Διονύσης Φόλιος της Ν.Δ. προς ΣΥΡΙΖΑ για το ροδάκινο: Σωπάστε και διαβάστε!

Διονύσης Φόλιος της Ν.Δ. προς ΣΥΡΙΖΑ για το ροδάκινο: Σωπάστε και διαβάστε!

Ο Διονύσης Φόλιος, μέλος της Γραμματείας Αγροτικού και της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., απευθυνόμενος στα αγροτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το ροδάκινο, έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Σε κοινοτικότερους των κοινοτικών μεταμορφώνονται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα τα αγροτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι αποτελούν τους πιστότερους εκφραστές και τοποτηρητές μιας αδιέξοδης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, φθάνουν στο σημείο να παραδίδουν μαθήματα «ορθής» εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε βάρος των Ελλήνων αγροτών.

Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η επίθεση που εξαπέλυσαν ο γραμματέας αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη του κόμματος στην Ημαθία και την Πέλλα, κατά των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν τον Γενάρη του 2015 στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος, που υπέστησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Στην «γραμμή» των δηλώσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα αγροτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέκακα εξακολουθούν να εκφράζουν την επιθυμία τους όπως οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί επιστρέψουν πίσω τις αποζημιώσεις που πήραν, επειδή δεν τους δόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Φθάνουν μάλιστα στο σημείο, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, να αμφισβητούν ακόμα και τα αδιαμφισβήτητα : Ότι δηλαδή οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν μετά την έγκριση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση στις 13 Ιανουαρίου 2015.  

Στην προσπάθεια τους αυτή, αποδεικνύουν την παντελή τους άγνοια επί των κοινοτικών κανονισμών, καθώς οι αντισταθμιστικές αποζημιώσεις που χορηγήθηκαν τον Γενάρη του 2015 στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς αφορούσαν αποκλειστικά τις απώλειες εισοδήματος από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και όχι το μετέπειτα ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη δυνατότητα κοινοτικής χρηματοδότησης των αποσύρσεων με τη μορφή της δωρεάν διανομής φρουτολαχανικών σε απόρους και οικονομικά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστές περιπτώσεις, που και οι δύο – αντιστάθμιση απώλειας εισοδήματος από την ουκρανική κρίση, δωρεάν διανομή με κοινοτική χρηματοδότηση – αξιοποιήθηκαν από τη χώρα μας, αλλά που τα αγροτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βολεύονται να τις «μπερδεύουν», ώστε να συνεχίσουν να πιπιλάνε την καραμέλα της επιστροφής των αποζημιώσεων από τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς.

Παράλληλα, τους αρέσει να λησμονούν ότι αποτελεί έναν από τους γενικούς κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στον τομέα των οπωροκηπευτικών, η δυνατότητα που παρέχεται σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητήσει τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – είτε μέσω του ειδικού Ευρωπαϊκού Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων (το λεγόμενο αποθεματικό για τις κρίσεις στον γεωργικό τομέα), είτε μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας – σε περίπτωση που οι εξαγωγές των φρουτολαχανικών επηρεάζονται αρνητικά από γεγονότα ή καταστάσεις, όπως αυτή με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Άλλωστε, αυτό αποτέλεσε το βασικό ελληνικό διαπραγματευτικό όπλο στο αίτημα που υπέβαλε, μέσα από ολοκληρωμένο φάκελο, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, στην Κομισιόν και παρουσίασε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά από επίμονες και σκληρές διαπραγματεύσεις έλαβε την οριστική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς μας.

Αποζημιώσεις, που καταβλήθηκαν όχι απλά με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου κοινοτικού Επιτρόπου και της ίδια της Κομισιόν, αλλά με διαφάνεια, δίκαιο και κρυστάλλινο τρόπο, αφού το ύψος της αποζημίωσης καθορίστηκε με συγκεκριμένα κριτήρια (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2014, τιμές πώλησης ανά προϊόν και ανά Νομό σύμφωνα με τα εκδοθέντα τιμολόγια πωλήσεων, τον εξαγωγικό προσανατολισμού κάθε Νομού της χώρας κ.α.) και σύμφωνα πάντα με τις κοινοτικές διατάξεις που παρέχουν τη δυνατότητα προσδιορισμού του ύψους της αντιστάθμισης βάση κριτηρίων, τα οποία μπορεί να διαφέρουν ανά αγροτική περιοχή, περιφέρεια ή Νομό.

Γι αυτό καλό θα ήταν τα αγροτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο επικεφαλής αγροτικού του κόμματος, πριν εξαπολύσουν τους μύδρους τους κατά της προηγούμενης κυβέρνησης – που στην ουσία στρέφονται κατά των ίδιων των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών – να είναι πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις τους, αλλά και να εντρυφούν που και που τις κοινοτικές διατάξεις και κανονισμούς, ώστε να μην πιάνονται αδιάβαστοι και αδαείς. Όποιος επιθυμεί να γίνει κοινοτικότερος του κοινοτικού και μάλιστα ασκεί το επάγγελμα του γεωπόνου, τουλάχιστον ας έχει προηγούμενα διαβάσει τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 19/11

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΡΘΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ - «ΜΠΑΧΑΛΟ» ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ- ΤΙ ΛΕΝΕ Ο...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας.Πιο συγκεκριμένα, τα συνεργεία επιχειρούν σε τμήματα...

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...