήζουν συνεχούς ιατρικής φροντίδας. Και να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε πλέον το ταμπού, που ξεχωρίζει τον ασθενή με βαριές παθήσεις, από τον ασθενή που πάσχει από μία άλλη νόσο όπως καρδιοπάθεια ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για να σταματήσει αυτό το «στίγμα», αφού κανείς δεν φταίει για την ασθένειά του, όποια κι αν είναι. Πιστεύω ότι σήμερα γίναμε πιο ανεκτικοί, κατανοούμε περισσότερο τους ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες, προσπαθώντας να εντάξουμε στην κοινότητα όσους περισσότερους μπορούμε» πρόσθεσε ο κ. Δερές.

Βέβαια, όσον αφορά το κόστος της αγωγής είναι αρκετά ακριβό για τους ψυχικά ασθενείς και δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει τις ανάλογες δομές ή τα νοσοκομειακά τμήματα, όπου θα μπορούν οι ασθενείς να έχουν μια προσιτή οικονομική πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία τους αλλά και στην συμβουλευτική αγωγή και εκπαίδευση της οικογένειας που στηρίζει τον ασθενή. Κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και Σύλλογοι που δημιουργήθηκαν κάνουν ότι μπορούν αλλά κι αυτοί χρειάζονται την ανάλογη στήριξη ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν και να επιτελέσουν το έργο τους, έστω και σε επίπεδο ενημέρωσης του κόσμου ή απασχόλησης των ασθενών, μικρών και μεγάλων σε ηλικία. «Σημαντικό ρόλο παίζει και η Παιδεία αλλά και η εξουσία, το κράτος, το οποίο πρέπει να καταλάβει ότι για την αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών, απαιτούνται χρήματα. Δεν γίνεται διαφορετικά…» επεσήμανε στο τέλος της κουβένταςο κ. Δερές.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...