Σωματείο ΄Κλωθώ΄ για ΕΝΚΛΩ: Να ανοίξει το εργοστάσιο και να δουλέψουν οι εργαζόμενοι. Δεν ρωτηθήκαμε ποτέ αν θέλουμε να είμαστε μέτοχοι στο νέο σχήμα

Σωματείο ΄Κλωθώ΄ για ΕΝΚΛΩ: Να ανοίξει το εργοστάσιο και να δουλέψουν οι εργαζόμενοι. Δεν ρωτηθήκαμε ποτέ αν θέλουμε να είμαστε μέτοχοι στο νέο σχήμα

Τη θέση να ανοίξουν άμεσα τα εργοστάσια της ΕΝ.ΚΛΩ., να δουλέψουν οι εργαζόμενοι με δικαιώματα και αξιοπρεπές μεροκάματο και να πληρωθούν άμεσα οι απολυμένοι δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή του το σωματείο ‘Κλωθώ’, ως αποφάσεις τριών γενικών συνελεύσεων το 2014 και το 2015.

 

«Καλέσαμε τους απολυμένους να μην θεωρήσουν χαμένα χρήματα τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, όπως τους λένε κυβέρνηση και εργοδοσία. Παράλληλα τους ενημερώσαμε και τους προειδοποιήσαμε για τους στόχους αυτών που κλείσανε τα εργοστάσια και της κυβέρνησης», αναφέρει η εκτενής ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Σε πρόσφατες συνεντεύξεις και παραστάσεις σε υπουργεία οι «εκπρόσωποι» των εργαζομένων στην πτωχευτική διαδικασία δηλώνουν πως οι απολυμένοι της Νάουσας συμφωνούν να γίνουν μέτοχοι. Ποτέ δε ρωτήθηκαν, ποτέ δεν αποφάσισαν κάτι τέτοιο. Ποτέ δε ρωτήθηκαν ούτε ποτέ αποφάσισαν ποιος θα τους εκπροσωπεί.

Όποιοι απολυμένοι θέλουν συλλογικά ή ατομικά να γίνουν μέτοχοι το δηλώνουν, υπογράφουν και παύουν να διεκδικούν οφειλές. Κανένας δεν μπορεί να τους εμποδίσει».

Στη συνέχεια το σωματείο καταγράφει την εικόνα των απολυμένων στην περιοχή μας ως εξής:

· 200 περίπου εναπομείναντες κλωστοϋφαντουργοί από Κλωστήρια Γ’ – ΚΟΠΛΑΝ και Μακεδονική απολύθηκαν μετά την πτώχευση (Ιούλιος 2012) και οφείλονται δεδουλευμένα 3 χρόνων και αποζημιώσεις.

· 50 περίπου απολυμένοι πριν την πτώχευση που δεν πήραν αποζημιώσεις.

· 80 περίπου εργαζόμενοι από την Τρικολάν που η εργασιακή τους σχέση παραμένει ενεργή και δεν χάνουν κανένα δικαίωμα.

«Από τους παραπάνω περίπου 330 απολυμένους της ΕΝ-ΚΛΩ, οι 250 περίπου έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται άμεσα. Για τους απολυμένους υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν τα χρέη του Ομίλου προς τους εργαζόμενους και ποτέ δεν αμφισβητήθηκε από την πτωχευτική διαδικασία.

Ποιος τους ρώτησε όλους αυτούς αν συμφωνούν να βάλουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις τους ως μετοχικό κεφάλαιο; Πότε το αποφάσισαν αυτό και πόσοι;

Με ποιο δικαίωμα οι «εκπρόσωποι» των εργαζομένων επικαλούνται ότι όλοι αυτοί συμφωνούν; Με ποιο δικαίωμα προτείνουν να κουρευτούν χρέη της ΕΝ-ΚΛΩ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία;», σημειώνει η ‘Κλωθώ’ και συνεχίζει:

«Το Σωματείο μας με ανακοίνωσή του πέρσι αμφισβήτησε τους «εκπροσώπους» των εργαζομένων γιατί το μόνο που εκπροσωπούν είναι τα συμφέροντα των παλιών μετόχων. Οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από τα Σωματεία τους ή Επιτροπές Αγώνα των Εργαζομένων.

Το ΔΣ του Σωματείου μας μαζί με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και την Ομοσπονδία (ΟΕΚΙΔΕ) θα ζητήσουμε συνάντηση με τους Υπουργούς Εργασίας και Βιομηχανίας με τα αιτήματα που αποφασίσαμε στη Γενική μας Συνέλευση:

- Να δοθούν τώρα στους απολυμένους και όχι στην εφορία τα 14,5εκ. ευρώ που οφείλει ο πτωχευμένος όμιλος και σταδιακά τα υπόλοιπα 20,5εκ. ευρώ.

- Να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε όλους τους απολυμένους 1500ευρώ μέσω του ΟΑΕΔ, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των απολυμένων, να αποκατασταθούν οι απολυμένοι που ήταν ενταγμένοι στην εισοδηματική ενίσχυση και χάσανε οριστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Μετά θα καλέσουμε νέα Γενική Συνέλευση και θα ενημερώσουμε όλους τους απολυμένους.

Θυμίζουμε στους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς πως το 1983 με νόμο η τότε κυβέρνηση και μεγάλες επιχειρήσεις όπως στον κλάδο μας η Πειραϊκή Πατραϊκή, πέρασαν στον έλεγχο κρατικού οργανισμού ανασυγκρότησης επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Το ονόμασε «κοινωνικοποίηση». Αυτό που πρακτικά έγινε ήταν να απαλλαγούν οι παλιοί βιομήχανοι από χρέη για δάνεια και επιδοτήσεις που είχαν πάρει και απαλλάχτηκαν από ποινικές ευθύνες. Θαλασσοδάνεια που τελικά πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Αυτό ακριβώς επιχειρείται και σήμερα από την κυβέρνηση με άλλο όνομα, ως Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής  (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Το ίδιο σκηνικό με άλλους θεατές. Στόχος τους είναι να χαθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, να πληρώσουν οι απολυμένοι τα δανεικά και αγύριστα του Λαναρά, να ξαναβάλουν από το παράθυρο παλιούς μετόχους, να αποφασίζουν οι ίδιοι άθλιες συνθήκες εργασίας και πενιχρό μεροκάματο, να ξαναβρεθούν μπλεγμένοι – παγιδευμένοι άνεργοι – απλήρωτοι, και κυρίως, να χρεωθούν οι εργαζόμενοι την αποτυχία.

Δεν θα επιτρέψουμε να κλαπεί ο ιδρώτας των εργαζομένων από τραπεζίτες και από αυτούς που κλείσανε όλα τα εργοστάσια, αφήνοντας άνεργους και απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους.

 

Στόχος πάλης είναι η πλήρης και σταθερή εργασία για όλους.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...