Δήμαρχος Βέροιας: Θα προωθήσουμε στην κυβέρνηση τις αντιδράσεις των κατοίκων προς επανεξέταση του θέματος

Δήμαρχος Βέροιας: Θα προωθήσουμε στην κυβέρνηση τις αντιδράσεις των κατοίκων προς επανεξέταση του θέματος

Μια πλήρης καταγραφή των απόψεων του δήμου Βέροιας αναφορικά με την έλευση προσφύγων σε Κέντρο Φιλοξενίας στον Αλιάκμονα έγινε στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας την Τετάρτη. Όπως γράψαμε στο χθεσινό φύλλο, έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας, της Άμμου και των Ασωμάτων, που προγραμμάτισαν για χθες βράδυ λαϊκή συνέλευση και λήψη αποφάσεων.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση αργά το βράδυ ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης επανέλαβε τα περί ισοκατανομής ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες να έχουν μια ειρηνική διαμονή μέχρι να φύγουν. “Ο δήμος δεν αποφασίζει. Αποστολή του δήμου είναι να διασφαλίσει τα δικαιώματα των δημοτών. Αν ο πρόσφυγας έχει καλό επίπεδο διαβίωσης, όπου κι αν γίνει το κέντρο φιλοξενίας, θα εξασφαλίσουμε και στους δημότες μας ότι δεν θα έχουν προβλήματα” σημείωσε ο κ. Βοργιαζίδης, ενώ πρόσθεσε ότι ο δήμος θα προωθήσει τα αιτήματα των κατοίκων στην πολιτεία και θα ζητήσει άμεση απάντηση. “Θα πούμε στην πολιτεία ότι υπάρχει αντίδραση των κατοίκων και αν μπορεί να επανεξετάσει το θέμα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των παρισταμένων δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων που μεταξύ άλλων δήλωσαν τα εξής:

Γιώργος Κάκαρης: Είναι ευκαιρία να δείξουμε ότι δεν είμαστε Σκοπιανοί, πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη και οι δήμαρχοι να πιέσουν για την ασφάλεια των υποδομών.

Αλέκος Μόσχος (πρόεδρος ΕΛΜΕ): Πρέπει να γίνει αγώνας για να ανοίξουν τα σύνορα και να μετακινηθούν οι μετανάστες εκεί που θέλουν. Πρέπει μέχρι τότε να εντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους και να κινούνται ελεύθερα ανάμεσά μας.

Παύλος Τουτουντζίδης (πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών α΄βάθμιας εκπαίδευσης): Είμαστε υπέρ της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες, άλλα έχουμε προβληματισμούς για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το προσφυγικό.

Λάζαρος Κουμπουλίδης (Ανθρώπινο Δυναμικό): Υπάρχει κίνδυνος διχασμού στην ελληνική κοινωνία, που πρέπει να είναι ενωμένη. Το πρόβλημα θα περιοριστεί μόνο όταν αγωνιστούμε για να μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι το γρηγορότερο. Για όσο μείνουν εδώ, θα πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι τα απαραίτητα.

Απόστολος Εμμανουηλίδης (πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων): Υπάρχει μια ανησυχία για τον αριθμό των προσφύγων που θα εγκατασταθούν. Πρέπει όμως να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στους πρόσφυγες.

Στάθης Σαρρηγιαννίδης (περιφερειακός σύμβουλος): Hot Spot πρέπει να γίνουν παντού, σε όλους τους δήμους. Να πιέσουμε όλοι ώστε να υπάρχει ασφάλεια και να μοιραστούν σε όλους τους δήμους.

Σάκης Χειμώνας (περιφερειακός σύμβουλος):  Οι ανησυχίες των πολιτών είναι εν μέρει δικαιολογημένες. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που έμεναν στα χωράφια. Δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί. Να σταματήσει αυτή η ξενοφοβία. Κάποιοι που σήμερα αντιδρούν, αύριο θα καταθέσουν αιτήσεις για να φέρουν Αλβανούς εργάτες γης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Κώστας Καραπαναγιωτίδης: Αποφάσισαν κάποιοι άλλοι για εμάς, που δεν ξέρουν τον χώρο. Κατανοώ το πρόβλημα των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας. Δεν θα είναι μόνο 500 οι πρόσφυγες. Δεν θα φύγει κανείς για άλλες χώρες και μετά το καλοκαίρι θα έχουμε στη χώρα 350.000 πρόσφυγες. Σε χώρους συγκέντρωσης κάνουν κουμάντο οι ΜΚΟ κι όχι οι τοπικές κοινωνίες. Έρχεται ένα πρόβλημα δίπλα μας και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν θα έρθουν μόνο πρόσφυγες. Θα περάσουν και λαθρομετανάστες και τρομοκράτες. Στόχος μας πρέπει να είναι η πίεση ώστε να μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι προς τους προορισμούς που θέλουν.

