ΤΟΠΙΚΑ

Οικονομικός απολογισμός και δράση του 2015 από την “Πρωτοβουλία για το Παιδί”

Οικονομικός απολογισμός και δράση του 2015 από την “Πρωτοβουλία για το Παιδί”

Ένα συνοπτικό οικονομικό απολογισμό για το 2015 έκανε ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» (ΠγτΠ) κ. Τέλης Σιδηρόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Συλλόγου στη δομή της Βέροιας. Σημαντική ωστόσο ήταν η αναφορά που έκανε στις νέες τάσεις που επικρατούν σε Ευρώπη και Αμερική σχετικά με την «διαχείριση» των παιδιών, θυμάτων κακοποίησης, αλλά και στους νέους στόχους της ΠγτΠ μέσα στο 2016.

Απολογισμός

Με πίνακες και στοιχεία ο κ. Σιδηρόπουλος εκτίμησε ότι ο κόσμος που στηρίζει τον Σύλλογο θα πρέπει να ξέρει που πάνε τα χρήματα, τόσο τα δικά του όσο και της κρατικής επιχορήγησης.

Ετσι, σύμφωνα με τον απολογισμό του 2015 τα έσοδα ήταν 171.982, 07 ευρώ, εκ των οποίων τα 129.676,07 ευρώ από ιδίους πόρους (δωρεές, συνδρομές, εκδηλώσεις, χορηγίες κ.λ.π.) και τα 42.306 ευρώ από κρατική επιχορήγηση.

Στα έξοδα, τα λειτουργικά ανήλθαν σε 46.230,16 ευρώ, η μισθοδοσία προσωπικού στις 137.912,87 ευρώ, η υποστήριξη οικογενειών 9.210,90 ευρώ και τα πάγια 15.579,25 ευρώ. Σύνολο εξόδων 208.933,18 ευρώ.

Η «μαύρη τρύπα» μεταξύ εσόδων και εξόδων καλύφθηκε – όπως είπε ο κ. Σιδηρόπουλος – από το αποθεματικό του 2014, με αυστηρή διαχείριση και με την υποστήριξη τρίτων. Όσο για το 2016 αυτό προμηνύεται να είναι ένα δύσκολο έτος, ωστόσο ο Σύλλογος οφείλει να κάνει τον προγραμματισμό του και να υπηρετήσει παλαιούς και νέους στόχους.

Η δράση του Συλλόγου

Να σημειώσουμε ότι η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» είναι ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αφοσιωμένο στην προστασία και φροντίδα παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη και σε κίνδυνο, παιδιών κακοποιημένων ή παραμελημένων από το οικογενειακό περιβάλλον.

Παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα σε όλους τους βαθμούς, δηλαδή ανοιχτή και κλειστή φιλοξενία, αυτόνομη διαβίωση για τα παιδιά, επιβοήθηση των οικογενειών τους και προώθηση της αναδοχής. Το ειδικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και οι υποδομές του διασφαλίζει τη λειτουργία του. Υπάρχουν ήδη το Σπίτι ημερήσιας φροντίδας (ΚΗΦ) γι’ αυτά τα παιδιά στη Βέροια μαζί με το Κέντρο Αναφοράς και το Σπίτι της Βεργίνας για μακροχρόνια  φιλοξενία, ενώ διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών.

Στατιστικά, το 2015, στο ΚΗΦ και στο Σπίτι της Βεργίνας φιλοξενήθηκαν 38 παιδιά που αντιστοιχούν σε 9.082 ημέρες φιλοξενίας. Καταναλώθηκαν για σίτιση 24.960 μερίδες και δόθηκαν 4.040 μερίδες σε 36 οικογένειες παιδιών. Νοσηλεύτηκαν και στηρίχθηκαν ιατροφαρμακευτικά 91 άτομα και 236 έτυχαν ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, οι ηλικίες των οποίων στην πλειοψηφία τους είναι πάνω από 25 ετών.

«Αποιδρυματοποίηση» η νέα  τάση

«Εχουμε ένα Κέντρο που κάνει μια σοβαρή δουλειά με συνεχή εκπαίδευση της επιστημονικής μας ομάδας» τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος ο οποίος θα βρεθεί σε λίγο καιρό στην Αθήνα στο πλαίσιο μιας συζήτησης στο αρμόδιο Υπουργείο και τις Υπηρεσίες, ενόψει της διατύπωσης ενός νέου νόμου  - πλαισίου σχετικά με το θέμα της ιδρυματοποίησης και τη λειτουργία κλειστών ή ανοιχτών μονάδων φιλοξενίας.

Μιλώντας πάντως για τις νέες τάσεις, μετά από έρευνες και στατιστικές, όλα δείχνουν την ανάγκη αποιδρυματοποίησης και το νέο μοντέλο που προτείνεται είναι η μείωση του αριθμού των παιδιών που ζουν σε συνθήκες κλειστής φιλοξενίας, ενώ η αναδοχή θεωρείται πλέον αποτυχημένη μέθοδος και αναποτελεσματική.

Σημαντική βοήθεια μια ενδεχόμενη 

ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ

«Είμαστε πανέτοιμοι ακόμα και για πιλοτική εφαρμογή της αποϊδρυματοποίησης» υποστήριξε ο κ. Σιδηρόπουλος τονίζοντας ότι η ΠγτΠ έχει εξαντλήσει το θέμα αυτό και έχει ώριμη πρόταση.

Γι’ αυτό και στον προγραμματισμό του 2016 έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την αλλαγή Στέγης στη Βέροια και την μετακόμισή τους σε έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο (τουλάχιστον 500 τ.μ.) που θα νοικιάσουν, όπου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και εργαστήρια για τα παιδιά (εκτόνωσης, μουσικά, θεατρικά κ.α.) μετά την ανακαίνιση ή επισκευή και τον εξοπλισμό του. Σημαντικός στόχος όμως είναι η ένταξη τους στο νέο ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση των σχεδίων τους. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια δεν θα έχει αντίρρηση να εντάξει αυτό το νέο Κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας στο νέο ΕΣΠΑ, αφού είμαστε πανέτοιμοι γι’ αυτό» είπε ο κ. Σιδηρόπουλος.

Και συμπλήρωσε ότι η ΠγτΠ χρειάζεται επίσης ένα παράρτημα στη Βεργίνα για αγόρια άνω των 12 ετών. «Εάν τα κάνουμε αυτά θα έχουμε μια πολύ καλή δομή – οργάνωση που θα μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες τουλάχιστον 70 παιδιών» πρόσθεσε, γνωρίζοντας καλά ότι ο Σύλλογος έχει πολλή ανηφόρα μπροστά του.

Σοφία Γκαγκούση

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αλεξάνδρειας – Δηλώσεις του Δημάρχου, Παναγιώτη Γκυρίνη

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να κατοικεί κανείς στο Ρουμλούκι» Παρουσία του Μητροπολίτη η ημερίδα τοπικής ιστορίας του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να...

Το πρωί της Παρασκευής, 26ης Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος...

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...