Σοφία Ελευθεριάδου: Δικαιολογημένες οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ρατσιστικές οι απόψεις που εκφράζουν φόβο και αγωνία.

Γιάννης Παπαγιάννης: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση. Να προτείνουμε άλλον χώρο.

Αντώνης Μαρκούλης: Η καλλιέργεια και συντήρηση του κλίματος μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας αδικεί την ιστορία του ελληνικού λαού και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι με τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά τους έχουν δημιουργήσει ένα θετικό πρόσημο.

Γιώργος Μελιόπουλος: Ο χώρος φιλοξενίας δεν είναι κατάλληλος για να δεχθεί κόσμο και η παραμονή τους δεν θα είναι προσωρινή. Η δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσει κονδύλια για να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες παραμονής των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν. Ο δήμος να προτείνει και το στρατόπεδο του πρώην Β΄ Σώματος Στρατού.

Θανάσης Αποστολόπουλος: Να μην είμαστε ρατσιστές και να μας προβληματίζει η εμπιστοσύνη Σόιμπλε στον Τσίπρα. Επειδή είμαστε απόγονοι προσφύγων, πρέπει να προστατέψουμε τους πρόσφυγες και να διεκδικήσουμε το άνοιγμα των συνόρων. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι 17.000 πόντιοι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στη Συρία.

Ζήσης Πατσίκας: Στην ελληνική ανθρωπιστική κρίση, ήρθε να καθίσει η ανθρωπιστική κρίση των Σύριων. Καλούμαστε από το υστέρημά μας να στηρίξουμε τους πρόσφυγες. Το στρατόπεδο στις Βαρβάρες επιλέχθηκε και επιβλήθηκε από την κυβέρνηση. Τι θα γίνει με το νοσοκομείο μας; Πώς θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσων πολιτών;

Γιώργος Γουλτίδης: Μεγάλο αίσθημα ασφάλειας υπήρχε πριν έρθουν οι Αλβανοί και άλλαξαν τα πράγματα μετά. Πάνω από όλα ο ανθρωπισμός αλλά τι θα γίνει όταν βρεθούν στον ίδιο χώρο μουσουλμάνοι με άλλα πιστεύω;

Πετρούλα Παπαδήνα: Θα πρέπει να αντιταχθούμε στον πόλεμο κι όχι σε αυτά τα παιδιά που βρέθηκαν εδώ.

Στέργιος Διαμάντης: Είναι ένα πρώτο βήμα που συμμετέχουν τόσοι χωριανοί από τις Βαρβάρες. Πού ήταν όλοι όταν έδιναν το ‘φιλέτο’ δίπλα στον Αλιάκμονα; Πού ήταν όταν μας έπαιρναν τα χαλίκια; Βάλαμε τα στήθια μας για να μην γίνει το εργοστάσιο στην θέση 12 και το χωριό απουσίαζε. Είμαι υπέρ των προσφύγων.

Πέτρος Τσαπαρόπουλος: Καταλαβαίνω τον φόβο των κατοίκων με το καινούργιο, αλλά ως εκεί. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι οικογενειάρχες, μορφωμένοι, επιστήμονες. Να επικεντρωθούμε στο θέμα των υποδομών και της ασφάλειας. Δεν πρέπει να τους φοβόμαστε. Να ανοίξουμε την αγκαλιά μας.

Άρης Λαζαρίδης: Ανθρωπιστικοί λόγοι επιτάσσουν τη φιλοξενία των προσφύγων, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός από αυτούς στους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί.

Γιώργος Ορφανίδης: Το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα που δεν θα το λύσει ο δήμος Βέροιας. Να πιέσουμε να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και στη Νότια Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω κάθε εκλογικής διαδικασίας οι πολίτες επιλέγουν να τους διοικήσει  σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο εκείνος από τους υςποψηφίους που το...